Declaratiile pe propria raspundere si adeverintele pot fi complete online, dar tot trebuie printate ca sa fie semnate UPDATE

Duminica, 29 Martie 2020, ora 15:02
45715 citiri
Declaratiile pe propria raspundere si adeverintele pot fi complete online, dar tot trebuie printate ca sa fie semnate UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Declaratiile pe propria raspundere si cele de angajator pot fi completate online, dar documentele au nevoie de semnatura olografa, pentru a fi autentice.

Platforma electronica formular.sts.ro pentru completarea online a declaratiilor pe proprie raspundere si a adeverintelor de angajator este activa, iar datele personale nu sunt prelucrate de catre STS, potrivit Grupului de Comunicare Strategica.

Platforma operationalizata pe site-ul Serviciului de Telecomunicatii Speciale le permite cetatenilor sa completeze de pe telefon sau calculator campurile predefinite si, ulterior, sa salveze documentele in format PDF.

Documentele au insa nevoie de semnatura olografa pentru autentificarea acestora.

UPDATE: Intr-un punct de vedere transmis Ziare.com, reprezentantii firmei de avocatura RTPR arata ca ei s-au gandit la nevoia unei semnaturi prin platforma online, astfel incat sa nu trebuiasca printat, insa ideea lor nu a trecut de filtrul autoritatilor.

"Am ajutat pro bono firma Binovate cu consultanta juridica pentru platforma https://formular.sts.ro/ pentru ca varianta initiala includea posibilitatea de a aplica o semnatura prin platforma online fara a necesita printare, scanare sau fotografiere si astfel era foarte utila.

Este dezamagitor ca a fost eliminata aceasta posibilitate si ne intoarcem la pix si hartie, dar a fost decizia Guvernului. Autoritatile au dreptul de a restrange si mai mult circulatia persoanelor, pentru a preveni raspandirea virusului. Deciziile insa trebuie sa fie clare si transparente. Precizarile GCS din comunicatul de presa nu fac decat sa produca confuzie si sa creasca birocratia", se arata in declaratia RTPR, transmisa Ziare.com.

Nu va introduceti datele personale pe orice site-uri

Potrivit GCS, formular.sts.ro este singura platforma electronica avizata pentru completarea declaratiilor pe proprie raspundere/adeverinte de angajator.

"Orice alte astfel de platforme online NU beneficiaza de acordul autoritatilor guvernamentale si nu se realizeaza in colaborare cu acestea. In acest sens, avertizam asupra riscului folosirii, in mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea si folosirea fara drept a datelor personale.

In baza colaborarii cu Guvernul Romaniei, platforma formular.sts.ro a fost dezvoltata de compania IT Binovate Labs, cu suportul juridic din partea RTPR si cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#STS declaratie coronavirus , #coronavirus