Discutii intre Uniunea Europeana si Moderna pentru achizitia mai multor zeci de milioane de vaccinuri anti- COVID-19

Marti, 16 Februarie 2021, ora 07:32
2160 citiri
Discutii intre Uniunea Europeana si Moderna pentru achizitia mai multor zeci de milioane de vaccinuri anti- COVID-19
Discutii intre UE si Moderna FOTO Hepta.ro

Uniunea Europeana discuta cu compania americana Moderna achizitia unei cantitati mai mari de vaccinuri pentru Covid-19, in timp ce AstraZeneca, cu care discutiile s-au blocat, a sugerat sa livreze doze din vaccinul sau produs in afara Europei, pentru a compensa pentru reducerea livrarilor, au declarat doua surse din UE, transmite Reuters.

Uniunea are ca obiectiv vaccinarea a 70% din populatia adulta pana la sfarsitul verii, dar nu a reusit sa isi asigure dozele promise de companiile farmaceutice.

In prezent, incearca sa-si extinda rezerva de vaccinuri, care se ridica deja la aproape 2,3 miliarde de doze, provenite de la sase producatori de medicamente, pentru populatia sa de aproximativ 450 de milioane.

UE negociaza un nou acord de aprovizionare cu Moderna, care ar putea aproape dubla volumul dozelor de vaccin de la firma de biotehnologie din SUA, au declarat pentru Reuters doi oficiali inalti ai UE implicati in discutii.

In cadrul acordului negociat, UE ar asigura 150 de milioane de doze suplimentare de la Moderna, peste cele 160 de milioane care au fost deja rezervate si au inceput sa fie distribuite luna trecuta.

Unul dintre cei doi oficiali a declarat ca unele dintre dozele prevazute in noul acord ar putea fi livrate pana in iunie.

Al doilea a fost mai precaut, indicand dificultatile cu care s-a confruntat Moderna pentru a livra doar 10 milioane de doze catre UE in primul trimestru al anului 2021.

Cu toate acestea, volumul de doze disponibile ar putea fi marit daca este marit numarul de doze care pot fi extrase din fiecare fiola Moderna.

Compania americana a refuzat sa comenteze discutiile cu UE, dar a spus ca poarta discutii cu autoritatile de reglementare din diferite tari cu privire la posibilitatea cresterii numarului de doze din flacoane de la 10 la 15.

Comisia Europeana nu a raspuns imediat la o cerere de comentarii.

De asemenea, UE este aproape de finalizarea discutiilor cu compania Novavax pentru 200 de milioane de doze de vaccin, a declarat unul dintre oficiali, confirmand o informatie publicata de Reuters saptamana trecuta.

Vineri, oficialii de la Bruxelles si directorii AstraZeneca au discutat despre reducerea livrarilor anuntate de companial anglo-suedeza luna trecuta, cand a explicat ca si-a redus obiectivele privind livrarile in UE din cauza unei probleme de productie. Acest lucru ar fi redus livrarile la 31 de milioane de doze pana in martie in loc de cel putin 80 de milioane convenite initial. Sub presiune, AstraZeneca, care si-a dezvoltat vaccinul in colaborare cu Universitatea Oxford, s-a oferit ulterior sa mareasca livrarile la 40 de milioane de doze in primul trimestru.

UE si AstraZeneca organizeaza acum intalniri saptamanale pentru a gasi modalitati de a mari rapid productia, au spus cele doua surse.

Directorii AstraZeneca au declarat vineri oficialilor UE ca, pentru a accelera aprovizionarea catre bloc, i-ar putea oferi unele doze fabricate in afara Europei, au spus cele doua surse.

Una dintre surse a spus ca unul dintre furnizori ar putea fi Serum Institute of India (SII).

Autoritatea britanica de reglementare a medicamentelor verifica procesele de fabricatie la uzina SII, o miscare care ar putea deschide calea pentru ca vaccinul AstraZeneca sa fie transportat de acolo in Marea Britanie si alte tari, au spus doua surse.

SII este principalul furnizor de vaccinuri catre tarile mai sarace, in cadrul unui sistem condus de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Nu este clar daca aceste aprovizionari ar putea fi afectate de posibilele livrari catre tarile mai bogate. AstraZeneca a mentionat, de asemenea, o unitate de productie din SUA ca posibil furnizor pentru UE, dar nu a indicat volumele sau calendarul livrarilor, a spus una dintre surse.

AstraZeneca si SII nu au fost disponibile imediat pentru a comenta.

Ambele surse din UE au declarat ca noile oferte ale companiei nu au claritate. O sursa a declarat ca inca nu este clar daca AstraZeneca ar putea livra cele 40 de milioane de doze garantate pentru primele trei luni ale anului 2021 si ca au existat doar angajamente vagi pentru al doilea trimestru.

"Totul este construit pe nisip", a spus oficialul.

Oficialii UE au declarat ca fabrica de vaccinuri din SUA pe care AstraZeneca a mentionat-o se afla in Baltimore, dar nu au dat mai multe detalii.

In cadrul tranzactiilor anuntate anul trecut, fabricaa Catalent's din Maryland va produce substanta medicamentoasa utilizata in vaccinul AstraZeneca, iar Emergent BioSolutions fabrica vaccinurile la unitatea sa din Baltimore.

Livrarile de la fabricile din afara UE ar trebui sa fie autorizate de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, au spus oficialii UE.

Potrivit UE, doua fabrici care produc vaccinul AstraZeneca in Marea Britanie ar trebui sa furnizeze UE in baza contractului sau cu compania. AstraZeneca a declarat ca guvernul britanic a impiedicat exportul vaccinului, mentionand propriul sau contract de furnizare. Guvernul britanic a refuzat sa spuna daca contractul sau cu AstraZeneca acorda prioritate aprovizionarilor britanice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Uniunea Europeana, #moderna, #vaccin COVID 19 , #coronavirus