Un studiu realizat de o universitate din SUA arata ineficienta hidroxiclorochinei in preventia COVID-19

Joi, 04 Iunie 2020, ora 12:53
3268 citiri
Un studiu realizat de o universitate din SUA arata ineficienta hidroxiclorochinei in preventia COVID-19
Foto: Arhiva Pixabay

Administrarea de hidroxiclorochina la putin timp dupa ce o persoana a fost expusa la COVID-19 nu permite, a priori, prevenirea infectarii acesteia, au anuntat miercuri cercetatorii de la Universitatea Minnesota la incheierea unui studiu clinic.

Medicamentul a fost laudat de presedintele Donald Trump, care a anuntat ca il utilizeaza ca mijloc de preventie impotriva noului coronavirus. Dar, un nou studiu, realizat pe un grup de 821 de persoane din Statele Unite si Canada, a aratat ca hidroxiclorochina nu este cu mult mai eficienta decat un placebo din acest punct de vedere, informeaza AFP.

Utilizata de multi ani contra malariei, hidroxiclorochina, a carei eficacitate impotriva COVID-19 nu a fost niciodata demonstrata riguros, starneste multe pasiuni.

Cercetatorii dintr-o echipa coordonata de Universitatea Minnesota au selectionat adulti care au intrat in contact cu o persoana testata pozitiv cu noul coronavirus timp de peste 10 minute si s-au aflat la o distanta mai mica de doi metri fata de aceasta.

Cei mai multi dintre ei erau considerati "cu risc" de a fi contaminati, pentru ca nu purtau masti sau viziera de protectie in momentul in care au interactionat cu o persoana infectata.

Cu totii au primit fie hidroxiclorochina, fie un placebo, in primele patru zile care au urmat dupa contactul cu o persoana infectata. Apoi, cercetatorii au analizat prin teste de laborator si prin studierea simptomelor cati dintre ei au contractat COVID-19 in urmatoarele doua saptamani.

"Acest studiu randomizat nu a aratat un beneficiu semnificativ al hidroxiclorochinei ca tratament profilactic dupa o expunere la COVID-19", au concluzionat autorii cercetarii. 49 dintre cei 414 pacienti (12%) care au primit medicamentul au contractat boala, comparativ cu 58 dintre cei 407 de pacienti (14%) care au primit un placebo, diferenta nefiind considerata semnificativa din punct de vedere statistic.

Efectele secundare au fost mai frecvente in grupul cu hidroxiclorochina decat in grupul cu placebo, dar in ambele cazuri ele nu au fost indezirabile.

Rezultatele studiului erau asteptate cu mare nerabdare, intrucat este vorba despre un studiu controlat randomizat, un experiment considerat ca o referinta pentru studierea rezultatelor clinice. Cu toate acestea, "studiul a fost prea redus pentru a furniza o dovada irefutabila", a prevenit Martin Landray, profesor de medicina si epidemiologie la Universitatea Oxford, care nu a participat insa la aceasta cercetare.

Mai multe studii vor fi necesare pentru a se afla cu certitudine daca hidroxiclorochina poate sau nu avea un efect pozitiv moderat, a adaugat acelasi expert.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#hidroxiclorochina ineficienta prevenire COVID, #Hidroxiclorochina coronavirus , #coronavirus