Dr. Radu Tincu, despre explozia cazurilor de coronavirus: "Este efectul masurilor de relaxare, fara masuri de protectie" - Interviu

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 00:03
8075 citiri
Dr. Radu Tincu, despre explozia cazurilor de coronavirus: "Este efectul masurilor de relaxare, fara masuri de protectie" - Interviu
Dr. Radu Tincu este medic primar in cadrul sectiei de Terapie Intensiva - Toxicologie la Spitalul Floreasca FOTO Captura Digi 24

Romania a inregistrat miercuri, 30 septembrie 2020, cel mai mare numar de infectii zilnice de pana acum. Autoritatile sanitare au raportat nu mai putin de 2.158 de cazuri noi de coronavirus si 33 de decese inregistrate in ultimele 24 de ore.

Desi cifrele sunt ingrijoratoare, specialistii spun sa asteptam, totusi, evolutia imbolnavirilor din urmatoarele zile. Doctorul Radu Tincu, medic primar in cadrul sectiei de Terapie Intensiva - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com de ce avem aceasta situatie.

Ziare.com: Este o crestere foarte mare. Ar trebui sa ne facem probleme?

Dr. Radu Tincu: Aceasta situatie este ingrijoratoare, insa trebuie analizata in contextul evolutiei din urmatoarele zile. Trebuie vazut daca se mentine trendul crescator, ar trebui sa vedem care sunt zonele de infectare. Este clar ca avem o transmitere accentuata in comunitate, in zonele de focar cum este Bucurestiul.

Ziare.com: Care credeti ca este cauza acestei cresteri a numarului de cazuri zilnice?

Dr. Radu Tincu: Cu siguranta, aceasta situatie este efectul masurilor de relaxare, fara masuri de protectie. Vorbim in special despre reintoarcerea oamenilor din vacante si reintrarea lor in comunitate.

Poate fi si situatia legata de reinceperea anului scolar. Peste tot in lume s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri in acest context.

Insa nu cred ca aceasta reprezinta imaginea absoluta a inceperii anului scolar. Cred ca undeva la inceputul lunii octombrie vom avea o imagine reala a impactului epidemiologic pe care l-a avut deschiderea scolilor".

In sectiile de Terapie Intensiva sunt internati 550 de pacienti, iar spitalele din Bucuresti unde sunt tratati pacientii cu COVID-19 au ajuns la capacitate maxima. Medicul spune ca in aproximativ doua saptamani situatia va fi destul de grea.

Ziare.com: Ce se va intampla cand nu vor mai fi locuri la ATI?

Dr. Radu Tincu: In aproximativ 10-12 zile se va depasi capacitatea locurilor in spitale. In Bucuresti s-a depasit deja capacitatea. Nu mai sunt paturi la ATI.

Intr-o astfel de situatie trebuie luate in calcul doua scenarii: primul este transferul pacientilor in spitalele din apropiere, insa aici intervine problema transportului, cum ii transportam si daca rezista acesti pacienti transferului. Pe de alta parte, nici in spitalele din vecinatate nu sunt suficiente paturi.

O alta situatie care trebuie luata in calcul este transformarea altor spitale, din generale in Covid, iar in acest caz va fi afectata tratarea pacientilor non-Covid".

Medicul a mai spus ca pentru ca un pacient sa ajunga sa fie tratat in sectia de Terapie Intensiva acesta trebuie sa prezinte insuficienta respiratorie acuta care sa nu mai fie responsiva doar prin suplimentarea oxigenului pe masca faciala si necesita anumite masuri de oxigenoterapie prin intubatie sau ventilatia mecanica.

Ziare.com: Care este evolutia pandemiei de coronavirus? Trecem la al doilea val sau suntem inca in prima etapa?

Dr. Radu Tincu: "Cred ca acesta este, de fapt, primul val al Romaniei. Noi suntem acum in faza in care erau tarile europene la inceput. Cel mai probabil, daca se va continua in ritmul acesta, se vor reimpune unele masuri restrictive".

Medicul a mai precizat ca in acest moment nu se impune reintrarea Romaniei intr-o stare de urgenta.

Ziare.com: Credeti ca sezonul gripal va accentua problemele legate de coronavirus?

Dr. Radu Tincu: "Nu cred ca virusul gripal va pune probleme pentru ca exista posibilitatea vaccinarii.

De asemenea, trebuie sa fim constienti ca, in absenta vaccinului, virusul SARS-COV-2 va creste. Insa vom putea face fata daca respectam regulile sanitare si se iau masuri restrictive acolo unde este nevoie".

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sanatatii a achizitionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dubla fata de anul trecut, in vederea imunizarii unui numar cat mai mare de persoane cu risc ridicat de imbolnavire.

Avertismentul doctorului Musta in ziua in care Romania a depasit recordul negativ de 2.000 de cazuri de Covid-19 pe zi: "Lupt cu toata puterea sa spun ca nu este de gluma"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#dr radu tincu, #coronavirus, #evolutie coronavirus, #masuri restrictive, #pacienti la ATI , #coronavirus