Israelul, reteta de succes in combaterea pandemiei de COVID-19. Marea Britanie i-ar putea calca pe urme

Marti, 09 Martie 2021, ora 00:05
6585 citiri
Israelul, reteta de succes in combaterea pandemiei de COVID-19. Marea Britanie i-ar putea calca pe urme
Israelul a reusit sa infranga pandemia de COVID-19 FOTO Pixabay

Israelul reprezinta un model de succes in combaterea pandemiei de COVID-19. A luat intotdeauna decizii contrare fata de celelalte state. Cand alte tari se relaxau masurile, Israelul intra in lockdown. Acum, cand in tot mai multe zone se vorbeste despre valul trei, Israelul isi redeschide economia. La toate acestea se adauga campania de vaccinare care a fost un succes, peste jumatate din populatie primind pana acum prima doza. Marea Britanie i-ar putea calca pe urme dupa ce a raportat cel mai mic numar de infectari din ultimele cinci luni.

Economia Israelului a repornit de duminica, 7 martie. S-au deschis cafenelele, restaurantele, dar si scolile. Mai mult de jumatate din cei 9,3 milioane de israelieni au primit o prima doza a vaccinului Pfizer/BioNtech, la care Israelul are un acces privilegiat in cadrul unui acord de comunicare a datelor biomedicale asupra efectelor vaccinarii. Circa 40% din israelieni au primit a doua doza de vaccin.

Marea Britanie a anuntat tot duminica cel mai mic numar de cazuri noi din ultimele cinci luni si jumatate, mai exact 5.177 de imbolnaviri, in decurs de 24 de ore.

Radu Tincu, medic la sectia de ATI a Spitalului Floreasca, si Razvan Chereches, expert in politici de sanatate publica, au analizat situatia celor doua tari, pentru Ziare.com. Amandoi sunt de acord ca Israelul a actionat corect si a avut cea mai buna tehnica, dar in cazul Regatului Unit ameliorarea este cauzata de mai multi factori, nu doar de campania de vaccinare, dupa cum explica specialistii.

Cazul Israel

Radu Tincu sustine ca Israelul nu a intrat mereu in lockdown din cauza numarului de cazuri. Ultima carantina a avut drept scop desfasurarea cat mai eficienta a campaniei de vaccinare.

"Israelul este o reteta de succes pentru ca a introdus lockdown-ul nu neaparat cand a avut indici epidemiologici alarmanti, ci dimpotriva ultimul lockdown a fost introdus fara a avea o crestere a numarului de cazuri dar l-au introdus pentru a da posibilitatea campaniei de vaccinare sa se realizeze in conditii cat mai bune", explica medicul.

Radu Tincu mai spune si ca Israelul mai are doua particularitati care trebuie sa fie luate in calcul, si anume numarul mic de locuitori si dozele de vaccin disponibile.

"Israelul are o particularitate legata de numarul de locuitori. Este o tara mica, care a avut o campanie de vaccinare extrem de intensa, cu un numar impresionant de doze disponibile, astfel incat, la acest moment cand ei doresc sa ia masuri de relaxare, au deja o imunizare importanta a populatiei.

Peste jumatate din populatie este imunizata si trebuie sa luam in calcul ca la aceasta imunizare colectiva prin vaccin se aduna si cea determinata de boala, deci probabil ca Israelul se apropie de acea imunitate colectiva de peste 65-70%", explica Radu Tincu.

Razvan Chereches sustine ca este o reteta de succes, dar ca nu poate sa fie neaparat adoptata si de alte state, unul dintre motive fiind negocierile cu producatorii de vaccinuri pe care Israelul le-a purtat ca stat independent.

"Aici nu e de reteta, pentru ca nu poate fi neaparat transferata catre alte state. Este un stat independent, si-au negociat separat cu producatorii medicamentelor, comparativ cu Romania, pentru care negociaza Uniunea Europeana.

Pentru ei a fost o prioritate vaccinarea cat mai rapida a persoanelor peste 65 de ani si se vede. Se vede ca in randul populatiei de peste 65 de ani din Israel au scazut semnificativ internarile, formele severe, decesele legate de covid. Deci in mod evident vaccinul functioneaza", sustine Razvan Chereches.

Cazul Marea Britanie

Cu toate ca Marea Britanie isi vaccineaza, de asemenea, masiv populatia, situatia este mai complicata. Tara a fost lovita de tulpina mutanta COVID-19, cunoscuta drept tulpina britanica, astfel ca a fost nevoita sa ia masuri stricte.

Radu Tincu considera ca au contribuit atat vaccinarea, cat si lockdown-ul la scaderea numarului de cazuri.

"Marea Britanie a avut un lockdown sever o lunga perioada de timp, cred ca a fost tara cu cel mai sever lockdown din ultima perioada, astfel incat totul a fost inchis, au ramas doar magazinele esentiale deschise. Este greu sa gasesti o explicatie a scaderii numarului de cazuri. Nu stim daca aceasta scadere este determinata de campania de vaccinare sau de lockdown. Este posibil sa fie o cauza mixta in care ambele sa fie la baza acestei scaderi", declara Radu Tincu.

Razvan Chereches sustine ca Marea Britanie abia isi revine dupa explozia de infectari cu tulpina britanica si ca imbolnavirile au fost controlate cu ajutorul restrictiilor.

"Marea Britanie tocmai isi revine dupa explozia de cazuri, ca urmare a aparitiei tulpinii britanice. Au reusit sa controleze cat de cat numarul de infectari cu masuri destul de severe, cu restrictii", spune Razvan Chereches.

Expertul in politici de sanatate publica sustine ca este prea devreme sa se vada efectele vaccinarii in Marea Britanie si ca abia dupa ce se trece de pragul de 30-40% din populatie imunizata se poate observa o ameliorare, mai ales in sectiile de terapie intensiva.

"Prea putin poate fi atribuit vaccinarii, adica vaccinarea e o protectie pe termen lung. In Israel se vede deja ca au trecut de 50%. Deci dupa ce ai trecut de 30-40% din populatie incepe sa se vada pentru ca deja ai o masa.

Sigur, nu esti in punctul in care sa poti sa relaxezi masurile si sa reiei o viata normala, pentru asta ai nevoie de 70%. De la 30-40% din populatie in sus incepe sa se vada scaderea presiunii pe terapie intensiva pentru ca a scazut numarul de oameni care poti fi infectati sau care pot transmite mai departe", explica Razvan Chereches.

Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Joe Biden, preşedintele SUA, a promulgat miercuri, 24 aprilie, pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Israel, #Marea Britanie, #succes, #Covid 19, #pandemie, #Radu Tincu Floreasca, #Razvan Chereches covid , #coronavirus