Criza COVID-19: 23 de romani au fost rapusi de coronavirus. De luni incepe testarea bucurestenilor

Joi, 26 Martie 2020, ora 23:40
87513 citiri
Criza COVID-19: 23 de romani au fost rapusi de coronavirus. De luni incepe testarea bucurestenilor
Fotomontaj Ziare.com

Ministrul Sanatatii si-a dat joi demisia, iar premierul Ludovic Orban l-a propus rapid pentru aceasta functie pe secretarul de stat Nelu Tataru.

La cateva ore dupa, presedintele Klaus Iohannis a facut o declaratie de presa (deja a 4-a zi consecutiv) si a anuntat ca a semnat decretul, asa ca Nelu Tataru este noul ministru al Sanatatii. De altfel, Tataru a si depus juramantul, joi seara, la Cotroceni.

Demisia lui Costache poate avea legatura cu anuntul facut ieri, cum ca toti bucurestenii vor fi testati pentru coronavirus, ceea ce este foarte greu de crezut pentru ca acum tara noastra poate face doar 1.000 de teste pe zi.

Insa, chiar si dupa demisia lui Costache, se pare ca ideea testarii bucurestenilor nu va fi abandonata. Totusi, se pare ca nu se va aplica la toti locuitorii Capitalei.

Managerul Institutului "Matei Bals" din Capitala, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat, joi, ca la nivelul populatiei de doua milioane de locuitori, atatia cat sunt in Bucuresti, e nevoie de testarea a 9.558 de persoane, ca o masura de preventie a raspandirii infectiilor cu coronavirus. Si pentru ca exista o marja de eroare, conform calculelor sale, e necesara testarea a 10.514 de oameni.

Romania ramane in izolare totala, cu armata care patruleaza pe strazi si interdictii de circulatie nemaintalnite dupa 1989.

Bilantul de imbolnaviri din tara noastra a ajuns la 1.029 cazuri, din care 23 persoane au murit.

Situatia poate deveni dramatica pentru sistemul sanitar, avand in vedere ca mai mult de 150 de cadre medicale sunt infectate si alte sute se afla in izolare dupa ce au intrat in contact cu pacienti bolnavi si asteapta testarea. De la o ora la alta, aflam de alte spitale afectate.

Iata in ce conditii mai putem iesi din casa

Amintim ca persoanele peste 65 de ani au voie sa iasa din case doar daca este absolut necesar si doar in intervalul 11:00-13:00. Sanctiunile ajung pana la 5.000 de lei amenda.

Pe plan extern, China arunca pisica: A legat originea pandemiei de Italia, dupa ce un profesor din Milano a declarat ca medicii de acolo au vazut cazuri de pneumonie "foarte ciudate" inca din noiembrie.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati:

23:40 - Aplauze prelungite au rasunat joi seara pe teritoriul Marii Britanii, la ora 20, in semn de apreciere pentru eforturile depuse de echipajele medicale si ceilalti salvatori care lupta cu epidemia Covid-19.

Detalii aici - Recunostinta pentru medici si in UK: Salvatorii au fost aplaudati minute in sir de britanici, in frunte cu Boris Johnson (Video)

23:11 - Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe a intrat in carantina, dupa confirmarea unui nou caz de coronavirus, a anuntat conducerea institutiei, intr-un comunicat de presa remis joi seara.

22:55 - Inca un bolnav de COVID-19 a murit pe teritoriul Romaniei, astfel ca bilantul deceselor ajunge la 23 in tara. Este vorba despre un barbat de 75 de ani din Iasi.

22:48 - Sectia de Pneumologie a Spitalului Judetean de Urgenta Deva a fost inchisa pentru dezinfectie de inalt nivel, dupa ce un pacient de acolo a fost confirmat cu coronavirus, iar 14 cadre medicale se afla in izolare la domiciliu.

22:39 - Prefectura judetului Caras-Severin atrage atentia ca in judet au aparut persoane care intra in locuintele oamenilor dandu-se drept medici care vin sa recolteze probe pentru testarea infectiei cu coronavirus sau spun ca sunt angajati ai firmelor de dezinsectie sau deratizare, cu scopul de a pacali oamenii si de a-i jefui.

22:30 - Premierul italian Giuseppe Conte nu accepta ''proiectul pregatit'' pentru summitul in sistem de videoconferinta al Uniunii Europene consacrat gasirii unui raspuns economic comun la pandemia COVID-19, au anuntat joi seara surse guvernamentale italiene, potrivit AFP si DPA.

22:25 - Deputatul Emanuel Ungureanu si alte doua persoane au depus un denunt penal la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca fata de preotii si calugarii BOR care au folosit in fata Catedralei Mitropolitane din oras aceeasi lingurita la impartasanie.

Potrivit denuntului penal depus la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, preotii si calugarii ortodocsi sunt acuzati ca au pus in pericol sanatatea populatiei, adulti si copii.

22:14 - Maternitatea Filantropia ar urma sa fie dedicata gravidelor infectate cu coronavirus. Medicii spitalului cer ca Ministerul Sanatatii sa renunte la acest plan, avand in vedere ca viata pacientilor ar putea fi pusa in pericol de aceasta masura, potrivit unui document obtinut de Mediafax.

22:04 - Testele rapide pentru detectarea Covid-19 cumparate de Guvernul spaniol din China nu functioneaza, au alertat specialistii, iar autoritatile sustin ca le-au achizitionat printr-un distribuitor spaniol care le-a oferit garantii, informeaza El Pais.

21:59 - Liderul consilierilor judeteni PNL Neamt, Florin Hopsa, a acuzat, joi, conducerea Consiliului Judetean ca face achizitii nejustificate in plina pandemie de coronavirus, in timp ce materialele sanitare pentru spitalul aflat in subordinea institutiei sunt cumparate cu bani din donatii.

Potrivit lui Florin Hopsa, CJ Neamt va cumpara jante de aliaj cu 900 lei bucata, anvelope de iarna, covorase de cauciuc, tavita pentru portbagaj, memorie desktop si SDD de 65.000 lei, dar si sisteme desktop de peste 58.000 lei.

21:40 - Noul coronavirus a cauzat 365 de decese in 24 de ore in Franta, bilantul ajungand la 1.696 de morti de la inceputul epidemiei, au anuntat joi autoritatile sanitare franceze.

Potrivit directorului general al Departamentului francez al Sanatatii Jerome Salomon, 3.375 de pacienti sunt de acum la Tearapie Intensiva in Franta (548 intr-o zi) cu o forma grava a bolii, dintr-un total de 13.904 (cu 2.365 in plus) pacienti spitalizati in aceasta tara.

21:33 - Epidemia de coronavirus ar putea face 1,8 milioane de morti in lume chiar si cu masurile stricte destinate sa reduca propagarea, potrivit unei estimari facute publice, joi, de cercetatorii de la Imperial College din Londra, scrie AFP.

21:13 - Spitalul orasenesc Horezu a fost desemnat pentru tratarea cazurilor de imbolnaviri cu coronavirus, iar Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Ramnicu Valcea va asigura cazurile medicale de urgenta non COVID-19 din tot judetul, informeaza Institutia Prefectului Valcea intr-un comunicat remis joi.

21:12 - Aproximativ 660 de militari au participat, in ultimele doua zile, la misiuni de patrulare in comun cu fortele MAI, de intarire a prezentei la frontiera, dar si pentru transportul de echipamente medicale sau persoane si instalarea de corturi pentru triaj epidemiologic.

21:07 - Premierul canadian Justin Trudeau s-a pronuntat joi impotriva unei militarizari a frontierei dintre Canada si SUA, dupa aparitia unor informatii conform carora Washingtonul ar avea in vedere trimiterea de trupe pentru a opri migrantii care ar putea fi purtatori ai virusului SARS-CoV-2, transmite AFP.

21:00 - Cursa de 500 de mile de la Indianapolis, care era programata la 24 mai, a fost amanata pentru 23 august din cauza pandemiei de coronavirus.

20:58 - Un student al Facultatii de Inginerie din Sibiu a lipit joi mai multe afise pe stalpii din municipiu, cu mesaje in care le multumeste pentru efortul lor medicilor, politistilor, jandarmilor, respectand insa regulile impuse de ordonantele militare.

20:50 - Un al doilea angajat al Jandarmeriei Bucuresti a fost confirmat cu COVID-19, dupa ce ar fi luat virusul de la o ruda. Jandarmeria a anuntat ca s-au luat masuri pentru izolarea lui si a celor care au intrat in contact cu el.

20:46 - Numarul persoanelor care au murit din cauza coronavirusului in spitalele din Marea Britanie a crescut cu 115 intr-o zi, ajungand la 578, conform raportarii oficiale facute joi dupa-amiaza, scrie The Guardian.

20:40 - Creatorul Giorgio Armani a anuntat, joi, ca fabricile sale italiene vor produce de acum combinezoane de protectie destinate "personalului medical angajat in lupta" contra pandemiei de coronavirus.

20:30 - Pandemia COVID-19 a cauzat moartea a peste 15.000 de persoane in Europa, potrivit unui bilant realizat de agentia France Presse pe baza surselor oficiale, joi la ora 17:00 GMT.

20:28 - Numarul deceselor provocate de focarul de coronavirus in Portugalia a crescut cu 40% in decurs de 24 de ore, potrivit datelor oficiale publicate joi, relateaza dpa.

Cele mai recente cifre oferite de Serviciul National de Sanatate portughez (SNS) au confirmat 17 noi decese, crescand numarul total al victimelor provocate de noul coronavirus la 60.

Numarul cazurilor confirmate de COVID-19 a crescut cu 18% in acelasi interval de timp, numarul total de cazuri de infectare ajungand la 3.500.

20:25 - Un medic de la Spitalul de Copii Sfanta Maria si o asistenta de la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi au fost confirmati cu noul coronavirus. Medicul de la Spitalul de Pediatrie s-a autoizolat dupa o vizita in strainatate, iar asistenta a luat virusul de la pacientul transferat de la Suceava.

20:15 - Germania a crescut numarul de teste pentru Covid-19 la 500.000 pe saptamana, aceasta depistare precoce ajutand in parte la mentinerea numarului de decese la un nivel relativ scazut, a declarat joi un medic specialist, citat de AFP.

19:59 - Inca patru decese din cauza imbolnavirii cu COVID-19 au fost confirmate pe teritoriul tarii noastre. Bilantul mortilor ajunge astfel la 22.

19:50 - Presedintele brazilian Jair Bolsonaro a decis joi includerea activitatilor religioase in categoria serviciilor esentiale care trebuie sa functioneze in continuare in perioada de izolare in contextul epidemiei COVID-19, transmit AFP si EFE.

19:43 - Agentia suedeza de informatii interne si contraterorism Sapo a constatat o intensificare a activitatilor vizand slabirea statului, un exemplu fiind chiar actuala pandemie cu noul coronavirus, in cursul careia o serie de puteri straine si-au inmultit incercarile de a influenta sentimentele publicului, a spus joi seful agentiei, Klas Friberg, la prezentarea raportului sau anual, transmite dpa.

19:22 - Noul ministru al Sanatatii, Nelu Tataru, a depus, joi seara, juramantul de investitura la Palatul Cotroceni.

19:16 - China a anuntat ca isi inchide granitele pentru straini din acest weekend si impune restrictii pentru companiile aeriene, scrie The Guardian. Cu peste 80.000 de cazuri si 3.287 de decese oficial inregistrate, China este a treia tara cea mia afectata din lume de Covid-19, dupa Italia si Spania.

19:15 - Conform autoritatilor italiene, inca 662 de persoane si-au pierdut viata din cauza noului coronavirus. Numarul mortilor ajunge asadar la 8.165.

De asemenea, Italia a inregistrat inca 6.153 de cazuri noi in ultimele 24 de ore. Italienii au un total 80.539 de cazuri. 10.361 de persoane au fost declarate vindecate.

19:12 - Toate sindicatele politistilor din Franta, de toate gradele, au lansat joi autoritatilor "un avertisment solemn", amenintand cu suspendarea controalelor din lipsa de masti disponibile pentru personalul breaslei, informeaza AFP.

19:11 - Presedintele regiunii italiene Lombardia, cea mai afectata de pandemia de coronavirus, Attilio Fontana, a estimat joi ca masurile stricte de izolare a populatiei decise in Italia inca nu dau rezultate si a avertizat Spania asupra rapiditatii cu care se propaga virusul, in timp ce a reprosat Uniunii Europene ca a ratat sansa de a da un raspuns comun in fata acestei crize subestimate initial de blocul comunitar.

18:59 - Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, propune crearea unei taxe de solidaritate, care ne-ar ajuta "sa salvam vieti omenesti".

"De fapt aici am testa sentimentul de solidaritate. O taxa de solidaritate care sa fie acceptata de societatea romaneasca, de la un anumit nivel al veniturilor. Nu ma refer numai la salarii. Sa se aplice aceasta taxa temporar care sa suplimenteze resursele alocate pentru primul front de lupta. Ar avea si o incarcatura simbolica mare. Am putea sa cream un fond de solidaritate", a argumentat Daniel Daianu intr-o interventie la Digi24, citat de Newsweek Romania.

18:54 - Numarul deceselor din cauza coronavirusului in statul New York, epicentrul epidemiei din Statele Unite, a crescut mult in 24 de ore, cu 100, adica au fost inregistrate 385 de la inceputul epidemiei, a spus joi guvernatorul statului, citat de News.ro.

Joi dimineata, statul de aproape 20 de milioane de locuitori a inregistrat mai mult de 37.000 de cazuri confirmate de coronavirus, fata de peste 30.000 cu o zi inainte, a precizat Andrew Cuomo in timpul unei declaratii de presa.

18:40 - Crucea Rosie Sibiu ofera alimente neperisabile persoanelor vulnerabile din judet, indeosebi celor varstnici, a anuntat joi directoarea filialei, Raluca Morar.

18:33 - Aplicatia de taxi si ridesharing Free Now (Clever) a anuntat joi ca sustine personalul medical care lupta impotriva coronavirusului si personalul din institutiile implicate in organizarea si gestionarea starii de urgenta, in parteneriat cu Asociatia Studentilor din Universitatea Politehnica Bucuresti, astfel ca societatea a creat o sectiune dedicata angajatilor din spitale, prin care pot comanda curse si se pot deplasa gratuit de la si catre locul de munca in perioada starii de urgenta, in baza legitimatiei de serviciu.

18:32 - Grupul italian Pirelli renunta la comanda pentru calendarul pe 2021 si va oferi "100.000 de euro pentru lupta contra coronavirusului si cercetarii in domeniu", potrivit Le Figaro.

18:25 - Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava pune la dispozitie un camin studentesc pentru medicii din Spitalul Judetean. In cele 111 camere vor fi cazate cadrele medicale care nu sunt confirmate cu noul coronavirus.

18:20 - Primarii municipiilor Deva, Florin Oancea, si Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, au anuntat joi ca la viitoarele sedinte ale consiliilor locale vor propune ca banii alocati pentru organizarea Zilelor Oraselor sa fie redistribuiti spitalelor din cele doua localitati in vederea asigurarii echipamentelor medicale necesare in lupta impotriva virusului COVID-19.

18:16 - un medic de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava face un apel la donatii, pentru a echipa Sectia de Neurologie a unitatii spitalicesti.

"Puteti ajuta medicii din SJU Suceava, Sectia Neurologie prin a ne da echipament! Adresa este: strada 1 Decembrie 1918 nr 21, Spitalul de Urgenta Suceava, Neurologie, (la fantana)

Bogdan Nistor, nr meu. 0741948907.

-Masca chirurgicala unica folosinta

-Boneta chirurgicala unica fol

-Manusi latex

-Ochelari protectie

-uniforma de lucru medicala de unica fol/ tip sort

- Masca tip N95!!! MASCA TIP FFP3

- Viziera

- Botosei inalti

- produse de igiena pe baza de Clor/ Alcool 70

Multumesc in numele sectie Neurologie!", a scris acesta pe Facebook.

18:11 - Sefa Directiei de Sanatate Publica Timis, Mariana Radulescu, numita in aceasta functie in urma cu doar doua saptamani, a trimis o scrisoare deschisa Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis in care a scris ca "indiferent cu cate scenarii am lucra, trebuie sa recunoastem, daca mai avem un dram de demnitate si respect fata de cei carora trebuie sa le asiguram linistea si supravietuirea, ca suntem depasiti de situatie!".

17:45 - Primaria Suceava achizitioneaza un aparat de testare pentru noul coronavirus. Aparatul va fi adus intr-o saptamana, din Coreea de Sud, iar costul este de aproximativ 430.000 de lei, potrivit oficialilor locali, citati de Mediafax.

17:38 - Lantul de magazine Mega Image a anuntat joi ca va dona 1,16 milioane lei catre Crucea Rosie Romana pentru achizitia a 12 echipamente de ventilatie medicala, in contextul pandemiei.

17:33 - China a raportat 67 de noi cazuri de infectie cu coronavirus si inca 6 decese produse in cursul zilei de miercuri. Niciun nou caz nu a fost inregistrat in epicentrul original al epidemiei, in provincia Hubei, conform unui comunicat dat publicitatii joi de Comisia Nationala chineza pentru Sanatate.

17:31 - Primaria Capitalei informeaza ca pentru testarea bucurestenilor, PMB va achizitiona 4.000 de teste, iar primariile de sector cate 10.000 de teste fiecare.

17:28 - Managerul Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, dr. Voichita Lazureanu, a declarat joi, pentru Agerpres, ca au fost inaintate solicitari catre Ministerul Sanatatii, Prefectura Timis, Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis si DSP-urile judetelor Arad, Caras-Severin si Hunedoara, pentru ca pacientii cu COVID-19 din respectivele judete sa nu mai fie adusi la Timisoara.

Managerul a adaugat ca in prezent trei sferturi dintre pacientii internati cu COVID-19 sunt din alte judete, iar spitalul nu mai poate face fata solicitarilor.

17:24 - Un politist local din judetul Mures a fost agresat de un barbat pe care il oprise pentru a-i prezenta declaratia pe propria raspundere si motivul pentru care se afla pe strada, asa cum prevede Ordonanta Militara numarul 3. Barbatul respectiv l-a injurat pe agent, iar apoi l-a lovit cu pumnul in fata, victima avand nevoie de aproximativ noua zile de ingrijiri medicale.

17:15 - Potrivit unei informari a Primariei Capitalei, de luni ar urma sa inceapa testarea pentru coronavirus a bucurestenilor.

17:10 - Consiliul Judetean (CJ) Sibiu va aloca doua milioane de lei pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, ca sa faca fata noului coronavirus, hotararea fiind adoptata in cadrul sedintei de joi, care a avut loc online.

17:07 - Art Basel, unul dintre cele mai mari targuri de arta contemporana din lume, care are loc in fiecare an in iunie, in Elvetia, a anuntat joi ca editia de anul acesta va fi reprogramata in septembrie din cauza pandemiei de Covid-19.

16:59 - Varsta medie a pacientilor diagnosticati, pana in prezent, in Romania, cu noul coronavirus este de aproximativ 45 de ani, cel mai mare procent reprezentandu-l persoanele cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani (60%), anunta Grupul de Comunicare Strategica.

Cei cu varste cuprinse intre 51 si 69 de ani reprezinta 28% din cazurile de imbolnavire, iar cei cu varsta mai mare sau egala cu 70 de ani - 6%. De asemenea, 3% sunt minori, 53% - femei, iar 44% - barbati.

16:48 - Papa Francisc a fost testat negativ la noul coronavirus, au informat Il Messagero si Fatto Quotidiano. Potrivit celor doua publicatii, suveranul pontif a fost supus miercuri unui test, dupa descoperirea in aceeasi zi a unui caz de infectare cu COVID-19 a unui prelat care locuieste in aceeasi resedinta cu papa Francisc, in Cetatea Vaticanului.

16:35 - Un preot paroh din vestul Poloniei a decis sa le ofere enoriasilor sai posibilitatea de a se confesa, inainte de Paste, fara a cobori din masinile lor, el insusi aflandu-se in masina, cu respectarea distantei de cel putin 1,5 metri, pentru a evita contaminarea, cu geamul lasat in jos.

16:23 - Euronews scrie ca spitalele din Romania duc lipsa de echipament de protectie, personalul medical, aflat in pragul disperarii, munceste in conditii dificile, iar numerosi medici si infirmieri au fost infectati cu coronavirus, ceea ce impinge institutii de sanatate sa-si inchida portile.

16:11 - Numarul de cazuri de infectare cu coronavirus in regiunea Lombardia din nordul Italiei a crescut joi cu aproximativ 2.500, a anuntat presedintele regiunii, Attilio Fontana. "Numerele de azi nu sunt bune, din pacate. A avut loc o crestere brusca fata de zilele precedente", a spus el.

15:58 - Peste 150 de cadre medicale si personal auxiliar sunt confirmate cu COVID-19, 70 dintre acestea fiind medici, anunta Institutul National de Sanatate Publica. Cele mai multe cazuri, 90, sunt la Suceava, iar in Bucuresti au fost diagnosticate 36.

15:41 - Autoritatile nu renunta la ideea de testarea a bucurestenilor pentru coronavirus. Managerul Institutului "Matei Bals" din Capitala, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat joi ca e nevoie de testarea a 10.514 persoane din Capitala, ca o masura de preventie a raspandirii infectiilor cu coronavirus.

15:25 - Colegiul Medicilor din Romania (CMR) cere testarea imediata a tuturor medicilor din tara si a pacientilor care ajung in spitale. De asemenea, atrage atentia ca protectia fizica si biologica a medicilor nu are loc peste tot in tara.

15:12 - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca a confirmat infectarea cu noul coronavirus a unei asistente de la urgente. 44 de contacti ai acesteia sunt testati, informeaza Mediafax.

14:47 - A fost inregistrat in Romania un nou caz de deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus, fiind cazul numarul 18 la nivel national. Este vorba despre o femeie in varsta de 76 ani, din judetul Cluj, internata in data de 20 martie in Spitalul Huedin. Pacienta a fost transferata in data de 22 martie in sectia ATI a Spitalului de Boli Infectioase Cluj, dupa ce a fost confirmata cu COVID-19. Avea afectiuni pre existente: hipertensiune arteriala, diabet zaharat.

14:44 - Zeci de cadre medicale de la Sectia de obstetrica si ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta "Mavromati" din Botosani au protestat, joi, pentru cateva zeci de minute, in curtea unitatii medicale in semn de protest fata de intentia autoritatilor judetene de a transforma sectia in spital pentru pacientii cu COVID-19.

14:36 - Germania a crescut numarul testelor efectuate pentru depistarea infectarii cu coronavirus la 500.000 pe saptamana. Aceasta detectare precoce ajuta in parte la mentinerea numarului de decese la un nivel relativ scazut, a declarat Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie din cadrul spitalului Charite de la Berlin.

14:17 - USR-PLUS nu vede sensul testarii in masa in conditiile distantarii sociale. Alianta sustine testarea periodica, in special a soferilor si vatmanilor RATB, farmacistilor, vanzatorilor.

14:15 - China denunta vehement faptul ca secretarul de Stat american, Mike Pompeo, numeste noul coronavirus care s-a raspandit pe glob "virusul Wuhan", numele orasului din centrul Chinei in care a aparut. Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a denuntat un efort de "stigmatizare a Chinei si de discreditare a eforturilor Chinei, intr-o incercare de a abate atentia si de a se sustrage de la responsabilitati".

14:06 - MApN a cumparat din Olanda un spital modular de izolare si tratament, care va functiona la Constanta.

14:00 - Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in deja obisnuita declaratie zilnica de presa ca a semnat decretul de numire a lui Nelu Tataru in functia de ministru al Sanatatii.

"Am luat act de demisia domnului Costache si am semnat decretul de numire a noului ministru. Domnul Tataru cunoaste foarte bine care este situatia si trebuie sa ia urgent masurile pentru limitarea raspandirii noului coronavirus. Domnul Tataru va depune astazi juramantul", a anuntat Iohannis.

13:52 - In Bulgaria, masurile restrictive impuse impotriva raspandirii coronavirusului se prelungesc cu doua saptamani, pana la 12 aprilie inclusiv.

13:47 - Nelu Tataru, propunerea lui Ludovic Orban pentru functia de ministru al Sanatatii, a declarat ca sustine realizarea unei anchete epidemiologice largite, in care prioritatea sa o constituie contactii, personalul medical si factorii de risc.

13:32 - Numarul persoanelor decedate in Spania din cauza coronavirusului a ajuns joi la 4.089. In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 8.578 cazuri noi de infectare cu COVID-19 si 655 de decese, a anuntat Ministerul Sanatatii din Spania, potrivit El Pais.

Totusi, bilantul zilnic al persoanelor care au murit a scazut fata de precedentul bilant, cand s-au inregistrat 738 de decese in 24 de ore.

13:10 - Alti 3 romani din strainatate au murit din cauza coronavirusului. Numarul lor se ridica astfel la 11: 8 in Italia, 2 in Franta si unul in Marea Britanie

Totodata, in strainatate, pana in prezent, 59 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu COVID-19 (coronavirus): 44 in Italia, 4 in Spania, 2 in Namibia, 2 in Indonezia, 3 in Franta si cate unul in Tunisia, Irlanda, Marea Britanie si Luxemburg.

12:57 - Romania are confirmate in acest moment 1.029 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. De la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica, au fost inregistrate alte 123 de noi cazuri de imbolnavire.

Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate si externate (53 la Timisoara, 28 la Bucuresti, 6 la Craiova, 5 la Constanta, unul la Cluj si unul la Iasi).

12:46 - A aparut un nou model de declaratie pe proprie raspundere, pentru cei care au nevoie sa se deplaseze in perioada de carantina totala. Grupul de Comunicare Strategica anunta ca formularul a fost simplificat si precizeaza ca semnatura trebuie sa fie, obligatoriu, completata de mana.

"Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop in campurile predefinite, in formatul PDF, necesitand ulterior tiparirea si semnatura olografa a titularului. De asemenea, documentul poate fi tiparit si completat olograf ("de mana") in campurile predefinite, necesitand totodata semnatura olografa a titularului. Totodata, reamintim faptul ca declaratia pe proprie raspundere poate fi redactata integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaratiei pe proprie raspundere pus la dispozitie", se arata in comunicat.

Vezi declaratia pe proprie raspundere

Vezi Adeverinta angajator

12:29 - Alti 20 de angajati din randul personalului medical si auxiliar sanitar de la Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Popescu" Focsani au fost confirmati cu coronavirus. Ministerul Apararii anunta ca la acest moment spitalul ramane inchis.

"In urma desfasurarii anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Popescu" Focsani, din randul celor 57 de contacti apropiati ai celor doua persoane confirmate initial pozitiv cu COVID-19, a rezultat ca un numar de inca 20 de angajati din randul personalului medical si auxiliar sanitar au fost confirmati, de asemenea, pozitiv", se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

12:22 - Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara cere Ministerului Sanatatii sa testeze cat mai repede medicii din spitale. Constantin Luca a declarat pentru Mediafax ca este convins ca in toate spitalele din Romania exista deja medici infectati, insa nu stiu inca.

12:03 - Federatia Solidaritatea Sanitara atrage atentia ca daca nu se testeaza personalul medical pentru infectarea cu coronavirus, in curand nu va mai avea cine sa trateze pacientii. Sindicalistii solicita testarea de urgenta a personalului care a intrat in contact cu cazuri confirmate de coronavirus, dar si testarea intregului personal medical.

11:48 - Peste 5.600 de persoane nu au respectat miercuri masura privind restrictionarea circulatiei, prevazuta de ordonanta militara nr.3. Acestora le-au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 7.404.297 de lei.

11:34 - Presedintele Klaus Iohannis va sustine o declaratie de presa, la ora 14.00. Este a patra zi consecutiv in seful statului iese la declaratii. Ziare.com va transmite, in format LIVE TEXT, discursul sefului statului.

11:33 - Un jandarm din Bucuresti a fost confirmat cu coronavirus. Barbatul a anuntat imediat unitatea din care face parte, find demarata ancheta epidemiologica. Unitatea a fost dezinfectata, iar cei cu care a intrat in contact au fost izolati. Jandarmeria Bucuresti a anuntat ca jandarmul respectiv a contactat virusul in cadrul familial, prin contact cu o ruda.

11:28 - Directorul executiv interimar al Directiei de Sanatate Publica Suceava, Silvia Boliacu, a demisionat, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan. Oficialul guvernamental a afirmat ca "ne confruntam cu demisii la Directiile de Sanatate Publica din tara, la Suceava la fel, demisie si abandon".

11:14 - Dupa inmultirea semnificativa a cazurilor de coronavirus, Coreea de Sud a avertizat joi ca ii va expulza pe strainii care nu respecta autoizolarea, in timp ce cetatenii sud-coreeni care incalca regulile de carantina risca inchisoarea.

11:01 - Un studiu efectuat de epidemiologii chinezi, citat de South China Morning Post, noteaza ca pana la 10% dintre pacientii vindecati de COVID-19 au fost ulterior testati pozitiv.

10:56 - Germania a inregistrat aproape 5.000 de noi contaminari cu noul coronavirus si o crestere cu o treime a numarului mortilor, care a ajuns la 198, a anuntat joi Institutul Robert-Koch, autoritatea federala germana in domeniul sanatatii.

10:45 - Bilantul pandemiei noului coronavirus in Marea Britanie a crescut la 463 de morti - cu 41 mai multi intr-o zi. Numarul contaminarilor a crescut la 9.529, a precizat intr-un comunicat Executivul Boris Johnson.

10:34 - Premierul Ludovic Orban a confirmat demisia lui Victor Costache si a anuntat ca il va propune pentru aceasta functie pe secretarul de stat Nelu Tataru. Decizia de numire este insa la presedintele Klaus Iohannis, care intai va semna revocarea lui Costache si apoi noua desemnare.

Premierul a precizat ca regreta demisia lui Costache, dar il intelege.

10:32 - Pandemia a determinat organizatorii europeni ai Noptii Muzeelor sa modifice data de organizare a editiei 2020. Propunerea este pentru data de 14 noiembrie 2020. Evenimentul urma sa aiba loc pe 16 mai.

10:30 - Parlamentul spaniol a adoptat in noaptea de miercuri spre joi un text prin care prelungeste de la 15 la 30 de zile starea de urgenta declarata in Spania.

Izolarea aflata in vigoare in tara si inchiderea scolilor, restaurantelor si majoritatii magazinelor a fost prelunginta, astfel, pana la 14 aprilie.

10:26 - Autoritatea Palestiniana a inregistrat un prim deces din cauza covid-19, o femeie in varsta de 60 de ani din Cisiordania ocupata, relateaza Reuters.

10:17 - Testele rapide pentru coronavirus, fabricate de compania chineza Bioeasy, nu sunt sigure, avertizeaza microbiologii spanioli. Madridul a comandat 340.000 de astfel de kituri, in speranta ca poate testa mai rapid populatia pentru a afla proportiile raspandirii pandemiei.

Potrivit Institutului de Sanatate Carlos III (ISCIII), in momentul in care testele au fost analizate, specialistii spanioli au aflat ca acestea au o precizie de doar 30%.

10:14 - Antena3 sustine ca interimar la Sanatate va fi secretarul de stat Nelu Tataru.

10:08 - O veste de ultima ora vine pe surse de la Palatul Victoria: Ministrul Sanatatii si-ar fi dat demisia, potrivit televiziunilor de stiri. Cert este ca la 10:30 iese Ludovic Orban la declaratii de presa.

09:57 - Presedintele USR Neamt, deputatul Iulian Bulai, nu este de acord cu decizia ministrului Sanatatii de a testa pentru coronavirus toti locuitorii Bucurestiului. El considera ca prioritatea ar trebui sa fie Moldova.

09:38 - Spitalul din orasul chinez Jinhua va trimite echipamente de protectie si materiale medicale la Mioveni, a anuntat primarul localitatii din Arges, Ion Georgescu.

09:21 - Grupul de Comunicare Strategica anunta ca a fost lansata o noua platforma online, datelazi.ro, care face referire la situatia in desfasurare determinata de raspandirea infectiei cu coronavirus (COVID-19). Grupul precizeaza ca noua platforma reprezinta o sursa oficiala de informare pentru public si reprezentantii media.

Datelazi.ro prezinta infografii actualizate periodic pe baza datelor furnizate de autoritatile competente. Acest proiect este realizat pro-bono de Code for Romania in parteneriat cu Guvernul Romaniei prin Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei.

08:37 - Un transport aerian cu 45 de tone de echipamente medicale, inclusiv 100.000 de combinezoane de protectie, din Coreea de Sud, a sosit pe aeroportul "Henri Coanda", anunta MApN.

08:23 - Presedintele Klaus Iohannis va participa, de la ora 17:00, la o videoconferinta cu membrii Consiliului European pe tema masurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19.

08:14 - Senatul american a aprobat cu o majoritate covarsitoare un plan istoric de 2.000 de miliarde de dolari pentru sustinerea primei economii a lumii, afectata de pandemia de coronavirus, relateaza AFP.

08:11 - Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns, miercuri, la 1.031 in Statele Unite, fiind de asemenea inregistrate 68.572 de cazuri confirmate, potrivit unui bilant al Universitatii Johns Hopkins.

08:08 - Premierul britanic Boris Johnson anunta ca 405.000 de voluntari s-au inscris pentru a ajuta Serviciul National de Sanatate (NHS) sa faca fata epidemiei de coronavirus, transmite CNBC.

07:55 - Seful Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Roberto Azevedo, spune ca proiectiile arata ca scaderea economica si pierderile de locuri de munca provocate de pandemia de coronavirus vor fi mai grave decat recesiunea din 2008, transmite Reuters.

07:39 - New York City a adoptat noi masuri agresive de combatere a extinderii coronaviruslui, care includ inchideri de strazi si interzicerea jocurilor sportive de echipa in parcurile publice.

07:31 - Secretarul american al Apararii, Mark Esper, a emis un ordin de oprire a deplasarilor in strainatate ale trupelor americane, timp de 60 de zile, pentru a limita raspandirea coronavirusului intre soldati.

07:26 - Presa chineza a legat originea pandemiei coronavirusului cu Italia, dupa ce un profesor din Milano a declarat ca medicii italieni au vazut cazuri de pneumonie "foarte ciudate" inca din noiembrie. Folosindu-se de aceste declaratii, Beijingul respinge acum datele potrivit carora orasul Wuhan este locul in care a izbucnit focarul ce a dus aparitia pandemiei de COVID-19.

07:22 - O femeie de 36 de ani din sudul Londrei a murit zilele trecute, dupa ce a prezentat simptome specifice infectiei cu noul coronavirus, dar paramedicii au stabilit ca nu reprezinta o prioritate, scrie The Guardian.

07:13 - Miliardarul Bill Ackman a investit o parte din averea sa personala pentru a ajuta la fabricarea kiturilor de testare pentru COVID-19, realizate de Covaxx, o filiala recent formata a companiei United Biomedical Inc., scrie Bloomberg.

Miliardarul american a solicitat in mod repetat inchiderea completa a SUA timp de 30 de zile pentru a ajuta la combaterea raspandirii noului coronavirus.

06:54 - Catedrala din Washington si-a adus aportul in lupta impotriva coronavirusului, anuntand descoperirea catorva mii de masti de protectie in cripta sa.

Autoritatile religioase au gasit peste 5.000 de masti care fusesera cumparate in urma cu cativa ani pentru preoti si care au fost uitate in subsolul catedralei, relateaza AFP.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#coronavirus LIVE, #coronavirus Romania , #coronavirus