59 de cazuri de coronavirus in Romania, o femeie care nu a respectat carantina a imbolnavit trei medici si trei pacienti. Italia anunta peste 1.000 de morti, Franta inchide toate scolile

Joi, 12 Martie 2020, ora 23:16
120016 citiri
59 de cazuri de coronavirus in Romania, o femeie care nu a respectat carantina a imbolnavit trei medici si trei pacienti. Italia anunta peste 1.000 de morti, Franta inchide toate scolile
Foto: Arhiva Ziare.com

Problema coronavirusului ia amploare la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat deja pandemie, avand in vedere inmultirea numarului cazurilor si raspandirea pe teritoriul globului. Si in Romania cazurile se inmultesc rapid, totalul a ajuns la 59.

Doi dintre pacienti sunt la terapie intensiva si starea lor de sanatatea este grava. Pana acum, 6 persoane au fost declarate vindecate, in Romania.

De joi au intrat in vigoare noi masuri. Dupa ce gradinitele, scolile si universitatile s-au inchis, in marile orase cele mai multe dintre firme si-au lasat angajatii sa lucreze de acasa sau le-au decalat programul, astfel incat mijloacele de transport in comun sa fie cat mai putin aglomerate. Totodata, majoritatea evenimentelor artistice, culturale, sportive si chiar si religioase s-au amanat sau anulat.

Informatii esentiale despre COVID-19 pentru fiecare dintre noi: Cum sa te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa

La nivel global, totalul cazurilor se apropie de 130.000, pe teritoriul a 114 tari, si peste 4.600 de decese.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati:

23:16: Colegiul Medicilor Iasi avertizeaza ca personalul sanitar "nu este protejat in mod corespunzator" si este astfel expus infectarii cu coronavirus.

Cele mai multe cadre medicale nu au "echipamente specifice" si nici suficiente cantitati de dezinfectant, spune Colegiul.

22:42: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a trimis o scrisoare omologului sau italian Luigi Di Maio, exprimand solidaritatea cu poporul italian, in contextul masurilor de combatere a coronavirusului. "(...) inclusiv in astfel de imprejurari, este importanta respectarea drepturilor si beneficiilor prevazute de legislatia UE si cea italiana pentru toate categoriile de cetateni, inclusiv pentru acei lucratori romani din Italia a caror activitate este afectata de contextul actual din Italia", a transmis Aurescu.

21:56: Cele sase persoane confirmate cu coronavirus joi seara au intrat in contact cu femeia din Hunedoara, de 26 de ani, care nu a respectat izolarea la domiciliu, acesteia intocmindu-i-se dosar penal. Este vorba despre trei cadre medicale si trei pacienti.

21:50: Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babes, a declarat, la Romania TV, ca la acest moment 31 de persoane sunt internate in pavilionul dedicat pentru pacientii cu coronavirus, 120 de locuri sunt libere si in zilele urmatoare vor fi eliberate alte 100.

"Am transferat anumiti pacienti pe care ii aveam deja, inainte de aparitia acestor cazuri, la alte sectii ale spitalelor din Bucuresti. Avem cam 120 de locuri libere, maine si poimaine mai eliberam 100 de locuri. Din pacate, in Italia un spital intreg s-a ocupat in 6 ore. Avem 31 de persoane internate in momentul de fata in pavilionul dedicat", a declarat managerul de la Babes.

El a precizat ca deja se confrunta cu o criza in ce priveste achizitia de echipamente:

"Nu ai de unde sa achizitionezi. Toti furnizorii nostri au dat din umeri si au zis ca au comenzile blocate in Polonia, Germania, China... Practic, nu mai ai de unde sa achizitionezi ceva. Si, daca mai gasesti cumva, preturile sunt foarte mari. Noi cumparam o masca chirurgicala cu 0.16 bani. Acum trece de 5 lei".

21:35: Presedintele Frantei Emmanuel Macron a anuntat inchiderea tuturor unitatilor de invatamant, incepand de luni, scrie Le Monde.

21:29: Norvegia anunta primul deces cauzat de coronavirus, scrie News.ro.

21:10: Mai sunt 6 cazuri la Hunedoara, numarul cazurilor la nivel national ajungand la 59.

21:05: Un barbat de 53 ani din Covasna, venit din Italia, Trentino, pe 8 martie, este cel de-al 53-lea caz confirmat de COVID-19 in Romania.

Barbatul s-a autoizolat la domiciliu si a intrat in contact cu un alt caz pozitiv.

20:52: Numarul de persoane infectate cu noul tip de coronavirus in Marea Britanie se situeaza "probabil" intre 5.000 si 10.000 de persoane, a estimat joi guvernul britanic, informeaza AFP.

Daca numarul de cazuri inregistrate este de 590, "avem probabil intre 5.000 si 10.000 de persoane infectate in prezent", a declarat consilierul stiintific al guvernului, Patrick Vallance, in timp ce Regatul Unit al Marii Britanii incearca sa intarzie varful crizei.

20:19: Inca un caz, al 52-lea, confirmat la cateva minute dupa cel al barbatului de 21 de ani. E vorba despre o femeie de 33 ani, care lucreaza in Trentino, Italia.

S-a intors in tara in 10 martie, iar in ziua urmatoare s-a internat cu durere in gat la Spitalul de Boli Infectioase Cluj-Napoca.

20.13: Al 51-lea caz de infectare a fost confirmat joi seara, la un barbat de 21 de ani din Mures.

Este vorba despre un sofer de tir care a calatorit in Italia in perioadas 4 -6 martie.

In cursul zilei de 10 martie 2020 barbatul a sunat la 112, acuzand simptome care se incadrau in definitia de caz.

Este internat la sectia de boli infectioase a Spitalului judetean din Tg. Mures. Va fi transferat la Cluj-Napoca.

20:01 - Un copil de trei ani din Galati care a intrat in contact cu o matusa venita din Italia este internat la Spitalul de Copii din Galati, fiindu-i prelevate probe pentru coronavirus. Copilul are probleme de respiratie.

19:54 - Deputatii au aprobat joi, decizional, ordonanta de urgenta care stabileste stocurile de urgenta si masurile instituirii carantinei, in contextul coronavirusului. Ordonanta prevede ca stocurile de urgenta medicala se constituie ca rezerve materiale, destinate actiunilor pentru protectia populatiei in situatii de urgenta generate de tipul de risc de epidemii si alte evenimente generatoare de victime multiple.

Unul dintre motivele invocate este gazduirea meciurilor de la EURO 2020, fapt ce creste riscul de imbolnavire.

19:51 - AmCham Romania solicita Ministerului Finantelor Publice amanarea termenelor de depunere a raportarilor financiare si fiscale.

"Depunerile genereaza aglomerari la sediile administratiei fiscale, iar, in sprijinul masurilor preventive adoptate deja pentru limitarea epidemiei COVID-19 si pentru respectarea recomandarilor de a implementa masuri suplimentare pentru evitarea aglomerarilor/interactiunilor umane, consideram ca se impune o ajustare a calendarului de raportare, termenul de 25 martie fiind cel mai apropiat si problematic, drept urmare primul care ar trebui amanat", scrie in comunicatul AmCham.

19:46 - Atentionare Fake-News de la Guvern: NU exista nicio discutie referitoare la transferarea traficului aerian pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, de pe aeroporturile din Capitala sau din teritoriu.

19:43 - Numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns joi in Italia la 15.113 si cel al deceselor provocate in aceasta tara de Covid-19 la 1.016, a anuntat Protectia Civila italiana.

Numarul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 a crescut astfel cu mai mult de 2.500 intr-o singura zi, miercuri acesta fiind de 12.462.

In prezent 1.153 de pacienti sunt la terapie intensiva, fata de 1.028 miercuri. Alte 1.258 de persoane sunt considerate vindecate.

19:38 - Autoritatile din regiunea Moscovei, unde traiesc circa 7 milioane de oameni, le-au recomandat joi companiilor sa introduca lucrul de acasa pentru angajati ca masura de precautie in contextul epidemiei cu noul coronavirus Covid-19, a transmis agentia de presa Interfax, citand un comunicat al guvernatorului regional, relateaza Reuters.

Masurile nu se aplica si orasului Moscova, unde traiesc alti 12 milioane de oameni. Aici autoritatile au interzis in schimb reuniunile cu peste 5.000 de oameni, in efortul de a tine sub control raspandirea virusului.

19:32 - Presedintele Klaus Iohannis face apel la romani sa respecte regulile, sa nu raspandeasca informatii false sau din surse care nu sunt oficiale si sa nu se imbulzeasca la cozi in magazine.

"Sunt optimist ca vom trece cu bine peste aceasta incercare grea pentru romani si pentru Romania. Separati suntem slabi in fata oricarei vulnerabilitati", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa.

19:12 - Pacientii cu noul coronavirus pastreaza agentul patogen in tractul respirator pana la 37 de zile, potrivit unui nou studiu care afirma ca oamenii raman infectati mai multe saptamani de cand au contactat virusul, scrie Bloomberg.

Medicii din China au detectat ca ARN-ul a ramas in probele recoltate timp de 20 de zile, in medie, dupa infectare, au scris ei intr-un articol publicat in revista de medicina Lancet.

In prezent, perioada recomandata de izolare dupa expunere este de 14 zile pentru a evita raspandirea virusului. Insa, daca oamenii continua sa transmita virusul mult timp dupa ce simptomele le-au disparut, s-ar putea ca ei sa continue sa raspandeasca patogenul si dupa perioada de carantina.

19:10 - Muzeul National olandez, Rijksmuseum, din Amsterdam si Muzeul Van Gogh, situat in apropiere, doua dintre principalele atractii turistice din capitala Olandei, vor fi inchise publicului pana cel putin pe 31 martie din cauza epidemiei de coronavirus.

19:08 - Seful serviciului de presa al lui Jair Bolsonaro, care a stat alaturi de presedintele american Donald Trump weekend-ul trecut in timpul vizitei presedintelui brazilian in SUA, este purtator al coronavirusului, a anuntat joi presa braziliana, citata de AFP.

19:03 - Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a avertizat joi ca exista un risc "ridicat" ca sistemele de sanatate din UE si din Marea Britanie sa fie debordate de epidemia de Covid-19, relateaza AFP.

"Riscul ca capacitatea sistemelor de sanatate sa fie depasita in UE/SEE (Spatiul Economic European - Islanda, Lichtenstein si Norvegia) si in Regatul Unit in urmatoarele saptamani este considerat ca ridicat", a mentionat intr-un comunicat ECDC.

19:00 - Premierul canadian Justin Trudeau a anuntat joi ca se autoizoleaza si va lucra de acasa pana cand vor veni rezultatele testelor efectuate de sotia sa, Sophie Gregoire, care are simptome usoare similare gripei.

18:44 - Presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie, Majestatea Sa Margareta a Romaniei, indeamna la calm si ratiune in conditiile cresterii numarului de cazuri de infectare cu noul coronavirus si subliniaza ca, impreuna, suntem o forta capabila sa invinga aceasta amenintare la adresa sanatatii noastre.

"Cu totii suntem tulburati de raspandirea galopanta a acestei afectiuni, necunoscute pana acum. Dar indemn pe cetatenii nostri la calm si ratiune. In aceste momente, este nevoie sa dam dovada de grija fata de aproapele nostru, sa fim responsabili si, mai ales, sa respectam sfaturile medicale ale autoritatilor competente. Impreuna, suntem o forta capabila sa invinga aceasta amenintare la adresa sanatatii noastre", se arata in mesajul presedintelui Societatii Nationale de Cruce Rosie.

18:35 - Cancelaria Sfantului Sinod a transmis joi o serie de indrumari catre parohii si manastiri pentru respectarea masurilor de prevenire a imbolnavirii cu noul coronavirus. BOR anunta ca bisericile vor afisa, la intrarea in lacasul de cult, recomandarile Ministerului Sanatatii. Vor fi dezinfectate caile de acces si aerisirea corespunzatoare si se va asigura o zona de igienizare a mainilor, cu produse necesare pentru aceasta (apa, sapun, dezinfectanti etc.).

"In proximitatea lacasurilor de cult si se vor respecta masurile dispuse de autoritatile publice si se va coopera cu acestea, asigurandu-se totodata libertatea religioasa a credinciosilor de a participa la viata liturgica a Bisericii si de a primi asistenta religioasa, in biserica si la domiciliu", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Intre timp, Biserica Ortodoxa Ucraineana, independenta de Moscova, le-a recomandat joi enoriasilor lor sa nu mai sarute icoanele si sa utilizeze pahare de unica folosinta pentru comuniune.

"A te inchina in fata relicvelor, fara a le saruta, poate fi o manifestare de veneratie suficienta", a afirmat intr-un comunicat al Bisericii Ucrainene.

18:31 - Presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a cerut joi guvernelor sa prezinte un plan coordonat de actiune pentru a combate ceea ce ea a numit "un soc major" asupra economiei globale, transmit DPA si Reuters.

Riscul unei recesiuni depinde "de soliditatea si abordarea colectiva a tuturor jucatorilor". Lumea poate face fata crizei "doar daca ne strangem impreuna", a atras atentia oficialul BCE.

18:27 - "Strasbourg va ramane sediul Parlamentului European", a dat asigurari joi presedintele sau, italianul David Sassoli, insistand asupra "caracterului exceptional" al deciziei de a muta sesiunile plenare din martie si aprilie din cauza coronavirusului.

18:22 - Autoritatile au anuntat cazul cu numarul 50. Este vorba despre o femeie de 54 de ani din Neamt. Ea se afla acum internata la Spitalul Roman, unde a fost internata de miercuri cu tuse, febra si faringita. Pe 1 martie ea se intorsese din Italia, dar dintr-o zona neafectata la acel moment.

18:11 - Atentie la hackeri! Expertii Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) anunta ca atacatorii cibernetici folosesc, in plina alerta de coronavirus, identitatea vizuala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru campanii de phishing.

18:08 - La ora 19:00 va avea loc o noua sedinta a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, urmand ca la finalul ei sa fie anuntate noile masuri, intr-o conferinta de presa.

18:04 - Presedintele statului Filipine, Rodrigo Duterte, a anuntat joi plasarea in carantina a capitalei Manila, unde adunarile mari sunt acum interzise si scolile inchise timp de o luna.

18:00 - Apar noi detalii despre pacientul cu numarul 49. Femeie, 45 de ani, este din Cluj, se afla in acest moment in Arad in carantina, este asimptomatica si urmeaza sa fie transferata la Spitalul de Boli Infectioase Timisoara.

17:53 - ANSVSA anunta ca exista suficiente stocuri de alimente pentru a satisface cerintele populatiei si face apel la consumatori sa cumpere produse alimentare fara a face stocuri, numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar-veterinar.

17:52 - Catedrala Sagrada Familia, edificiu emblematic al orasului Barcelona, opera a arhitectului Antoni Gaudi, nu va mai primi vizitatori incepand de vineri. In Spania, bilantul deceselor cauzate de Covid-19 este de 86, iar numarul cazurilor de infectare a depasit 3.000.

17:40 - Parchetul General a deschis dosar penal pentru "divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice", intrucat au aparut in spatiul public discutii din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, inainte de a fi decizii finale. Parchetul General a preluat si dosarul barbatului cu coronavirus internat initial la Spitalul "Dimitrie Gerota".

17:27 - Primarul general Gabriela Firea ii invita pe cei care pot inchiria spatii de cazare pentru carantina sau pe cei care se ofera, in calitate de voluntari, sa faca cumparaturi pentru persoanele aflate in izolare sa contacteze Primaria Capitalei la adresa coronavirus@pmb.ro.

17:23 - Cladirea Capitoliului, care gazduieste legislativul SUA, a fost in mare parte inchisa publicului joi, dupa ce un membru din echipa unei senatoare a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus Covid-19.

17:22 - A fost anuntat al 49-lea caz de infectare cu coronavirus. Este vorba de o femeie de 45 de ani venita din Italia si aflata in carantina in Arad.

17:11 - Dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie a declarat ca numarul de cazuri de infectii cu noul coronavirus in tara noastra va creste.

Totodata, medicul a precizat ca s-ar putea ajunge ca testele pentru noul coronavirus sa se realizeze si in cabinetele veterinare.

"Testarile nu se fac decat in cateva spitale din tara, la Matei Bals, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova, Constanta si cred ca urmatorul laborator care se incearca sa fie pus in functionare va fi la Brasov.

Eu am propus in mai multe randuri, am inteles ca a fost acceptat, laboratoarele retelelor sanitar veterinare, au o foarte buna retea de laboratoare unde ar putea sa faca si ei", a declarat Dr. Rafila.

17:06 - Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat, joi, ca, in perioada 16 martie-16 aprilie, se vor judeca doar cauzele urgente sau cele care se afla aproape de prescriere, in contextul prevenirii raspandirii infectiilor cu noul coronavirus.

17:03 - Dupa ce Dr. Streinu Cercel, seful Spitalului "Matei Bals" a declarat ca spirtul medicinal nu este bun pentru a fi folosit pe maini pentru protejarea de noul coronavirus, Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, sustine ca alcoolul sanitar este dezinfectant, dar poate fi folosit in special pentru suprafete.

"Alcoolul sanitar e dezinfectat. El e folosit pentru dezinfectia unor suprafete. Nu putem sa spunem ca nu are niciun efect, pentru ca spirtul are un efect dezinfectat. Concentratia optima e 70%. Utilizarea lui ca antiseptic nu prea mai e recomandata. In primul rand nu are timp de contact pe tegumente. Atunci preferam sa folosim un gel care contine acelasi lucru, alcool etanol in aceeasi concentratie, 70%. El patrunde in profunzime si nu distruge tegumentul.

Atunci se recomanda utilizarea acestor dezinfectanti, tot pe baza de alcool. Iar suprafetele, sigur putem folosi si spirt, se folosesc dezinfectati pe baza de clor. O solutie diluata corespunzator e suficienta pentru inactivarea oricarui microorganism care e patogen, inclusiv pentru curatarea acestui coronavirus", a explicat Rafila, pentru Mediafax.

16:58 - Autoritatea Navala Romana (ANR) a anuntat ca toate navele si echipajele navelor care sosesc in porturile maritime romanesti din zonele de risc rosii si galbene sunt considerate in carantina si raman in rada portului pana la implinirea celor 14 zile de la parasirea teritoriilor respective sau de la imbarcarea unor membri de echipaj care vin din zonele de risc.

16:53 - Olanda a anuntat joi o crestere cu 22% a cazurilor, bilantul ajungand la 614. Cea mai mare parte a infectiilor, 273, au fost raportate in provincia sudica Noord-Brabant. Totodata, 25 de turisti olandezi se numara printre zecile de cetateni straini plasati in carantina in Vietnam.

16:47 - UEFA a anuntat ca marti, pe 17 martie, va organiza videoconferinte cu toti cei implicati, in care sa se discute despre reactia fotbalului la pandemia de coronavirusului si situatia tuturor competitiilor interne si continentale, inclusiv despre Euro-2020.

Pana in prezent numeroase competitii din lume au fost afectate de Covid-19, iar in Europa campionate interne au fost suspendate sau s-a decis ca meciurile sa se joace fara spectatori.

16:46 - Partidul Uniunea Crestin Democrata (CDU) al cancelarului Angela Merkel a anuntat joi amanarea, din cauza pandemiei noului coronavirus, a congresului sau extraordinar prevazut la 25 aprilie la Berlin.

CDU se confrunta cu o perioada de turbulente puternice, soldate la inceputul lui februarie cu demisia presedintei formatiunii, Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumita AKK, considerata protejata cancelarului, care nu a reusit sa-si impuna autoritatea in partid.

16:40 - Emisiunea "Telescoala" va reveni la Televiziunea Romana, pe 16 martie, dupa aproximativ patru decenii. Cursurile vor putea fi urmarite atat la postul TVR 2, cat si online, pe canalul de Youtube al TVR si pe site-ul tvr.ro.

Emisiune "Telescoala" a debutat in grila TVR 2 la inceputul anilor '70 si a fost difuzata pana in anii '80, cand programul TV a fost redus.

16:37 - Pandemia noului coronavirus este "controlabila", a subliniat joi directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in cadrul unei reuniuni cu statele membre, la sediul acestei Agentii ONU specializate, la Geneva.

"Tarile este necesar sa adopte o abordare globala (...) adaptata situatiei lor si sa gaseasca echilibrul just intre protectie si sanatate, prevenirea perturbarilor economice si sociale si respectarea drepturilor omului. Pentru a salva vieti, trebuie sa reducem transmiterea. Asta inseamna ca trebuie sa izolam cat mai multe cazuri posibil si sa punem in carantina contectele lor cele mai apropiate. Chiar daca nu puteti opri transmiterea, puteti incetini si proteja institutiile de sanatate, azilele de batrani si alte spatii vitale - dar numai daca testati toate cazurile suspecte", a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

16:35 - Hotelurile din Baile Felix ce apartin de S.C. Turism Felix S.A. nu vor mai primi oaspeti incepand de vineri, 13 martie, urmand sa isi suspende activitatea pana in 31 martie, a anuntat managerul SCT Felix, Florian Serac.

16:33 - Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care se afla in scop turistic sau tranziteaza Spania, Franta si Germania sa ia in considerare scurtarea sederii si revenirea de urgenta in Romania.

16:28 - Grupul de Comunicare Strategica a facut o noua comunicare: numarul pacientilor infectati ramane la 48, insa a crescut numarul celor plasati in carantina si isaolare la domiciliu, dar si al dosarelor penale.

"Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 1.556 persoane pentru care se efectueaza verificari pentru a depista daca au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 13.646 persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

Pana in prezent, au fost inregistrate 28 de dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal si doua dosare penale inregistrate sub aspectul savarsirii infractiunii de comunicarea de informatii false, fapta prevazuta si pedepsita de art. 404 Cod Penal.

Totodata, directiile de sanatate publica au aplicat sanctiuni contraventionale, in valoare de 300.000 lei la nivel national, pentru persoanele care nu au respectat masura auto-izolarii la domiciliu", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

16:14 - MAE precizeaza ca interdictiile de calatorie impuse de SUA cetatenilor care vin din Europa nu ii vizeaza pe romani, pentru ca noi nu suntem in Schengen. Sunt, totusi, vizati, cei care s-au aflat in ultimele 14 zile intr-unul dintre statele din zona Schengen.

16:09 - Trupa rock The Who a decis sa isi anuleze turneul de 3 saptamani pe care il avea programat in Marea Britanie, in contextul pandemiei de coronavirus.

16:03 - Cehia anunta ca va inchide granitele pentru calatorii care vin din tari cum sunt Franta, Germania, Austria si Marea Britanie si va interzice de asemenea intrarea cetatenilor straini venind din alte tari de risc pentru a limita raspandirea noului coronavirus Covid-19, a anuntat joi premierul ceh Andrej Babis, citat de Reuters si AFP.

Totodata, nici cetatenii cehi nu vor mai putea calatori in zonele de risc, iar intre alte masuri guvernul de la Praga a mai decis interzicerea evenimentelor publice cu participarea a peste 30 de persoane si inchiderea unor spatii publice cum sunt centrele de sport sau de servicii spa, in timp ce restaurantele vor fi nevoite sa inchida la ora 20:00, a afirmat premierul.

15:54 - Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Legea a trecut insa cu mai multe amendamente, urmand ca numarul zilelor libere acordate sa fie stabilit prin Hotarare de Guvern. Totodata, nu toti vor putea beneficia, ci doar aceia care au copii sub 12 ani sau pana la 18 ani dar cu disabilitati si care nu in cazul carora locul de munca nu permite sa se lucreze la domiciliu sau telemunca.

15:50 - Sindicatul SindFisc acuza ca inspectorii de la Directiile Regionale Antifrauda care lucreaza in frontiera si sunt primii expusi in actualul context al raspandirii coronavirusului si nu au primit echipamente de protectie precum manusi, masti sau dezinfectanti.

15:41 - Masura de punere in autoizolare timp de 14 zile a soferilor romani de camioane care fac transport international spre Romania trebuie eliminata, altfel ea va duce la blocarea economiei, avertizeaza Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR)

15:34 - Agentia spatiala rusa Roscosmos si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au decis sa amane lansarea misiunii comune de cercetare ExoMars catre Planeta Rosie pana in toamna anului 2022 din cauza situatiei privind epidemia de coronavirus din Europa, a anuntat joi agentia spatiala rusa.

15:31 - In Irlanda, toate scolile, universitatile si institutiile culturale vor fi inchise de vineri pana pe 29 martie in incercarea de a combate raspandirea COVID-19, a anuntat joi premierul irlandez Leo Varadkar de la Washington, unde se afla in vizita oficiala. De asemenea vor fi anulate toate intrunirile de peste 100 de persoane in spatii inchise si de peste 500 de persoane in exterior.

15:23 - Si Norvegia va anunta inchiderea tuturor gradinitelor si scolilor, in incercarea de a preveni raspandirea noului coronavirus, dupa masuri similare luate de statul vecin, Danemarca, a informat joi agentia de presa NTB.

15:20 - Slovenia intentioneaza sa inchida toate scolile si gradinitele incepand de luni pentru a preveni raspandirea coronavirusului, a declarat joi premierul Marjan Sarec, in cadrul unei conferinte de presa. Slovenia a confirmat joi 82 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, de la 57 cu o zi inainte. Primele doua scoli elementare au fost inchise miercuri in conditiile in care cel putin un profesor de fiecare scoala a fost testat pozitiv.

15:16 - Apar informatii despre pacientul 36 - confirmat miercuri de autoritati. Despre el ni s-a transmis ca are 56 de ani si este internat la Terapie Intensiva, la Spitalul Victor Bales, in stare grava.

Potrivit unor informatii citate de Antena 3, barbatul s-ar fi prezentat miercuri dimineata la camera de garda a Spitalului Universitar pentru ca se simtea rau, dar a mintit cadrele medicale si nu le-a spus ca tocmai se intorsese din strainatate. Abia dupa ce medicii s-ar fi aratat ingrijorati de ce au vazut pe radiografia sa toracica pacientul ar fi recunoscut ca abia se intorsese din Israel.

15:05 - Primaria Sectorului 3 ii informeaza pe cetateni ca incepand de vineri nu mai lucreaza cu publicul in sediul din Calea Dudesti nr. 191 si in cele trei sedii ale Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale.

Primaria transmite ca cetatenii au la dispozitie: Plata taxelor si impozitelor locale online - www.ghiseul.ro; depunerea de cereri si documentatie pentru solicitarea unui loc de parcare; obtinerea de certificate de urbanism; depunerea de sesizari si urmarirea traseului lor interdepartamental si al statusului in timp real. Aplicatia "I love S3", ce poate fi descarcata pe orice tip de telefon mobil, permite o vizualizare a hartii sesizarilor primite de la cetateni, precum si statusul lor de rezolvare.

Autoritatea locala precizeaza ca programarea casatoriilor online pentru cetatenii cu domiciliu in sectorul 3 permite rezervarea ferma a unui interval de timp la o data anume chiar si cu cateva luni inainte de momentul ceremoniei.

15:03 - China urmeaza sa trimita joi experti si materiale in Italia, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe chinez, intr-un moment in care aceasta tara europeana se confrunta cu o crestere substantiala a numarului de contaminari.

14:57 - Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti anunta ca, in perioada 12 - 27 martie, cu posibilitatea prelungirii, suspenda activitatile de relatii cu publicul, in contextul coronavirusului. Petitiile, cererile, reclamatiile se pot trimite in aceasta perioada exclusiv online, la adresa de email office@ismb.ro.

14:54 - O femeie care a venit din Dubai si care a calatorit intr-un autocar alaturi de cetateni care reveneau din Italia a fost transportata cu izoleta la Spitalul Judetean Buzau, in a carui curte sunt amplasate module izolatoare.

Femeia de 71 de ani a sunat joi la 112 si a anuntat ca se simte rau. Femeia a acuzat febra, dureri de cap si rinoree. Ea le-a relatat autoritatilor ca a revenit din Dubai in urma cu o saptamana si ca a calatorit de la Bucuresti la Buzau cu un autocar in care se aflau persoane revenite din Italia. Autoritatile judetene anunta ca femeii i-au fost recoltate probe pentru coronavirus care vor fi trimise la Institutul Matei Bals din Capitala.

14:49 - Pe cerul orasului australian Sydney a aparut mesajul scris "Spalati-va pe maini!".

14:44 - Ministrul Finantelor, Florin Citu, premier desemnat, afirma, joi, ca toate facturile si cheltuielile statului se vor plati la timp. "Urmaresc cu mare atentie ce se intampla si intervenim in timp real daca este nevoie", a transmis Citu.

14:40 - In timp ce autoritatile cer oamenilor sa evite adunarile publice, la Arad mai multi localnici din cartierul Gradiste au protestat in strada, joi dupa-amiaza, dupa ce au aflat ca intr-o pensiune din vecinatatea caselor lor se afla persoane in carantina.

"Toata noaptea au venit aici masini de politie, jandarmi si microbuze cu oameni adusi probabil de la granita. Am aflat ca e centru de carantina si e normal sa fim ingrijorati. Nu este posibil sa pui un centru de carantina intre case, intr-o zona intens populata. Suntem practic gard in gard cu pensiunea asta", a declarat unul dintre proprietarii caselor din zona.

"Avem copii, iar acesti oameni trec pe langa casele noastre ca sa fie bagati in carantina, cred ca e periculos pentru populatie. Nu intelegem de ce nu au gasit un loc la marginea orasului, nu in mijlocul unui cartier", a spus un alt barbat.

Politistii locali au intervenit pentru calmarea situatiei si oamenii s-au retras in locuintele lor dupa jumatate de ora.

14:38 - Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis suspendarea vineri a sesiunii sale aflate in desfasurare la Geneva si care urma sa se incheie peste o saptamana.

14:35 - Pacientul 17, fostul sef de politie de 60 de ani care nu si-a declarat vacanta si a infectat alte 8 persoane la intoarcerea in Romania, nu a fost in Israel, ci in Palestina, anunta Ministerul Turismului din Israel.

Potrivit oficialilor israelieni, "pacientul 17" a fost cazat la Hotel "Taybeh Golden" din orasul Ramallah si la Hotel "Ambasador" din orasul Bethleem, ambele situate in teritoriile palestiniene.

14:26 - Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Maramures a anuntat ca pana pe 22 martie sunt suspendate toate activitatile in cadrul Programului after-school, dar si alte programe cultural-educationale care implica copiii, cu posibilitate de prelungire.

Totodata, s-a decis suspendarea efectuarii serviciului religios pentru toate cultele religioase, pana la de 31 martie, in zilele de sambata si duminica. Lacasele de cult raman deschise, dar nu vor fi oficiate slujbe religioase.

14:18 - Intre timp, se apropie ora votului in Parlament pentru investirea Guvernului Florin Citu. Daca mai devreme in presa a aparut informatia ca senatorul PNL Vergil Chitac ar fi suspect de coronavirus si nu merge la vot, politicianul a dezminitit pe Facebook.

"Constat ca s-a creat o adevarata isterie in plan social vizavi de o asa zisa infectare a mea cu Coronavirus. Informatia vine exact pe fondul votului din Parlament de astazi, pentru investirea Guvernului Citu. Este adevarat ca ieri am anuntat ca nu pot participa la vot pentru ca sufar de o raceala si voi ramane acasa. Totusi, nu stiu in ce context colegii din Parlament au tras de la sine concluzia ca sunt suspect de Coronavirus si au facut public acest lucru.

Mentionez ca sunt sub medicatie de doua zile si nu am simptome de Coronavirus. Totusi, pentru a inlatura orice suspiciune, am solicitat efectuarea unui test si va voi tine la curent", a transmis liberalul.

14:14 - Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, cere institutiilor publice sa respecte masurile de igienizare a sediilor, dar sa nu isi suspende activitatea.

"Institutiile publice trebuie sa ramana responsabile, ele sunt primele care trebuie sa dea semnalul in societate ca situatia este sub control", a spus Alexandru, cerand ca la Casa de Pensii din Bucuresti sa se ia masuri pana la demiterea cnducerilor, dupa ce au suspendat activitatea si i-au trimis pe pensionari la oficiile postale.

14:07 - Avocatul Poporului cere declararea starii de urgenta, insa secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Nelu Tataru a spus, la Realitatea Plus, ca situatia creata de coronavirus in Romania la acest moment nu impune o astfel de masura extrema.

14:02 - Grupul de Comunicare Strategica a facut un filmulet prin care cere cetatenilor sa se informeze despre situatia creata de coronavirus doar din surse oficiale si sa evite sfaturile de automedicamentatie transmise pe retelele de socializare sau WhatsApp.

13:58 - In Ploiesti s-a luat decizia ca toate cimitirele sa fie inchise pana pe 31 martie, pentru a limita raspandirea coronavirusului. Pana la acest moment nici in Ploiesti si nici in intreaga Prahova nu a fost inregistrat niciun caz de coronavirus.

13:54 - Code for Romania anunta ca a format un grup de lucru, Code for Romania Task Force, cu misiunea clara de a gasi solutii tehnologice rapide pentru a ameliora situatia de criza actuala cauzata de COVID-19.

"Am identificat pentru moment patru solutii tehnologice ce urmeaza a fi dezvoltate cu ajutorul vostru in cadrul HackDay#15 - editie dedicata anti Coronavirus (Covid-19), de data aceasta doar online", anunta Code for Romania, precizand ca cei care doresc sa ajute se pot inscrie la https://tinyurl.com/CodeForRomaniaTaskForce.

13:49 - Intreg Guvernul spaniol a fost testat dupa ce ministrul Egalitatii de sanse, Irene Montero, a fost diagnosticat cu Covid-19 si viceprim-ministrul Pablo Iglesias este in plasat in carantina.

Executivul a anuntat printr-un comunicat ca Montero este una dintre cele peste 2.700 de persoane infectate. Spania este una dintre cele mai afectate tari europene de Covid-19, cu peste 2.700 de cazuri si 64 de decese inregistrate de la izbucnirea pandemiei. Principalele focare sunt in Madrid, Tara Bascilor, La Rioja si Catalonia.

13:47 - Deputatii din comisia pentru munca au decis joi in unanimitate adoptarea raportului favorabil pe proiectul de lege care le da dreptul parintilor sa isi poata lua zile libere, platite de stat, sa stea cu minorii sub 12 ani atunci cand scolile si gradinitele sunt inchise ca urmare a unei decizii intr-o situatie de criza, cum este si pandemia de coronavirus. Urmeaza ca proiectul sa ajunga acum la votul final din plen si, daca va fi promulgat de Klaus Iohannis, sa intre in vigoare.

Detalii despre proiectul de lege gasiti aici: Vot de urgenta pentru o lege care-i lasa pe parinti sa stea acasa, cand sunt inchise scolile. Firmele platesc, statul deconteaza

13:33 - CSM a hotarat amanarea examenului de capacitate si a concursului de admitere la Scoala Nationala de Grefieri, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei.

13:28 - Presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen si presedintele Consiliului European Charles Michel au transmis, joi intr-o declaratie de presa comuna, ca Uniunea Europeana dezaproba decizia SUA de a impune restrictii de calatorie, in contextul coronavirus.

"Coronavirusul este o criza globala care nu se limiteaza doar la un continent si necesita cooperarea, nu actiunea unilaterala, Uniunea Europeana dezaproba decizia Statelor Unite de a impune restrictii de calatorie, masura fiind luata unilateral, fara consultare. Uniunea Europeana ia masuri ferme pentru a limita raspandirea virusului", arata un comunicat de presa al Comisiei Europene, remis joi MEDIAFAX.

13:14 - Primaria Sectorului 1 anunta ca a infiintat doua linii telefonice la care persoanele care sunt autoizolate la domiciliu pot suna pentru a se inregistra si a cere sprijin daca au nevoie de alimente de baza sau hrana calda. Numerele la care cei afectati pot suna sunt 0734.45.45.43 si 0742.924.924.

13:01 - China a catalogat drept "imorale si iresponsabile" comentariile oficialitatilor americane care au invinovatit reactia initiala a Beijingului pentru inrautatirea impactului global al pandemiei de coronavirus, transmite Reuters

12:56 - Sectia de Neurologie a Spitalului din Petrosani a fost inchisa si personalul medical este izolat la domiciliu, dupa ce o femeie de 26 de ani, care ar fi trebuit sa stea izolata la domiciliu, s-a internat cu dureri lombare, fara sa anunte ca ar putea fi infectata cu coronavirus. Ulterior, testele sale pentru coronavirus au iesit pozitive, iar femeia a fost deja amendata cu 10.000 de lei.

12:51 - Presedintele Comitetului Economic si Social European (CESE), Luca Jahier, este acuzat de un sindicat de iresponsabilitate, dupa ce acesta s-a prezentat marti la sediul institutiei de la Bruxelles pe care o conduce, dupa ce abia se intorsese din Italia.

Jahier a venit marti la sediul CESE situat pe Rue Belliard din Bruxelles, dupa ce luni a revenit dintr-o deplasare la Torino (nordul Italiei). El a motivat ca inca nu fusese data decizia ca toata Italia sa fie plasata in carantina, dar, in cele din urma, miercuri a admis sa se plaseze voluntar in carantina.

12:50 - China anuleaza permisele de ascensiune pe Everest din cauza epidemiei de coronavirus, cu cateva saptamani inaintea debutului preconizat al sezonului de varf, au anuntat joi organizatori de expeditii, potrivit AFP.

12:49 - Viceprimarul Aurelian Badulescu sustine ca toate cele 300 de locuri pe care Primaria Capitalei le-a pus la dispozitie pentru carantinarea persoanelor care vin din Italia au fost ocupate, mentionand ca au fost solicitate de la Guvern fonduri pentru inchirierea de noi spatii. Delaratia a venit dupa ce Guvernul le-a solicitat primarilor din Bucuresti si Ilfov sa identifice spatii suplimentare de carantinare. La acest moment nu stim cu exactitate care e situatia locurilor de carantina in Capitala.

12:48 - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER)- care reuneste cele mai importante 19 situri de fabricatie din tara - asigura ca are o capacitate insumata instalata de productie anuala de peste 10 miliarde de unitati terapeutice, in practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile si nesterile, perfuzabile, topice, si multe altele. Capacitatea ar putea fi suplimentata, cu 10%, la cererea autoritatilor.

"Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din Romania au produs si pus in circulatie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente. Ca sa dam un alt exemplu, tot in 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) si 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele doua medicamente utilizate si in tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19" a declarat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.

12:46 - Un medic de familie din judetul Bacau si-a cumparat un termoscaner ai a inceput sa le ceara pacientilor din comuna Huruiesti 50 de lei pentru o consultatie si o spirometrie pulmonara pentru a le spune daca au sau nu coronavirus. DSP il verifica.

12:39 - USR cere Ministerului Sanatatii si CNAS sa ia masuri de urgenta pentru decongestionarea unitatilor medicale, in conditiile declararii pandemiei de coronavirus. De asemenea, Uninea solicita eliminarea cardurilor de sanatate, al caror sistem nu functioneaza, mai rau incurca si care pot transmite si virusul.

12:37 - Elevii din Buzau invata online dupa programul normal de la scoala, in conditiile in care exista la nivel local exista un sistem digitalizat gandit pentru situatiile in care elevii nu pot ajunge la scoala, precum inzapezirile, potrivit Mediafax.

12:36 - Autoritatile din Cluj suplimenteaza locurile de carantina pentru cei care vin din Italia. Acum sunt 450 de locuri, iar spitalele iau si ele masuri pentru primirea bolnavilor.

12:32 - Austria a inregistrat primul deces din cauza coronavirusului. Este vorba de un barbat in varsta de 69 de ani care a murit in Viena.

12:10 - Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti suspenda activitatea cu publicul, incepand de joi si pana pe 20 martie. ASSMB anunta ca perioada de suspendare ar putea fi prelungita, daca se impune. Precizam ca ASSMB este institutia subordonata si finantata de Primaria Capitale care administreaza spitalele din Bucuresti, deci nu afecteaza in niciun fel functionarea spitalelor din Bucuresti. Raman insa valabile recomandarile medicilor si autoritatilor: Daca aveti simptome, sunati medicul de familie care va decide daca va anunta DSP si o echipa va veni sa recolteze probe. Daca aveti o urgenta medicala sunati la 112. Nu va deplasati personal la cabinete, clinici sau spitale!

Recomandarile autoritatilor pentru romani: Care sunt masurile prin care ne protejam de coronavirus

12:02 - Retelele de socializare sunt pline de imagini cu cozi la farmacii si rafturi goale in magazine.

11:50 - Arhiepiscopul Teodosie va savarsi Sfanta Liturghie de duminica, 15 martie, in exteriorul Catedralei "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", din Constanta, pentru a preveni si limita posibilitatea raspandirii virusului CVID-19 in randul enoriasilor, informeaza ofiterul de presa al arhiepiscopiei, Eugen Tanasescu.

Aceeasi decizie a fost anuntata de mai multe arhipiscopii si lacase de cult.

Reprezentantii Episcopiei Husilor au indemnat credinciosii din eparhie sa intensifice rugaciunea si postul, ca prime masuri de sporire a luciditatii, discernamantului si asezarii sufletesti, in contextul situatiei generate de raspandirea coronavirusului.

De asemenea, episcopii catolici din Romania au transmis o "scrisoare de incurajare si de clarificare" in care parohiilor li se recomanda "sa caute sa se organizeze pentru a facilita participarea in mod esalonat a credinciosilor la Sfintele Liturghii si la alte reuniuni ocazionate de activitati parohiale, iar acolo unde este necesar, preotii sa suplimenteze numarul de Liturghii si/sau sa caute alte solutii (exemplu: in aer liber)".

11:49 - Fostul premier italian Silvio Berlusconi, a carui tara este in prima linie in epidemia cauzata de noul coronavirus, se afla de 15 zile "in deplasare privata" la Chateauneuf-Grasse, in sud-estul Frantei, a anuntat primarul acestei comune, Emmanuel Delmotte. Miliardarul italian in varsta de 83 de ani "vine de mai multe ori pe an in vacanta pe domeniul sau, unde face vin si ulei" in aceasta localitate din departamentul Alpes-Maritimes, a adaugat Delmotte.

11:48 - Un barbat de 29 de ani din Brasov, care s-a intors de la Milano miercuri seara, este suspect de infectare cu COVID-19, fiindu-i recoltate probe care vor fi analizate la Spitalul de Boli Infectioase din Brasov. La preluarea de catre medicii brasoveni, barbatul prezenta febra si tuse.

11:46 - Fabricile din China vor sa isi reia activitatea dupa ce au fost inchise din cauza COVID-19. Oficialii din Hubei au informat ca ar putea renunta la cateva restrictii de calatorie. Peste 80% din pacientii cu noul coronavirus din China s-au vindecat si au fost externati.

11:27 - Unele companii au inceput sa apeleze la clauzele privind forta majora, pe fondul crizei coronavirusului, insa aceasta ar trebui sa fie ultima solutie si temeinic justificata, declara la RFI ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru.

Ea atrage atentia ca "forta majora inseamna ca de maine ii spui angajatului sa nu mai vina la serviciu, iar acest om, in conditiile in care i se invoca acest articol, ramane fara indemnizatie de somaj, ramane fara niciun fel de sprijin".

11:23 - Primarul general Gabriela Firea a anuntat, joi dimineata ca lanseaza platforma educativa online pentru elevii din Bucuresti, dupa decizia de inchidere a unitatilor de invatamant, ca masura de stopare a raspandirii coronavirusului.

11:20 - Cel putin 44 de oameni au murit in Iran, dupa ce au consumat alcool contrafacut, ca sa se apere de coronavirus. Iranul are peste 9.000 de cazuri de imbolnavire.

11:18 - Japonia anunta 624 de cazuri de coronavirus.

11:07 - Senatorul PNL Vergil Chitac nu va fi prezent in Parlament la votul de investire a Guvernului Florin Citu pentru ca s-a autoizolat la domiciliu, informeaza Antena3. El a fost saptamana trecuta la o adunare parlamentara a NATO si cand s-a intors in tara a aflat de la televizor ca ar fi existat la acea intrunire doua persoane care au fost confirmate ulterior cu coronavirus. De atunci ar fi decis sa se autoizoleze la domiciliu, in Constanta.

11:02 - Ungaria, tara in care au fost confirmate 15 cazuri de coronavirus, a decretat stare de urgenta. Una dintre principalele masuri anuntate a fost interzicerea sosirilor din Italia, China, Coreea de Sud si Iran. Masura nu se aplica si cetatenilor maghiari, care se pot intoarce acasa, dar vor fi plasati in carantina.

10:50 - Autoritatile anunta si joi ca "nu exista nicio discutie despre inchiderea/carantinarea Capitalei sau a vreunui oras din Romania".

Pana in prezent, au fost inregistrate 21 de dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal si doua dosare penale inregistrate sub aspectul savarsirii infractiunii de comunicarea de informatii false, fapta prevazuta si pedepsita de art. 404 Cod Penal.

10:46 - Un barbat din judetul Valcea, intors din Italia in urma cu mai putin de o saptamana si care ar fi trebuit sa respecte masura de autoizolare la domiciliu, a fost prins baut la volanul unui autoturism, pe o strada din Ramnicu Valcea, dupa ce a provocat un accident rutier, joi dimineata.

10:26 - In timp ce Institutul National de Sanatate Publica si dr. Streinu-Cercel anunta doua cazuri noi in Bucuresti, Grupul Strategic de Comunicare anunta un singur caz, contact al fostului sef de Politie care a mintit in legatura cu vizita in Israel.

10:16 - Barbatul de 52 de ani din Constanta infectat cu noul coronavirus - pacientul cu numarul 39 - este asistent sef in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta. Autoritatile au refacut traseul barbatului din ultimele zile: in perioada 29 februarie - 1 martie, a fost plecat, impreuna cu fiica sa care locuieste in Ilfov, la un concurs de dans din Piatra Neamt. In 2 martie, a intrat in concediu de odihna, iar intre 3 si 5 martie s-a intors la locul de munca, in spital.

Intre 6 si 8 martie, asistentul sef a stat acasa, iar in 9 martie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase, unde i s-a recomandat sa faca o radiografie pulmonara. Barbatul a facut analiza in 10 martie la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Constanta si s-a intors, in 11 martie, la Spitalul de Boli Infectioase, unde i s-a recomandat sa faca si un computer tomograf si in acelasi timp i s-a recoltat si proba pentru Covid-19. S-a intors inapoi la Spitalul Judetean pentru a face CT-ul recomandat, apoi a revenit la Spitalul de Boli Infectioase, unde a fost internat.

10:14 - PSD propune un plan de masuri socio-economice, luate deja in alte tari, pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus. Printre acestea se numara suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii, scutiri la plata unor contributii pentru unii angajati si suspendarea platii ratelor bancare.

10:10 - Secretarul general al Guvernului, Antonel Tanase, a solicitat joi, primarului general al Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, primarilor celor sase sectoare din Capitala, precum si primariilor din judetul Ilfov sa identifice urgent spatii izolate de cazare, destinate carantinarii, si sa ia rapid toate masurile necesare pentru prevenirea raspandirii infectiei cu coronavirus (COVID - 19) si pentru protejarea populatiei.

10:03 - Inca doua cazuri de coronavirus inregistrate in Bucuresti. Bilantul a ajuns la 49.

09:42 - Doi romani au fost prinsi pe strada in Italia, incalcand Decretul din 9 martie. Unul se certase cu nevasta, altul cauta o escorta. Alte patru romance au fost si ele surprinse afara din casa, fara un motiv legal, potrivit presei italiene.

09:31 - Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, incepand cu data de 11 martie 2020, toate persoanele care se intorc sau intra in Beijing, indiferent de punctul de origine al deplasarii, sunt plasate in carantina pentru 14 zile. Pentru localnici, aceasta se va face la domiciliu sau in centrele speciale, insa cei care se deplaseaza, de exemplu, in scop de afaceri sau turistic, vor fi plasati in hoteluri autorizate, special desemnate ca locuri de carantina, si vor suporta integral costurile.

09:27 - In Sectorul 6, spalarea carosabilului se realizeaza cu solutii dezinfectante, a anuntat primarul Gabriel Mutu. Si primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a mentionat ca a impus un program intensiv de igienizare a domeniului public.

09:18 - Grecia a anuntat primul deces provocat de infectia cu coronavirus, victima fiind un barbat in varsta de 66 de ani care revenise dintr-un pelerinaj religios in Israel si Egipt la sfarsitul lunii februarie, transmite Reuters, citata de Agerpres.

09:16 - Senatorul PMP Catalin Lucian Iliescu solicita Comandamentului pentru Situatii de Urgenta un termoscanner care sa fie montat in Palatul Parlamentului la sedinta de astazi a plenului reunit privind investirea Guvernului Citu.

09:14 - Un barbat din comuna valceana Lalosu, care a plecat de acasa desi era in izolare, a fost batut de un vecin care l-a vazut pe strada. Valceanul plecase la primarie sa ia o adeverinta, informeaza TVR 1.

09:11 - Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat miercuri seara, la Antena 3, referindu-se la cei mai eficienti dezinfectanti pentru protejarea de coronavirus, ca spirtul medicinal nu este bun, nu foloseste la nimic, precizand ca trebuie utilizate substante biocide.

"Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseste la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substantele care sunt pe baza de alcool, dar sunt speciale, care sa fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune si substantele pe baza de clor, dar nu clorhexidina pentru ca s-a demostrat ca nu este activa pe coronavirus", a explicat medicul.

09:03 - Cele cinci persoane care se aflau in carantina in centre din Arad, confirmate miercuri seara ca fiind infectate cu noul coronavirus, au fost trimise sub escorta in judetele de domiciliu, unde vor continua sa stea in carantina si sub observatie medicala, anunta Agerpres.

08:56 - Bursele asiatice inregistrau scaderi pe linie joi, dupa anuntul presedintelui Donald Trump. "Vindeti, vindeti, vindeti", a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din salile de trading de pe bursele asiatice dupa anuntul lui Trump. "Restrictiile de calatorie inseamna si mai putina activitate economica mondiala", a adaugat Stephen Innes, noteaza Agerpres.

08:54 - Charles Michel, presedintele Consiliului European, a anuntat ca astazi vor fi examinate masurile recente anuntate de Donald Trump cu privire la suspendarea timp de 30 de zile a deplasarilor in SUA din statele din Schengen.

"In urma interdictiei de calatorie anuntata de Donald Trump, vom examina situatia astazi. Trebuie evitate disfunctionalitatile economice. Europa ia toate masurile necesare pentru a stapani raspandirea Covid-19, pentru a limita numarul oamenilor afectati si pentru a sustine cercetarea", a scris Charles Michel, citat de News.ro.

08:28 - O femeie de 103 din Wuhan, infectata cu noul coronavirus, s-a vindecat. Medicii au declarat-o vindecata in mai putin de o saptamana, iar pacienta a fost externata. Este cea mai batrana persoana care a scapat cu viata in urma infectarii cu noul virus, informeaza TVR 1.

08:17 - Compania Marvel a intrerupt filmarile la noul serial "The Falcon &The Winter Soldier" care se desfasurau in Cehia, in fata alertei provocate de coronavirus, anunta EFE. Serialul, a carui premiera era prevazuta pentru vara aceasta ca prima productie Marvel pentru platforma Disney+, se filmeaza in principal la Atlanta (SUA), dar in aceasta perioada se turnau cateva scene in Cehia unde au fost confirmate 40 de cazuri de COVID-19, noteaza Agerpres.

08:06 - Fetita de la Scoala Gimnaziala 56 din Capitala care a fost marti la scoala si in aceeasi zi mama ei a fost diagnosticata cu coronavirus nu este infectata cu acest virus, au anuntat, joi dimineata, reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), anunta News.ro.

07:53 - Apple a decis sa-si inchida toate magazinele fizice din Italia. 17 magazine fizice opereaza Apple in Italia. De astazi, absolut toate sunt inchise si vor ramane inchise pana se va anunta alta decizie, in functie de evolutia pandemiei de COVID-19, noteaza News.ro.

07:42 - Toate muzeele de stat din Madrid, intre care Prado, Reina Sofia si Thyssen-Bornemisza, vor fi inchise publicului. "Masura intra in vigoare joi, 12 martie, pana la o data care va fi anuntata", a anuntat pe Twitter Ministerul spaniol al Culturii, citat de Reuters, noteaza News.ro.

07:34 - Este oficial ca Serbia va suspenda temporar activitatea in anumite puncte ale frontierei comune cu Romania, incepand de joi dimineata, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Timisoara, Petre Nicola.

"Partea sarba va suspenda temporar activitatea in anumite puncte ale frontierei comune cu Romania. Traficul de frontiera va continua in conditii normale prin punctele de trecere a frontierei Moravita, Jimbolia si Portile de Fier I, unde activitatea nu va fi suspendata. Masura intra in vigoare incepand de joi dimineata, de la ora 8:00", a afirmat Petre Nicola.

07:13 - Numarul total de cazuri COVID-19 confirmate la nivel global a depasit 126.000. De asemenea, numarul oficial al deceselor provocate de noul coronavirus a trecut de 4.600 in cursul zilei de miercuri.

07:02 - Armata americana a anuntat ca a decis, din cauza pandemiei de coronavirus, sa reduca amploarea exercitiului militar Defender-Europe 20 la care intentiona sa trimita pana in luna mai 20.000 de soldati, relateaza AFP.

"Dupa o revizuire atenta a activitatilor in curs in cadrul exercitiului Defender-Europe 20 si in contextul epidemiei provocate de coronavirus, vom modifica exercitiul prin reducerea numarului de participanti americani", a anuntat armata intr-un comunicat de presa, noteaza Agerpres.

06:57 - Conform unor surse oficiale citate de News.ro, ar urma sa fie inchise sapte puncte de trecere a frontierei intre Romania si Serbia, de comun acord cu tara vecina. Masura ar urma sa intre in vigoare joi dimineata.

Ar fi vorba despre:

- PTF rutier Vrbica - Valcani (Timis)

- PTF rutier Nakovo - Lunga (Timis)

- PTF rutier Jasa Tomic - Foeni (Timis)

- PTF rutier Kaludjerovo - Naidas (Caras-Severin)

- PTF naval/rutier Golubac - Moldova Noua (Caras-Severin)

- PTF naval Kladovo - Drobeta Turnu Severin (Mehedinti)

- PTF rutier Kusjak - Portile de Fier II (Mehedinti)

06:50 - Actorul Tom Hanks spune ca el si sotia sa, Rita Wilson, au fost diagnosticati cu noul coronavirus, anunuta CNN.

06:43 - Presedintele american, Donald Trump, a suspendat pentru 30 de zile a intrarii in SUA a persoanelor care au calatorit recent in Europa, cu exceptia cetatenilor americani, o masura dura care vizeaza limitarea raspandirii epidemiei cauzate de noul coronavirus, transmit AFP si DPA.

Masura, care va intra in vigoare vineri la miezul noptii, ora Washingtonului (sambata ora 04:00 GMT), va viza orice persoana care a fost in interiorul spatiului Schengen (din care fac parte 26 de tari europene intre care se aplica libertatea de miscare) in interval de 14 zile inaintea incercarii de a intra pe teritoriul SUA, noteaza Agerpres.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#coronavirus Romania, #coronavirus pandemie , #coronavirus