Noi restrictii in Romania si in UE din cauza coronavirusului. Romania a inregistrat 49 de cazuri in 24 de ore, mai mult de jumatate in Bucuresti

Marti, 17 Martie 2020, ora 23:59
125510 citiri
Noi restrictii in Romania si in UE din cauza coronavirusului. Romania a inregistrat 49 de cazuri in 24 de ore, mai mult de jumatate in Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Pandemia de coronavirus continua sa ia amploare la nivel global. In Romania a fost decretata, oficial, stare de urgenta, ceea ce le permite autoritatilor sa ia gradual, in functie de gravitatea situatiei, o serie de masuri ce pot ajunge, in caz extrem, pana la limitarea unor drepturi cetatenesti.

Pana acum, in tara noastra au fost confirmate 217 cazuri de infectare cu noul coronavirus, in ultimele 24 de ore fiind inregistrate 49 de noi imbolnaviri, astfel ca avem ziua cu cele mai multe cazuri de pana acum. De la inceputul epidemiei 19 romani au fost declarati vindecati. La acest moment, singurele judete in care nu s-au inregistrat cazuri sunt Sibiu, Dambovita, Alba, Calarasi, Arges, Harghita, Tulcea si Giurgiu.

Problema este ca in continuare sunt cetateni care nu respecta recomandarile si masuri legale. De exemplu, doar in Bucuresti 12 persoane nu au fost gasite acasa, desi trebuiau sa fie in izolare la domiciliu, iar pe Otopeni a venit un roman de la Madrid care avea certificat care atesta ca este infectat cu coronavirus si totusi a ales sa calatoreasca alaturi de alti 60 de pasageri.

La nivel global, bilantul pandemiei de coronavirus a ajuns la peste 189.000 de persoane infectate si mai mult de 7.500 de decese, timp ce 81.000 de persoane au fost declarate vindecate. Institutul Robert-Koch - autoritatea federala in domeniul sanatatii in Germania - a estimat ca pandemia va dura in jur de 2 ani, la finalul carora 60-70% din populatia mondiala va fi contaminata, vindecata si imunizata impotriva bolii.

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com va transmite, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati marti:

23:50 - Olanda va inchide granitele pentru toti cetatenii din afara UE, a anuntat marti premierul olandez Mark Rutte pentru postul de televiziune NOS dupa un summit prin videoconferinta cu alti lideri ai Uniunii Europene, pe fondul pandemiei de coronavirus, relateaza Reuters.

23:48 - Numarul americanilor care au murit din cauza infectiilor cu noul tip de coronavirus a ajuns la 100, in Statele Unite ale Americii, potrivit datelor oficiale din domeniul sanatatii, consultate de CNN. Conform sursei citate, Iliois a raportat, marti, primul deces, fiind cel de-al 18-lea stat pe teritoriul caruia un rezident a murit din cauza infectiei cu COVID-19.

23:32 - Sfintele Liturghii de la Catedrala Sf. Iosif din Capitala se vor celebra, in urmatoarea perioada, in aer liber, in curtea Catedralei, cu un numar maxim de 100 de persoane. "Respectand deciziile luate de autoritatile civile, in urmatoarea perioada, Sfintele Liturghii de la Catedrala Sf. Iosif se vor celebra in aer liber, in curtea Catedralei, cu un numar maxim de 100 de persoane. Catedrala Sf. Iosif ramane deschisa pentru credinciosi pe durata zilei" - este anuntul postat, marti seara, pe pagina de Facebook a Catedralei romano-catolice Sfantul Iosif. De asemenea, Sfintele Liturghii vor putea fi urmarite in continuare online pe www.catedralaonline.ro

23:27 - Primaria municipiului Deva isi va relua activitatea din data de 18 martie, dupa ce in institutie s-a facut dezinfectie. In continuare, primarul Florin Oancea se afla internat la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, dupa ce a fost infectat cu coronavirus in timp ce a participat la o sedinta a PNL.

Angajatii vor primi echipamente de protectie, pentru ca interactionarea cu publicul sa se faca in conditii de siguranta.

23:09 - Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anuntat marti ca "o mana de angajati" ai Departamentului de Stat de peste tot din lume au fost testati pozitiv pentru noul coronavirus, relateaza Reuters. "Am avut cativa angajati, o mana de oameni, care au fost testati pozitiv", a declarat Pompeo intr-o conferinta de presa la Departamentul de Stat.

23:00 - Guvernul din Muntenegru a confirmat marti primele doua cazuri de infectare cu noul coronavirus, transmite Reuters. Cele doua paciente au sosit in urma cu 12 zile din SUA si, respectiv, Spania, iar in prezent sunt spitalizate, a declarat prim-ministrul Dusko Markovic.

22:58 - Conducatorii de TIR-uri care sosesc din zone "rosii" sau zone "galbene" ori au tranzitat aceste zone nu se supun masurilor de carantina sau izolare daca la prezentarea in punctul de trecere a frontierei nu manifesta simptome asociate infectiei cu noul coronavirus, a anuntat, marti, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, intr-o declaratie la sediul MAI.

22:57 - Institutul National de Sanatate Publica (INSP) este desemnat autoritate responsabila pentru monitorizarea testarii si raportarea integrata a situatiilor generate de noul tip de coronavirus, a declarat marti seara seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Raed Arafat. "Toate analizele, toate investigatiile - cate teste mai sunt, cate teste s-au facut, cate negative, cate pozitive - vor fi centralizate de INSP si raportate Ministerului Sanatatii si Centrului de Comanda si Control al MAI, respectiv Departamentului pentru Situatii de Urgenta", a spus Arafat.

22:14 - Statele din UE au decis, in unanimitate, inchiderea granitelor Uniunii pentru o perioada de 30 de zile, interdictia aplicandu-se pentru toti cetatenii care nu fac parte din blocul comunitar

Uniunea Europeana isi inchide granitele: Interdictie de 30 de zile pentru cetatenii din afara UE

21:22 - Ministrul de Interne Marcel Vela a cerut romanilor din diaspora sa nu revina in Romania in aceasta perioada

21:15 - Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat ca de miercuri va incepe recrutarea studentilor si rezidentilor din sistemul medical, pentru a sustine lupta cu epidemia de coronavirus

21:00 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat noi masuri care se iau in scopul limitarii epidemiei de Covid-19 in Romania:

- barurile, restaurantele, hotelurile pot doar comercializa produse alimentare, alcoolice si nealcoolice, dar produsele nu se mai pot consuma in interiorul acestora

- se suspenda traficul aerian dintre Romania si Spania incepand din 18 martie si se prelungeste cu doua saptamani suspendarea traficului aerian dintre Romania si Italia

20:40 - Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de marti in crestere, revenind de la un minim al ultimilor sapte ani datorita titlurilor din Spania, care a anuntat un plan de stimulare consistent pentru combaterea socului economic provocat de coronavirus, transmite Reuters.

20:39 - Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) si Confederatia Nationala a Federatiilor si Asociatiilor de Consumatori (CONROM) solicita autoritatilor sprijinirea sectorului economic privat prin masuri care vizeaza reducerea TVA la 5% la serviciile de transport, cresterea diurnei de la 50 de lei la 200-250 lei/zi si facilitati fiscale pentru firmele de transport similiare celor acordate pentru agentii economici din domeniul turismului si constructiilor. Cele doua federatii patronale mai cer eliminarea obligatiilor fiscale ale agentilor economici, inclusiv a obligatiei de plata a contributiilor si impozitelor catre stat, pe toata durata starii de urgenta (inclusiv a TVA care trebuie achitat pana la data de 25 martie 2020 si eliminarea obligatiei de plata a taxelelor/tarifelor cu caracter recurent percepute pentru accesarea unor zone geografice si/sau categorii de drumuri si a caror mentinere risca sa afecteze procesul de aprovizionare a populatiei si a operatorilor economici.

20:34 - Spitalul Sfanta Maria din capitala Moldovei si-a reluat activitatea marti seara, dupa ce analizele realizate la Spitalul de Boli Infectioase au aratat ca sefa de clinica, sosita din Franta, al carui sot a fost diagnosticat cu COVID19 nu este si ea infectata, relateaza corepondentul MEDIAFAX. Dupa mai multe ore in care nu au putut sa paraseasca spitalul, angajatii care au venit dimineata la serviciu au reusit sa plece in jurul orei 19.

20:33 - Mai multe platforme online care difuzeaza inregistrari video pornografice profita de pe urma pandemiei de coronavirus si se autopromoveaza propunand continuturi in regim de gratuitate locuitorilor din cele mai afectate regiuni ale lumii, informeaza AFP. Site-ul PornHub a dezvaluit vinerea trecuta ca numarul sau de vizionari a crescut in ultimele saptamani (+13% in Italia pentru ziua de miercuri, 11 martie, in raport cu o zi obisnuita de miercuri), dar si faptul ca obiceiurile de consum ale internautilor s-au modificat, dupa ce noi varfuri de vizionari au fost inregistrate de obicei spre miezul noptii si spre sfarsitul diminetii.

20:31 - Producatorul german de articole sportive Adidas a decis marti sa se alature rivalilor si sa isi inchida magazinele ca raspuns la pandemia de coronavirus, transmite Reuters. Magazinele Adidas si Reebok din Europa si America de Nord vor fi inchise temporar, a informat compania germana intr-un comunicat de presa. Magazinele din Europa vor fi inchise in perioada 18 - 29 martie in timp ce in SUA si Canada vor fi inchise in perioada 17-29 martie.

20:11 - Presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat marti un plan destinat trimiterii "imediate" de cecuri catre cetatenii americani, in ideea de a limita socul economic provocat de criza coronavirusului, transmite Reuters. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a participat alaturi de Trump la o conferinta de presa organizata la Casa Alba, a spus ca discuta cu liderii din Congres cu privire la un plan destinat trimiterii imediate de cecuri catre americanii cu probleme. Trump a apreciat ca unii oameni ar trebui sa primeasca cecuri in valoare de 1.000 de dolari.

20:10 - Israelul a interzis marti deplasarile 'neesentiale' si a suspendat transportul public nocturn, inasprind masurile deja stricte adoptate pentru a limita raspandirea noului coronavirus, relateaza AFP. Locuitorii nu pot iesi din casa decat "pentru a merge sa cumpere alimente si medicamente, sa consulte un medic sau sa se deplaseze la locul de munca, unde nu trebuie sa existe mai multe zece persoane", a dispus Ministerul Sanatatii, care a anuntat de asemenea suspendarea transportului public de noapte.

20:09 - Agentia de Protectie Civila din Italia a anuntat marti 345 de noi decese inregistrate in ultimele 24 de ore, bilantul epidemiei de coronavirus ajungand la 2.503 morti in aceasta tara, una dintre cele mai afectate din lume, relateaza Reuters. Numarul total de cazuri de coronavirus in Italia, cea mai grav afectata tara din Europa, a crescut la 31.506 de la 27.980, o crestere cu 12,6%, cea mai mica rata de crestere inregistrata de la aparitia epidemiei in tara pe 21 februarie.

20:07 - Lucian Grainge, presedintele si CEO-ul Universal Music Group (UMG), cea mai mare companie din industria muzicala pe plan mondial, a fost spitalizat dupa ce a fost testat pozitiv cu noul tip de coronavirus, a anuntat presa americana, citata de Xinhua.

19:45 - China a anuntat, marti, ca va expulza jurnalistii americani care lucreaza pentru New York Times, The Wall Street Journal si The Washington Post.

Tensiuni la nivel inalt: China anunta ca va expulza jurnalistii americani

19:07 - Testarea pentru noul coronavirus nu se face la cerere, a precizat marti, pentru AGERPRES, medicul infectionist Adrian Marinescu de la Institutul "Matei Bals".

"Testarea nu se face niciodata la cerere. Testarea se face in cazul persoanelor care au un context epidemiologic. Aceasta ce inseamna? O persoana care vine dintr-o zona cu risc dintr-o tara unde exista macar 500 de cazuri, asta inseamna o zona care are risc, sau in cazul celor care au reprezentat contact cu o persoana pozitiva. Daca la un moment dat cineva este diagnosticat cu COVID-19, toate persoanele care au reprezentat contact direct care sa fie dovedit vor fi testate indiferent daca au sau nu simptome. V-am spus despre contextul epidemiologic. Acolo este urmatoarea discutie: daca persoana cu context epidemiologic nu are simptome, este o persoana asimptomatica, ea va ramane in autoizolare, nu se face testarea decat in situatia in care devine simptomatica", a declarat medicul.

19:06 - Marile cazinouri si hoteluri din Las Vegas, afectate considerabil de pandemia de coronavirus si de efectele economice negative cauzate de aceasta, isi inchid marti portile pentru mai multe saptamani, informeaza AFP. Cazuri de COVID-19 au inceput sa fie diagnosticate in randul angajatilor cazinourilor din Las Vegas, un prim deces asociat noului tip de coronavirus a fost anuntat luni, iar majoritatea turistilor straini sunt oricum tinuti la distanta.

19:05 - Vanzarea de paracetamol, recomandat pentru a combate simptomele cauzate de coronavirus, va fi restrictionata in farmaciile franceze si suspendata pe internet incepand de marti, a anuntat Agentia Medicamentului (ANSM), relateaza AFP. Vanzarea se va limita la o cutie pentru o persoana fara simptome si la doua cutii in caz de febra sau de dureri, a adaugat agentia, care se teme de riscurile unei 'stocari inutile' in detrimentul celor care au nevoie.

19:03 - Un 'coridor umanitar' pentru romanii care vor sa treaca din Austria in Ungaria pentru a reveni in tara va fi deschis marti, de la ora locala 21.00, pana miercuri la 06.00 (22.00-07.00 orele Romaniei), a declarat ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, intr-o conferinta de presa, potrivit agentiei APA.

Un "coridor umanitar'' se va deschide cateva ore pentru romanii de la granita austriaco-ungara

19:02 - Sophie Gregoire, sotia premierului canadian, Justin Trudeau, s-ar putea sa-l fi contagiat cu COVID-19 pe actorul britanic Idris Elba in cadrul unui eveniment desfasurat la Londra, la care a participat si pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton, relateaza marti EFE.

19:01 - Bulgaria a interzis marti toate calatoriile de vacanta in tara si strainatate pana la 13 aprilie, ca parte a eforturilor de a limita raspandirea coronavirusului, informeaza Reuters marti. Cu 81 de cazuri confirmate de nou coronavirus si doua decese, aceasta tara a declarat deja stare de urgenta si a inchis scoli, baruri si multe magazine.

18:47 - A fost publicata si prima statistica pe cazuistica covid-19 din Romania. 69% dintre cei infectati au intre 19 si 50 de ani, 23% intre 51 si 70 de ani, 5% intre 0 si 18 ani si 3% peste 70 de ani. 49% sunt femei, 46% sunt barbati si 5% sunt copii.

18:42 - Un numar de 25 de pacienti din judetele Moldovei confirmati cu coronavirus sunt internati la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, fara ca vreunul dintre ei sa necesite tratament la terapie intensiva. Intre acestia se afla si Lucian Miron, sef de clinica in cadrul Institutul Regional de Oncologie Iasi. Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, medicul Carmen Dorobat, a declarat, marti, ca una dintre sectiile din cadrul unitatii medicale este rezervata integral pentru bolnavii cu coronavirus, iar alte doua sectii sunt pregatite pentru a primi pacienti, daca numarul cazurilor va creste.

18:40 - Autoritatile chineze au autorizat primele teste clinice asupra oamenilor ale unui vaccin experiemental impotriva noului coronavirus, dezvaluie in editia marti Cotidianului Poporului, relateaza Reuters. Cercetarile sunt efectuate de catre Academia de Stiinte Medicale Militare, afiliata armatei chineze, care a primit unda verde sa lanseze saptamana aceasta teste clinice in cadrul fazei 1, in colaborare cu CanSino Biologics, o companie cu activitate in domeniul biotehnologiei din Hong Kong.

18:38 - Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a exprimat optimism, marti, ca pana la venirea toamnei va exista pe piata un vaccin contra Covid-19. "Acceleram cercetarile, ieri am vorbit cu managerii unei companii inovatoare. Ei lucreaza la o tehnologie promitatoare pentru dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului. Uniunea Europeana le ofera 80 de milioane de euro si eu sper ca, prin acest sprijin, sa putem avea un vaccin pe piata, poate inainte de toamna", a declarat marti dupa-amiaza Ursula von der Leyen, intr-un videoclip postat pe Twitter.

18:36 - Primaria Capitalei lanseaza o platforma gratuita de consultatii online pentru spitalele din subordinea PMB, astfel ca bucurestenii se pot adresa online specialistilor, care ii vor evalua medical de la distanta si le vor raspunde la intrebari.

18:35 - Consiliul Judetean Ilfov informeaza ca militarii au instalat in curtea spitalului din Balaceanca trei corturi pentru triajul pacientilor.

18:34 - Biserica Anglicana a anuntat marti ca va suspenda slujbele cu public pentru a incetini raspandirea coronavirusului, desi bisericile vor ramane deschise pentru rugaciune daca acest lucru va fi posibil, relateaza Reuters. Nuntile si inmormantarile in biserica vor fi organizate in continuare.

18:33 - Politia de Frontiera a deschis dosar penal pe numele romanului care, desi stia ca e infectat, s-a urcat in zborul Madrid-Bucuresti alaturi de alti 60 de pasageri. Pana in prezent au fost intocmite 40 de dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor.

18:31 - 4 dintre cei infectati cu noul coronavirus sunt la sectia de terapie intensiva, dar au o stare generala stabila, anunta Grupul de Comunicare Strategica.

18:30 - In centrele de carantina din Romania sunt 3.373 de persoane si alte 18.965 sunt in izolare la domiciliu.

18:18 - In aproximativ o luna de cand si Romania a inceput sa faca testari, s-au facut 4.150 de teste. Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia ca testarea e cea mai eficienta metoda de stopare a raspandirii virusului.

17:56 - De la ora 10:00 pana acum au mai fost confirmate 33 de cazuri, astfel ca bilantul ajunge la 217 de infectari. Toate persoanele nou confirmate sunt fie contacti ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate in carantina. Pacientii nou confirmati au varsta cuprinsa intre 26 ani si 64 de ani.

Cazurile noi au fost inregistrate 26 in Bucuresti, 5 in Brasov si cate unul in Constanta si Prahova.

Bucurestiul are 69 de cazuri, Hunedoara - 21, Timis - 17, Iasi - 13, Constanta - 13, Arad - 8, Brasov - 11, Ilfov - 6, Caras Severin - 5, Neamt - 5, Mures - 4, Suceava - 4, Cluj - 4, Covasna - 4, Dolj - 3, Buzau - 2, Galati - 2, Mehedinti - 2, Valcea - 2, Gorj - 2, Braila - 2, Ialomita - 2, Olt - 2, Teleorman - 2, Vrancea - 2, Prahova - 2, Bacau - 1, Bihor - 1, Botosani - 1, Maramures - 1, Satu Mare - 1, Bistrita Nasaud - 1, Vaslui -1, Salaj - 1.

19 persoane au fost declarate vindecate si au fost externate pana acum in Romania.

17:51 - Actritele Monica Davidescu si Dana Rogoz citesc zilnic, pe paginile lor oficiale de Facebook, povesti pentru copii, iar actrita Oana Pellea "daruieste" cateva minute speciale pe Youtube.

17:42 - Si Republica Moldova a declarat stare de urgenta, de marti, pentru 60 de zile. Nici Guvernul moldovean nu a anuntat excat ce masuri are in vedere, fapt ce a starnit critici din partea Opozitiei.

17:37 - Primarul din Tg.Bujor, din judetul Galati, face cumparaturi pentru localnicii in varsta care stau in casa in timpul epidemiei de coronavirus.

17:32 - Primaria Sectorului 4 anunta ca are doua autospeciale pentru ridicarea deseurilor de la persoanele aflate in carantina sau in izolare la domiciliu din cauza coronavirusului in acest sector. Acestea au dotari speciale si vor trece de doua ori pe saptamana pe la locuintele persoanelor respective, care vor primi saci speciali pentru a depozita deseurile.

17:26 - Serviciul israelian de securitate interna Shin Beth, care se concentreaza de obicei asupra "activitatilor antiteroriste", este autorizat de-acum sa colecteze datele cetatenilor in lupta impotriva raspandirii noului coronavirus care a contaminat peste 300 de persoane in Israel.

17:21 - Pandemia coronavirusului ar putea inceta, probabil, in doi ani, a estimat marti presedintele Institutului Robert-Koch - autoritatea federala in domeniul sanatatii in Germania -, subliniind ca durata acestei crize sanitare depinde in mare parte de rapiditatea elaborarii unui vaccin, relateaza Reuters. Lothar Wieler estimeaza ca, in final, 60-70% din populatia mondiala va fi contaminata, vindecata si imunizata impotriva bolii.

17:04 - Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu a avertizat, la Realitatea Plus, companiile din industria pharma sa isi faca treaba si sa nu se bucure de profituri necuvenite, ca amenzile pot ajunge si pana la 10% din cifra de afaceri.

16:57 - Gabriela Firea crede ca vor fi amanate alegerile locale, cel mai probabil pentru toamna, considerand ca "ar fi desuet" ca politicienii sa-si faca reclama la obiective politice in perioada coronavirusului.

16:56 - Guvernul regional al Insulelor Baleare din Spania a anuntat ca a decis sa interzica toate cursele aeriene si traficul maritim cu pasageri.

16:54 - Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la videoconferinta cu premierul Ludovic Orban si ministrii cu responsabilitati in gestionarea epidemiei COVID-19, ca marti a avut o discutie telefonica cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aratand ca, de principiu, Romania este de acord cu masurile propuse de aceasta privind granitele externe ale Uniunii Europene.

16:49 - Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania solicita Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si tuturor instantelor judecatoresti sa puna in practica o digitalizare extinsa. Ei arata ca inca din 2014 au trimis astfel de propuneri Ministerului Justitiei si atrag atentia ca pe fondul epidemiei de coronavirus implementarea lor este esentiala.

16:43 - Mai multe mari platforme de Internet au decis sa-si uneasca eforturile pentru a combate dezinformarea online legata de pandemia de coronavirus si pentru a promova "continuturi fiabile" despre aceasta criza. Intr-un comunicat comun publicat luni seara, Facebook, Google, Twitter, Microsoft si Reddit, precum si YouTube (proprietate a Google) si LinkedIn (proprietate a Microsoft) au dat asigurari ca "lucreaza impreuna in mod strans la raspunsul adus la COVID-19".

16:36 - In Iasi programul mijloacelor de transport in comun a fost limitat. Astfel, tramvaiele si autobuzele vor circula dupa un program diferit: intre orele 05:00 si 08:00 activitatea de transport public local va functiona in regim normal, pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in zona industriala transportul public local de calatori va fi asigurat tramvaiul de pe traseul 5 in intervalul orar 13:00 si 18:00. Intre orele 8:00 si 15:30 tot parcul auto si de tramvaie se retrage in garaj, in afara de tramvaiul 5.

Tramvaiele si autobuzlele vor circula din nou de la 15:30 si pana la 18:00. Se va face din nou pauza intre orele 18:00 si 21:00, urmand ca activitatea sa fie reluata intre orele 21:00 si 22:45, insa la 25% din capacitate.

16:29 - Comisiile parlamentare de aparare, juridice si sanatate au dat, marti, rapoarte comune de incuviintare a Decretului presedintelui Romaniei privind instituirea starii de urgenta. Rapoartele contin mai multe propuneri si observatii care vor fi transmise Guvernului si presedintelui. Sedintele s-au desfasurat online.

16:26 - Autoritatile braziliene au instituit marti stare de urgenta in statul Rio de Janeiro si in orasul Sao Paulo, principalele doua focare din Brazilia de contaminare cu coronavirus, fiind impuse restrictii care afecteaza restaurantele si transportul public.

16:21 - Friedrich Merz, membru al Uniunii Crestin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel si favorit in cursa pentru sefia partidului, a declarat pentru DPA ca a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

16:16 - Organizatia Mondiala a Sanatatii indeamna toate tarile lumii sa testeze cat mai multi oameni posibil, pentru a stopa pandemia Covid-19, pentru ca, spune seful OMS, un foc nu poate fi stins legat la ochi.

"Cel mai bun mod de a preveni infectiile si a salva vieti este sa rupeti lantul transmiterilor. Avem un mesaj simplu pentru toate tarile: testati, testati, testati!", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

16:07 - Un roman care avea eliberat de autoritatile spaniole un certificat medical care atesta ca este infectat cu coronavirus a aterizat, marti, pe Aeroportul Otopeni, intr-o cursa de la Madrid. Pe parcursul zborului au prezentat simptome si la aterizare a fost chemat DSP-ul, astfel descoperindu-se adevarul, arata Grupul de Comunicare Strategica.

El a fost luat cu izoleta si dus la Matei Bals. Ceilalti aproape 60 de pasageri ai zborului oricum ar fi stat in izolare la domiciliu, venind dintr-o zona afectata. Aeronava aprtine unui operator privat, deci nu Tarom.

16:06 - Orban a avut azi o videoconferinta cu membrii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, la finalul careia a anuntat ca miercuri va lua "o serie de masuri" pentru pastrarea locurilor de munca si mentinerea viabilitatii activitatilor din cat mai multe sectoare economice.

Setul de masuri ce urmeaza sa fie analizat si adoptat maine de Guvern vizeaza cresterea lichiditatii companiilor, sprijinirea platii somajului tehnic de catre companii pentru angajatii care isi vor suspenda temporar activitatea, reducerea interactiunii directe a cetatenilor cu institutiile statului, o masura in acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale si stimularea capacitatilor de productie pentru cat mai multe bunuri necesare in aceasta perioada de criza, respectiv materiale sanitare de protectie, dezinfectanti.

16:03 - AVON Romania anunta ca doneaza 1,7 tone de produse de igiena (sapunuri lichide si geluri de dus) pentru centrele de carantina din Bucuresti si bani pentru achizitia testelor de confirmare a virusului COVID-19, care vor merge catre Spitalul Clinic de Boli Infectioase Sf Parascheva Iasi.

16:02 - ANCOM anunta ca va intrerupe imediat functionarea surselor care transmit si promoveaza stiri false cu privire la pandemia de coronavirus.

"In cazul in care acest lucru nu este posibil sau persoanele care promoveaza stiri false cu privire la evolutia COVID-19 si la masurile de protectie si prevenire nu sunt din Romania, ANCOM poate obliga furnizorii de retele de comunicatii electronice destinate publicului sa blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din Romania la respectivul continut", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

Identificarea si stabilirea caracterului de stire falsa va fi stabilita de Grupului de Comunicare Strategica si Ministerul Afacerilor Interne.

16:00 - CFR Calatori suspenda temporar circulatia trenurilor internationale care fac legatura intre Romania si Ungaria, in vederea combaterii raspandirii infectiei cu Covid-19 si ca urmare a deciziei Ungariei de a-si inchide granitele pentru cetatenii de alta nationalitate decat cea maghiara.

15:57 - Administratia Trump va cere Congresului SUA sa aprobe un plan de relansare economica in valoare de 850 miliarde dolari pentru a opri prabusirea economica provocata de pandemia de coronavius.

15:54 - Un preot din Sibiu a fost filmat in timp ce impartasea enoriasii cu mana, fara lingurita, desi Romania era in plina epidemie de coronavirus. Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, i-a transmis preotului sa se autosuspende de la savarsirea Sfintei Liturghii "pana la constientizarea greselii".

15:50 - John Legend va transmite live un concert din propria-i casa, in aceasta seara.

15:45 - Lista cu tarile care au peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu noul coronavirus, in cazul carora se impune izolarea la domiciliu a cetatenilor romani ce vin din acestea, a fost actualizata, fiind adaugata si Malaezia.

Tarile incluse in zona galbene, de unde, daca vii, intri automat in izolare la domiciliu, sunt: Austria, Belgia, Coreea de Sud - partea tarii unde nu este instituita carantina, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Japonia, Marea Britanie, Malaezia, Norvegia, Olanda, Republica Populara Chineza - zona in care nu este instituita carantina, Spania, Statele Unite ale Americii si Suedia.

Tarile incluse in zona rosie, de unde, daca vii, intri automat in carantina, sunt: Republica Populara Chineza - regiunea Hubei, Italia - intreaga tara, Coreea de Sud - Daegu (oras) si Cheongdo (judet) si Iran - intreaga tara.

15:40 - Decretul prin care este declarata starea de urgenta in Romania nu poate fi modificat in Parlament, a postat vicepresedintele Senatului Alina Gorghiu pe Facebook, in conditiile in care social-democratii au anuntat ca vor veni cu amendamente, fiind nemultumiti de anumite masuri din decret. Insa chiar liderul deputatilor PNL Florin Roman a depus un amendament.

15:36 - Un pasager care a circulat marti cu o cursa aviatica pe ruta Madrid - Bucuresti este suspect de infectare cu coronavirus si a fost luat cu izoleta de echipele specializate, au declarat pentru G4Media.ro surse din Compania nationala aeroporturi Bucuresti.

15:33 - Asa cum de pe rafturile magazinelor din SUA au disparut hartia igienica si produsele de prima necesitate, frica fata de posibilele efecte sociale ale pandemiei de coronavirus au golit magazinele de arme si munitii, unde zeci de clienti au stat la cozi ore bune in orase precum Los Angeles.

Ce fac americanii in pandemie: Cozi uriase ca sa-si cumpere arme de foc. Vanzarile au crescut de 5 ori, iar Trump are partea lui de vina

15:30 - Primaria Capitalei anunta ca spala strazile si dezinfecteaza locurile de joaca.

In contextul raspandirii virusului COVID-19 si pentru a pastra un cadru salubru al domeniului public, Primaria Capitalei deruleaza o serie de masuri specifice, precum igienizarea locurilor de joaca din parcurile din Capitala sau intensificarea actiunilor de salubrizare si spalare a strazilor.

15:26 - Dupa ce UEFA a luat decizia de a amana EURO 2020 cu un an, ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe, a declarat ca Romania se va incadra cu investitiile in termenele impuse de forumurile fotbalistice europene si stadioanele vor fi gata sa gazduiasca jocurile.

15:20 - Un laborator din Belgia a descoperit un anticorp care neutralizeaza coronavirusul, anticorpii oferind o protectie mai rapida in fata virusului decat vaccinurile. Un tratament pe baza de anticorpi poate proteja in special personalul sanitar.

15:12 - Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 a deschis o ancheta in cazul a 12 persoane care nu au fost gasite la adresele de domiciliu, pe raza Sectorului 4 din Bucuresti, unde se aflau in izolare.

15:08 - Patru locasuri sfinte din Iran au fost inchise pentru vizitatori. Peste 16.000 de iranieni au fost confirmati cu noul tip de coronavirus si aprope 1.000 au murit.

15:02 - Elcen asigura populatia ca a luat toate masurile ca activitatea sa nu fie perturabata de coronavirus si sa fie asigurata caldura si apa calda pentru populatie.

14:55 - S&P anunta oficial ca pandemia de coronavirus a aruncat lumea in recesiune.

14:42 - Senatorul PMP Lucian Iliescu a facut o postare incalificabila pe pagina sa de Facebook, in care a afirmat ca toti romanii care muncesc in Diaspora si au venit in tara in ultimul timp muncesc fara acte si nu au contribuit niciodata la stat, insa se folosesc acum de protectia sociala din Romania.

"Nimeni nu are curajul sa puna degetul pe 'i' si sa spuna ca in tara avem oameni apti de munca care primesc ajutor social, pensionari cu statut special sau persoane cu handicap, declarate peste noapte, si care beneficiaza de avantaje de la stat. Peste toate aceste probleme, a mai aparut una, o problema nerezolvata de ani ani de zile. Situatia romanilor plecati in afara tarii. A celor fara un loc de munca stabil, adica FARA ACTE.

O parte dintre ei s-au intors in aceste zile acasa. Foarte bine! Avem nevoie de forta de munca. Cati dintre ei au avut contracte de munca in tarile de unde au venit? Oamenii seriosi care indeplinesc conditiile societatii din tara in care si-au facut un rost, accepta regulile tarilor respective si au ramas acolo. Am o vaga impresie ca s-au intors acasa doar cei care lucrau la negru. Oameni care nu au contribuit niciodata la stat, dar azi se folosesc de protectia sociala din Romania. Sunt spitalizati in caz ca au probleme si lista poate continua. Reforma in acest domeniu trebuie sa vina in cat mai scurt timp. Astfel, vom fi doar unii care ne platim contributii la sistemul de Stat si altii care se folosesc de ele", a completat senatorul PMP.

De asemenea senatorul mai spune ca romanii din Diaspora vin cu un aer de superioritate si nu respecta regulile impuse.

14:40 - Producatorul de aeronave Airbus a luat decizia de a suspenda productia in fabricile sale din Franta si Spania pentru patru zile, timp in care va implementa conditii mai stricte de igiena pentru angajati.

14:39 - Blue Air isi suspenda zborurile regulate incepand cu data de 21 martie si pana la incheierea perioadei in care starea de urgenta este activa. In schimb, va demara un program de repatriere a romanilor aflati in strainatate, intitulat "Te aducem acasa", proram desfasurat in perioada 17-20 martie.

13:37 - Oficial, UEFA a anuntat ca amana cu un an organizarea Campionatului European.

14:33 - Teatrele Tandarica, Opera Comica si Ion Creanga transmit live sau inregistrat pe Internet spectacole pentru copii.

14:30 - Sectia de la Spitalul de Pediatrie "Sfanta Maria" din Iasi a fost inchisa, avand in vedere ca acolo lucreaza sotia medicului Lucian Miron, care a fost confirmat pozitiv cu coronavirus. Ambii au fost in Franta.

14:29 - China a trimis 30 de aparate de ventilare pulmonara, dar si 5.500 de costume de protectie si 400 de mii de masti catre Milano.

14:28 - Universitatea Dunarea de Jos din Galati va produce dezinfectant care va fi folosit de angajatii institutiei pentru uzul propriu si pentru a curata suprafetele din cladiri. De asemenea, conducerea institutiei a decis sa produca dezinfectant pentru comunitate, in cazul in care criza se va prelungi.

14:25 - Doua noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate, marti, la persoane care au participat la Campionatul National de Dans Sportiv, desfasurat in Piatra Neamt. Primarul orasului a intrat in autoizolare.

14:22 - Iranul a anuntat ca va elibera temporar peste 85.000 de detinuti pentru a preveni extinderea epidemiei de coronavirus in randul celor privati de libertate. Printre cei care sunt eliberati sunt si cei care au fost condamnati pentru infractiuni de coruptie. In Romania, detinutii sunt izolati.

14:20 - Liderul deputatilor PNL Florin Roman a depus un amendament la decretul privind starea de urgenta, prin care propune amenzi de 20.000 de lei pentru cei care vand materiale sanitare, masti, medicamente, dezinfectanti la pret mai mare. El a mai propus ca marfa acestora sa fie confiscata.

14:15 - Iata si vesti bune! Primaria Pitesti a suspendat organizarea editiei din acest an a "Simfoniei lalelelor".

Va reamintim ce s-a intamplat la aceasta "sarbatoare" in anii trecuti:

Parada cu copii imbracati in tricolor la Simfonia Lalelelor 2018. Urale pentru Dancila, dupa ce Dragnea a fost huiduit tot la Pitesti (Galerie foto&Video)

Zeci de sesizari la Protectia Copilului Arges dupa defilarile si tumbele facute pentru Dancila

Simfonia Lalelelor loveste din nou: Copii imbracati sumar si adolescente in fusta scurta, pusi sa defileze in frig, in fata politicienilor (Foto)

14:11 - Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei.

14:10 - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomanda cetatenilor romani care lucreaza in Franta si in Germania ca, in cazul in care intampina probleme legate de contractele de munca, sa contacteze in primul rand angajatorul si autoritatile locale, inainte de a parasi teritoriul tarii respective, pentru a semnala aspectele problematice si pentru a pretinde drepturile ce li se cuvin.

14:08 - Volkswagen AG va opri temporar productia la majoritatea fabricilor sale din Europa, incepand de vineri, ca raspuns la extinderea pandemiei de coronavirus (Covid-19) au declarat pentru DPA surse din Consiliul Angajatilor grupului german.

14:02 - Primaria Timisoara va aloca 3.000.000 de lei din bugetul local, cu prioritate achizitionarii de echipamente medicale solicitate de Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes", pe fondul existentei coronavirusului.

14:00 - Specialisti americani in sanatate si tehnologie au anuntat luni lansarea unei noi colaborari pentru a centraliza un set de date provenite de la zeci de mii de articole stiintifice si din literatura de specialitate privind coronavirusurile, date ce vor fi apoi analizate de programe de inteligenta artificiala (AI) pentru a identifica tipare si a gasi raspunsuri la intrebarile ridicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cu privire la pandemie.

13:59 - Avocatul Poporului roaga ca petitiile sa fie trimise doar prin email, posta sau fax, precizand ca activitatea institutiei se va asigura in regim de telemunca

13:55 - Asociatia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) cere sa fie ridicata de urgenta restrictia privind exportul de medicamente.

"In contextul crizei generate de COVID-19, Romania este singura tara din Europa care a adoptat masura de interzicere a distributiei in afara Romaniei (in UE si in afara UE) a tuturor medicamentelor autorizate din Canamed, incalcand astfel deciziile Comisiei Europene privind evitarea blocajelor Pietei Unice.

Aducem la cunostinta ca distribuitorii au stocuri de medicamente care nu sunt folosite in tratamentul Covid-19 si care nu au adresabilitate in tara. Aceste medicamente sunt distribuite, in mod obisnuit, in state din Uniunea Europeana in care exista cerere. (...)

Am solicitat Comisiei Europene sa ia masuri specifice si sa deschida un dialog cu autoritatile romane astfel incat, pacientii romani sa beneficieze de medicamentele de care au nevoie si, in acelasi timp, restul cetatenilor europeni sa nu fie deprivati de medicamentele de zi cu zi care nu au nicio legatura cu pandemia curenta de COVID-19", potrivit unui comunicat al ADEM.

13:53 - Beijingul a reactionat dur dupa ce Trump s-a referit, intr-un tweet dat luni, la covid-19 drept "virusul chinezesc". "Cerem SUA sa isi corecteze greseala si sa se opreasca cu acuzatiile la adresa Chinei", a reactionat Beijungul, numindu-l pe Trump "rasist, xenofob, incompetent si iresponsabil", potrivit BBC.

13:48 - O companie irlandeza a creat un kit de testare rapida pentru noul coronavirus ce da rezultate in 15 minute. Foloseste tehnologia din testele de sarcina si este inca in faza de testare, dar cei care l-au creat spun ca ar putea ajunge pe piata intr-o saptamana, potrivit The Irish Post. Pentru a-l face e nevoie de o picatura de sange si testul isi va schimba culoarea in functie de rezultat.

13:34 - Guvernul Poloniei a intrat in carantina dupa ce un ministru a fost testat pozitiv. Rezultatele testelor celorlalti membrii ai Cabinetului vor fi gata joi.

13:31 - Spitalul Judetean de Urgenta din Deva preia pacientii suspecti de infectare cu coronavirus pana la comunicarea rezultatelor testarii. In prezent, la Sectia de Boli Infectioase sunt internati opt pacienti suspecti de infectie cu Covid-19, care prezinta simptome.

13:30 - Cinemateca din Milano a ales sa ofere gratuit publicului, in format streaming, mai mult de 500 de filme.

13:29 - Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, a transmis ca "publicul si intreaga societate romaneasca trebuie sa inteleaga ca urgenta intai este sa nu cada bancile, iar dupa aceasta urgenta vine solidaritatea".

"Pentru ca, daca bancile cad, ceva mai rau nu se poate inchipui, pentru ca dupa bancile care cad se duce toata economia. Asa ca, dupa aceasta urgenta, vine solidaritatea. Solidaritatea, cuvant de esenta morala, in acest caz imbraca haina pragmatismului. Pentru ca nu se poate altfel. In relatia banci - clienti trebuie sa primeze pragmatismul, plecand de la o experienta pe care o avem, experienta crizei din 2008 - 2011", a spus Adrian Vasilescu, la Digi24.

13:28 - Groupama Asigurari va acoperi in mod exceptional, in perioada urmatoare, riscurile asociate epidemiei de coronavirus pentru clientii actuali si cei care vor incheia asigurare medicala integrala, asigurare de viata si asigurare de calatorie in strainatate.

13:27 - Amazon va angaja 100.000 de persoane ca urmare a cresterii vanzarilor, determinata de pandemia de coronavirus.

13:26 - Numarul cazurilor de infectare in Spania a depasit 11.000, iar cel al deceselor cauzate de acest coronavirus a ajuns la 491. Este o crestere de peste 2.000 de cazuri fata de ziua precedenta. Marti, bilantul infectarilor ajungea la 11.178, fata de 9.161 in ziua precedenta.

13:25 - Managerul spitalului Victor Babes din Bucuresti Emilian Imbri a anuntat ca va depune plangere pe numele unui pacient bolnav de coronavirus, care a facut scadal in spital si a scuipat medicii care aveau grija de el.

"Sa se faca bine, sa-l externam si apoi vom depune plangere. Este vorba despre un comportament al unui pacient, comportament care nu este anormal, dar care ne va ne va face pe noi, corp medical, si institutia pe care o reprezinta ne va face sa depunem o plangere, dupa ce acest pacient va iesi bine, pe picioare, sanatos si vesel din spital", a declarat Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babes, la Antena 3.

Acesta a precizat ca medicii nu au fost in pericol, pentru ca sunt echipati corespunzator.

13:24 - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat ca suspenda toate relatiile cu publicul din tara si nu se mai acorda audiente. Romanii au la dispozitie doua numere de telefon si o adresa de mail: 0372.309.262 sau 0372.309.182 sau pe e-mail: relpubl1@casan.ro.

13:22 - Jared Leto, solistul Thirty Second To Mars, spune ca abia acum a aflat despre pandemia de COVID-19. Artistul si-a petrecut ultimele 12 zile in desert, pentru a medita.

13:19 - Guvernul va rechizitiona fabrica de biocide Hexi Pharma, inchisa in urma tragediei de la Colectiv, cand s-a descoperit ca aceasta firma livrese spitalelor din Romania dezinfectanti neconformi. Surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM ca toate utilajele fostei fabrici inca exista, iar cu ajutorul specialistilor Ministerului Apararii vor fi repuse in functiune.

13:12 - Ungaria accepta sa ii lase pe cetatenii romani aflati la granita dintre Austria si Ungaria sa treaca spre Romania. Anuntul a fost facut de MAE si decizia, pe care autoritatile de la Budapesta au subliniat ca este "masura de exceptie, aplicata o singura data", a fost luata dupa ce ministrul Bogdan Aurescu l-a sunat pe omologul sau ungar, Peter Szijjarto. La acest moment in acel punct sunt 3.500 de romani care n-au fost lasati sa treaca.

Aurescu a avut discutii si cu ambasadorul Ungariei in Romania si i-a atras atentia asupra deciziilor Comisiei Europene, cu privire la managementul frontierelor in vederea protectiei sanatatii si asigurarii disponibilitatii bunurilor si a serviciilor esentiale in interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligatia statelor membre de a facilita tranzitul cetatenilor si a rezidentilor UE care revin in statul de resedinta.

In paralel, pe acelasi subiect, ministrul Bogdan Aurescu a tinut legatura si cu omologul sau austriac, Alexander Schallenberg.

12:59 - Gabriela Firea a anuntat ca, in urma apelurilor sale catre companii sa doneze alimente de baza si diverse articole pentru cei aflati in carantina, a primit 500 de carti de la Editura Litera.

430 de persoane se afla acum in centrele de carantina ale Primariei Capitalei si Firea continua cu apelul la donatii.

12:56 - Un autocar care a sosit, marti, in Buzau, din Marea Britanie, fara escorta de la vama, a alertat autoritatile locale. Din autocar au coborat cinci persoane care au fost izolate de oameni, politie si jandarmi pana la sosirea unui reprezentant al DSP.

12:55 - Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anuntat ca a cerut Comisiei Europene sa schimbe regulile pentru ca rezervarile sa poata fi anulate fara costuri pentru calatori sau turisti. El mai solicita sprijin financiar si recomandari clare pentru companiile afectate din cauza pandemiei de coronavirus

12:52 - Peste 6.000 de angajati de la Ford Craiova intra in somaj tehnic pana pe 5 aprilie. Decizia ar urma sa intre in vigoare de joi, 19 martie. Maria Manea, lider al Sindicatul Ford Craiova, a declarat pentru Mediafax ca angajatii vor primi 78% din salarii in aceasta perioada, dar ca este posibil ca nu toata lumea sa stea acasa. Fabrica nu a transmis, inca, oficial, un punct de vedere referitor la informatiile care au ajuns la angajati.

12:42 - Deciziile mai multor tari de a-si inchide granitele ii afecteaza pe romanii care incercau sa ajunga acasa. De luni seara si pana marti dimineata inclusiv, sute de romani au ramas blocati la granita dintre Austria si Ungaria dupa ce tara vecina si-a inchis frontierele pentru cei care nu sunt de nationalitate maghiara. Astfel, coada de masini de la punctul Hegyeshalom ajunsese la cativa kilometri.

12:49 - Un clip in care un roman aflat in izolare canta o melodie intitulata "Imnul carantinei" a devenit virala pe retelele de socializare. Pe langa acesta zeci de meme-uri in care se face haz de actuala situatie sunt distribuite in mediul online.

12:40 - Monica Anisie, ministrul Educatiei, da asigurari ca anul scolar nu va fi inghetat, din cauza pandemiei de coronavirus.

12:24 - Artistii Operei din Brasov canta de acasa:

12:12 - Cel mai mare producator de cosmetice, Farmec Cluj, va incepe productia de produse biocide, acestea fiind primele care au disparut de pe rafturile magazinelor, farmaciilor si este nevoie de ele mare si in spitale, clinici si cabinete medicale.

12:10 - Serbia a decis sa amane alegerile legislative care ar fi trebuit sa aiba loc pe 26 aprilie. Scrutinul va avea loc dupa ridicarea starii de urgenta pe care presedintele Aleksandr Vucici a instituit-o duminica.

Niciun cetatean strain nu este autorizat sa intre in Serbia, unde erau confirmate 57 de cazuri de contaminare.

12:05 - Ministerul Economiei a identificat companii care doresc sa achizitioneze linii de asamblare pentru producerea de masti si combinezoane sanitare, a anuntat, marti, Virgil Popescu, ministrul de resort, care are astazi o prima intalnire cu aceste firme.

12:02 - Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Ioan va prelua eventualele cazuri ale femeilor gravide infectate cu noul coronavirus COVID 19. Maternitatea Bucur va fi exclusa din circuitul obisnuit, toate pacientele care se afla in aceasta unitate in prezent vor fi transferate in celelalte unitati similare din Bucuresti. De asemenea, urgentele medicale vor fi redirectionate spre alte maternitati.

Ziare.com transmisese, la solicitarea cititorilor nostri, inca din 6 martie catre Ministerul Sanatatii intrebari legate de doatarea vreunei maternitati cu echipamentele de protectie necesare si masurile luate in cazul in care va aparea un caz de infectare la o femeie insarcinata.

11:58 - La 3 saptamani de la primul caz confirmat si luni de zile de la izbucnirea epidemiei in lume, autoritatile romane au facut, cu ajutorul ONG-ului Code for Romania, platforma onlineCOVID-19 Stiri Oficiale (stirioficiale.ro), al carei obiectiv principal este combaterea dezinformarii si a fakenews-urilor.

Platforma onlineCOVID-19 Stiri Oficiale centralizeaza doar informatii din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategica constituit de Guvernul Romaniei, hotararile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta si inregistrarile conferintelor de presa sustinute de oficialii cu responsabilitati in domeniul managementului situatiilor de urgenta.

11:51 - Germania va aloca 50 de milioane de euro pentru repatrierea turistilor germani blocati in diferite parti ale globului din cauza prabusirii transportului aerian: sunt prevazute zboruri de repatriere pentru turisti germani aflati in prezent in Maroc, Republica Dominicana, Filipine si Maldive.

11:49 - Mitropolia Banatului a donat Spitalului CFR din Timisoara doua concentratoare de oxigen, la solicitarea unitatii medicale, in contextul in care aici au fost transferati pacientii cu afectiuni respiratorii internati la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes", care a fost eliberat si pus doar la dispozitia pacientilor cu coronavirus.

11:45 - Wizz Air a anuntat, marti, ca a automatizat procesul de rambursare a clientilor afectati, incarcand automat 120% din tariful original sub forma de credit de companie in conturile clientilor sai, anunta compania aeriana intr-un comunicat de presa.

11:42 - Ministrul de Finante, Florin Citu, intrebat la RFI daca majorarea pensiilor cu 40% ar putea fi etapizata, din cauza coronavirusului: Poate ca e momentul sa incepem sa discutam despre asa ceva, dar vom vedea.

11:39 - Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, anunta ca a demarat o actiune de dezinfectare a scarilor de bloc. Asociatiile de proprietari pot face solicitari prin apel la 021.9540. Tudorache a spus ca prioritate vor avea asociatiile care au persoane in autoizolare la domiciliu.

11:37 - Biblioteca Nationala a Romaniei pune la dispozitia publicului o serie de documente digitizate, dintre cele mai pretioase materiale existente in cadrul Colectiilor speciale. Le puteti accesa de AICI.

"Ne dorim ca situatia actuala sa revina la normalitate si sa va revedem in salile de lectura si in spatiile libere din BNaR. Dar, pana atunci, sa fim responsabili si sa respectam toate masurile recomandate de catre autoritatile nationale", transmite conducerea Bibliotecii.

11:34 - Premierul bulgar Boiko Borisov a fost testat si nu este infectat cu covid. Bulgaria inregistreaza 62 de cazuri.

11:28 - Seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, a anuntat ca la nivelul Guvernului va fi finalizat marti un raport al starii de fapt in economie pentru a stabili sectoarele cele mai afectate si care necesita masuri de sprijin si criteriile de aplicare a acestora.

11:23 - Camera de Comert germana in Romania propune guvernantilor o solutie aplicata si in Germania in trecut, respectiv protejarea fortei de munca prin munca redusa pentru evitarea concedierilor.

Asta inseamna ca angajatii lucreaza pe o anumita perioada de timp mai putin sau chiar deloc iar angajatul primeste proportional salariul care ar trebui scutit de taxe si statul preia partial diferenta pana la salariul intreg. "Angajatii sunt cel mai mare atu al economiei Romaniei", transmite director general al AHK.

11:18 - Inca un premier european declara public ca raspandirea covis-19 va fi foarte mare. Dupa ce Angela Merkel a dat tonul fiind primul oficial care a spus ca 70% din populatia Germaniei va fi infectata, acum si premierul olandez, Mark Rutte, s-a adresat natiunii cu privire la starea de urgenta decretata, spunand ca "cea mai mare parte din populatie va fi infectata". "Virusul este printre noi si va ramane printre noi deocamdata", a spus Rutte.

In Olanda sunt identificate 1.413 de persoane infestate. 24 de olandezi si-au pierdut viata pana acum.

11:11 - Politia Romana avertizeaza, pe Facebook, ca in aceasta perioada sunt raspandite multe stiri si informatii false. Politia arata ca a fost raspandit un mesaj atribuit istitutiei, care este fals. Este vorba de avertismentul potrivit caruia hoti imbracati in medici ar bate la usile oamenilor cu pretextul de a ii testa de covid-19.

11:07 - Presedintele Frantei Emmanuel Macron a suspendat planul de reformare, a amanat alegerile si a impus noi restrictii de calatorie asupra populatiei tarii. Macron a declarat, in cadrul unui discurs adresat natiunii, ca "suntem in razboi".

Locuitorii tarii nu vor mai avea voie sa iasa din casele lor decat pentru activitati absolut necesare, precum aprovizionarea cu alimente, exercitiul fizic si mersul la locul de munca daca este imposibil ca acestia sa lucreze de acasa. Totodata, presedintele a subliniat ca intreprinderile si angajatii afectati de epidemia de coronavirus vor primi ajutor financiar nelimitat de la stat.

10:58 - Deputatul PNL Mircea Banias, confirmat pozitiv cu noul coronavirus, luni, a declarat ca se afla in spital, dar spune ca nu are niciun fel de simptome. El a intocmit o lista cu 22 de contacti pe care a transmis-o catre DSP.

10:53 - Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat la Digi24 ca se analizeaza desemnarea unei maternitati care sa preia persoane cu noul COVID-19. Ziare.com transmisese, la solicitarea cititorilor nostri, inca din 6 martie catre Ministerul Sanatatii intrebari legate de doatarea vreunei maternitati cu echipamentele de protectie necesare si masurile luate in cazul in care va aparea un caz de infectare la o femeie insarcinata.

10:48 - Doctorii chinezi avertizeaza ca medicii din Europa fac aceleasi greseli ca cei din Wuhan in ceea ce priveste tratarea bolnavilor de coronavirus si vorbesc, in acest sens, despre protectia inadecvata, scrie Bloomberg.

Acestia spun ca de vina este protectia inadecvata a angajatilor din sistemul de sanatate, ceea ce duce la o rata mare de infectie in randul medicilor si a asistentelor medicale. In Wuhan, lipsa de intelegere a bolii si deficitul de echipamente de protectie in primele saptamani ale epidemiei a determinat ca mii de lucratori din domeniul sanatatii sa fie infectati in timpul tratarii pacientilor. Cel putin 46 de medici au murit.

10:44 - Printre cei confirmati pozitiv se afla si un medic de la Institutul Regional de Oncologie din Iasi. El a fost plecat in Franta, in cursul saptamanii trecute, iar cand s-a intors s-a autoizolat.

10:39 - MAE a pus la dispozitia romanilor aflati in strainatate linia telefonica 00 40 21 431 20 59, unde cei care vor sa revina in tara pot suna sa isi anunte prezenta si eventuala dorinta de a reveni in tara, astfel incat sa fie luati in evidenta si sa se incerce gasirea de solutii pentru ei. Romanii de peste hotare sunt indemnati sa contacteze si ambasada sau oficiul consular din tara in care se afla.

In schimb, MAE atrage atentia asupra faptului ca, pe masura ce autoritatile tot mai multor state inaspresc masurile restrictive de tranzit transfrontalier, capacitatea de actiune a MAE se reduce in consecinta, acestea afectand in mod substantial posibilitatile de identificare a unor solutii reale pentru facilitarea revenirii in tara a cetatenilor romani din strainatate.

Pana acum Ministerul a facilitat revenirea in tara pentru 137 de romani care se aflau in strainatate, fie ca turisti, fie in tranzit, fie in situatii de urgenta medicala si care au fost afectati in mod direct de masurile adoptate de catre statele in care se aflau.

De la inceputul lunii martie au fost adusi in tara 14 studenti romani care se aflau in Cehia, 17 cetateni din Italia, 22 de cetateni aflati in Maroc, 16 cetateni aflati pe vasul de croaziera Costa Magica, 2 care se aflau in Mongolia, 50 de romani care se aflau pe vasul de croaziera Costa Fortuna acostat in Singapore si 16 care se aflau pe vasul de croaziera Grand Princess in SUA.

10:21 - Filipine devine prima tara din lume care inchide bursa. Tranzactiile au fost suspendate pe termen nedefinit, la ordinul presedintelui tarii Rodrigo Duterte. Numarul persoanelor diagnosticate a ajuns la 142, fiind inregistrate si 12 decese. Luni, Duterte a ordonat izolarea timp de o luna a celor 55 de milioane de locuitori din Luzon, cea mai mare insula din arhipelag, pe care se afla si capitala Manila.

10:07 - Gala Met, unul dintre cele mai importante evenimente anuale din industria modei, a fost amanata sine die din cauza pandemiei de coronavirus, a anuntat luni Anna Wintour, gazda acestui faimos eveniment monden newyorkez. Evenimentul trebuia sa aiba loc pe 4 mai.

10:00 - La acest moment, singurele judete in care nu s-au inregistrat cazuri sunt Sibiu, Dambovita, Alba, Calarasi, Arges, Harghita, Tulcea si Giurgiu.

Bucurestiul are 43 de cazuri, Hunedoara - 21, Timis - 17, Iasi - 13, Constanta - 12, Arad - 8, Brasov - 6, Ilfov - 6, Caras Severin - 5, Neamt - 5, Mures - 4, Suceava - 4, Cluj - 4, Covasna - 4, Dolj - 3, Buzau - 2, Galati - 2, Mehedinti - 2, Valcea - 2, Gorj - 2, Braila - 2, Ialomita - 2, Olt - 2, Teleorman - 2, Vrancea - 2, Bacau - 1, Bihor - 1, Botosani - 1, Maramures - 1, Prahova - 1, Satu Mare - 1, Bistrita Nasaud - 1, Vaslui -1, Salaj - 1.

09:53 - La nivel national au fost instalate 162 de corturi. Acestea sunt destinate triajului medical, fluidizarii traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurarii solicitarilor pentru suplimentarea spatiilor de carantina.

09:50 - Numarul dosarelor penale deschise pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor a crescut la 36.

09:45 - Au fost inregistrate 16 cazuri noi de coronavirus in Romania de ieri de la 18:00. Bilantul a ajuns la 184, dar numarul persoanelor declarate vindecate a crescut la 16.

Cele 16 noi cazuri confirmate sunt: 7 in Iasi, 2 in Suceava, 2 in Neamt si cate unul in Ialomita, Mures, Botosani, Bistrita Nasaud si Vrancea. Persoanele confirmate pozitiv au varste cuprinse intre 21 si 65 de ani.

Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 3.282 de persoane, iar alte 16.610 persoane sunt in izolare la domiciliu.

09:32 - "Saturday Night Live" (SNL) se adauga listei de emisiuni televizate care sisteaza productia din cauza pandemiei de coronavirus, a confirmat luni NBC.

09:28 - Primul caz de coronavirus din judetul Bistrita-Nasaud a fost confirmat la un barbat de 32 ani, care se afla in izolare la domiciliu dupa ce s-a intors din Italia, scrie News.ro

09:08 - Primul pacient din Caras-Severin confirmat cu coronavirus, tanarul resitean de 27 de ani, care lucreaza la un mare retailer din municipiu, a fost externat luni seara de la Spitalul de Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, scrie Agerpres.

09:05 - Actorul norvegian Kristofer Hivju, care a jucat rolul Tormund Giantsbane in serialul HBO "Urzeala Tronurilor/ Game of Thrones", este cea mai recenta vedeta care a fost diagnosticata cu COVID-19.

08:51 - Numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus in Irlanda a ajuns, luni seara, la 223 de cazuri dupa ce cu o zi inainte au fost 169. Autoritatile se asteapta ca numarul imbolnavirilor sa creasca dramatic, scrie Mediafax.

08:35 - Bilantul noilor infectari cu coronavirus in Coreea de Sud arata o usoara crestere, cu 84 de noi cazuri inregistrate luni, potrivit cifrelor comunicate marti de autoritati.

08:30 - Autoritatile sarbe au amanat luni, din cauza coronavirusului, alegerile parlamentare, regionale si locale, programate sa aiba loc la 26 aprilie, informeaza Agerpres.

08:15 - Bulgaria a interzis intrarea pe teritoriul sau a cetatenilor din 15 tari cu focare mari de coronavirus: Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Elvetia, China, Iran, Bangladesh, India, Maldive, Nepal, Sri Lanka si Coreea de Sud, incepand cu 18 martie, a declarat ministrul sanatatii, conform Mediafax.

08:10 - Premierul britanic Boris Johnson a cerut luni oprirea tuturor activitatile sociale din Marea Britanie si a ordonat persoanelor vulnerabile sa se izoleze timp de 12 saptamani, transmite Reuters.

07:57 - Cele mai importante companii din online, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter si YouTube au emis o declaratie comuna prin care isi iau angajamentul de a lupta impotriva fraudei si a dezinformarilor pe tema noului coronavirus.

07:49 - Actorul britanic Idris Elba, 47 de ani, a fost confirmat cu noul coronavirus, a anunat chiar el intr-un video postat pe o retea sociala.

07:38 - Platforma Amazon a suspendat toate proiectele, din cauza noului coronaviurs, inclusiv filmarile la serialul "Lord of the Rings".

07:35 - Suedia a anuntat luni un plan de ajutorare a intreprinderilor de pana la 28 de miliarde de euro in fata consecintelor economice ale noului coronavirus.

07:30 - Actorul american Tom Hanks, confirmat cu noul coronavirus, a parasit spitalul australian in care a fost plasat in carantina. Sotia sa, Rita Wilson, ramane insa internata.

07:23 - China a raportat marti un singur nou caz de origine locala de contaminare cu coronavirus, dar si 20 de cazuri importate de persoane care au intrat in tara, scrie Agerpres.

07:17 - Premierul ceh, Andrej Babis, a carui tara produce esentialul energiei sale cu ajutorul centralelor atomice si pe carbune, a afirmat luni ca Uniunea Europeana ar trebui sa lase deoparte proiectul sau "Green Deal" pentru a combate coronavirusul, noteaza AFP, citata de Agerpres.

07:10 - Preturile petrolului au scazut luni sub 30 de dolari pe baril, pe fondul agravarii epidemiei de coronavirus, amplificand temerile ca restrictiile impuse de guverne pentru a tine sub control rabandirea imbolnavirilor vor provoca o recesiune globala, transmite Reuters, citata de News.ro

06:59 - Alegerile primare din statul american Ohio se amana din cauza coronavirusului. Guvernatorul republican de Ohio, Mike DeWine, a afirmat pe Twitter luni seara tarziu ca a vota in plina criza de COVID-19 "i-ar obliga pe angajatii birourilor de vot si pe alegatori sa se puna intr-o situatie inacceptabila de pericol sanitar de a se contamina cu virusul".

06:50 - Noua Zeelanda a anuntat un plan de relansare de 12,1 miliarde de dolari neozeelandezi (6,5 miliarde de euro) pentru a face fata socului economic provocat de pandemia de coronavirus.

06:42 - Presedintele Nicolas Maduro a decretat luni "carantina totala" in Venezuela pentru a lupta impotriva coronavirusului care a infectat 33 de persoane in tara pana in prezent, fara sa se inregistreze vreun deces, relateaza Agerpres.

06:35 - Indicii bursieri de pe Wall Street au inregistrat luni cel mai grav declin consemnat dupa 1987, iar indicele S&P 500 a inchis la cel mai redus nivel din decembrie 2018, din cauza ingrijorarilor pe fondul pandemiei de coronavirus.

06:28 - Sute de detinuti au evadat in statul Sao Paulo, Brazilia, luni, cu o zi inainte ca vizitele in inchisori si programele de munca in afara centrelor de detentie sa fie suspendate din cauza pandemiei de coronavirus.

06:00 - Politia din Spania foloseste drone echipate cu difuzoare pentru a-i trimite pe oamenii aflati pe strazi acasa, transmite Gizmodo, citat de Mediafax.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#pandemie coronavirus Romania, #situatie coronavirus Romania, #epidemie coronavirus Romania , #coronavirus