Cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus: Scoli inchise, doua cazuri noi si pregatiri in terapie intensiva

Luni, 09 Martie 2020, ora 22:41
85329 citiri
Cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus: Scoli inchise, doua cazuri noi si pregatiri in terapie intensiva
Fotomontaj Ziare.com

Epidemia de coronavirus continua sa faca ravagii in Italia, iar autoritatile romane au luat masuri fara precedent pentru a preveni o situatie similara si in tara noastra.

Toate zborurile spre si din Italia au fost suspendate pana pe 23 martie.

Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) a decis, luni, inchiderea scolilor si gradinitelor timp de o saptamana, masura ce se va aplica incepand de miercuri.

In Capitala, primaria a inchis toate teatrele.

Ziare.com a transmis in format LIVETEXT cele mai proaspete informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati:

22:42: Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) informeaza ca se intrerup, pe o perioada determinata, activitatile de pregatire profesionala continua, convocarile sau oricare alte demersuri ce presupun activitati de grup, in contextul noului coronavirus.

"In ceea ce priveste masurile dispuse pentru prevenirea expunerii angajatilor si, implicit, a unor terte persoane, la eventuale situatii de risc, precum si raportat la masurile care privesc asigurarea unui flux informational functional, va comunicam, suplimentar aspectelor evidentiate in comunicari anterioare, urmatoarele: fata de angajatii care revin in serviciu dupa efectuarea concediului de odihna/alte situatii de absenta justificata, se dispune masura completarii unei declaratii pe proprie raspundere, prin care acestia isi asuma responsabilitatea cu privire la zona tranzitata/de destinatie, precum si daca sunt contacti indirecti ai unei persoane aflate in situatia de mai sus. In eventualitatea in care se afla intr-una dintre situatiile de risc, se vor dispune masuri in consecinta", potrivit unui comunicat al ANP privind conduita adoptata de administratiile locurilor de detinere.

22:11: Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat ca autoritatile vor transmite circulare catre institutiile publice si private pentru analizarea posibilitatii ca angajatii sa lucreze de acasa.

21:16: Sistemul medical romanesc are o capacitate de 2.000 de paturi pentru bolnavii de coronavirus care vor avea nevoie de trerapie intensiva, a spus, luni seara, ministrul roman al Sanatatii.

20:58 - Ministrul Transporturilor a sustinut ca la Metrorex se circula cu toate trenurile si ca timpii de asteptari sunt redusi la minimul posibil. Acesta a precizat ca au suplimentat numarul conducatorilor. "Astazi circulam cu toata flota. 63 de trenuri din 63", a spus Lucian Bode.

20:49 - "Referitor la afterschool, noi am luat decizia suspendarea cursurilor din toate unitatile de invatamant, afterschool-ul nu face parte din acestea", a transmis Ministrul Educatiei, precizand ca este posibil ca si simularile examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat sa fie amanate.

20:47 - Ministrul Monica Anisie a precizat ca in cazul universitatilor, conducerile acestora decid singure daca le vor inchide sau nu.

20:40 - Intrebat de ce vor inchide scolile de miercuri si nu de marti, ministrul Anisie a precizat ca autoritatile au luat decizia pentru a lasa posibilitatea parintilor de a gasi solutii pentru a tine copiii acasa cu membri familiei sau alte solutii. "Nu puteam sa luam decizia de astazi pe maine. Recuperarea cursurilor va fi hotarata abia dupa ce se va vedea evolutiei situatiei in care ne aflam", a spus Anisie. Ministrul a precizat ca este luata in calcul varianta ca elevii sa participe la cursuri online.

20:35 - In momentul in care un jurnalist a sustinut ca autoritatil inchid granitile, premierul Ludovic Orban si Lucian Bode, ministrul Transporturilor, au sustinut ca nu este vorba despre inchiderea granitelor.

20:25 - Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetarii, a declarat, dupa Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, ca decizia inchiderii scolilor si gradinitelor se refera la toate unitatile, indiferent ca sunt de stat sau particulare.

20:24 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, a mai anuntat luni seara ca toti furnizorii publici si privati de transport de persoane sunt obligati sa dezinfecteze masinile.

Vela a mai spus ca se aproba desfasurarea activitatilor cu sub 200 de persoane, fara avizul DSP.

Ministrul de Interne a mentionat ca se vor transmite circulare catre toate institutiile cu privire la posibilitatea desfasurarii muncii la domiciliu

20:21 - In cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta s-a decis si sistarea programelor de studii privind schimbul de experienta pana in 31 martie. Ministrul Vela a adaugat ca se sisteaza si statiile de practica din spitale.

O alta masura impusa se refera la faptul ca toate institutiile publice si private au obligatia de a asigura la toalete prosoape, sapun si dezinfectant.

"Supermarketurile, magazinele au obligatia de a dezinfecta des carucioare, suprafete, clante si de a lua masuri pentru evitarea aglomeratiei, mai ales la casele de marcat", a mai spus Vela.

20:19 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat ca operatorii feroviari sunt obligatia sa afiseze mesaje prin care romanii care vin din Italia sa fie informati ca vor intra in carantina sau izolare pe teritoriul Romaniei. Vela a mai spus ca a fost aprobata suspendarea sau interdictia introducerii de noi trenuri directe spre Italia din 12 martie pana la 31 martie

20:17 - Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a decis si suspendarea transportului rutier de persoane in trafic international pentru toate cursele spre Italia si din Italia incepand de pe 10 martie pana pe 31 martie.

20:10 - Premierul Ludovic Orban a confirmat, luni seara, decizia inchiderii scolilor. "Am luat decizia de suspendare a cursurilor in invatamantul preuniversitar, pe o perioada limitata, in perioada 11 martie - 22 martie inclusiv. Aceasta masura este cu caracter preventiv. La baza ei au stat mai multe consideratii Primul argument este o crestere a riscului de intrare in tara a persoanelor din zone cu o larga raspandire a virusului. (...) Decizia e luata pe 8 zile. Vrem sa si vedem evoluatia in ceea ce priveste numar de diagnostice. Grija noastra este de a0i feri pe copii de orice risc de contaminare", a spus Orban.

20:07 - Grupul de Comunicare Strategica anunta ca cele 3 cazuri, posibili contacti ai femeii de 42 de ani din Bucuresti, despre care s-a discutat azi ca ar fi putut contacta coronavirus, si ar fi avut legatura cu Guvernul Romaniei, au iesit cu rezultat negativ.

19:54 - Grupul de Comunicare Strategica anunta inca doua cazuri de infectare cu noul coronavirus in Romania. Este vorba despre o femeie de 73 de ani din Buzau si un barbat de 60 de ani, din Bucuresti.

19:48 - Parcurile pentru copii din Iasi vor fi inchise intre orele 22.00 si 7.00, iar mobilierul din acestea va fi dezinfectat zilnic, ca o masura pentru prevenirea gripei si a infectiei cu noul coronavirus, anunta Mediafax.

19:29 - Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism a infiintat o celula de criza care gestioneaza si propune solutii pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, puternic afectati de raspandirea COVID-19, si care totodata vine in ajutorul turistilor. Rezervarile hoteliere in Bucuresti au scazut deja cu 30%, transmite News.ro.

19:16 - Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a avertizat luni ca "amenintarea unei pandemii" cu noul coronavirus, care a provocat peste 110.000 de imbolnaviri in intreaga lume, a devenit "foarte reala", relateaza Agerpres, citand AFP.

19:03 - Aproximativ 1.000 de studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova nu mai au voie sa intre in spitale si fac practica online. De asemenea, UMF Craiova anunta ca se prelungeste perioada de auto-izolare pentru cei intorsi din zone de risc de la 14 la 28 de zile, anunta Mediafax.

18:59 - Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) a decis, luni, inchiderea scolilor si gradinitelor timp de o saptamana, urmand ca masura sa fie prelungita, daca situatia o va impune. Astfel, scolile vor fi inchise incepand de miercuri.

18:30 - Conducerea OSIM a decis suspendarea activitatii pana luni, 16 martie 2020, dupa ce s-a anuntat ca femeia de 42 de ani infectata cu coronavirus este angajata a insitutiei. Astazi, conducerea OSIM a solicitat, ca masura principala, dezinfectarea cladirii de catre o firma specializata - lucru care s-a si intamplat incepand cu ora 12.00, programul de lucru fiind suspendat incepand cu aceeasi ora.

17:58 - In Romania, exista, in prezent, 200, 250 de epidemiologi, in conditiile in care doar in regiunea Wuhan erau, la momentul aparitiei noului coronavirus, 9.000 de astfel de medici, a transmis, luni, la Marius Tuca Show, presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila.

"La Wuhan, intotdeauna, daca exista un caz nou, toata ancheta era facuta de aceasta echipa (formata din cinci medici - n. red). Elementul protejarii resursei umane in Romania, si anume cei care fac testarea in laborator. Aici nu e vorba doar de echipament in sine. Dincolo de asta trebuie sa ai personalul. Avem 200, 250 de epdemiologi, in conditiile in care doar in Wuhan erau 9.000", a spus Alexandru Rafila, citat de Mediafax.

17:36 - Spectacolele UnTeatru programate in urmatoarea perioada nu vor fi suspendate si vor putea fi urmarite prin intermediul transmisiunilor live, dupa cum au anuntat reprezentantii teatrului independent.

17:28 - Un student de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti care s-a intors din Lombardia si care are febra si dureri in gat va fi dus la Sectia de Boli Infectioase a Spitalulului Judetean, pentru a fi izolat si a i se recolta probe, anunta News.ro.

17:20 - Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta ca persoanele vizitatoare (apartinatori ai persoanelor private de libertate) care

-au tranzitat sau au calatorit, incepand cu luna februarie a.c., in afara teritoriului Romaniei (in tari in care au fost confirmate infectari cu COVID-19)

-au cunostinta ca ar fi intrat in contact cu persoane care au tranzitat sau au calatorit, incepand cu luna februarie a.c., in afara teritoriului Romaniei (in tari in care au fost confirmate infectari cu COVID-19)

-manifesta stari febrile, tuse, dificultati respiratorii, dureri musculare sau stari de oboseala;

si care si-au programat sau intentioneaza sa se programeze pentru vizitarea unor persoane private de libertate, nu li se va permite accesul in unitatile penitenciare.

17:12 - Agentia Nationala de Administrare Fiscala a transmis o recomandare contribuabililor, cerandu-le sa foloseasca mijloacele de comunicare la distanta.

"In contextul raspandirii infectiei cu coronavirus (COVID-19), Agentia Nationala de Administrare Fiscala reaminteste contribuabililor ca obligatiile fiscale se pot indeplini utilizand metode de comunicare la distanta", a anuntat ANAF.

16:55 - Cinci deputati din Franta au fost diagnosticati cu coronavirus, transmite France TV Info.

16:34 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, considera ca masura inchiderii scolilor nu trebuie exclusa, dar ar trebui facuta gradual, medicul punctand ca e greu de crezut ca cei mici vor sta in casa pentru o perioada lunga.

"E o parere medicala. Primul e legat de situatia epidemiologica actuala care, din punct de vedere al raspandirii in scoli, riscul e mic.

Al doilea element e legat de studii facute de OMS dupa epidemia de gripa. S-a constatat ca dupa inchiderea scolilor numarul de cazuri a crescut, pentru ca stateau copiii, relationau. E greu de crezut ca vor sta in casa copiii pentru o perioada lunga.

Si al treilea element e legat de faptul ca se imbolnavesc mai greu, copiii fac forme usoare, nu s-a inregistrat vreun deces pana la varsta de 10 ani. Nu trebuie sa ingrjoram parintii. Noi trebuie sa ne pregatim, sa educam copiii. Profesorii sa stea de vorba cu parintii, sa le dea teme online, sa gasim niste modalitati", a spus Rafila, la Mediafax.

16:16 - Pana la 31 martie, sunt interzise vizitele la spital. "Apartinatorii pacientilor nu pot efectua vizite in spitale", informeaza Grupul de Comunicare Strategica.

16:11 - Cele 10 persoane purtatoare ale virusului COVID-19 si internate in spitale de boli infectioase din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta si Craiova au starea generala de sanatate buna, iar pacientii in varsta si care au boli cronice sunt monitorizati cu atentie.

16:02 - Autoritatile anunta ca, pana in prezent, au fost inregistrate 18 dosare penale pentru infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, in care sunt cercetate 26 de persoane. In principiu, este vorba despre persoane care nu au respectat deciziile de autoizolare la domiciliu, caz in care se primeste o amenda de pana la 20.000 de lei si se deschide dosar penal.

15:55 - Un autocar care venea de la Rimini, zona din Italia in care au fost inregistrate numeroase cazuri de coronavirus, a intrat luni prin Vama Bors, fiind oprit la Oradea. Initial, s-a spus ca toti cei 46 de pasageri urmeaza sa fie plasati in carantina. Ulterior, autoritatile locale au transmis ca pasagerii au declarat ca vin dintr-o zona cu risc mai mic (zona galbena) si vor fi izolati la domiciliu.

15:34 - Premierul Orban spune ca "stirea zilei este ca a ajuns coronavirusul la Guvern", precizand ca nu a fost in Guvern, ci in aparatul de lucru al Executivului, fiind vorba de o persoana care lucreaza la compania care asigura cateringul.

"Va spun foarte limpede. Exista o suspiciune legata de o persoana care a intrat in contact cu o persoana diagnosticata, care a avut mai multe contacte la nivel si aici se face ceea ce se intampla cu toate cazurile, se deruleaza o ancheta epidemiologica, pe noi nu ne intereseaza unde lucreaza cineva, daca exista un risc de contaminare ca urmare a intrarii in contact cu o persoana care a fost diagnosticata pozitiv, imediat este trimisa in izolare la domiciliu, imediat intra mecanismul de monitorizare si urmarim evolutia si este supusa analizelor in cazul in care prezinta simptome", a spus premierul interimar.

"Nu a fost in guvern, a fost in aparatul de lucru al Guvernului. Sunt cateva persoane, dintre care o persoana e o persoana de deservire, nu este angajata efectiv, lucreaza la compania care asigura cateringul, si mai una sau doua persoane care sunt angajati la Secretariatul General Guvernului", a mai declarat Ludovic Orban.

15:25 - Conducerea Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu Jiu a hotarat, luni, ca toate activitatile didactice derulate la nivelul institutiei sa aiba loc doar online, pana la data de 31 de martie.

15:23 - Liderii statelor Uniunii Europene urmeaza sa aiba, marti, o videoconferinta, pentru a analiza un raspuns coordonat al UE la criza cauzata de coronavirus, a anuntat presedintele Consiliului European, Charles Michel.

"In urma consultarilor, voi avea in scurt timp o videoconferinta cu membrii EUCO (Consiliul European) cu privire la COVID-19 pentru coordonarea eforturilor UE. Trebuie sa cooperam pentru a proteja sanatatea cetatenilor nostri", a scris Charles Michel pe Twitter.

15:18 - Premierul interimar Ludovic Orban spune ca inchiderea scolilor pentru a preveni raspandirea coronavirusului nu este o masura care poate fi luata usor pentru ca, pe de o parte, perturba procesul educational, iar pe de alta parte, trebuie vazut ce se va intampla cu copiii care raman acasa, intrucat nu toti au de cine sa fie supravegheati.

15:15 - Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, luni, suspendarea vizitarii Palatului Parlamentului pana pe 31 martie. Alte masuri vizeaza suspendarea programului de internship la Camera si alte programe de stagii parlamentare.

Evenimentele la care este estimata participarea unui numar mai mic de persoane pot fi organizate doar dupa obtinerea aprobarii de la Directia de Sanatate Publica Bucuresti, solicitarile revenind in sarcina organizatorilor.

15:13 - UDMR Cluj a decis, luni, anularea manifestarilor care urmau sa aiba loc la Cluj-Napoca in 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pentru a nu expune participantii la riscul de imbolnavire cu coronavirus, transmite Mediafax.

15:01 - Sase detinuti au fost ucisi intr-o revolta desfasurata intr-un penitenciar din nordul Italiei si mai multi gardieni au fost luati ostatici in alte inchisori in actiuni de protest contra masurilor luate de autoritatile italiene pentru limitarea raspandirii epidemiei de coronavirus, printre care restrictionarea vizitelor la detinuti, transmite Reuters.

14:49 - Inchiderea scolilor pana pe 21 aprilie, in contextul raspandirii cazurilor de infectie cu coronavirus, este una dintre propunerile Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei facuta azi catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, potrivit surselor Edupedu.ro.

Sedinta in care s-ar putea decide inchiderea scolilor este programata la ora 16:00, iar ministrul Educatiei va participa.

14:45 - Senatorul USR Vlad Alexandrescu i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa declare stare de urgenta, in contextul epidemiei de coronavirus.

"Acum problema este mai serioasa. E discutia despre sedintele care au loc in momentul de fata la Parlament atat in comisii, cat si in plen si cred ca trebuie sa dam dovada de responsabilitate, in momentul de fata nu exista o baza legislativa sufiecienta pentru a restrange activitatea unor institutii, insa cred ca aceasta baza legislativa ar trebui sa vina neaparat. O masura ar fi ca presedintele Romaniei sa declare starea de urgenta", a afirmat senatorul USR Vlad Alexandrescu, citat de Mediafax.

14:41 - Avocatul Poporului anunta ca a decis suspendarea activitatii de audiente in perioada 10 - 31 martie, din motive de siguranta medicala.

14:36 - Iranul a eliberat din inchisori in jur de 70.000 de detinuti din cauza epidemiei de coronavirus din tara, a declarat luni judecatorul-sef al Iranului, Ebrahim Raisi, transmite Reuters.

"Eliberarea de detinuti, pana in punctul in care nu creeaza insecuritate in societate, va continua", a afirmat responsabilul iranian.

Raisi nu a precizat daca sau cand detinutii pusi in libertate vor trebui sa revina in inchisori.

14:33 - Ministerul Justitiei si instantele din tara au fonduri de peste 500.000 de lei pentru a cumpara dezinfectanti.

Intr-un raspuns pentru Mediafax, MJ spune ca, la cererea sa, instantele au trimis o estimare a costurilor pentru a cumpara materiale de dezinfectie.

"In data de 02.03.2020, au fost centralizate solicitarile de fonduri ale Curtilor de Apel, tribunalelor si judecatoriilor si au fost asigurate si virate sumele necesare, conform solicitarilor (total MJ si unitati subordonate 503 mii lei, din care pentru instante 483 mii lei)", transmite MJ.

14:18 - Monica Anisie, ministrul Educatiei, a hotarat suspendarea desfasurarii tuturor olimpiadelor scolare judetene si regionale, precum si a competitiilor sportive, pana la o data care va fi comunicata ulterior.

14:17 - Cei care au cumparat deja bilete la spectacolele Teatrului "Constantin Tanase" din zilele de 14, 15, 21 si 22 martie vor putea opta pentru reprogramare in luna aprilie sau pentru restituirea contravalorii acestora, avand in vedere decizia luata luni de suspendare a activitatii teatrelor bucurestene pana pe 31 martie.

"Toti cei care au achizitionat deja bilete la reprezentatiile programate in datele de 14, 15, 21 si 22 martie vor putea opta pentru reprogramare (biletele achizitionate raman valabile pentru spectacolele respective) sau pentru restituirea contravalorii biletelor (casa de bilete sau online)", informeaza teatrul intr-o postare pe Facebook.

14:15 - Opera Comica pentru Copii din Bucuresti va tine spectacolele, care vor fi transmise "in regim profesional online, live, la orele programate in stagiune".

"Opera Comica pentru Copii se aliniaza masurilor luate de autoritatea noastra, Primaria Municipiului Bucuresti, si credem ca acestea reprezinta cele mai bune variante de prevenire pe care le putem adopta.

In acest timp, suntem alaturi de publicul nostru, copii, tineri si adulti, care ne calca pragul cu deplina incredere, motiv pentru care, astazi, am decis in Consiliul Director continuarea tuturor productiilor si transmiterea acestora in regim profesional online, live, la orele programate in stagiune", a precizat Felicia Filip, intr-o declaratie live pe pagina de Facebook a institutiei.

14:07 - Adrian Cioroianu, ambasadorul delegat permanent al Romaniei la UNESCO, anunta ca, marti, Directoratul general pentru Educatie al UNESCO organizeaza o "reuniune virtuala" (tele/video/conferinta) cu toti ministrii Educatiei din statele membre.

"Reuniunea virtuala" va incepe la ora 14:00, ora Romaniei.

"De la Bucuresti s-a confirmat, astazi, participarea doamnei Cristina Monica Anisie, ministru al Educatiei si Cercetarii.

Tema discutiei (potrivit invitatiei din 6 martie a.c.) priveste "amploarea si rapiditatea perturbarii procesului de educatie la scara mondiala, care sunt fara precedent si care ating astazi aproape 300 milioane de copii si tineri din peste 20 de tari".

In acelasi timp, UNESCO face un apel la calm, responsabilitate si simt critic in actiuni si in difuzarea informatiilor conexe, tocmai fiind vorba despre un subiect atat de sensibil", anunta pe Facebook Adrian Cioroianu.

14:02 - Guvernul Albaniei a decis inchiderea timp de 15 zile a scolilor, anularea adunarilor publice si a zborurilor directe spre nordul Italiei, dupa confirmarea primelor doua cazuri de infectare cu noul coronavirus, transmite AFP.

13:56 - Marian Banu, inspector in cadrul Inspectoratului Scolar Bucuresti, a anuntat luni ca sustine masura suspendarii cursurilor in Capitala, inclusiv pana in data de 4 aprilie, ca masura de prevenire a raspandirii coronavirusului.

"O prima propunere ar fi legata de ideea ca in data de 4 aprilie incepe vacanta de primavara. Propun sa avem un segment intreg, poate de cinci saptamani, pentru ca orice revenire, macar pentru o saptamana a elevilor... Sa propunem integral acest segment in care putem actiona, zic eu, mult mai usor si mult mai bine", a declarat el, la Comandamentul de urgenta convocat la Primaria Capitalei.

13:43 - Dupa o manifestare religioasa din Franta, la care au participat 2.000 de oameni, s-au inregistrat cateva zeci de cazuri confirmate de coronavirus si cateva sute de cazuri de suspecti. Inclusiv preotul a fost infectat si a ignorat boala pana in weekend, cand a fost internat.

13:35 - Consiliul de Administratie al Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Targu Mures a decis suspendarea tuturor stagiilor clinice si lucrarilor practice timp de doua zile, pentru limitarea riscului de infectie cu COVID-19, urmand ca apoi acestea sa se desfasoare in spatii puse la dispozitie de universitate, altele decat clinicile universitare.

13:29 - Revolte - soldate cu cel putin un mort - au avut loc in weekend in patru inchisori italiene, dupa suspendarea vizitelor familiale, in cadrul masurilor luate in vederea opririi raspandirii epidemiei, relateaza AFP.

13:13 - Cele mai multe companii din Romania nu au o strategie de risc pentru

situatii precum epidemia de coronavirus. O arata rezultatele unui barometru efectuat de compania de consultanta Frames la comanda FACTORY 4.0 conference.

Potrivit rezultatelor cercetarii, peste 70% dintre cele 300 de firme chestionate se asteapta la consecinte economice negative, de la probleme de aprovizionare la cresteri de preturi si blocaj financiar.

12:54 - Parlamentul European va desfasura o reuniune de urgenta, luni, pentru a lua in considerare suspendarea sesiunii plenare din aceasta saptamana din cauza epidemiei de coronavirus, au anuntat doi oficiali europeni, citati de Reuters.

12:29 - Alerta de coronavirus si la Parlament, dupa verificarile anuntate si la Guvern. Toti angajatii Comisiei pentru Invatamant din Senat au fost trimisi acasa.

"A fost depistata pozitiv la Coronavirus o angajata de la OSIM, unde lucreaza sotul unei doamne angajate la Comisia pentru Invatamant din Senat. Preventiv, toti angajatii Comisiei au fost trimisi acasa pana la noi directive. In acest context, exista posibilitatea sa nu putem tine sedinta de saptamana aceasta. Va multumesc pentru intelegere", a fost mesajul transmis de Liviu Pop senatorilor din Comisia de Invatamant.

12:26 - Consiliul de Administratie al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) a decis ca activitatile didactice la toate structurile academice vor fi suspendate, in perioada 10-13 martie 2020, respectiv pana la luarea unei decizii ulterioare.

De asemenea, toate evenimentele (conferinte, lansari de carte, workshop-uri, dezbateri etc.) care erau programate luna aceasta la sediul SNSPA vor fi anulate.

12:21 - Premierul in exercitiu Ludovic Orban a participat la o videoconferinta cu omologi din Italia, Bulgaria, Cipru, Austria, Croatia si Israel pe tema situatiei provocate de noul coronavirus. Prim-ministrul a prezentat masurile de preventie luate de autoritatile romane pentru prevenirea extinderii pe teritoriul Romaniei a noului coronavirus si evolutia situatiei la nivel national.

12:17 - Rezultatul testelor pentru studenta suspecta de imbolnavire cu noul coronavirus este negativ, anunta Grupul de Comunicare Strategica.

12:00 - Deciziile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta privind impunerea unor restrictii de trafic dinspre si inspre statele afectate de infectia cu noul coronavirus au intra in vigoare, fiind sistate cursele aeriene catre si dinspre Italia.

11:54 - Femeia diagnosticata ieri cu coronavirus din Bucuresti este contabila la OSIM, motiv pentru care se face dezinfectie in toata institutia. Surse din OSIM au declarat pentru Ziare.com ca institutia are doua cladiri unite printr-o pasarela, cladirea veche si cladirea noua. Femeia lucreaza in cladirea veche, asa ca se vor testa toti angajatii din cladirea veche, inclusiv familiile lor.

11:36 - Universitatea Ovidius din Constanta a decis suspendarea lucrarilor practice si a cursurilor care se desfasoara in spitalele din oras, pana la finalul lunii martie.

11:27 - Documentele unei conferinte a American Hospital Association (AHA) din februarie, scurse in presa (si publicate de Business Insider si Daily Mail), dezvaluie ca spitalele americane se pregatesc pentru:

- 96 de milioane de infectii cu coronavirus

- 4,8 milioane spitalizari

- 480.000 de decese in SUA.

11:23 - Grupul de Comunicare Strategica a anuntat luni ca, in prezent, in Romania, se afla in carantina institutionalizata 27 de persoane, iar alte 12.789 sunt in izolare la domiciliu si sub monitorizare medicala.

11:17 - Fiul bucataresei de la Guvernul Romaniei este suspect de infectie cu noul coronavirus, a declarat, luni, primarul Capitalei, Gabriela Firea, care a spus ca femeia facea mancare pentru angajatii Guvernului si pentru demnitari.

11:10 - Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu suspenda activitatile didactice si de practica in spitalele din orasul Sibiu pentru studentii Facultatii de Medicina, in perioada 9-31 martie.

11:02 - Sosirea simultana a trenurilor la peroanele statiilor unde se inregistreaza un trafic mai mare de calatori va fi evitata in perioadele cu varf de trafic, iar pentru micsorarea timpilor de intoarcere a trenurilor la capetele de magistrale a fost introdus suplimentar personal de conducere a trenurilor, informeaza Metrorex.

10:55 - O ancheta epidemiologica a fost deschisa la Palatul Victoria, fiind verificati posibilii contacti ai femeii de 42 de ani care a fost cel de-al 14-lea caz confirmat in Romania de identificare cu noul coronavirus.

09:56 - Pacienta de 70 de ani din judetul Mures, confirmata cu noul coronavirus si internata la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj-Napoca, prezinta o stare generala buna, fara febra, transmite Mediafax, care il citeaza pe prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

09:21 - Evenimentele cu peste 1.000 de participanti au fost interzise in Franta, pentru a opri raspandirea coronavirusului, a anuntat ministrul Sanatatii, Olivier Veran.

09:13 - Consiliul Elevilor cere Ministerului Educatiei sa suspende cursurile timp de doua saptamani, pentru a fi prevenite imbolnavirile cu noul coronavirus.

09:04 - China a confirmat, luni, inca 40 de cazuri de coronavirus si 22 de morti, majoritatea in provincia Hubei. Bilantul epidemiei din China a ajuns astfel la 3.119 morti si 80.635 de cazuri de infectare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coronavirus Romania, #coronavirus Italia , #coronavirus