Cu 351 de morti de coronavirus, Romania ramane in stare de urgenta. Vela a stabilit cum putem lua Lumina de Paste, decizie cu care Tataru nu e de acord

Marti, 14 Aprilie 2020, ora 23:55
38868 citiri
Cu 351 de morti de coronavirus, Romania ramane in stare de urgenta. Vela a stabilit cum putem lua Lumina de Paste, decizie cu care Tataru nu e de acord
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Au trecut doar 100 de zile de cand virusul nou isi facea simtita prezenta ucigasa in China, dar pare ca a trecut o vesnicie, iar lumea s-a schimbat radical de atunci.

Sunt aproape 2 milioane de oameni infectati la nivel mondial si peste 120.000 au murit rapusi de COVID-19.

Nici datele din Romania nu arata imbucurator: Avem 6.879 de cazuri de imbolnavire, dintre care 351 s-au dovedit pana acum mortale, iar numarul pacientilor care ajung pe sectiile de terapie intensiva a crescut la 241.

Nu este numai o catastrofa umana, ci si una financiara, avand in vedere ca jumatate din populatia planetei sta inchisa in casa si nu mai mai are cine sa tureze motoarele economice. In Romania, sunt peste un milion de contracte de munca suspendate sau chiar intrerupte, toate din mediul privat care prin taxe si impozite sustine marele aparat de stat. Chiar si in aceste conditii, ministrul de Finante nu are de gand sa puna in practica somajul tehnic si la bugetari, asa cum anuntase premierul Orban zilele trecute.

Astfel, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca prelungeste starea de urgenta pana 16 mai, acuzand de iresponsabilitate politicienii de la PSD, ALDE si Pro Romania care spun ca ar trebui relaxate masurile. "Stati acasa daca nu vreti sa ajungeti pe un pat de spital", a transmis presedintele.

Insa, cu toate ca Iohannis ne-a indemnat sa stam in casa, Marcel Vela ne lasa sa mergem la biserica sa luam Sfintele Paste. Lumina, in schimb, ne va fi adusa acasa de catre voluntari si politisti.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a spus ca a fost consultat cu privire la protocolul incheiat intre MAI si Patriarhia Romana, dar a precizat ca indeamna la precautie in continuare si la distantare sociala.

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume:

23:51 - Adriana Saftoiu, deputat PNL, a scris, marti seara, pe Facebook, faptul ca a primit un mesaj socant de la prietena sa, absolventa de Teologie.

"Prietena mea, absolventa de Teologie, ma suna: 'Sunteti niste cretini! Incalcati porunca a 6-a, sa nu ucizi! Asta faceti voi acum cu organizarea de Paste! Ne ucideti'. Atat mi-a spus si a inchis", a scris Saftoiu.

23:42 - Premierul Ludovic Orban considera ca daca recent incheiatul parteneriat dintre Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si Patriarhie este respectat, el nu va genera riscuri de raspandire a coronavirusului.

"Asa cum a fost gandit acest parteneriat, daca este respectat, el nu va genera riscuri de raspandire a virusului", a declarat premierul marti, in cadrul unei emisiuni la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

23:30 - Institutul Oncologic Cluj-Napoca a testat pana marti 1.500 de persoane pentru determinarea coronavirusului, angajati si pacienti, iar 27 dintre acestea au fost depistate pozitiv, toti cei infectati fiind asimptomatici, anunta Mediafax.

23:21 - In statul New York s-au inregistrat 778 de noi decese in ultimele 24 de ore, fata de 671 anterior, ceea ce a adus bilantul victimelor la 10.834 de la aparitia virusului in regiune.

23:10 - Trei angajati din cadrul ISU Galati au fost confirmati cu coronavirus, fiind vorba de cadre care isi desfasoara activitatea in plan operativ. Pentru fiecare caz in parte, au fost luate masuri de protectie, conform protocoalelor medicale, transmite Prefectura Galati.

22:56 - Sala de concert pregatita pentru concursul Eurovision 2020, la Rotterdam, va gazdui incepand de vineri zeci de pacienti bolnavi de COVID-19 cu scopul de a ajuta spitalele olandeze.

22:45 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat marti seara ca a fost consultat cu privire la protocolul incheiat intre Ministerul Afacerilor Interne si Patriarhia Romana pentru ca romanii sa poata primi Lumina in noaptea Invierii, cu ajutorul fortelor de ordine. Oficialul a indemnat insa la precautie in continuare si la distantare sociala.

22:33 - USR transmite ca implicarea cadrelor Ministerului de Interne in distribuirea Sfintelor Paste si a Luminii sfinte este "inoportuna si imprudenta" si contravine masurilor de distantare sociala.

22:18 - Avocatul Poporului ii cere ministrului Sanatatii, intr-o scrisoare, sa asigure asistenta psihologica pentru personalul medical implicat in lupta impotriva coronavirusului.

22:10 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, marti seara, ca spitalele inca au capacitate de primire a bolnavilor infectati cu coronavirus si ca pe Terapie Intensiva sunt ocupate aproximativ jumatate din paturi.

21:59 - Purtarea mastilor devine obligatorie in judetul Constanta incepand de miercuri. Decizia a fost luata marti seara de catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta in urma unei recomandari venite din partea Directiei de Sanatate Publica (DSP), potrivit News.ro.

21:40 - Fiecare targovistean va primi de la primarie cate doua masti de protectie si cate doua perechi de manusi, a decis, marti, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Targoviste. Materialele de protectie vor fi distribuite la domicilii.

21:27 - Expertii francezi in stiinte spatiale se folosesc de izolarea la domiciliu pentru a testa pe un grup de voluntari capacitatea viitorilor astronauti de a rezista inchisi o perioada indelungata intr-un vehicul spatial pe durata unei misiuni spre planeta Marte.

21:08 - Au fost inregistrate 15.729 de decese in Franta de la 1 martie, dintre care 10.129 in spital si 5.600 in centre sociale si medico-sociale. Totodata, Franta a depasit pragul de 100.000 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, mai exact 103.573, cu 5.497 in plus.

20:55 - In cei peste 75 de ani ai sai de istorie, Fondul Monetar International nu a lansat niste proiectii asemanatoare cu cele de marti: economia mondiala va scadea cu 3% in 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, influentata de contractiile din SUA, de 5,9%, de 7,5% in zona euro si 5,2% in Japonia, scrie agentia EFE.

20:34 - Guvernul ceh a aprobat marti un plan de reluare progresiva a activitatilor comerciale, transmitand astfel un semnal de redeschidere a economiei sufocate de masurile de combatere a epidemiei de coronavirus care in Republica Ceha pare sa fie in declin, informeaza Agerpres, citand Reuters.

20:21 - Cercetatorii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara au realizat in premiera nationala, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacientii infectati cu coronavirus, cu care ar putea fi dotate sectiile de terapie intensiva.

20:16 - Fanii meciurilor de fotbal sau ai concertelor ar putea fi lipsiti de spectacolele lor preferate inca un an si jumatate in cel mai rau scenariu, potrivit presedintelui Academiei Nationale de Stiinte din Germania.

19:56 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, a sustinut o declaratie de presa, marti seara, in care a explicat cum vor lua romanii Sfintele Paste si Lumina de Inviere. El a precizat ca reprezentantii MAI vor ajuta la impartirea Sfintelor Paste de la Patriarhie catre toate bisericile din tara.

Romanii vor putea merge, organizat, la fel cum merg la supermarket, sa ia painea binecuvantata de la biserici, vineri si sambata intre orele 7-17, a precizat Marcel Vela. In ceea ce priveste Lumina Sfanta, aceasta va fi adusa la locuintele romanilor de catre voluntari si de catre echipajele de ordine publica.

19:34 - Numarul deceselor ramane mare in Italia - in ultimele 24 de ore si-au pierdut viata 602 persoane in comparatie cu luni, cand au fost 566 de victime, totalul fiind de 21.067.

19:30 - O femeie din Roma in varsta de 60 de ani a fost amendata de autoritatile italiene dupa ce si-a justificat prezenta pe strada, prin faptul ca voia sa-si scoata testoasa la aer. A primit o amenda de 400 de euro, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

19:22 - Reprezentantul UNICEF in Romania, Pieter Bult, a declarat ca, inca dinainte de pandemie, situatia copiilor din Romania era dificila, iar ce se intampla in prezent va inrautati lucrurile, mentionand ca trebuie luate masuri pentru a continua serviciile esentiale pentru acestia.

19:14 - Sase asistati si doi angajati dintr-un centru de ingrijire batrani din localitatea Rachiti, judetul Botosani, au fost diagnosticati cu virusul COVID-19.

18:57 - Noul coronavirus a ucis peste 1.033 de persoane in Suedia de la inceputul epidemiei. Totodata, se inregistreaza 11.445 de contaminari cu coronavirus.

18:50 - Regatul Unit a inregistrat 778 de decese ale unor pacienti din cauza noului coronavirus, o crestere mai puternica decat cea inregistraa cu o zi inainte (717 morti), iar bilantul COVID-19 creste la 12.107 morti.

18:26 - Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad a deschis o ancheta interna dupa ce o femeie a reclamat ca a stat incuiata timp de sase ore intr-un salon cu o pacienta care a murit din cauza coronavirusului.

18:10 - Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 au inceput urmarirea penala intr-un dosar in care un medic epidemiolog de la Spitalul "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" din Bucuresti este suspectat ca a omis sa ateste in ancheta epidemiologica faptul ca un medic gastroenterolog de la aceeasi unitate medicala a fost contact apropiat al unei persoane confirmate cu coronavirus.

17:54 - Islanda a anuntat marti o relaxare progresiva a masurilor de lupta impotriva noului coronavirus incepand din 4 mai. Astfel, liceele si universitatile isi vor putea incepe din nou cursurile la inceputul lunii mai. Saloanele de coafura si muzeele vor fi de asemenea autorizate sa se deschida, iar daca restrictiile privind adunarile vor ramane in vigoare limita va trece de la 20 la 50 de persoane.

17:47 - Austria a permis redeschiderea a mii de magazine marti, devenind una dintre primele tari in Europa ce relaxeaza restrictiile impuse pentru a reduce raspandirea coronavirusului.

17:33 - Un medic din cadrul Spitalului Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Popescu" din Focsani, diagnosticat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, s-a prezentat pe 26 martie la Spitalul Judetean "Sf. Pantelimon" din localitate pentru a fi internat, fara a anunta Directia de Sanatate Publica. Astfel, procurorii din Focsani au dispus inceperea urmaririi penale in rem, care vizeaza fapta, pentru infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor.

17:21 - Si in Rusia se fac cercetari pentru a crea un vaccin impotriva coronavirusului, dupa ce autoritatile medicale au anuntat ca au primit de la americani o tulpina noua de COVID-19. "Ca parte a masurilor de prevenire a raspandirii infectiei cu COVID-19, o companie rusa a importat tulpini de coronavirus din Statele Unite pentru a efectua cercetari si a crea un vaccin", a declarat serviciul de presa al departamentului vamal din Tomsk, potrivit Mediafax.

17:11 - Romania inregistreaza inca 5 decese cauzate de coronavirus, numarul total ajungand la 351.

16:57 - Sase tineri care consumau diverse bauturi intr-un bar din comuna Melinesti, judetul Dolj, precum si societatea comerciala care detine barul respectiv au fost amendati de politisti, in noaptea de luni spre marti, cu suma de 170.000 lei.

Potrivit Prefecturii Dolj, cei sase tineri care au fost depistati de politisti au varste intre 17 si 33 de ani.

16:54 - Din lipsa de dezinfectanti, autoritatile din Japonia au transmis ca bauturile alcoolice tari pot fi utilizate, "daca este absolut necesar", pentru dezinfectarea mainilor chiar si in spitalele din Japonia.

16:52 - Si Slovacia anunta ca va prezenta saptamana viitoare un plan de relaxare graduala a restrictiilor impuse pentru limitarea raspandirii noului coronavirus.

16:50 - Peste 200 de persoane dintr-un centru de ingrijire pentru batrani din Budapesta au fost testate pozitiv la noul coronavirus, iar zece si-au pierdut viata, a declarat marti Cecilia Mueller, sefa departamentului de sanatate publica din Ungaria, relateaza DPA.

16:49 - Doi barbati au incercat sa evite controlul de frontiera, la intrarea in tara prin PTF Siret, judetul Suceava, deoarece nu puteau dovedi ca sunt soferi de rezerva ai unor camioane, fapt ce ar fi dus la izolarea acestora la domiciliu.

16:46 - Italienii incearca sa gaseasca idei pentru a merge la plaja, vara, in conditiile in care probabil nu se va putea calatori in strainatate. O companie a propus amplasarea unor bariere separatoare din plexiglas pe plaja.

16:39 - Austria e prima tara din UE care a inceput sa iasa din izolare printr-o redeschidere prudenta marti a magazinelor mici si a gradinilor publice, in timp ce noul coronavirus - care a ucis peste 120.000 de oameni - incetineste in Europa si la New York, relateaza AFP.

Mica republica alpina - intre primele de pe continent care si-a indemnat locuitorii sa ramana acasa - a fost relativ crutata de pandemie si vrea sa fie prima si in privinta dezizolarii - printr-o reluare a activiatii magazinelor considerate neesentiale.

16:24 - Olanda anunta 122 de decese in ultimele 24 de ore, ceea ce urca bilantul total la 2.945. Numarul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut cu 868, fiind in prezent de 27.419, transmite Reuters.

16:21 - Tariceanu insista ca nu va vota starea de urgenta.

16:16 - Echipamentele automatizate pentru trei linii de productie de masti chirurgicale sunt in curs de instalare marti la compania Romarm, a scris pe Facebook ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

16:00 - O frauda complexa cu vanzari de masti, implicand direct sau indirect cinci tari europene, a fost dejucata de Interpol, doi suspecti fiind retinuti deja in Olanda, iar altii le-ar putea urma, a anuntat marti institutia de cooperare politineasca internationala cu sediul la Lyon, citata de agentia de presa EFE.

15:54 - Inca o persoana cazata la caminul de batrani din Galati in care s-a declarat focar de Covid-19 a murit. Pana acum, 8 persoane din institutia privata au murit din cauza virusului, in timp ce alti 90 de oameni, pacienti si angajati, sunt infectati.

15:45 - Parlamentul a fost convocat pentru joi sa voteze decretul de prelungire a starii de urgenta. Votul va fi dat online.

15:37 - Politistii din Dubai vor folosi casti speciale echipate cu tehnologie termica pentru a detecta temperatura persoanelor care se deplaseaza folosind transportul public, ca parte a masurilor luate in acest emirat cu scopul de a limita raspandirea noului coronavirus, informeaza DPA marti.

15:34 - Directia de Sanatate Publica Iasi a declansat o ancheta epidemiologica in localitatea Targu Frumos, dupa ce preotul si dascalul unei biserici pe rit vechi au fost confirmati cu coronavirus, dupa ce, saptamana trecuta, cei doi au mers cu molifta la casele credinciosilor.

15:31 - Un veteran de razboi din Marea Britanie in varsta de 99 de ani, care se deplaseaza cu ajutorul unui cadru, isi propune sa parcurga de 100 de ori lungimea gradinii sale inainte de a-si aniversa centenarul, la sfarsitul acestei luni, pentru a colecta bani in beneficiul angajatilor din sistemul sanitar britanic. Pana in prezent, campania sa a strans aproape 1,5 milioane de lire sterline (1,9 milioane de dolari), informeaza marti Reuters si AFP.

15:24 - Patru cadre ale Serviciului de Ambulanta Tandarei au fost confirmate cu COVID-19, fiind dispusa masura de izolare la domiciliu a intregului personal medical si suspendarea activitatii acestuia, a anuntat, marti, Prefectura Ialomita.

15:22 - Sectia Cardiologie I a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" se redeschide miercuri, dupa ce, in ultimele doua saptamani, aici a fost aplicat protocolul intern de curatenie, dezinfectare si nebulizare a spatiilor medicale, in vederea prevenirii contaminarii cu virusul SARS-CoV-2.

15:18 - Dupa arta stradala, Berlinul inventeaza balconul artistic. In contextul in care galeriile si muzeele sunt inchise din cauza pandemiei, aproximativ cincizeci de artisti din Berlin si-au prezentat operele in timpul weekendului de Paste, pe balcon, si au invitat publicul la "o plimbare intima" in care sa descopere creatiile lor.

15:07 - Vicepremierul spaniol, socialista Carmen Calvo, a anuntat marti ca s-a vindecat de coronavirus si dupa ce isi incheie perioada de convalescenta va reveni la lucru.

Anuntul ei vine la o zi dupa ce ministrul spaniol al muncii, Carolina Darias, la randul ei vindecata de COVID-19, a tinut o conferinta de presa dupa ce si-a reluat activitatea.

14:56 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca recomanda colegilor sai parlamentari ca Uniunea sa voteze in Parlament decretul emis marti de presedintele Klaus Iohannis privind prelungirea starii de urgenta cu o luna. El spune ca inainte de a vedea unde incepe perioada de descrestere, nu se poate vorbi despre o relaxare.

14:53 - Bilantul cumulat al mortalitatii din cauza noului coronavirus in Anglia la data de 3 aprilie este cu 15% mai mare decat datele publicate pana atunci, releva date publicate marti de catre Institutul National britanic de Statistica (ONS), relateaza Reuters.

14:48 - Spania depaseste pragul de 18.000 de morti dupa un nou bilant zilnic de 517 de decese. Numarul de contaminari zilnice a atins, in schimb, cel mai scazut nivel de la 18 martie - cu 3.045 de infectari inregistrate de luni pana marti.

Bilantul total al contaminarilor a crescut la 172.541 de cazuri.

14:43 - Numarul cazurilor de COVID-19 in Israel a ajuns la 11.868, a anuntat marti Ministerul Sanatatii, precizand ca 282 sunt cazuri noi, transmite Xinhua. In ce priveste decesele, au fost consemnate 117, unul in plus fata de raportarea precedenta.

14:51 - Vaticanul a extins marti pana la 3 mai masurile aplicate in contextul prevenirii raspandirii noului coronavirus, ce prevad printre altele inchiderea pietei si a bazilicii Sf. Petru, relateaza marti EFE.

14:49 - China a dat unda verde primelor teste clinice pe oameni in vederea obtinerii unui vaccin experimental impotriva noului coronavirus, in timp ce incearca sa opreasca "importul" de cazuri de covid-19 din Rusia, iar frontiera cu aceasta a devenit noua "linie a frontului" in razboiul impotriva maladiei, relateaza Reuters.

14:43 - Mai multe persoane din Villanueva de los Castillejos, Huelva, au organizat o petrecere pe strada in prima zi de Paste, potrivit unor imagini aparute pe retelele de socializare. Autoritatile au deschis o ancheta pentru a-i identifica pe petrecareti. Amenzile s-ar putea ridica la 60.000 de euro.

14:37 - In timp ce politicienii au inceput sa se certe din propriile sufragerii in emisiuni televizate si echipamentele cumparate de autoritati inca nu sunt suficiente pentru personalul medical, societatea continua sa se mobilizeze si sa doneze. Medicul Dan Grigorescu, seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reconstructiva de la Spitalul Judetean Brasov, anunta ca "un domn darnic care mi-a subliniat la plecare ca nu are nevoie de publicitate, ca nu a facut-o pentru notorietate", a donat un tunel pentru dezinfectie cu pulverizare, ultraviolete si covor umed, care "va creste siguranta tuturor celor care il vor folosi, pacienti si cadre medicale deopotriva".

14:32 - Comisia Europeana precizeaza ca nu e nicio legatura intre coronavirus si tehnologia 5G.

14:27 - Elvetia anunta un bilant de 900 de decese si 25.834 de imbolnaviri.

14:25 - Noul coronavirus supravietuieste pe podelele spitalelor in care sunt tratati pacienti infectati si pe incaltamintea personalului medical care are grija de acestia, conform unor date publicate luni de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, citate de UPI.

14:23 - Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko da asigurari ca nicio persoana nu a murit din cauza noului coronavirus in tara, in pofida inregistrarii oficiale a 29 de morti si unor indemnuri ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) la adoptarea unor masuri ferme in vederea unei opriri a epidemiei, relateaza AFP.

"Oamenilor le este frica, iar eu vreau sa le spun urmatorul lucru: in tara noastra, nici macar o persoana nu a murit de coronavirus. Nici macar una!", a tunat el luni.

14:19 - Turcia intra din nou in izolare in weekendul urmator, in cadrul unor masuri vizand oprirea raspandirii noului coronavirus, a anuntat presedintele Recep Tayyip Erdogan, prelungind astfel aceasta masura care vizeaza 31 de provincii timp de 48 de ore, relateaza Reuters.

14:12 - Firea merge inainte cu testarea esantionata in fata blocului si a cumparat din bugetul Primariei 8.400 de teste pentru antigen SARS CoV-2 si 5.400 de teste rapide COVID-19.

Cele 6 primarii de sector si-au asumat trimiterea invitatiilor catre persoanele selectate in cadrul esantionului de testare, receptionarea si centralizarea raspunsurilor la invitatia de participare la testare, programarea pe zile/ore a persoanelor care au raspuns afirmativ la invitatie si stabilirea, impreuna cu Politia locala din subordine, a traseului echipei de testare.

14:08 - Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 4,74 miliarde euro in primele doua luni, la 110,621 miliarde euro, de la 105,873 miliarde euro la 31 decembrie 2019, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

14:00 - Iohannis anunta ca prelungeste starea de urgenta pana pe 16 mai si spune ca fara masurile de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul sanitar.

"Pericolul nu a trecut, o relaxare a restrictiilor, cum vad ca cer cu inconstienta unii politicieni, ar duce la o crestere vertiginoasa de noi cazuri. Stati acasa pentru a nu ajunge pe un pat de spital", spune Iohannis.

Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis, in format LIVE TEXT

13:56 - Au fost anuntate 14 decese noi: patru in Arad, trei in Neamt, doi in Mures, doi in Botosani, unul in Hunedoara, unul in Timis si unul in Galati. Bilantul urca la 346 de morti.

Aici gasiti detalii despre cei 14 pacienti decedati

13:38 - Allianz-Tiriac Asigurari anunta ca doneaza 80.000 de euro pentru dotarea cu cinci aparate ATI a spitalului modular - construit de asociatia "Daruieste Viata" in curtea Spitalului Elias din Bucuresti pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19 - precum si a unor spitale din tara.

13:30 - CEC Bank a anuntat marti ca ofera salariatilor institutiilor medicale care sunt in prima linie in lupta impotriva Covid-19 posibilitatea de a-si refinanta creditele de nevoi personale in lei, cu o dobanda fixa de 5,5% pe an.

13:24 - In 24 de ore au fost facute mai putin de 3.000 de teste in Romania, mai exact 2.893. De la inceputul crize la noi au fost facute 70.097 de teste.

Amintim ca luni ministrul Sanatatii Nelu Tataru declara ca "avem o capacitate de testare de 4.890 de teste ale aparatului, dar testam in jur de 3.700-3.800 fiindca nu toate echipele au aceeasi pregatire".

13:18 - Peste 8.000 de persoane au incalcat restrictiile de circulatie numai in ultimele 24 de ore. Amenzile ajung la aproape 18 milioane de lei. Pana in prezent au fost intocmite 390 de dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

13:15 - O angajata a Primariei Zalau a fost depistata pozitiv cu coronavirus, iar DSP Salaj a declansat o ancheta epidemiologica si a dispus izolarea a 84 de contacti ai acesteia. Femeia este cercetata penal pentru fals in declaratii.

13:13 - SUA au inregistrat 1.509 de morti din cauza noului coronavirus intr-o singura zi, la fel ca in ajun. Acest bilant creste numarul mortilor la 23.529 de morti, din care peste 10.000 doar in New York.

13:00 - 246 de cazuri noi au fost inregistrate in Romania in ultimele 24 de ore, bilantul total urcand la 6.879. 241 de pacienti sunt internati la terapie intensiva.

In carantina sunt 23.645 de persoane si alte 67.268 sunt in izolare la domiciliu. 1.051 de pacienti au fost declarati vindecati.

Peste granite au murit 52 de romani: 13 in Italia, 13 in Franta, 15 in Marea Britanie, 7 in Spania, 2 in Germania, unul in Belgia si unul in Suedia.

12:53 - Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad a inceput, marti, o ancheta interna, dupa ce o pacienta a sesizat ca personalul medical al sectiei in care se afla internata cu COVID-19 a tinut-o incuiata in salon cu o pacienta moarta de aceeasi boala, cadavrul fiind ridicat dupa sase ore.

12:50 - NATO trebuie sa actioneze pentru ca actuala criza sanitara pe care o reprezinta pandemia de coronavirus sa nu devina o criza a securitatii, a declarat marti secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, intr-o conferinta de presa desfasurata la Bruxelles in ajunul reuniunii ministrilor apararii, care va aborda raspunsul Aliantei la pandemia de coronavirus.

12:43 - Un barbat a inlocuit sucul cu vin si a incercat sa il introduca intr-un centru de carantina din Constanta. Tanarul de 25 de ani a fost amendat cu 1.500 de lei, in centrele de carantina nefiind permis alcoolul.

12:38 - O asistenta de la Substatia de Ambulanta Nasaud a fost confirmata cu coronavirus, ea fiind internata la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud, in timp ce colegul sau de echipaj, ambulantierul, a fost retras temporar din activitate, desi testul este negativ in cazul sau. Angajatii care au intrat in contact cu femeia vor fi testati, iar substatia decontaminata.

12:26 - Doi tineri din Tandarei, de 19 ani si 20 de ani, au vrut sa plece din oras, desi acesta se afla in carantina, pentru a merge la intalnire cu iubitele, ei fiind prinsi insa de jandarmi pe un drum laturalnic. Li s-a facut dosar pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

12:25 - Protopopiatul Medias a donat 7.000 de lei Spitalului Municipal din localitate, pentru a sprijini cadrele medicale in lupta cu noul tip de coronavirus, potrivit unui comunicat de presa al Mitropoliei Ardealului emis marti.

12:23 - Primul ventilator romanesc pentru cazuri de insuficienta respiratorie conceput, in numai cateva saptamani, de un grup de ingineri din Targu Mures si Cluj-Napoca a trecut de prima etapa de omologare si va incepe sa fie testat pe pacienti umani, a anuntat, marti, initiatorul proiectului, Razvan Corneliu Popa.

12:20 - Germania atrage atentia ca nu poate spune clar ca are mai putine cazuri, scaderea fiind corelata si cu faptul ca, in vacanta de Paste, capacitatea de testare a fost diminuata. Directorul institutului medical Robert Koch, Lothar Wieler, avertizeaza cetatenii sa nu se relaxeze si sa respecte in continuare restrctiile.

12:12 - Bilantul la nivel mondial a trecut de 120.000 de decese.

12:00 - Suporterii germani vor trebui sa astepte cel putin 12 luni inainte de a asista din tribune la meciurile de fotbal, a opinat Gerald Haug, presedintele academiei de stiinte Leopoldina din Halle, citat de DPA.

11:59 - Autoritatile sucevene vor folosi noul spital din Falticeni pentru internarea pacientilor cu COVID-19, in conditiile in care se estimeaza o crestere a numarului de cazuri in urmatoarea perioada, iar capacitatea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Suceava, de 1.200 de paturi, ar fi depasita.

11:58 - Membrii Asociatiei Intreprinzatorilor Maramures (AIM) au achizitionat, in urma donatiilor asigurate de firmele din judet si ale persoanelor fizice, doua sisteme de izolare, echipamentele fiind predate Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures, au informat, marti, reprezentantii asociatiei.

11:56 - Politicieni, parlamentari, directori de companii si activisti ai mediului au cerut marti efectuarea unor investitii nepoluante pentru redresarea economica dupa pandemia provocata de noul coronavirus, afirmand ca lupta cu schimbarile climatice si promovarea biodiversitati vor recontrui economii mai puternice, relateaza Reuters.

"Dupa criza, va veni timpul reconstructiei. Tranzitia catre o economice cu impact neutru asupra climei, protejarea biodiversitatii si transformarea sistemelor agroalimentate au potentialul sa creeze rapid locuri de munca, crestere...si sa contribuie la construirea unor societati mai puternice", afirma o scrisoare comuna semnata de 180 de decidenti politici, lideri de afaceri, sindicate, organizatii nonguvernamentale si institute de cercetari, care cere stimularea cererii prin investitii nepoluante.

11:52 - Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT), asociatie profesionala ce reprezinta peste 150 de companii, intre care peste 75 de editori de presa scrisa si online din Romania, ce impreuna editeaza mai mult de 350 de site-uri, ziare si reviste, cere entitatilor care isi fac reclama in mediul online sa nu mai blocheze publicitatea in paginile care contin subiecte precum "Covid" si "coronavirus".

11:47 - Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca anunta ca pune la dispozitie gratuit desene animate terapeutice, in perioada epidemiei de coronavirus.

Desenele animate pot fi vizionate accesand link-ul https://retman.ro/?page_id=14 si sunt gandite astfel incat sa promoveze, prin psihoeducatie, gandirea rationala, cu impact asupra reducerii raspunsurilor psihologice de anxietate, deprimare, furie si vinovatie, precum si asupra cresterii emotiilor si a comportamentelor sanatoase/functionale.

11:40 - O gravida s-a trezit cu copilul mort in burta dupa ce a stat ore intregi in corturile de la vama Nadlac. Tanara viitoare mamica venea din Italia si a stat ore in sir afara pana autoritatile i-au gasit loc la un hotel din Timisoara pentru carantina.

11:33 - Bono i-a scris presedintelui sud-coreean pentru a-i cere ajutorul in lupta cu pandemia de COVID-19 din Irlanda. Solistul U2 i-a cerut acestuia echipamente medicale de protectie si teste pentru diagnosticarea noului coronavirus, pe care le va plati el.

Bono, solistul trupei de rock U2, i-a scris presedintelui sud-coreean Moon Jae-in, pentru a-i cere ajutorul in lupta irlandezilor cu pandemia de COVID-19, potrivit reprezentantilor liderului asiatic.

11:24 - Un call-center gratuit pentru gravidele cu risc de nastere prematura si pentru parintii cu nou-nascuti indelung spitalizati a fost lansat de Asociatia Unu si Unu. NeonaTEL functioneaza sapte zile pe saptamana, medicul neonatolog fiind disponibil de luni pana vineri in intervalul 8:00-11:00, iar psihologul/psihoterapeutul si parintele de prematur de luni pana duminica, in intervalul 8:00-20:00. Pentru a beneficia de servicii, parintii sau femeile gravide pot apela numarul 021.9980 (cu tarif normal, apelabil din orice retea de telefonie fixa sau mobila din Romania).

11:16 - 116 sud coreeni care fusesera declarati vindecati de noul coronavirus au fost retestati pozitiv. Inca nu a fost trasa o concluzie cu privire la cauzele reimbolnavirii, dar analizele continua. Aceasta crestere a reimbolnavirilor este un motiv de ingrijorare atat in Coreea de Sud, cat si pentru intreaga lume.

11:03 - Aproximativ jumatate din decesele provocate de coronavirus au loc in aziluri, arata un studiu al London School of Economics bazat pe date oficiale din cinci tari europene: Belgia, Franta, Irlanda, Italia si Spania.

11:00 - Un barbat suspectat ca ar fi infectat cu virusul COVID-19, care a parasit cortul special amenajat in curtea Spitalului Judetean de Urgenta, s-a ales cu dosar penal pentru infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, au anuntat reprezentantii Biroului de presa al Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau.

10:56 - Aproximativ 200 de voluntari, din parohii sau asociatii ortodoxe, au raspuns invitatiei Protopopiatului Brasov si s-au implicat in ajutorarea varstnicilor cu venituri reduse, iar, incepand de joi, o parte dintre acestia vor participa la distribuirea pachetelor cu Sfintele Pasti, a informat, printr-un comunicat de presa, biroul de presa al Primariei municipiului.

10:53 - Ministrul Educatiei Monica Anisie a declarat marti ca a semmnat ordinul referitor la programa pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat si ca acestea se vor sustine pe baza materiei predate in primul semestru al anului scolar. Anisie a mai afirmat ca, in functie de momentul in care este ridicata starea de urgenta, examenele ar putea fi sustinut in luna iulie.

10:47 - Biserica Ortodoxa Romana anunta ca, de la jumatatea lunii martie si pana la 10 aprilie, a investit aproape 10 milioane de lei in masuri de sprijin pentru a combate efectele pandemiei de COVID-19.

10:40 - Ca si premierul Ludovic Orban, si ministrul de Interne Marcel Vela spune ca "stam bine" in comparatie cu Spania.

"Raportat la un milion de locuitori stam net mai bine si nu se datoreaza neaparat Guvernului, meritul e al cetatenilor. E un procent destul de mic de teribilisti si oameni care nu au fost responsabili", a spus Vela in fata jurnalistilor.

Ministrul forteaza insa datele. In Spania s-au imbolnavit 170.099 de persoane si 17.756 au murit. E adevarat, Spania are 3.638 de cazuri la un milion de locuitori, dar a si facut 12.833 de teste raportat la un milion de locuitori.

In acelasi timp, Romania a identificat 6.633 de imbolnaviri si 332 de decese. Asta inseamna 345 de cazuri la un milion de locuitori, dar a facut si doar 3.493 teste raportat la un milion de locuitori.

10:25 - Presedintele Klaus Iohannis anunta ca va sustine o declaratie de presa astazi la ora 14:00. Este asteptat sa dea decretul pentru prelungirea starii de urgenta.

10:19 - Un al treilea cadru medical a murit, bilantul mortilor in Romania ajungand la 332.

Este vorba de o asistenta medicala de 42 de ani din Tandarei care a murit ieri, pe 13 aprilie. A fost confirmata cu coronavirus pe 2 aprilie si a fost internata la Spitalul suport Fetesti. Pe 4 aprilie a fost transferata la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Victor Babes. Grupul de Comunicare Strategica anunta ca avea o boala cronica preexistenta: diabet zaharat, dereglari hormonale.

10:14 - Prezent la Azuga, unde a avut loc alunecarea grava de teren, ministrul de Interne Marcel Vela a anuntat ca saptamana aceasta, pana in Paste, va anunta noua Ordonanta Militara, dar azi sau maine vor fi facute publice si "niste masuri" luate impreuna cu BOR, astfel incat si preotii, si credinciosii, sa poata sarbatorii Pastele.

"O sa mai fie o ordonanta militara saptamana aceasta. O sa aflati la momentul potrivit. Oamenii o sa inteleaga (sa nu se expuna de Paste, n.red.) pentru ca astazi vom anunta niste masuri pe care le-am luat impreuna cu Patriarhia Romana astfel incat sa venim in intampinarea celor care sarbatoresc Pastele, astfel incat si credinciosii si clericii sa fie protejati, dar sa poata sarbatori Pastele", a spus Vela, revenind apoi si spunand ca va fac anuntul "azi sau maine".

El a insistat ca nu va fi vorba de restrictii, ci de exceptii de la restrictii: "sa vedem jumatatea plina a paharului". Intrebat si de nemultumirile oamenilor ca nu pot merge la cimitire, Vela a spus "vom clarifica si asta".

10:01 - Un barbat din judetul Arges, aflat in izolare la domiciliu, este cercetat penal dupa ce a scuipat o alta persoana in timpul unui conflict, a anuntat, marti, Institutia Prefectului.

09:57 - Polonia va incepe din 19 aprilie repornirea treptata a economiei, dupa masurile introduse in urma cu cateva saptamani pentru limitarea pandemiei de COVID-19, transmite Reuters. In prima etapa vor fi ridicate restrictiile impuse magazinelor.

Polonezilor care s-au vindecat in urma infectarii cu noul coronavirus li se va cere sa doneze sange. Pana luni seara, 6.934 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus in Polonia, dintre care 245 de cazuri fatale. Peste 400 de pacienti s-au vindecat complet.

09:55 - Consilierii PSD si ALDE au votat, luni, in cadrul sedintei Consiliului Judetean (CJ) Vaslui impotriva unui proiect de hotarare initiat de PNL, privind organizarea online a intalnirilor forului administrativ.

09:52 - Echipa de campanie a lui Donald Trump a dat in judecata un post de televiziune afiliat NBC, sustinand ca presedintele a fost calomniat printr-un advertorial despre raspunsul sau la criza provocata de Covid-19, potrivit Variety.

Organizatia pro-democratie Priorities USA Action a produs advertorialul intitulat "Exponential Threat". El cuprinde fragmente din inregistrari audio cu Donald Trump, care ruleaza pe masura ce curba epidemiei creste. "Coronavirusul... asta este noua lor inselatorie", spune Trump.

09:50 - Profesorul Giovanni Rezza, seful departamentului pentru boli infectioase de la Institutul italian de sanatate, a declarat ca nu este de acord cu o reluare a campionatului de fotbal al Italiei in luna mai.

"La final va fi o decizie politica. Dar, fiind un sport de contact, exista un risc de transmitere. Cineva propunea o monitorizare mai stricta, cu teste repetate la jucatori: Sincer, mi se pare cam trasa de par aceasta idee. Eu nu sunt de acord cu o reluare, dar este doar parerea mea", a declarat Rezza.

09:43 - India a prelungit, pana la data de 3 mai, restrictiile in contextul pandemiei de coronavirus, a anuntat premierul Narendra Modi intr-o declaratie adresata natiunii, potrivit jurnalistilor de la CNBC.

09:38 - Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca a fost confirmat un al patrulea caz de coronavirus in minister.

"Cele patru persoane sunt in stare buna, tinem legatura cu ele, li se acorda asistenta medicala. Ministerul Justitiei este functional. Chiar daca majoritatea angajatilor lucreaza de acasa, conducerea e la minister", a declarat Predoiu intr-o interventie telefonica la Antena3.

09:04 - Presedintele Recep Erdogan a anuntat ca in viitorul weekend va fi impusa o interdictie de circulatie a persoanelor in 31 de orase si provincii din Turcia. Masura se va aplica inclusiv in metropola Istanbul si in capitala Ankara, afectand in total 63 de milioane dintre cele 83 de milioane de locuitori ai Turciei.

08:55 - Ford Motor produce masti faciale la o fabrica din Michigan, pentru a-si proteja angajatii de pandemia de coronavirus si vrea sa obtina certificarea mastilor pentru utilizarea lor in scop medical.

08:46 - Amazon.com va angaja alte 75.000 de persoane, pentru posturi pornind de la angajati pentru depozite si pana la soferi pentru efectuarea livrarilor, datorita cererii puternice a comenzilor online in perioada pandemiei.

08:37 - Autoritatile sanitare din Coreea de Sud au raportat azi doar 27 de noi cazuri de infectare, fiind a 13-a zi consecutiv, in care numarul de imbolnaviri inregistrate este sub 100.

08:28 - SUA au inregistrat inca 1.509 decese cauzate de coronavirus in 24 de ore, aproape aceeasi valoare ca in ziua precedenta (1.514), potrivit bilantului Universitatii Johns Hopkins. Acest bilant zilnic ridica la 23.529 numarul total al deceselor in Statele Unite, cea mai indoliata tara din lume din cauza COVID-19.

08:19 - Judetul Suceava are peste un sfert din numarul total de cazuri de imbolnavire din Romania si tot un sfert din numarul deceselor. Cu 1.731 de cazuri, are mai multe ca vecinii Ungaria (1.458) si R. Moldova (1.712).

De asemenea, inregistrand 82 dintre cele 331 de decese din tara noastra, Suceava e peste Australia, care are 61 de decese si mai mult de 6.000 de cazuri, si la egalitate cu Chile, care are peste 7.500 de cazuri.

08:10 - Kristofer Hivju este "complet recuperat" si are o "stare de sanatate buna" dupa ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Actorul norvegian, cunoscut indeosebi pentru interpretarea rolului Tormund Giantsbane in serialul HBO "Game Of Thrones", a declarat ca si sotia sa, Gry Molvaer Hivju, si-a revenit dupa ce a fost "cel mai probabil" infectata cu acest virus.

08:01 - Australia si Noua Zeelanda au respins, marti, ideea de a atenua restrictiile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, chiar daca cele doua tari inregistreaza o scadere accentuata a numarului de contaminari.

07:52 - Dupa ce saptamana trecuta premierul Ludovic Orban a spus ca Guvernul are in vedere o reglementare care sa prevada intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat, ministrul Finantelor, Florin Citu, sustine ca nu exista un astfel de proiect.

"In ceea ce ma priveste nu am discutat asa ceva, nu exista un astfel de proiect. Eu stiu discutiile din spatiul public, dar cred si mereu am sustinut (ca e nevoie de - n.red.) o reforma a aparatului administrativ. Spuneam acest lucru in momentul in care Romania nu era in lupta cu coronavirus", a spus Florin Citu la Digi24. "Am auzit discutia din spatiul public, o stiu (...). Nu cred ca e momentul astazi pentru asa ceva", a mai spus Florin Citu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#LIVE coronavirus Romania , #coronavirus