Coronavirus in Romania: 794 de cazuri confirmate si 12 decese. De miercuri intra in vigoare noi restrictii

Marti, 24 Martie 2020, ora 23:59
81862 citiri
Coronavirus in Romania: 794 de cazuri confirmate si 12 decese. De miercuri intra in vigoare noi restrictii
Foto: Arhiva Pixabay

Cu 794 de cazuri confirmate si 12 morti, Romania se afla intr-o noua faza de lupta cu coronavirusul, cu obligativitati pentru toti cetatenii si armata pe strazi. O noua ordonanta militara ce va intra de miercuri in vigoare va transforma toate recomandarile in obligatii: astfel, limitarea deplasarilor va fi mult mai stricta iar persoanele de peste 65 de ani nu mai au voie sa iasa din casa decat intre orele 11:00 - 13:00.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat in aceasta seara mai multe masuri cuprinse in aceasta ordonanta militara, printre care interzicerea deplasarilor de la domiciliu, cu cateva exceptii, sau suspendarea zborurilor catre si dinspre Franta si Germania.

De miercuri sunt interzise deplasarile ziua, cu cateva exceptii. Persoanele peste 65 de ani au voie sa iasa din casa intre orele 11-13

Totodata, in Romania, zeci de medici si asistente din tot mai multe spitale au fost deja fie imbolnaviti, fie plasati in izolare dupa ce au intrat in contact cu pacienti dovediti ulterior a fi infectati. Personalul medical atrage atentia ca nu are echipamentele necesare pentru a se proteja si unii au depus chiar plangeri penale impotriva celor care trebuie sa le asigure.

Mai mult de 400.000 de cazuri de coronavirus au fost oficial declarate in lume de la inceputul pandemiei, potrivit unui bilant realizat marti si dat publicitatii la ora 18.00 GMT. De asemenea, au fost inregistrate peste 18.000 de decese, in 175 de tari si teritorii.

Si Italia a raportat azi un bilant cutremurator: inca 743 de persoane si-au pierdut viata in ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului.

In total, 6.820 de persoane si-au pierdut viata pana acum in Italia. De asemenea, numarul cazurilor a crescut cu 5.249 si a ajuns la 69.176.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati:

23:59 - Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava, a fost confirmat cu noul coronavirus, informeaza Digi24.

23:50 - Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) a recomandat Primariei Galati sa gaseasca fonduri pentru achizitionarea unui container frigorific, necesar izolarii persoanelor decedate din cauza Covid-19.

23:46 - A fost confirmat si al 12-lea deces provocat de coronavirus la noi in tara.

Este vorba despre un barbat de 74 ani din judetul Ialomita, internat la Bacau in Spitalul Comanesti, sectia ATI, unde a primit oxigen pe masca, potrivit Grupului de Comunicare Strategica.

"Barbatul a manifestat simptome in 19 martie a.c. si a fost internat in 22 martie a.c. in stare grava. Pacientul suferea de obezitate, HTA, si insuficienta renala cronica", anunta GCS.

23:35 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, catalogheaza drept "anormal" comportamentul conducerii Spitalului Judetean din Suceava, care a chemat, printr-un sms, la serviciu medici infectati cu Covid-19 si cadre medicale sanatoase. Rafila sustine ca odata cu transferul pacientilor de la Suceava la alte spitale exista riscul ca cei aflati in perioada de incubatie a bolii sa raspandeasca virusul.

23:15 - Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat ca vor sosi, miercuri, in Romania cele 200.000 de teste pentru COVID-19 contractate din Coreea de Sud.

22:43 - Medicii, asistentele, infirmierii si restul personalului implicat in actul medical in spitalele din Sibiu si din Directia de Sanatate Publica vor putea parca gratuit in parcarile publice din oras, a anuntat, marti, primarul Astrid Cora Fodor, citat de Mediafax.

22:38 - Numarul persoanelor infectate cu coronavirus ar putea depasi in Rominia 20.000, a declarat marti, la Marius Tuca Show, conf. dr. Florin Caruntu, medic primar boli infectioase, sef de sectie la Institutul Matei Bals din Bucuresti.

22:30 - Militanta ecologista suedeza Greta Thunberg a anuntat, marti, ca a fost in autoizolare in ultimele 14 zile, deoarece a prezentat simptome asemanatoare cu cele ale coronavirusului.

22:22 - Raed Arafat a prezentat, marti seara, situatia cauzata de coronavirus la noi in tara. Astfel, pana la ora 20, au fost confirmate 794 de cazuri de infectare cu coronavirus, a anuntat seful DSU.

"La ora 20.00 avem 794 de confrmati, 11 decedati din pacate. In sectie sunt 431 de persoane si la terapie intensiva 18 persoane", a declarat Raed Arafat.

22:17 - Franta a inregistrat 1.100 de morti de la declansarea epidemiei de Covid-19 si 2.516 pacienti care se aflau marti seara la terapie intensiva, a anuntat directorul general al Departamentului francez pentru Sanatate, Jerome Salmon, informeaza Agerpres.

Aceste noi cifre duc la o majorare cu 240 a numarului de decese si cu 434 a numarului de pacienti de la reanimare in ultimele 24 de ore, dintr-un total de 10.176 de pacienti spitalizati in Franta ca urmare a infectarii cu noul tip de coronavirus, potrivit lui Salmon.

22:14 - Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat, marti seara, ca ceea ce s-a intamplat la Suceava, cu numarul mare de cadre medicale infectate cu noul coronavirus a fost "un accident". La randul sau, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a spus ca se astepta ca acest lucru sa se intample si la Iasi.

22:07 - Cincisprezece medici si asistente de la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia au fost izolati la domiciliu, marti, dupa ce au intrat in contact cu o femeie care ulterior a fost confirmata cu coronavirus. Femeia ar fi trecut inainte de a ajunge la spitalul din Slobozia si prin spitalul din Tandarei, scrie News.ro.

21:45 - Pro Romania Constanta cere Guvernului sa spuna de ce doar in judetul Constanta au fost repatriati romani din strainatate si cazati in unitati hoteliere, intrebandu-se pe ce criterii au fost alese unitatile respective si de ce nu s-a procedat asa si in alte judete.

21:39 - Au fost confirmate trei noi decese din cauza coronavirusului in Romania.

21:26 - Treizeci de state europene au implementat restrictii severe privind calatoriile neesentiale din afara Europei, actiune recomandata de Comisia Europeana saptamana trecuta, in conditiile in care continentul incearca sa stavileasca pandemia noului tip de coronavirus, informeaza marti dpa.

21:13 - Hillary Clinton, fostul candidat democrat la alegerile prezidentiale, l-a ironizat marti pe liderul de la Casa Alba, Donald Trump, recomandand publicului sa nu accepte sfaturi medicale de la un om care s-a uitat la o eclipsa de soare fara ochelari de protectie.

Reactia sa vine dupa ce Donald Trump ar fi sugerat un tratament cu medicamente anti-malarie pentru combaterea coronavirusului si si-ar fi exprimat dorinta ca americanii sa se intoarca la serviciu cat mai repede, scrie NBC.

21:12 - Pro Integrator, companie care produce dezinfectanti profesionali, a anuntat ca si-a triplat productia zilnica si si-a dublat schimburile de munca in fabrica sa de la Bragadiru, judetul Ilfov, pentru a raspunde cererii, si, ca masura aditionala, compania a accelerat livrarea de produse de dezinfectie catre toti clientii sai, companii private si de stat, precum si catre consumatorii casnici.

21:05 - Statele Unite au inregistrat marti 600 de decese si aproape 50.000 de cazuri oficial declarate de Covid-19, potrivit unui bilant realizat de Universitatea Johns Hopkins.

20:55 - Un apel al premierului canadian Justin Trudeau de a ramane in case in timpul pandemiei de COVID-19, postat pe reteaua sociala Twitter si distribuit de celebritati, a devenit marti viral pe internet, informeaza AFP.

20:53 - Mai mult de 400.000 de cazuri de coronavirus au fost oficial declarate in lume de la inceputul pandemiei, potrivit unui bilant realizat marti si dat publicitatii la ora 18.00 GMT. De asemenea, au fost inregistrate peste 18.000 de decese, in 175 de tari si teritorii.

20:49 - Dan Tudorache, primarul sectorului 1, anunta la ce numere de telefon pot suna persoanele de peste 65 de ani pentru a primi ajutor, in contextul pandemiei.

"(...) ce aveti de facut daca aveti peste 65 de ani, nu aveti sustinatori si locuiti in Sectorul 1? Doua lucruri simple:

❗️Sunati la 0734.45.45.43, 0742.924.924 sau 021.9540, lasati-ne datele de contact (nume, prenume, adresa, numar de telefon) si va ajutam cu procurarea alimentelor de stricta necesitate.

❗️Stati acasa!", a scris Tudorache pe Facebook.

20:33 - Un barbat de 35 de ani s-a aruncat de la etaj, marti seara, dintr-un centru de carantina din Piatra-Neamt. Acesta fusese internat dupa ce a iesit din autoizolare, a consumat alcool si a facut scandal. El este constient si are fracturi la picioare, au declarat pentru Mediafax, surse medicale.

20:24 - Guvernul italian a introdus amenzi mai aspre pentru persoanele care nu respecta izolarea la domiciliu, impusa pentru a stavili pandemia cu noul tip de coronavirus, informeaza marti dpa.

Potrivit unui nou decret, cei care incalca izolarea vor fi pasibili de amenzi cuprinse intre 400 si 3.000 de euro, a anuntat premierul italian Giuseppe Conte dupa o sedinta de guvern.

20:08 - Rata somajului in Norvegia luna aceasta a crescut de cinci ori, ajungand la peste 10%, cel mai ridicat nivel din anii 1930 pana acum, deoarece companiile au anuntat disponibilizari masive si incetarea productiei, pe fondul eforturilor de a limita raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

20:04 - Autoritatile britanice au anuntat marti ca vor institui saptamana viitoare un spital de campanie temporar cu 4.000 de paturi intr-un centru de conferinte din estul Londrei, pentru a face fata numarului in crestere de cazuri de infectare cu noul coronavirus, relateaza AFP.

19:50 - Premierul Ludovic Orban a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca persoanele de peste 65 de ani nu vor fi inchise total in case, asa cum s-a inteles din anuntul presedintelui Klaus Iohannis, ci va fi anuntat un interval orar in care varstnicii vor putea iesi din casa, in siguranta.

19:42 - Restrictiile asupra calatoriilor la distanta care sunt in vigoare din ianuarie in provincia Hubei din China, epicentrul pandemiei de coronavirus, vor fi ridicate miercuri, se arata intr-o informare a guvernului regional.

19:35 - Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian a anuntat marti ca un "pachet financiar" va fi mobilizat de UE pentru a ajuta tarile cele mai vulnerabile, in special din Africa, sa faca fata pandemiei de Covid-19, informeaza AFP.

19:27 - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Galati a fost dotat cu un aparat medical performant care poate depista numerosi virusi, inclusiv COVID-19. Echipamentul a fost montat, marti, la unitatea medicala galateana si va face teste pentru judetele Galati, Braila, Tulcea si Vrancea.

19:26 - Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti a comandat 30.000 de combinezoane de unica folosinta pentru cadrele medicale, precum si alte echipamente de protectie, dar furnizorul a anuntat ca are marfa blocata in vama.

19:25 - Membrii guvernului croat isi vor dona salariul pe luna martie pentru a contribui la inlaturarea consecintelor seismului care a avut loc duminica, soldat cu un mort si 26 de raniti, precum si cu pagube notabile in capitala Zagreb.

"Este o ocazie pentru noi toti sa demonstram unitate, solidaritate si responsabilitate, pentru a putea depasi combinatia a doua crize, cea a coronavirusului si a cutremurului de la Zagreb", a declarat premierul Andrej Plenkovic, relateaza marti agentia EFE.

19:14 - Italia a anuntat, marti seara, bilantul ultimelor 24 de ore, iar numarul mortilor a crescut din nou.

Conform autoritatilor italiene, inca 743 de persoane si-au pierdut viata in ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului.

In total, 6.820 de persoane si-au pierdut viata pana acum in Italia. De asemenea, numarul cazurilor a crescut cu 5.249 si a ajuns la 69.176.

19:13 - Companiile germane se grabesc sa beneficieze de avantajele programului de stat pentru finantare de urgenta deoarece se confrunta cu efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), au declarat marti bancherii, transmite Reuters.

19:12 - Arabia Saudita a raportat primul deces provocat de noul coronavirus pe teritoriul sau si a confirmat 205 de cazuri noi de infectare marti, la o zi dupa ce regatul a impus interdictia de calatorie pe perioada noptii la nivel national, informeaza DPA.

19:12 - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) din Sibiu a montat linia de testare biologica PCR si urmeaza sa mai cumpere doua aparate de testare rapida, iar testarea efectiva pentru noul coronavirus va fi posibila cand vor sosi testerele, au anuntat, marti, atat reprezentantii spitalului, cat si cei ai Consiliului Judetean (CJ).

19:11 - Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marti ca, inainte de a emite un ordin militar prin care varstnicii sa fie obligi sa stea in case, ar fi trebuit sa fie pregatite deja si solutiile pentru a le asigura acestora traiul zilnic, adaugand ca protejarea lor trebuie sa fie o prioritate in aceste momente pentru autoritati.

19:06 - Norvegia a anuntat marti ca extinde restrictiile cel putin pana la 13 aprilie, "cele mai stricte" luate vreodata in tara pe timp de pace si care vizeaza sa opreasca pandemia de coronavirus, informeaza AFP.

19:04 - Comisia Europeana a anuntat marti ca, impreuna cu operatorii telecom, colaboreaza pentru a limita raspandirea Covid-19, iar comisarul pentru piata interna, Thierry Breton, a discutat cu directorii executivi ai companiilor europene de telecomunicatii, declarand ca operatorii sunt hotarati sa protejeze buna functionare a internetului deschis, sa monitorizeze si sa previna congestionarea retelelor.

19:00 - Primarul din Targu Bujor, judetul Galati sta de vorba cu oamenii pe Facebook pentru a-i linisti si pentru a le oferi informatii despre starea de urgenta impusa de autoritatile centrale. Dialogul online are o nota serioasa, dar are si momente vesele, in functie de interlocutor.

Prima discutie a avut loc marti si a plecat de la masurile luate de autoritati in timpul starii de urgenta, insa s-a ajuns la clatitele facute de primarul Laurentiu Gidei, zilele trecute, in direct, pe internet, scrie Mediafax.

18:49 - Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marti, ca in Bucuresti exista aproape 500.000 de persoane cu varsta de peste 65 de ani, iar directiile de asistenta sociale trebuie sprijinite, deoarece nu au capacitatea sa le ajute pe toate in aprovizionarea cu hrana si medicamente.

18:48 - Guvernul ungar se va reuni miercuri pentru a "rezolva" problemele ce rezulta din expirarea unor masuri decise in cadrul starii de urgenta decretate ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus, a anuntat marti intr-o conferinta de presa seful de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, dupa ce luni opozitia ungara a respins o incercare a executivului de a prelungi pe o perioada nedeterminata starea de urgenta, relateaza MTI.

18:47 - Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arges a instalat, marti, un punct medical pentru pre-triaj epidemiologic la Spitalul de Pediatrie Pitesti.

18:46 - Oficiali militari americani de rang inalt au sustinut marti ca pandemia de COVID-19 ce a lovit SUA ar putea dura cateva luni, transmite Reuters.

18:45 - 49 de persoane din judetul Olt au fost amendate, in noaptea de luni spre marti, cu cate 500 de lei pentru nerespectarea restrictiilor de circulatie, a anuntat Institutia Prefectului Olt.

18:44 - Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a avertizat marti consumatorii cu privire la medicamentele falsificate provenind de la farmaciile online neautorizate, pe fondul raspandirii noului coronavirus, informeaza AFP.

"EMA indeamna publicul larg sa nu cumpere medicamente de pe site-uri web neautorizate si de la alti furnizori care incearca sa exploateze temerile si ingrijorarile legate de pandemia de COVID-19", a precizat Agentia intr-un comunicat, citat de Agerpres.

18:43 - Prefectul judetului Constanta, George Niculescu, a anuntat, marti, ca spitalul militar mobil va fi amplasat pe stadionul Portul din municipiu, lucrarile vor incepe la sfarsitul acestei saptamani, iar la aceasta unitate vor fi tratate cazuri usoare si medii de Covid-19.

18:34 - Transportul public din municipiul Iasi va functiona doar pentru personalul medical si nemedical din spitale si farmacii si pentru voluntarii implicati in actiuni de prevenire a imbolnavirii populatiei cu virusul SARS-CoV-2.

"Decizia a fost luata astazi, 24 martie, de catre Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a Municipiului Iasi, si intra in vigoare de miercuri, 25 martie", anunta Compania de Transport Public Iasi pe Facebook.

18:21 - Ceremonia Rock and Roll Hall of Fame 2020, care trebuia sa aiba loc in luna mai, a fost reprogramata pentru 7 noiembrie, din cauza coronavirusului,

18:18 - Premierul indian Narendra Modi a ordonat marti carantinarea totala a Indiei, gigant cu 1,3 miliarde de locuitori, timp de trei saptamani, pentru a stavili pandemia de coronavirus.

18:07 - Spania a inregistrat in ultimele 24 de ore inca 6.584 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus si inca 514 de decese, iar din totalul de aproape 40.000 de persoane infectate circa 5.400 sunt cadre medicale, consemneaza marti agentiile AFP si DPA. citate de Agerpres.

17:59 - Un barbat din Braila care nu a respectat marti masura izolarii voluntare si a parasit domiciliul a fost depistat de politisti si condus direct intr-un centru de carantina, unde va ramane 14 zile, potrivit informatiilor furnizate de Prefectura Braila.

17:58 - Parlamentul European va adopta joi, in sesiune plenara extraordinara, o propunere a Comisiei Europene de a se permite statelor membre sa solicite asistenta financiara de la Fondul de solidaritate al UE in lupta impotriva COVID-19, informeaza un comunicat al PE dat marti publicitatii.

17:52 - Sefii de stat si de guverne ai tarilor din cadrul G20 se reunesc joi, prin videoconferinta, intr-un summit pe tema epidemiei noului coronavirus, in contextul in care Grupul Celor Douazeci cel mai dezvoltate tari este criticat din cauza unei lentori a unei reactii fata de consecintele economice ale crizei, relateaza Reuters.

17:41 - La Iasi, mai multi medici sunt in izolare, dupa ce luat contact cu un pacient infectat cu noul Covid-19, scrie Mediafax.

Pacientul a ajuns saptamana trecuta la Spitalul Judetean din Suceava. Acolo a fost consultat de unul dintre medicii care sunt acum in carantina. Ulterior a fost transferat la Iasi unde a fost supus si el unui test. Rezultatul a fost pozitiv.

17:34 - Benzinariile italiene vor incepe de miercuri noaptea sa fie inchise deoarece nu pot asigura protectie fata de coronavirus sau "sustenabilitatea economica a serviciului", au anuntat marti sindicatele din acest sector.

17:27 - Chitaristul trupei irlandeze Kodaline, Mark Prendergast, a anuntat ca are coronavirus dupa ce a simtit primele simptome cand se afla in casa parintilor sai, scrie standard.co.uk.

17:11 - CEO-ul companiilor Tesla si SpaceX, Elon Musk, a anuntat ca primele 1.200 de sisteme de ventilatie pentru bolnavii de COVID-19 vor fi gata de distribuire in cursul acestei saptamani, transmite marti Space.com.

17:00 - Rata somajului din Norvegia a crescut de peste patru ori in numai doua saptamani la 10,4%, intr-un scenariu ce pare destinat sa se repete in mai multe tari de pe glob din cauza socului economic cauzat de pandemia de coronavirus, transmite Financial Times.

Numarul somerilor din Norvegia a sarit de la 65.000, in data de 10 martie, la 291.000, marti, 24 martie. Norvegia este cel mai mare producator de petrol din Europa, iar prabusirea preturilor internationale la titei a contribuit la cresterea somajului.

16:58 - Un medic de urgenta de la Spitalul Militar din Sibiu reclama faptul ca personalul medical nu are echipament de protectie si a avut deja contact cu un pacient confirmat cu noul virus la CT. Medicul spune ca managerul testeaza, la 3 zile dupa internare, doar pacientul, nu si contactii.

16:55 - In timp ce Spitalul Judetean Suceava a fost inchis si zeci de medici si asistente sunt confirmate cu Covid-19 si in timp ce peste 250 de angajati ai Primariei Suceava, inclusiv primarul Ion Lungu, sunt in izolare, dupa ce o functionara a fost depistata pozitiv, edilul vrea sa dea 26.935,68 euro pentru achizitionarea unor ornamente luminoase pentru Sarbatorile Pascale.

16:54 - Ministerul Sanatatii anunta ca a primit o donatie ce asigura tratament pentru peste 8.000 de pacienti de coronavirus.

"Peste 8.000 de pacienti vor beneficia de tratament pentru COVID 19, dupa ce compania biofarmaceutica AbbVie Romania, prin bunavointa domnului Jorge Ruiz Benecke, General Manager si-a anuntat intentia de a dona Ministerului Sanatatii un numar de aproximativ 4.000 cutii dintr-un medicament antiviral folosit in tratamentul pacientilor infectati cu noul coronavirus.

Medicamentele vor fi distribuite in cele 10 spitale desemnate in prima linie: Institutul National de Boli Infectioase - Matei Bals, Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale Victor Babes Bucuresti, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Brasov, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Craiova, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Boli Infectioase Tg. Mures, Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Ioan cel Nou Suceava, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara", se arata intr-un comunicat.

16:51 - Presedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, marti, managerilor de spitale sa asigure in timp real toate conditiile pentru garantarea serviciilor medicale catre pacienti, cu protejarea personalului medical.

16:45 - Un nou dosar penal avand ca obiect savarsirea infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor a fost deschis de procurorii din Alba, fiind cercetat un barbat din orasul Zlatna care a revenit in 5 martie din Italia si a plecat in 13 martie in Franta, fara ca organele cu atributii in prevenirea coronavirusului COVID-19 sa cunoasca acest aspect.

Informatia ca barbatul a revenit in tara din Italia si apoi a plecat in Franta a fost data autoritatilor de concubina acestuia, care a ajuns cu fiul sau, de 4 luni, cu simptome de febra, la spitalul din Alba Iulia.

16:29 - O asistenta de la Spitalul din Suceava a declarat, la Realitatea Plus, ca cel mai probabil numarul cadrelor infectate cu coronavirus este mult mai mare. Ea a spus ca mai sunt inca foarte multi angajati ai spitalului de testat si ca ea nu a apucat inca. Azi cand s-a dus pentru test, li s-a spus ca sunt doar 100 disponibile, in timp ce aproximativ 300 de persoane asteptau sa fie testate.

16:23 - Spitalul Judetean Bacau a primit, marti, 432.000 lei de la Ministerul Sanatatii pentru achizitia unui aparat medical PCR Real Time prin care se poate depista virusul Covid-19, se arata intr-un comunicat de presa al PNL Bacau.

16:17 - Bilantul de infectari in lume se apropie de 400.000, din care mai mult de jumatate sunt in Europa. Cele mai afectate tari dupa Italia si China sunt Spania cu 2.696 de decese din 39.673 de cazuri de infectare, Iranul cu 1.934 de decese (24.811 de cazuri), Franta cu 860 de morti (19.856 de cazuri) si Statele Unite cu 499 de morti (46.440 de cazuri).

16:06 - Mesajul televizat prin care prim-ministrul Boris Johnson a anuntat masuri stricte privind incercarea de stopare a raspandirii Covid-19 in Regat a inregistrat cea mai mare audienta a unei transmisiuni din ultimii opt ani, timp in care, reamintim, s-a produs inclusiv Brexitul. Transmisiunea de luni seara a fost urmarita de peste 27 de milioane de telespectatori, potrivit BBC.

16:04 - Al patrulea avion cu romani repatriati din Italia va ateriza, marti la ora 19:00, pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu (AIMK), iar acestia vor fi transportati sub escorta la centrul de carantinare din localitatea Techirghiol.

16:02 - Trump se loveste de cruda realitate: degeaba aloca fonduri, ca e greu sa mai gaseasca materiale si echipamente necesare in lupta cu Covid-19.

"E o nebunie pe piata mondiala a mastilor de protectie si de aparate de ventilatie. Noi ajutam statele sa-si procure aceste echipamente, insa nu este usor", a scris pe Twitter presedintele american. Trump precizeaza ca 400 de aparate medicale de ventilatie mecanica au fost puse la dispozitia orasului New York.

16:00 - Comisia Europeana a adoptat un set de reguli pentru asigurarea fluxului continuu de marfuri in UE prin culoare "verzi", astfel ca trecerea frontierei, inclusiv toate verificarile si controalele medicale, nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute.

15:57 - Un material explicativ despre simtomele provocate de Covid-19.

15:51 - Stefan Mandachi livreaza in aceasta perioada mancare tuturor celor din prima linie de lupta cu coronavirusul.

15:28 - 1,5 milioane de echipamente de protectie au fost oprite la vama in noaptea de luni spre marti, anunta Politia Capitalei. Echipamentele erau cumparate de un ONG prin intermediul unei societati comerciale, insa in produsele din documentele firmei nu se regaseau si echipamentele de protectie.

15:24 - Egiptul anunta restrictii de circulatie pentru populatii intre 19:00 si 06:00, pe o perioada de 2 saptamani. Inchiderea scolilor si universitatilor a fost prelungita cu doua saptamani, pana la mijlocul lui aprilie.

15:18 - Prefectul Brailei, Catalin Boboc, a anuntat ca, in videoconferinta de marti, organizata de Ministerul Sanatatii, a fost analizata propunerea trimisa de DSP Galati catre DSP Braila, potrivit careia "pacientii din judetul Galati, suspecti/confirmati cu COVID-19, sa fie tratati in spitalele din Braila", si s-a decis ca fiecare judet sa isi trateze separat pacientii suspecti/confirmati cu noul coronavirus.

15:12 - Polonia va introduce noi restrictii pentru cetateni, in incercarea de a opri coronavirusul, informeaza Reuters. Premierul Mateusz Morawiecki a anuntat marti ca polonezii nu vor mai putea iesi din locuinte decat din motive justificate: "Vom face asta pentru a ne pregati pentru un val mai mare de infectari".

15:06 - Purtatorul de cuvant al Bisericii Catolice din Romania, parintele Francisc Dobos, a scris despre cazul unui preot italian de 72 de ani care s-a sacrificat pentru ca pacienti mai tineri sa traiasca.

"A renuntat de buna voie la aparatul de ventilatie mecanica cumparat de enoriasii lui, pentru ca acesta sa fie folosit de un pacient mai tanar infectat ca si el de #Covid-19. Asa a murit parintele Giuseppe Berardelli, 72 de ani, din provincia Bergamo, Italia. Atat".

15:01 - Premierul japonez Shinzo Abe anunta ca presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Thomas Bach, a fost de acord cu amanarea Jocurilor Olimpice de vara de la Tokyo cu un an.

14:59 - Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a atentionat marti ca donarea de sange a scazut semnificativ si cu noile masuri ce ar urma sa intre in vigoare de maine va fi si mai grav.

"Nu stim daca aceasta informatie a ajuns si la nivelul Comitetului de urgenta, dar aceasta lipsa a donatorilor de sange se traduce printr-o criza a pacientilor cu boli rare, boli cronice sau pacientii acuti, lipsa sangelui va avea un impact devastator asupra intregului sistem de sanatate.

De transfuzii vor avea nevoie inclusiv cazurile grave de COVID 19, care nu vor intarzia sa apara. Pentru aceasta problema, solicitam Comitetului de Urgenta si Ministerului Sanatatii sa gaseasca urgent o solutie pentru ca va deveni cat de curand o problema majora a sistemului de sanatate", a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC, citat intr-un comunicat de presa.

14:56 - Parlamentul se muta in online. Biroul permanent al Camerei Deputatilor a aprobat modificarea regulamentului astfel incat activitatea forului legislativ sa se poata desfasura online in situatii exceptionale, stabilindu-se si procedura in acest caz. Proiectul de hotarare in acest sens urmeaza sa fie supus aprobarii plenului in prima sedinta.

14:52 - Serbia trece intr-o noua faza, aceea a testari in masa. Oricine a intrat in contact cu o persoana infectata va trebui testat, si nu doar cei cu simptome severe ca pana acum.

14:50 - Numarul contaminarilor cu noul coronavirus in Italia probabil ca este de zece ori mai mare decat bilantul oficial - de peste 64.000 de oameni infectati -, a estimat marti directorul Protectiei Civile italiene, care asigura colectarea datelor cu privire la pandemie, relateaza Reuters.

Ultimele date oficiale anuntau 6.077 de decese de la aparitia ptimului caz, in Lombardia, la 21 februarie, care fac din Italia cea mai afectata tara de pandemie - in care numarul victimelor este de doua ori mai mare decat cel inregistrat in China, unde a aparut virusul in decembrie.

14:47 - La nivel national in noaptea trecuta au fost depistate 1.741 de persoane care nu au respectat masura restrictionarii circulatiei in intervalul orar 22.00-06.00

Potrivit prevederilor legale, sanctiunile contraventionale sunt intre 100-5.000 de lei - pentru persoanele fizice si intre 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.

14:42 - Iohannis discuta prin videoconferinta cu managerii de spitale.

14:40 - Liderul USR Dan Barna le transmite romanilor ca, desi dificile, aceste noi masuri sunt necesare si trebuie respectate.

"Ii rog pe toti romanii sa respecte aceste decizii. Mai mult decat atat, va rog sa vorbiti cu cei apropiati ca si ei sa adopte acelasi comportament. Trecerea peste aceasta criza depinde nu numai de felul in care actioneaza autoritatile, ci si de responsabilitatea personala a fiecaruia dintre noi. Aveti in gand nu numai protejarea propriei persoane, ci si pe a celor din jur: rude, prieteni, vecini, oricare alti romani", a scris liderul USR pe Facebook.

14:38 - Producatorii de legume din Prahova au ajuns in pragul disperarii. Ei atrag atentia ca toata munca lor se duce pe apa sambetei intrucat stau cu marfa pe tarabe. Clientii sunt putini iar legumele se strica astfel incat spun ca vor ajunge sa arunce sau sa doneze legumele nevandute.

14:36 - Doar in Bucuresti au fost date amenzi de peste 230.000 de lei pentru 188 de persoane care au iesit din casa luni seara dupa ora 22:00 si care nu aveau declaratia pe proprie raspundere completata.

14:35 - Procurorii aradeni au inceput cercetari "in rem" dupa decesul barbatului de 64 de ani confirmat cu COVID-19 la sectia ATI a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.

14:33 - Doar in Europa numarul infectarilor a trecut de 200.000.

14:19 - Indonezia a anulat examenele nationale programate pentru perioada urmatoare, decizie care afecteaza peste opt milioane de elevi de liceu.

14:14 - Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a decis sa solicite Comitetului International Olimpic (CIO) amanarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate sa inceapa pe 24 iulie, a anuntat marti postul public de televiziune NHK

14:10 - Diana Cimpoesu, coordonatorul regional al SMURD, a declarat, marti, la Iasi, ca in urma discutiilor avute la Suceava s-a decis ca toate urgentele din judet sa fie tratate la Compartimentul de Primiri Urgente de la Spitalul din Radauti, avand in vedere ca Spitalul Judetean Suceava a fost inchis.

13:43 - Conform datelor raportate catre Institutul National de Sanatate Publica din teritoriu, in prezent, un numar de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID 19, dupa cum urmeaza:

  • 43 Medici (27 medici Suceava)
  • 45 Asistenti medicali (30 asistenti medicali Suceava)
  • 14 Infirmieri (13 infirmieri Suceava)
  • 1 ingrijitoare

Avand in vedree ca totalul e de 762, avem un procent de 14% format doar din cadre medicale!

13:27 - Noul bilant negru din Spania e de 2.696 de decese, 514 doar in ultimele 24 de ore. Numarul imbolnavirilor a crescut cu 20% fata de ziua precedenta si ajunge la 39.673.

13:25 - Un barbat care a fost dus saptamana trecuta din Spitalul Suceava la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi a fost confirmat cu noul coronavirus. Cadrele medicale care au intrat in contact cu el au fost trimise in autoizolare. La Suceava, 92 de cadre medicale sunt infectate.

13:18 - Iohannis anunta ca de pe 25 martie toate masurile devin obligatorii, cei in izolare sau carantina vor fi monitorizati electronic, armata este mobilizata pe strazi si cei peste 65 de ani nu mai ies din casa.

Vezi aici toate declaratiile presedintelui si ce masuri urmeaza sa respectam de maine

13:14 - In ce priveste sanctiunile, au fost intocmite 154 de dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor. Politia si Jandarmeria au aplicat 903 sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea masurilor de izolare/carantina.

Politia de Frontiera a intocmit 4 dosare penale in care sunt cercetate 18 persoane care au facut declaratii false la intrarea in tara.

226 de persoane care ar fi trebuit sa fie in izolare la domiciliu dar nu au fost gasite acasa au fost plasate in carantina institutionalizata sub paza. De asemenea, 4 persoane aflate in carantina au parasit locatia in care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusa masura carantinarii pentru o noua perioada de 14 zile.

13:00 - In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 1.473 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 8.171 la linia TELVERDE ( 0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

12:57 - 186 de noi imbolnaviri in Romania. Bilantul total ajunge la 762 de cazuri.

Pacientii nou confirmati au varsta cuprinsa intre 4 ani si 85 de ani.

Pana acum in tara noastra au fost declarati vindecati 79 de oameni (53 la Timisoara, 19 la Bucuresti, 3 la Craiova, 2 la Constanta, 1 la Cluj si 1 la Iasi). Numarul celor decedati este de 8, toti cu boli cronice preexistente. Ei erau internati in spitale din Bucuresti, Suceava, Craiova si Iasi, au decedat.

La ATI, in acest moment, sunt internati 16 pacienti, din care 6 in stare grava. Starea de sanatate a celorlalti pacienti este buna, stationara.

A crescut si numarul persoanelor plasate in carantina sau izolare. Avem 5.515 de oameni in centrele de carantina si alti 83.970 in izolare la domiciliu.

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 in unitati medicale private. Practic, in jur de 6% din testele facute in Romania au avut rezultat pozitiv.

Peste hotare avem 48 de romani confirmati ca fiind infectati cu COVID-19 (coronavirus): 36 in Italia, 4 in Spania, 2 in Namibia, 2 in Indonezia si cate unul in Tunisia, Irlanda, Luxemburg si Franta. De la inceputul epidemiei, 8 cetateni romani au murit peste hotare - 7 in Italia si unul in Franta.

12:50 - Ulterior, detalii au venit si de la Grupul de Comunicare Strategica, care a precizat ca este vorba de 7 medici si 23 de asistenti medicali si personal auxiliar care au intrat in izolare la domiciliu.

12:21 - Federatia Sanitas trage un nou semnal de alarma in ce priveste protectia personalului medical, aratand ca, in mai putin de o luna de la primul caz confirmat la noi in tara, 92 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv, din totalul de 576 de cazuri.

12:04 - Purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca a confirmat ca un pacient care s-a prezentat la Spitalul Floreasca pentru alta patologie a fost depistat cu noul tip de coronavirus, iar personalul medical care l-a ingrijit se afla in izolare la domiciliu.

"Ancheta (n.r. - epidemiologica) am facut-o noi. A facut-o epidemiologul nostru. A fost un caz care nu avea niciun fel de simptom, care nu avea context epidemiologic pentru epidemia cu noul tip de coronavirus si care a venit pentru o alta patologie. S-a ridicat suspiciunea ca persoana respectiva are infectia respectiva. A fost izolat, s-a lucrat testul, a iesit pozitiv.

Motiv pentru care pacientul a fost transferat la Spitalul 'Victor Babes', iar personalul care l-a ingrijit, desi a purtat echipament de protectie, a opinat pentru izolare la domiciliu. Toti cei care erau in UPU au optat pentru autoizolare la domiciliu. Spatiile au fost dezinfectate", a afirmat medicul.

11:49 - Wizz Air a anuntat ca din 25 martie, ora locala 00:00, va suspenda toate operatiunile de la bazele din Timisoara, Craiova si Sibiu pana la 1 mai.

11:46 - Un hotel de 3 stele din Cluj-Napoca este pus la dispozitia a 80 de romani veniti din Italia, pentru carantina.

11:44 - BestJobs a decis sa permita angajatorilor sa posteze gratuit anunturi cu joburi de la distanta in perioada urmatoare. De la inceputul acestui an, BestJobs a inregistrat o crestere cu 30% a numarului de joburi remote, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

11:41 - Sindicatul Promedica cere echipamente de protectie pentru medici, asistente si infirmiere: " Personalul medical este aruncat in lupta cu mainile goale, este demoralizat si cu teama de a actiona!".

11:37 - Mai multi medici stomatologi din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu fac un apel pe Facebook si cer ajutorul populatiei sa le doneze masti cu viziere sau ecrane de protectie.

11:29 - Ancheta epidemiologica la Spitalul Floreasca, dupa ce un pacient ar fi fost confirmat cu coronavirus. El ar fi intrat in contact cu numerosi medici, informeaza Digi24. Informatia nu este inca confirmata.

11:21 - O femeie care a nascut la Medlife Grivita a fost confirmata cu coronavirus. Ea si bebelusul au fost transferati la Matei Bals si sunt in stare buna, anunta Digi24.

Gravida fusese internata pe 13 martie pentru nastere si a declarat pe propria raspundere ca nu a calatorit. In timpul operatiei de cezariana a facut un puseu febril, medicii au stabilizat-o si dupa ce si-a revenit a declarat ca intrase in contact cu o persoana intoarsa recent din Spania, informeaza Medlife.

11:14 - Adunarile de peste trei persoane interzise pana la 1 iunie in Olanda, unde bilantul noului coronavirus a crescut la 545 de morti si 4.749 de cazuri.

11:11 - Secretarul general al ONU Antonio Guterres cere un "armistitiu imediat in intreaga lume", in vederea apararii civililor celor mai vulnerabili din tarile aflate in conflict de "furia" noului coronavirus.

10:57 - Arhiepiscopia Tomisului sfideaza deciziile autoritatilor. Duce ce DSp a cerut utilizarea linguritelor de unica folosinta la impartasanie, Arhiepiscopia a transmis ca doar Patriarhia Romana si Sfantul Sinod pot discuta si decide pe aceasta tema.

10:50 - Autoritatile sanitare italiene au indemnat marti la prudenta in interpretarea scaderii numarului de cazuri noi de infectare cu coronavirus si de decese in Peninsula, indemnand populatia sa respecte foarte strict masurile de securitate, transmite AFP.

10:48 - Thailanda va declara stare de urgenta incepand de joi timp de o luna, pentru a limita raspandirea epidemiei de coronavirus, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, premierul Prayuth Chan-ocha.

10:46 - Mai multi medici de la Spitalul "Sf. loan" din Bucuresti au depus o plangere penala cu privire la modul in care se gestioneaza prevenirea si combaterea coronavirusului. Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 au deschis un dosar si fac cercetari, conform Ministerului Public.

10:42 - In Brazilia bandele din favelele din Rio de Janeiro au impus reguli pe strada ca nimeni sa nu mai iasa din case dupa ora 20:00. "Daca guvernul nu face ce trebuie, o face crima organizata", au anuntat ei.

10:32 - Procurorii au deschis un dosar penal pe numele unui barbat de 54 de ani dintr-o comuna din judetul Neamt, care a fost prins de politisti in timp ce se plimba pe strada, desi el primise cu cate ore inainte amenda pentru ca nu sta in izolare la domiciliu.

10:28 - Un barbat infectat cu noul coronavirus a murit in Iran dupa ce a primit din partea unui vraci islamic un pretins "leac minune". Clericul a intrat ilegal in spitalul Beheshti din orasul-port Anzali in weekend si a vizitat pacientul aflat la terapie intensiva, cu consimtamantul pacientului, i-a dat jos masca de protectie si i-ar fi frecat fata cu un lichid parfumat. Pacientul a murit trei zile mai tarziu si pentru vraci a fost emis mandat de arestare.

10:17 - Cantaretul si saxofonistul Manu Dibango, 86 de ani, care anuntase saptamana trecuta ca a fost spitalizat din cauza ca este infectat cu noul coronavirus, a murit.

10:11 - Turcia a impus marti restrictii asupra orelor de lucru ale magazinelor alimentare, a numarului de cumparatori din supermaketuri si de pasageri din autobuze, a inchis deja scolile, cafenelele si barurile, a interzis rugaciunile in masa si a amanat pe termen nedefinit meciurile din principalele ligi sportive, iar in acelasi timp a suspendat zborurile spre multe tari.

Luni seara bilantul in Turcia era de 1.529 de imbolnaviri, din care 293 de morti.

10:02 - Fostul premier Dacian Ciolos spune ca autoritatile ar trebui sa colaboreze cu o echipa de specialisti in comunicare.

"Mi s-a parut insuficient de clara si de ferma (comunicarea, n.red.). Eu cred ca intr-o astfel de operatie, precum cea pe care o conduce Guvernul acum si trebuie sa recunosc ca nu e deloc usor ceea ce se intampla acum si nu e deloc usor pentru Guvern, cred ca trebuie o echipa de specialisti in comunicare, care sa ajute Comandamentul pentru Situatii de Urgenta sa transmita mesaje foarte clare pe toate canalele.

Prezentarea acestor Ordonante militare, de exemplu, cand doar iesi in fata publicului si citesti de pe o hartie niste decizii, nu mi se pare suficient, nu inspira fermitate si suficienta credibilitate. Nu vreau sa creada cineva ca vin sa dau lectii celor care duc greul acum, pentru ca stiu ce inseamna sa-ti asumi o astfel de responsabilitate si am tot respectul pentru cei care si-au asumat aceasta responsabilitate. Si noi vrem sa ajutam cu experienta pe care o avem", a spus Ciolos, la RFI Romania.

09:49 - Coronavirusul a fost gasit pe multe suprafete din cabinele de pe vasul de croaziera Diamond Princess, atat acolo unde au locuit pacienti care au dezvoltat simptome, cat si unde au stat cei asimptomatici. Asta s-a intamplat, insa, inainte de procedurile de dezinfectie. In orice caz, spun specialistii de la CDC, la acest moment nu se poate spune daca s-a produs transmitere la om de pe acele suprafete si trebuie facute alte studii.

09:36 - Barbatul pe care medicii il considera primul pacient infectat cu noul coronavirus in Italia a fost externat din spital, dupa ce timp de o luna a fost in stare grava.

"Unul dintre cele mai simple si frumoase lucruri este sa respiri de unul singur. Va puteti vindeca de aceasta boala", a spus el la iesirea din spital. Barbatul, in varsta de 38 de ani, identificat doar cu numele Mattia, a petrecut 18 zile la Terapie Intensiva, conectat la aparate care il ajutau sa respire.

09:22 - La Cluj avem primul spital rechizitionat de autoritati. Consiliul Judetean Cluj a preluat un spital privat pentru tratarea pacientilor infectati cu COVID-19. Spitalul privat este primul din tara preluat de o autoritate, are 180 de locuri si se afla in Suceagu, comuna Baciu.

"Consiliul Judetean Cluj preia Spitalul Polaris si finanteaza operatiunile necesare tratarii pacientilor infectati cu COVID-19. La acest spital vor putea fi primiti 180 de pacienti care vor beneficia de conditii optime pentru tratarea COVID-19. Este vorba despre o premiera nationala, fiind primul spital privat din tara preluat de o autoritate publica pentru a trata persoanele infectate cu COVID-19. Unitatea medicala beneficiaza de conditii superioare de izolare si tratament", se arata intr-un comunicat al CJ Cluj.

09:11 - Germania a inregistrat 4.764 de noi imbolnaviri, bilantul total ajungand astfel la peste 27.400 de cazuri. Pana acum au murit in Germania 114 oameni.

09:05 - Aproximativ 70 de sanctiuni au fost aplicate in judetul Mures, in noaptea de luni spre marti, pentru nerespectarea Ordonantei militare nr. 2/2020, referitoare la circulatia persoanelor in afara locuintei sau gospodariei intre orele 22:00 si 06:00.

08:56 - In aceasta dimineata a fost inregistrat al optulea deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus in Romania.

E vorba despre un barbat de 70 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat pozitiv pe 19 martie.

Pacientul a sosit pe 7 martie din Italia impreuna cu fiica sa, care se afla in acest moment in autoizolare.

"Pacientul suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulina. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II", transmite GCS.

08:55 - Doi barbati sositi din Marea Britanie si SUA sunt primii pacienti cu COVID-19 din Myanmar, una dintre putinele tari din Asia care inca nu detectase cazuri cu noul tip de coronavirus pe teritoriul sau, relateaza EFE.

08:51 - Potrivit Wall Street Journal, premierul Benjamin Netanyahu a cerut serviciilor secrete ale Israelului sa ajute in lupta impotriva raspandirii coronavirusului. Agentii secreti au misiunea de a incerca sa cumpere kit-uri de testare din alte tari si sa foloseasca dispozitivele de urmarire utilizate pana acum in lupta impotriva terorismului pentru a crea o harta cat mai exacta a ratei de infectare in tara.

08:42 - Dupa ce au aflat ca nu au COVID-19, premierul Orban si ministrii de Interne si al Sanatatii merg la Cotroceni la ora 12:00, la o sedinta cu presedintele Klaus Iohannis.

Apoi, la ora 14:00, Iohannis are programata o videoconferinta cu managerii spitalelor din tara, pentru a discuta despre maniera in care se poate evita situatia de la Suceava, unde zeci de cadre medicale sunt infectate si spitalul s-a inchis.

08:38 - Premierul Ludovic Orban isi reia de azi activitatea normala la Palatul Victoria, dupa ce rezultatul celui de al doilea test de coronavirus i-a iesit negativ. Astfel, seful Guvernului paraseste Vila Lac 1, unde s-a aflat in izolare de cand a aflat ca senatorul PNL Vergil Chitac este infectat si intrase in contact cu acesta.

08:21 - Primarul comunei Perieni, din judetul Vaslui, a publicat pe Facebook o lista cu persoanele aflate in izolare acasa. Daca unii l-au criticat pentru initiativa, altii au scris ca macar stiu de cine trebuie sa se fereasca.

08:17 - Guvernul japonez negociaza cu Comitetul International Olimpic amanarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru maximum un an, a anuntat publicatia Sankei, citata de L'Equipe.

08:12 - Un barbat din Pheonix a murit, iar sotia sa este in stare critica, dupa ce au luat, fara sa consulte vreun doctor, medicamentul recomandat de Donald Trump pentru a scapa de coronavirus, transmite CNN.

08:05 - Boeing va suspenda productia la fabrica sa de avioane cu doua punti din statul american Washington. Dupa o masura similara anuntata de Airbus, Boeing a aratat ca operatiunile unitatilor sale de productie din regiunea Puget Sound, in care se afla orasul Seattle, vor fi oprite timp de 14 zile, pana pe 25 martie. In aceasta perioada va avea loc o igienizare serioasa a cladirilor si echipamentelor.

07:52 - Cuba va plasa izolare toti turistii inca prezenti pe insula marti, la intrarea in vigoare a inchiderii partiale a frontierelor pentru o luna, noteaza AFP.

07:48 - Statul american New Jersey va elibera detinutii cu risc scazut din inchisori, pentru a limita raspandirea coronavirusului, a declarat guvernatorul Philip Dunton Murphy, citat de Reuters.

07:36 - Sase persoane infectate cu noul coronavirus in Italia vor fi internate in spitale germane, in contextul in care Germania a luat deja in ingrijire medicala bolnavi din Franta, noteaza AFP.

07:25 - Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca pandemia de coronavirus se "accelereaza", fiind acum confirmate peste 372.000 de cazuri.

A fost nevoie de 67 de zile de la primul caz raportat pentru a ajunge la 100.000 de cazuri, 11 zile pentru a doua 100.000 si doar patru zile pentru a treia 100.000.

07:13 - Militarii trimisi pentru a ajuta Spania sa combata pandemia de coronavirus prin dezinfectarea si verificarea locuintelor au gasit un numar de persoane in varsta abandonate si moarte in paturile lor, potrivit ministrului Apararii, scrie The Guardian.

07:01 - Oamenii de stiinta de la universitatea britanica Oxford au inceput un studiu clinic pentru a investiga efectele unui medicament pentru HIV si ale unui medicament cu steroizi la pacientii de COVID-19 din Marea Britanie, potrivit Reuters.

06:54 - Hackeri de elita au incercat sa acceseze reteaua informatica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la inceputul lunii martie, pe fondul unei cresteri de peste doua ori a atacurilor cibernetice de la declansarea epidemiei de coronavirus, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Reuters.

06:42 - Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava, examinand mai multe articole din data de 23 martie publicate in mediul online, s-au sesizat din oficiu pentru savarsirea infractiunilor de "zadarnicirea combaterii bolilor" si "abuz in serviciu", prevazute de Codul Penal, "in sensul ca la nivelul institutiilor judetului Suceava nu au fost respectate masurile dispuse cu privire la reglementarile legislative in vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase", informeaza un comunicat al institutiei.

Ancheta se refera la anumiti functionari publici din sistemul medical care "au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Sf. Ioan cel Nou Suceava prezenta, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ si a celor suspecte, rezultand intr-o posibila contaminare, in masa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#coronavirus pandemie LIVE , #coronavirus