Criza COVID-19: Romania a ajuns la 270 de morti si 5.467 de cazuri. Italia prelungeste izolarea nationala pana pe 3 mai

Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 23:56
54163 citiri
Criza COVID-19: Romania a ajuns la 270 de morti si 5.467 de cazuri. Italia prelungeste izolarea nationala pana pe 3 mai
Foto: George Calin/Inquam Photos

270 de morti, 5.467 infectati si 8 ordonante militare. Cam asta e situatia in acest moment de criza COVID-19 pentru Romania.

Asa cum ne-a obisnuit deja, ministrul de Interne Marcel Vela a iesit in miez de noapte sa anunte noi masuri si am aflat ca avem voie la pescuit si sa ne cumparam masina, insa se interzic exporturile de cereale si orice produse de panificatie.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, estimeaza un varf al epidemiei cu 10-12.000 de cazuri. Dar acest numar se poate modifica, in functie de evolutia din urmatoarele doua saptamani, considerate "grele".

Pe de alta parte, romanii au inceput sa plece la munci sezoniere, in Vest, desi acolo se expun pericolului COVID. Insa premierul Ludovic Orban spune ca nu are cum sa ii impiedice sa isi ia zborul.

La nivel mondial, exista peste 1,6 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus si mai mult de 100.000 de decese confirmate.

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume:

23:10 - Autoritatile din Turcia au ordonat ca locuitorii din 31 de orase sa ramana in locuintele lor timp de 48 de ore, incepand de vineri, la miezul noptii, in cadrul noilor masuri stricte de combatere a pandemiei de coronavirus, relateaza AFP.

22:53 - Un numar de 13.197 de persoane au murit in Franta din cauza bolii Covid-19 de la inceputul epidemiei, fiind inregistrate 987 de decese in 24 de ore, intre care un copil, a anuntat vineri seara directorul general al Sanatatii Jerome Salomon.

Printre cele mai recente decese, 433 au avut loc in institutii pentru varstnici sau unitati medico-sociale si 554 in spitale.

22:30 - Premierul italian Giuseppe Conte a anuntat vineri ca masurile de izolare impotriva raspandirii noului coronavirus vor fi prelungite pana la 3 mai, scrie Agerpres.

22:18 - Numarul cazurilor de infectare cu noul coronavirus confirmate in Turcia a crescut cu 4.747, 98 de persoane au murit in ultimele 24 de ore, in timp ce numarul total de decese cauzate de boala COVID-19 a ajuns la 1.006, a anuntat vineri ministrul Sanatatii, Fahrettin Koca, relateaza Agerpres.

22:00 - Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani are echipamente de protectie pentru personalul unitatii medicale pentru cel putin o luna de acum inainte, achizitionate din fonduri proprii, la fel ca si medicamentele cu care au fost tratati pana in prezent pacientii cu COVID-19, potrivit managerului Constantin Mandrila.

21:48 - Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a repatriat 330 de romani din Spania.

21:15 - O echipa de specialisti formata din cadre didactice, masteranzi si doctoranzi din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei ofera, in mod voluntar, incepand de vineri, sprijin psihologic si asistenta studentilor si angajatilor Universitatii din Bucuresti.

Astfel, pe toata perioada starii de urgenta, orice student sau angajat al Universitatii din Bucuresti, fie din mediul academic, fie din directiile administrative, poate beneficia de servicii de suport de scurta durata din partea unui specialist in psihologie sau in stiintele educatiei, scrie Agerpres.

20:49 - "Medicii, infirmierii, infirmierele, surorile si preotii" care au decedat luptand impotriva pandemiei de coronavirus "au murit pe front ca soldatii care si-au dat viata din dragoste", a declarat vineri papa Francisc la postul de televiziune Rai 1.

20:38 - Prefectul judetului Galati, Gabriel Avramescu, cere demisia managerului Spitalului de Pneumoftiziologie dupa ce acesta a refuzat internarea in aceasta unitate a unor batrani din azilul in care sunt zeci de persoane infectate cu coronavirus.

Potrivit lui Avramescu, incidentul a avut loc joi seara, cand s-a pus problema internarii in Spitalul de Pneumoftiziologie a unor batrani din Centrul "Sf. Ilie".

20:25 - Noua persoane din Suceava, care ar fi vrut sa plece spre Baden Baden, Germania, de pe Aeroportul Sibiu, au fost depistate la frontiera si intoarse din drum. Pentru sambata sunt programate alte doua curse charter cu muncitori pentru Germania, scrie Mediafax.

20:18 - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat vineri ca relaxarea prematura a masurilor de limitare a epidemiei de COVID-19 poate provoca un nou val de imbolnaviri, transmite AFP.

20:05 - Un fermier din judetul Timis a fost amendat cu 5.000 de lei pentru ca nu isi justifica prezenta in Timisoara, incalcand Ordonanta militara nr. 3, a declarat vineri, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Politiei Timis, Aurora Voicila.

19:47 - La nivel mondial, s-a trecut pragul de 100.000 de decese provcate de COVID-19, conform worldometers.info.

19:41 - Premierul britanic Boris Johnson a putut merge pe distante scurte in cadrul ingrijirilor de care beneficiaza pentru recuperare, a anuntat vineri biroul sau.

"Prim-ministrul a putut face plimbari scurte, intre perioadele de odihna, in cadrul ingrijirilor de care beneficiaza", a declarat un purtator de cuvant al Downing Street.

19:36 - Regatul Unit a inregistrat 980 de decese provocate de Covid-19 intr-o singura zi, un nou record, bilantul total fiind de 8.958 de morti, a anuntat vineri ministrul Sanatatii, Matt Hancock, potrivit AFP.

19:34 - Numarul mortilor din Statele Unite puse pe seama noului coronavirus a depasit, vineri, 17.000, conform unui bilant publicat de Reuters, care remarca si ca masurile de izolare la domiciliu luate de autoritatile de la Washington incetinesc raspandirea virusului.

19:25 - Bilantul de vineri anuntat de oficialii italieni arata ca numarul persoanelor vindecate a crescut, a scazut cel al internarilor si este stabil numarul bolnavilor. Decesele sunt inca multe raportate intr-o zi, 570, potrivit Protectiei Civile, scrie La Repubblica.

19:18 - 20 din cele 38 de cadre medicale de la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe au fost diagnosticate cu COVID-19, a anuntat vineri conducerea institutiei.

19:02 - Inca 5 decese provocate de coronavirus au fost inregistrate in Romania. Astfel, totalul ajunge la 270 de morti in tara noastra.

19:00 - Cancelarul german Angela Merkel a catalogat vineri acordul Eurogrupului drept o "riposta comuna si soldara" in fata noului coronavirus, in contextul in care Germania este criticata dur din cauza refuzului "mutualizarii" datoriilor.

18:45 - Cel mai mare oras din Turcia si epicentrul epidemiei de COVID-19 din tara ar putea ramane in curand fara paturi la terapie intensiva in contextul raspandirii rapide a noului coronavirus, a avertizat un expert medical.

18:28 - Politia italiana a declarat vineri ca a intervenit pentru a ajuta un tanar care cumparase un catel pentru bunica sa, dar nu i-l putea duce personal din cauza restrictiilor de circulatie stricte impuse in Italia pentru a preveni raspandirea noului coronavirus.

18:20 - Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord pune la dispozitia cetatenilor romani aflati in situatii de urgenta din cauza pandemiei COVID-19 un formular online de inregistrare pentru a solicita asistenta consulara.

18:12 - Presedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a declarat vineri ca va propune saptamana viitoare extinderea masurilor nationale de izolare pentru a limita circulatia noului coronavirus pana la 1 mai, in contextul in care numarul de cazuri de infectie cu coronavirus raportate de Portugalia a depasit 15.000.

18:06 - Un barbat si o femeie au incercat sa ii duca unui membru al familiei, aflat intr-un centru de carantina din Bucuresti, pachetele cu o substanta vegetala a carei detinere este interzisa, anunta Jandarmeria. Pachetelele erau ascunse intr-o pereche de sosete.

17:51 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, vineri, cu ocazia unei vizite la Vaslui, ca odata cu masurile impuse in Spitalul Judetean de Urgenta Suceava autoritatile spera sa fie limitat focarul existent in acest judet.

17:43 - Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a fost externat din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) dupa ce s-a vindecat de COVID-19, iar de vineri si-a reluat activitatea, scrie Agerpres.

17:37 - Un centru de spitalizare pentru persoane noncritice va fi organizat intr-o cladire situata pe centura Capitalei, in zona Bucurestii Noi - Chitila, iar cazurile mai grave vor fi transferate catre alte unitati spitalicesti, a anuntat vineri Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), intr-un comunicat.

17:31 - Noul manager al Spitalului Judetean Neamt le transmite nemtenilor ca cea mai importanta masura in lupta cu coronavirusul este autoizolarea si ca fiecare persoana va fi, la un moment dat, contaminata in epidemie.

17:30 - Politia Capitalei le cere cetatenilor ca in perioada sarbatorilor de Florii si de Paste sa respecte ordonantele militare emise de autoritati prin evitarea aglomeratiilor si pastrarea distantei sociale, pentru a "nu transforma febra cumparaturilor in alt fel de febra".

17:27 - Numarul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a crescut vineri in Olanda cu 1.335, pana la 23.097, inregistrandu-se 115 decese noi.

17:24 - Primaria Capitalei anunta ca achizitioneaza 25 de ventilatoare mecanice si un ansamblu mobil Computer Tomograf (CT), capabil sa depisteze sute de cazuri zilnic de infectare cu noul coronavirus, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

17:18 - Un barbat a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce, in urma cu doua saptamani, a tusit in fata unui politist local din Cluj-Napoca, amenintandu-l ca ii transmite Covid-19 deoarece omul legii incerca sa-l impiedice sa plece din Unitatea de Primire Urgente.

17:11 - Conducerea Universitatii Petrol Gaze (UPG) Ploiesti a anuntat, vineri, ca va produce doua produse dezinfectante, unul pentru spalarea mainilor si celalalt pentru spalarea suprafetelor, cu eficienta in indepartarea coronavirusului.

17:00 - Ministrul Sanatatii a mers vineri in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, cel mai mare punct vamal de la frontiera de Est a Romaniei, unde a facut o evaluare a numarului de persoane care intra in tara in aceasta perioada, dar si o evaluare a ajutoarelor care sunt trimise din Romania in Republica Moldova.

16:51 - Polonia, aflata practic intr-o stare de asediu din cauza pandemiei noului coronavirus, a comemorat discret, vineri, un deceniu de la catastrofa aeriana din Rusia, soldata cu moartea a 96 de persoane, intre care si presedintele Lech Kaczynski.

16:43 - America Latina si Caraibe inregistrau vineri peste 50.000 de cazuri de COVID-19, dintre care peste 2.000 soldate cu decese, potrivit unui bilant realizat de AFP pe baza cifrelor furnizate de guverne si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

16:31 - Personal din Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT), Statul Major al Fortelor Aeriene (SMFA), precum si o echipa de specialisti din Academia Tehnica Militara "Ferdinand I" (ATM) au inceput productia de viziere, pentru protectia celor care participa la actiuni de limitare a raspandirii noului coronavirus.

16:17 - Sute de persoane au mers, vineri, in Piata Obor din Bucuresti pentru a cumpara alimente, fara sa pastreze regulile distantarii sociale. Jandarmii au intervenit pentru a limita accesul persoanelor in piata.

16:06 - Spitalul Judetean Deva este al doilea dupa cel din Suceava care are conducere militara, iar medicii militari au cerut testarea tuturor persoanelor aflate in spital. Vineri, alte sapte cadre medicale au iesit pozitive, fiind vorba de asistente si infirmiere care lucrau la Oncologie, potrivit Mediafax.

15:54 - Ministerul Sananatii a facut o analiza a cazurilor de COVID-19 inregistrate in Romania in perioada 26 februarie - 5 aprilie 2020, cand au fost raportate 4.051 de infectii. Astfel, mai multe femei s-au imbolnavit, dar mai multi barbati au murit.

15:45 - Trupa U2 a donat 10 milioane de dolari pentru echipamente de protectie destinate spitalelor irlandeze. Banii vor fi donati unei initiative la care participa companii publice si private din Irlanda.

15:37 - Primarul unei comune sucevene aflate in carantina a eliberat adeverinte pentru cei care voiau sa plece la munca in strainate. Pe acte scrie ca posesorul nu apare in baza de date a DSP Suceava ca fiind izolat acasa sau in carantina.

15:22 - Mai multe asistente din judetul Neamt au sustinut, in timp ce ministrul Sanatatii vizita spitalul, ca sunt mult mai multe cadre medicale infectate decat cele anuntate oficial. In replica, Tataru a spus ca personalul va fi testat in totalitate, avand in vedere ca acolo e focar.

15:09 - Numarul deceselor provocate de noul coronavirus in Elvetia a urcat la 805 vineri, de la 756 joi, a informat Ministerul Sanatatii din aceasta tara. In acelasi timp, numarul cazurilor de infectare a crescut la randul sau, ajungand la 24.308, de la 23.574 joi.

14:58 - Teste efectuate la bordul portavionului francez Charles-de-Gaulle au confirmat 50 de cazuri de COVID-19, a anuntat vineri Ministerul francez al Armatelor. Trei marinari au fost evacuati "preventiv" pe cale aeriana catre Toulon, via Lisabona.

14:49 - Ungaria a anuntat vineri 210 de contaminari cu noul coronavirus - cel mai mare bilant zilnic inregistrat pana acum - care creste numarul total al imbolnavirilor la 1.190. Guvernul a anuntat si 77 de morti pana in prezent.

14:40 - Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Caritas din Rosiorii de Vede, teleorman, destinat pacientilor cu noul COVID-19, a fost inchisa dupa ce 12 din 14 asistente de aici au fost confirmate pozitiv. Managerul spitalului a fost demis vineri, informeaza Mediafax.

14:26 - Boris Johnson nu este inca "in afara pericolului" si are nevoie de timp pentru a-si reveni dupa infectia cu coronavirus, a declarat vineri tatal premierului britanic, Stanley Johnson.

14:15 - Alti 8 romani au murit de coronavirus, numarul total se ridica la 265. Este vorba despre 5 barbati si 3 femei din: Bacau, Bihor, Bucuresti, Galati, Suceava si Timis.

14:04 - Spania a inregistrat in ultimele 24 de ore un numar de 605 noi decese, cea mai scazuta cifra raportata dupa data de 24 martie. Bilantul total al victimelor se ridica la 15.843, iar cel al persoanelor infectate la 157.022, dintre care 55.668 s-au vindecat.

13:55 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a admis, vineri, ca ia in calcul desemnarea unor medici militari la conducerile tuturor spitalelor din Romania atunci cand "managementul civil nu merge".

"Fiecare unitate medicala din aceasta tara este evaluata separat. In masura in care vedem ca un management civil nu merge sau acel management civil ne cere ajutorul demisionand, asa cum s-a intamplat in celelalte unitati medicale, luam in calcul si acest lucru (n.r.- desemnarea unei conduceri militare)", a afirmat Tataru, potrivit Agerpres.

13:53 - Rusia a inregistrat in ultimele 24 de ore 1.786 de contaminari, cel mai mare bilant zilnic al epidemiei noului coronavirus. In total, sunt 11.917 de cazuri. Numarul deceselor a crescut vineri la 94, cu 18 mai multe decat joi.

13:46 - Gabriela Firea vrea sa cumpere 3.000 de teste de tip RT-PCR pentru a verifica daca personalul din administratia locala are sau nu COVID-19, se arata intr-un proiect de hotarare propus pentru ordinea suplimentara de zi a sedintei Consiliului General de vineri, 10 aprilie. Aceste teste ar urma sa fie cumparate cu bani de la bugetul local.

13:30 - Numarul deceselor cauzate de COVID-19 in Belgia a ajuns la 3.019. Totodata, in raport cu ziua de joi au fost inregistrate 1.684 de noi cazuri, ceea ce aduce la 26.667 numarul total al persoanelor cu coronavirus.

13:19 - Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus s-au inregistrat pana in prezent la Suceava - 1.529, Bucuresti - 688, Timis - 259 si Neamt - 234.

13:15 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca managerul Spitalului Judetean Piatra-Neamt a fost demis in urma unor deficiente, atat epidemiologice, cat si la nivel de organizare.

"Ce am putut observa, au fost niste deficiente atat in anchetele epidemiologice cat si la nivel de organizare. Noul manager vine din focarul de la Suceava, a limitat ceea ce se intamplat acolo, ne bazam ca va face si aici acelasi lucru", a spus Nelu Tataru.

13:09 - Procurorii din Targu Jiu au inceput o ancheta, dupa ce un medic de la Spitalul Judetean Targu Jiu - Sectia Infectioase si ar fi refuzat sa examineze pacienti suspectati de infectare cu COVID-19.

13:00 - Alti 4 romani au murit in strainatate: 2 in Italia, unul in Franta, unul in Belgia. De la inceputul epidemiei de coronavirus si pana la acest moment, 42 de cetateni romani aflati in strainatate au murit:13 in Italia, 8 in Franta,11 in Marea Britanie, 6 in Spania, 2 in Germania, unul in Belgia si unul in Suedia.

12:51 - Romania inregistreaza 265 de noi cazuri de coronavirus, iar numarul total ajunge la 5.467. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 729 au fost declarate vindecate si externate. La ATI, in acest moment, sunt internati 183 de pacienti.

12:47 - O celebra manastire ortodoxa din centrul Kievului, care a boicotat masurile impotriva noului coronavirus, a devenit un focar de contaminare in Ucraina - 30 de infectari.

Manastirea, care are aproximativ 250 de calugari, s-a opus mult timp indemnurilor autoritatilor de a suspenda liturghiile in vederea unei limitari a raspandirii noului coronavirus.

12:38 - 15 persoane, printre care o asistenta si un psiholog, au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus la Institutul Oncologic Cluj-Napoca. Toti cei 15 sunt izolati, anunta Medifax.

12:25 - Cele sase curse aeriene care urmau sa plece vineri de la Cluj spre Germania si despre care prefectul spunea ca nu vor pleca vor porni totusi spre Germania.

Daca initial Mircea Abrudean spunea ca nicio cursa charter cu muncitori nu va mai decola vineri spre Germania, prefectul a revenit si a spus ca avioanele vor pleca totusi. Abrudean a spus, pentru Mediafax, ca s-au facut demersuri la Ministerul Transporturilor pentru ca zborurile programate sa aiba loc.

"Cele sase curse programate vor decola vineri, iar pasagerii care au fost opriti se vor intoarce", a spus Abrudean.

12:21 - Aproximativ 450 de detinuti si membri ai personalului celei mai mari inchisori din Chicago au fost testati pozitiv cu noul coronavirus, au anuntat autoritatile locale. A fost semnalat astfel unul dintre cele mai mari focare de contaminare de la inceputul epidemiei in Statele Unite.

12:12 - Inca trei angajati ai Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Galati au fost confirmati pozitiv cu coronavirus, numarul total al bolnavilor din aceasta institutie ajungand la 16. De asemenea, alte circa 20 de persoane sunt izolate la domiciliu, potrivit News.ro.

12:01 - Reprezentantii conducerii filialei PNL din Vrancea au solicitat inlocuirea conducerii Spitalului Judetean din Focsani cu personal militar. Cererea a aparut dupa ce una dintre persoanele aflate in conducerea unitatii medicale s-a infectat cu noul COVID-19.

11:44 - Pana la 22.000 de oameni ar putea muri si intre 934.000 si 1,9 milioane de persoane ar putea fi contaminate de noul coronavirus in Canada, au anuntat autortatile sanitare federale.

Viata va reveni la normal dupa ce se va dezvolta un vaccin, ceea ce ar putea dura pana la 18 luni, spune premierul canadian Justin Trudeau. Canada inregistra peste 20.000 de contaminari si 526 de morti, potrivit unor bilanturi publicate joi.

11:39 - Sase curse aeriene care urmau sa plece vineri de la Cluj spre Germania apar pe site-ul Aeroportului Cluj-Napoca, insa prefectul spune ca nu va pleca niciuna. 200 de oameni ajunsi la aeroport sunt trimisi acasa.

"In cursul zilei de vineri erau programate sa decoleze spre Germania sase curse aeriene dar niciuna nu va mai pleca de pe aeroportul din Cluj. Toate sunt oprite la sol in urma Ordonantei Militare nr. 8 de joi, aceasta este decizia Ministerului Transporturilor", a spus Mircea Abrudean, potrivit Mediafax.

11:35 - Doua zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinatia Germania, care urmeau sa decoleze vineri de pe Aeroportul din Iasi, au fost anulate.

"A intrat in vigoare ordonanta militara prin care se vorbeste despre aprobarea curselor aeriene cu 48 de ore inainte de catre statul roman, ceea ce face ca astazi si maine sa nu existe zboruri", a declarat directorului Aeroportului din Iasi, Catalin Bulgariu, potrivit Mediafax.

11:30 - Un barbat din Anglia, in varsta de 101 ani, a revenit acasa dupa ce a fost tratat in spital pentru infectia cu noul coronavirus. Keith Watson a fost internat luna trecuta pentru o operatie si a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Worcestershire Acute Hospitals NHS Trust a postat un mesaj pe Facebook, pentru a sarbatori vindecarea barbatului.

11:14 - 91 de pacienti sud-coreeni care se vindecasera complet de COVID-19 au fost testati din nou pozitiv, au anuntat vineri autoritatile medicale de la Seul.

Autoritatile medicale spun ca este foarte probabil ca virusul sa se fi reactivat, in loc ca persoanele respective sa se fi reinfectat, dat fiind ca testele au iesit pozitive din nou intr-un timp relativ scurt.

11:08 - Politia Romana recomanda in aceasta perioada si "distantarea de cele mai populare chipuri din Romania: cele de pe bancnote. Ele trec prin zeci de mii de maini inainte de a ajunge la tine". Intr-o postare pe Facebook, Politia recomanda plata cu cardul.

10:50 - Managerul Spitalului Judetean Neamt, Florin Apostoae, demis joi seara din functie, i-a administrat sotiei tratament pentru COVID-19, desi aceasta nu este bolnava.

"Sotia mea are o problema imunitara, eu i-am administrat preventiv tratament anti-COVID-19, sunt medic. Avand in vedere riscul ca eu sa fac, Doamne fereste, o forma asimptomatica de COVID-19 si sa transmit aceasta boala sotiei, care are probleme imunitare, am dorit preventiv sa-i administrez aceste medicamente, pentru a nu aparea o situatie mai grava", a spus Florin Apostoae, pentru Antena3.

10:38 - Alte 9 persoane au murit de coronavirus in Romania, bilantul total ajunge la 257. Este vorba despre 4 barbati si 5 femei, din Arad, Hunedoara, Gorj, Timis, Mures, Neamt si Bucuresti.

10:27 - Comisia Nationala de Sanatate din China a anuntat ca in tara mai exista doar 144 de pacienti in stare grava diagnosticati cu COVID-19. E cea mai scazuta cifra inregistrata din luna ianuarie si pana in prezent.

10:20 - Un barbat de 31 de ani din judetul Vrancea a fost prins de jandarmi dupa ce a vrut sa fuga dintr-un centru de carantina din judetul Galati, sarind pe geam. Barbatul se afla in carantina de patru zile, dupa ce venise din Anglia.

10:15 - O asistenta medicala de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Cluj-Napoca a fost data afara de proprietar din locuinta in care statea cu chirie, de frica noului coronavirus.

10:06 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat ca nu recomanda purtarea manusilor decat in unitatile sanitare.

"Purtatul manusilor nu il recomand decat in unitati sanitare. In momentul in care ne-am pus manusi nu mai suntem precauti", spune Rafila.

09:50 - Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Piatra-Neamt, Florin Apostoae, a fost revocat din functie. In locul sau a fost numita Daniela Macroci, de la Directia de Sanatate Publica Neamt.

"Am fost revocat din functie prin ordin de ministru, in cursul serii de 9 aprilie", a declarat, pentru Mediafax, Florin Apostoae.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, este asteptat azi la Spitalul din Piatra-Neamt, unde va discuta cu autoritatile locale si cu cadrele medicale. Joi, conducerea Spitalului a anuntat ca nu mai face fata numarului mare de cazuri de COVID-19 si a decis sa trimita pacienti la Iasi. Judetul Neamt se afla pe locul cinci la nivel national ca numar de imbolnaviri cu coronavirus.

09:35 - Politia Romana face cateva precizari pentru populatie in contextul apropiatelor sarbatori pascale. Astfel, intr-o postare pe pagina de Facebook, Politia Romana arata ca cetatenii pot merge sa isi cumpere carne de miel pentru Paste, dar recomanda sa aiba la ei cartea de identitate si declaratia pe proprie raspundere.

09:22 - Numarul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus in Germania a crescut cu 5.323 in ultimele 24 de ore, ajungand la 113.525. Totodata, in ultimele 24 de ore au fost raportate 266 de decese, care ridica bilantul de pana acum la 2.373.

09:10 - Un bebelus de 23 de zile a murit de COVID-19 in localitatea filipineza Lipa, la 70 de kilometri de Manila, a informat primarul orasului, Eric Africa, pe contul sau de Facebook.

08:44 - Doua zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinatia Germania sunt programate sa decoleze vineri de pe Aeroportul Iasi, directorul aeroportului, Catalin Bulgariu, declarand ca un autocar cu pasageri a sosit deja si ca a solicitat prezenta Jandarmeriei. Bulgariu a estimat la 350 numarul celor care vor pleca spre Germania.

08:26 - Guvernul chinez a dat semnalul ca va interzice consumul de carne de caine, Ministerul Agriculturii publicand un draft de proiect in care este prevazuta aceasta masura. In document, cainele este denumit un "prieten al omului", care la nivel international nu este considerat sursa de hrana.

Recent, orasul Shenzen a interzis in premiera consumul de carne de pisica si de caine.

08:22 - Iata ce contine acordul financiar din UE: linie de credit de 240 miliarde de euro pentru a oferi lichiditati statelor, mobilizarea a 200 miliarde de euro in investitii din partea Bancii Europene de Investitii, pentru imprumuturi in cazul IMM-urilor, si un fond de 100 de miliarde de euro garantat de tarile membre pentru somaj si pastrarea locurilor de munca.

In acord nu au fost cuprinse corona-bondurile, cerute de tarile din sudul Europei.

08:13 - Jucatorii din NBA isi vor primi integral salariile in aprilie, chiar daca nu au mai jucat de o luna, dupa suspendarea sezonului din cauza pandemiei.

08:00 - Rezerva Federala (Fed) americana a anuntat un plan larg, de 2.300 de miliarde de dolari. Bancile vor oferi imprumuturi pe 4 ani companiilor cu pana la 10.000 de angajati si imprumuturi directe autoritatilor statelor, comitatelor si celor mai populate orase, pentru a depasi criza.

E cel mai inovator program al Fed pentru combaterea prabusirii economice provocate de pandemie, care a facut ca 16,8 milioane de americani sa solicite indemnizatii pentru somaj in doar trei saptamani.

07:47 - SUA au inregistrat in 24 de ore 1.783 de morti legate de noul coronavirus. Acest bilant zilnic, inferior celui de miercuri (+1.973 de morti), ridica la 16.478 numarul total al deceselor inregistrate in SUA, cea mai indoliata tara din lume din cauza pandemiei dupa Italia.

Timp de doua zile consecutive, marti si miercuri, SUA au inregistrat circa 2.000 de morti in 24 de ore, cele mai grave bilanturi cotidiene la nivel mondial.

SUA au mai mult de un sfert din cazurile oficial declarate in lume, cu peste 46.000 in total.

07:35 - Uber Technologies va imparti soferilor si curierilor sai care livreaza mancare milioane de masti faciale, la nivel global, pentru a preveni raspandirea noului coronavirus.

07:28 - Europa si Statele Unite se afla acum in varful infectiilor cu coronavirus, in ambele cazuri unul din 1.000 de locuitori fiind infectat de la inceputul pandemiei.

07:21 - Premierul Ludovic Orban afirma ca aproximativ 80-90.000 de romani ar putea pleca la munca in strainatate, in perioada urmatoare, iar autoritatile romane nu au "nicio parghie legala" pentru a-i opri si in acest moment economia romaneasca nu le poate oferi locuri de munca.

07:12 - Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord istoric, joi seara, privind un plan de sustinere de 500 de miliarde de euro.

Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a salutat un "acord excelent" incluzand "500 de miliarde de euro disponibili imediat" si "un viitor fond de relansare".

La randul sau, ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a afirmat ca acordul este "o zi mare pentru solidaritatea europeana".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#LIVE coronavirus Romania , #coronavirus