Romania are 277 de cazuri de coronavirus, dar numarul ar putea fi de trei-patru ori mai mare. Italia a depasit China la decese

Joi, 19 Martie 2020, ora 23:59
85915 citiri
Romania are 277 de cazuri de coronavirus, dar numarul ar putea fi de trei-patru ori mai mare. Italia a depasit China la decese
Foto: Arhiva Pixabay

Peste 230.000 de oameni din lumea intreaga s-au imbolnavit pana acum de coronavirus, iar bilantul mortilor din Europa l-a depasit pe cel din Asia, de unde a plecat aceasta epidemie.

In Romania, se stie ca exista 277 de cazuri confirmate, insa autoritatile noastre nici nu au testat mai mult de 5.000 de oameni pana acum. De altfel, medicul Alexandru Rafila spune ca numarul de infectari cu coronavirus in Romania ar putea fi de trei-patru ori mai mare decat cel oficial. "Cifrele sunt probabil de 3 - 4 ori mai mari decat cele diagnosticate", a spus acesta la EuropaFM.

Potrivit medicului, daca va creste testarea in perioada urmatoare, ar putea creste si numarul de cazuri.

De joi, bilantul imbolnavirilor din Romania va fi transmis intr-un buletin unic, la ora 13:00.

Joi seara, Italia a anuntat 427 de noi decese in ultimele 24 de ore. Bilantul negru ajunge astfel la 3.405 morti, depasind China, unde s-au inregistrat 3.245 de decese.

Din ce in ce mai multe state ale lumii iau masuri radicale care sa scada pe cat posibil contactul social, dar si decizii fiscal-bugetare, care sa ajute economiile greu incercate de noua criza.

Intre timp, din China vin si vesti bune: Un medic, care are un laborator in Wuhan, sustine ca a reusit sa trateze de COVID-19 noua persoane in varsta cu ajutorul injectiilor cu celule stem, iar joi este prima zi cand tara de origine a acestei noi gripe nu a mai anuntat niciun caz local.

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati joi:

23:38 - Premierul olandez Mark Rutte le-a dat asigurari joi olandezilor, in contextul pandemiei noului coronavirus, ca exista suficienta hartie igienica.

"Este suficienta, in intreaga tara, pentru urmatorii zece ani. Putem merge la toaleta zece ani", i-a spus Rutte unui cumparator, intr-o discutie libera, in timpul unei vizite intr-un supermarket, in semn de sustinere a muncitorilor.

23:25 - Opt din zece locuitori ai Madridului ar putea fi infectati cu virusul COVID-19. Este cel mai negru scenariu luat in calcul de spanioli, potrivit lui Isabel Diaz Ayuso, presedinte al Comunitatii Madrid.

23:18 - La o zi dupa ce a lesinat in public din cauza oboselii, ministrul olandez al Sanatatii a demisionat. El a spus ca vede lupta cu coronavirusul ca pe un sport de performanta, practicat la cel mai inalt nivel.

"Si am ajuns la concluzia ca trupul meu nu mai suporta sa fie adus la un asemenea grad de extenuare", a declarat Bruno Bruines.

23:04 - Epidemia de coronavirus a cauzat in Franta moartea a 372 de pacienti (dintre care 108 in 24 de ore) si sunt spitalizati 4.761 de bolnavi, dintre care o mie la Terapie Intensiva, a anuntat joi Ministerul Sanatatii.

22:53 - Festivalul International de Film de la Cannes nu va avea loc "la datele prevazute", din 12 pana in 23 mai, din cauza epidemiei de coronavirus, dar ar putea fi amanat la o data ulterioara, au anuntat, joi seara, organizatorii.

22:36 - Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat ca in cel mult zece zile se poate estima momentul varfului imbolnavirilor cu coronavirus in Romania. Ministrul a adaugat ca toate categoriile de varste pot fi afectate de coronavirus.

"Sunt toate varstele afectate, sunt si pacienti cu patologii complexe, nu exista cineva sa fie la adapost de acest virus. Acest lucru s-a intamplat si in Europa si in China. Deci nu exista un grup de varsta care sa fie protejat de acest virus", a precizat Victor Costache, la Digi24.

22:24 - Medicul Alexandru Rafila spune ca numarul de infectari cu coronavirus in Romania ar putea fi de trei-patru ori mai mare decat cel oficial. "Cifrele sunt probabil de 3 - 4 ori mai mari decat cele diagnosticate", a spus acesta la Europa FM.

Potrivit medicului, daca va creste testarea in perioada urmatoare, ar putea creste si numarul de cazuri.

"Eu cred ca daca in perioada urmatoare vom intensifica testarea, vom avea o crestere mai accentuata a numarului de cazuri. Noi si intentionam sa modificam modul de testare, sa includem in cadrul testarii persoanele cu afectiuni pulmonare grave care nu au alta cauza cunoscuta si sa testam infectiile respiratorii la persoanlul medical, indiferent daca au avut sau nu contact cu bolnavii de coronavirus.

Si in acest fel vom putea avea un tablou mai cuprinzator al epidemiei din Romania. Japonia testeaza putin peste 100 de persoane pe zi si are foarte putine cazuri. Coreea de Sud testeaza peste 12.000 de cazuri pe zi si are mult mai multe cazuri", a mai spus dr. Alexandru Rafila pentru Europa FM.

22:03 - Guvernul a stabilit cheltuielile pentru carantina. Astfel, alocatia de cazare pentru persoanele carantinate este in valoare de 230 de lei pe zi sau de 50 de lei daca spatiul este pus la dispozitie in mod gratuit, iar indemnizatia de cazare este in cuantum de 70 de lei pe zi.

21:47 - Netflix a anuntat in cursul zilei de joi ca urmeaza sa isi reduca o serie de parametri de transmisie pentru a diminua cu 25% traficul din retelele sale, in Europa, astfel incat Internetul sa functioneze in bune conditii si pe durata pandemiei de coronavirus.

21:41 - Actrita de origine spaniola Itzar Ituno, in varsta de 45 de ani, cunoscuta pentru rolul inspectoarei Raquel Murillo, din serialul "La Casa de Papel", a fost diagnosticata cu virusul COVID-19. Ea a confirmat vestea prin intermediul unui mesaj postat pe contul personal de Instagram. Itzar Ituno a spus ca starea ei este in general buna si ca simptomele sunt usoare, potrivit Mediafax.

21:18 - Presedintele american Donald Trump a anuntat ca mai multe nave de croaziera ar putea fi transformate in spitale plutitoare pentru a trata pacientii cu COVID-19.

21:02 - Mai multe persoane care achizitionau masti si dezinfectanti de pe piata neagra si le vindeau la suprapret s-au ales cu dosar penal. Comisarul Traian Berbeceanu, seful de Cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, a prcizat ca produsele indisponibilizate vor merge catre sistemul sanitar.

20:43 - O femeie de 33 de ani si un barbat de 37 de ani, ambii din judetul Timis, precum si alte patru persoane din alte judete ale tarii, urmeaza sa fie externati, joi seara, din Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, dupa ce au fost declarati vindecati de coronavirus.

20:16 - Italia nu va iesi "inainte de trei luni" din epidemia de COVID-19, care a facut deja 3.405 morti in aceasta tara, a declarat joi virusologul Massimo Galli, seful Sectiei de boli infectioase a principalului spital din Milano.

20:07 - Statele Unite au depasit, joi, pragul de 10.000 de cazuri de Covid-19 dintre care 154 de decese, conform Universitatii John Hopkins. Statele Unite reprezinta a sasea tara din lume cu cazuri confirmate, dupa China, Italia, Iran, Spania si Germania, urmate de Franta si Coreea de Sud.

20:01 - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca un diplomat care isi desfasoara activitatea in cadrul Ambasadei Romaniei in Marele Ducat al Luxemburgului a fost testat pozitiv cu COVID-19. Diplomatul a prezentat unele simptome usoare, care au disparut, iar in prezent se simte bine.

19:33 - Italia a anuntat 427 de noi decese in ultimele 24 de ore. Bilantul negru ajunge astfel la 3.405 morti, depasind China, unde s-au inregistrat 3.245 de decese.

19:23 - Uniunea Europeana ajuta la repatrierea a circa 100.000 de europeni blocati din strainatate din cauza consecintelor pandemiei de coronavirus, a transmis joi presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

19:02 - Fondul de garantare sustine masurile de restructurare a creditelor garantate in cadrul Programului Prima casa si a creditelor acordate IMM, in contextul crizei generate de proliferarea virusului Covid 19. FNGCIMM incurajeaza finantatorii parteneri sa acorde facilitati de amanare la plata a ratelor pe o perioada de 1-3 luni, pentru a veni in sprijinul beneficiarilor vulnerabili in aceasta perioada.

18:39 - O asistenta medicala din Italia care trata bolnavi de coronavirus s-a sinucis inainte sa afle daca luase ea insasi boala de la pacienti.

Femeia avea 49 de ani si lucra la un spital din Venetia, unde ingrijea bolnavi de coronavirus, transmite La Repubblica.

De doua zile, femeia nu mai merge la spital, din cauza ca acuzase o stare febrila. I se recoltasera deja probe pentru a stabili daca are sau nu coronavirus. Dar analizele erau inca in curs. Miercuri, insa, femeia s-a aruncat in raul Piave si a murit.

18:15 - Ministrul de Finante, Florin Citu, spune ca autoritatile isi propun ca, prin masurile adoptate miercuri, economia sa fie gata sa reporneasca imediat dupa incetarea starii de urgenta, si sunt pregatite sa vina si cu alte masuri de sustinere. Intr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, seful de la Finante arata ca aceasta este o criza atipica cu care nu s-a mai confruntat nimeni si pentru care nu exista lectii din trecut.

17:54 - Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Iasi au informat, joi, ca medicul iesean infectat cu noul coronavirus a fost in spital cu patru zile inainte de a fi confirmat ca fiind pozitiv la infectarea cu coronavirus. El a fost surprins de camerele de luat vederi stand de vorba cu noua cadre medicale, insa fara a se apropia de acestea.

17:31 - Casa Regala din Monaco a anuntat ca printul Albert, in varsta de 62 de ani, are coronavirus, dar starea sa de sanatate nu pare ingrijoratoare. Asa ca acesta va continua sa lucreze, in zilele care vin. Doar ca o va face din apartamentele sale private, unde este izolat.

17:22 - Mai multe teatre, din Capitala si din alte orase din tara, au luat decizia de a transmite online spectacole din arhiva sau transmisii live pe pagina de Facebook. Iata ce puteti vedea.

17:09 - Politistii efectueaza, joi dupa amiaza, trei perchezitii in Bucuresti si Ilfov, intr-un dosar privind savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in domeniul comertului cu produse sanitare si echipamente medicale de protectie.

16:51 - O femeie din Bucuresti a anuntat Politia ca fiica sa si concubinul acesteia, intorsi din Franta in urma cu cateva zile, nu stau in izolare la domiciliu. In urma sesizarii femeii, procurorii au deschis un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor.

16:34: Uniunea Europeana solicita Netflix si altor platforme de streaming sa limiteze consumul, pentru a evita colapsul internetului din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit CNN.

16:31: Regiunea orasului Madrid, epicentrul din Spania al pandemiei de coronavirus, va lansa o aplicatie pentru autoevaluarea starii de sanatate a utilizatorilor, astfel incat sa mai degreveze centralele telefonice operate de serviciile de urgenta, suprasolicitate din cauza numarului mare de apeluri primite.

16:22: Cuplul de turisti chinezi, considerati primele cazuri de imbolnavire cu COVID-19 de pe teritoriul Italiei au fost externati din spitalul Spallanzani de la Roma, unde a fost tratati de pe 30 ianuarie, a declarat joi directorul sectiei de boli infectioase a unitatii, Francesco Vaia, intr-un interviu la postul Sky, scrie Agerpres.

16:20: Pacientul cu Covid-19 care este internat la Spitalul "Victor Babes" din Capitala si care si-a dat masca jos si a tusit catre cadrele medicale este urmarit penal de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

16:15: Iranul a decis amnistierea a 10.000 de detinuti, au anuntat joi autoritatile de la Teheran.

Tot din cauza pandemiei, care a ucis aproape 1300 de oameni in aceasta tara, Teheranul nu isi va sarbatori in acest an programul nuclear, noteaza Reuters.

16:07: Regina Elisabeta a II-a a parasit joi Palatul Buckingham si s-a mutat la Castelul Windsor, resedinta sa regala situata la vest de Londra, in contextul extinderii tot mai rapide a pandemiei de coronavirus si al speculatiilor conform carora capitala Marii Britanii va deveni in curand un oras plasat in carantina, transmite Agerpres.

15:44: Un spital din orasul italian Bergamo, unde situatia e dramatica, a lansat un apel pentru recrutarea de personal medical din strainatate, scrie Mediafax.

"Personalul nostru, medici si asistenti, lucreaza zi si noapte, nenumarate ore, pentru a combate aceasta situatie incredibila", adauga Stefano Fagiuoli intr-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Spitalului Papa Giovanni XXII.

15:40: Casa Regala a Romaniei a anuntat joi ca pune la dispozitia Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta spatii de cazare de pe Domeniul Regal Peles, pentru persoanele care vor trebui sa stea in carantina.

15:31: Omul de afaceri sucevean Stefan Mandachi isi pune hotelul la dispozitia autoritatilor, pentru a fi folosit in gestionarea pandemiei de coronavirus in Romania.

15:22: Societatea de Transport Bucuresti anunta ca numarul mijloacelor de transport care circula va fi redus cu pana la 25 la suta, incepand de luni, dar nu va fi suspendata nicio linie.

15:05: Serbia a suspendat de joi toate cursele aeriene de pasageri de pe aeroportul din Belgrad, ca urmare a instituirii starii de urgenta, anunta Reuters.

14:54: Restrictiile impuse de cateva state membre ale UE la frontierele lor cu alte tari membre, din cauza pandemiei de coronavirus, provoaca intreruperi in aprovizionarea cu alimente, au avertizat joi reprezentantii industriei alimentare si ai fermierilor.

14:43: Conferinta Presedintilor de Grupuri Parlamentare din Parlamentul European a decis organizarea unei sesiuni plenare extraordinare a Parlamentului European joi, 26 martie, ora 10:00 pentru a aproba prin vot masurile propuse saptamana trecuta de Comisia Europeana in contextul crizei coronavirusului. Votul se va face pe e mail, scrie europarlamentarul Siegfried Muresan, pe contul de Facebook.

14:35: In Iran, coronavirusul ucide un om la fiecare 10 minute, scrie pe Twitter purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, citat de Reuters.

Iran e cea mai afectata tara din Orientul Mijlociu, numarul deceselor de Covid-19 a ajuns aici la 1.284.

14:31: Situatia e critica in Spania: Ultimul bilant anunta 767 de decese, peste 200 doar in ultimele 24 de ore, iar cazurile totale de infectare cu SARS-CoV-2 in aceasta tara au ajuns 17.147.

14:29: Doi medici de la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Suceava sunt infectati cu noul coronavirus. Acestia au intrat in contact cu pacienti suspecti de infectie.

14:19: Armata iordaniana a blocat accesul in si iesirea din capitala Amman, iar cele 10 milioane de cetateni ai regatului sunt supusi restrictiilor de circulatie, in incercarea de a limita raspandirea coronavirusului, relateaza Reuters.

14:09: Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis romanilor care traiesc peste hotare sa nu vina acasa de sarbatori, in contextul pandemiei de coronavirus si restrictiilor de circulatie impuse de tarile afectate.

13:54: Bilant AFP, pe baza informatiilor oficiale: joi, numarul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 9.020, majoritatea in Europa (4.134) si Asia (3.416), locul initial al epidemiei.

13:50: Comisia Europeana a decis sa creeze o rezerva strategica rescEU de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele si mastile de protectie, pentru a ajuta tarile UE in contextul pandemiei de COVID-19.

13:37: Belgia a inregistrat un record de 309 de noi cazuri de infectare cu coronavirus in ultimele 24 de ore, a anuntat joi un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii belgian.

Numarul total al cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 1795, cu 21 de decese in total.

13:33: Wizz Air a anunta ca suspenda rutele dintre Emiratele Arabe Unite si Romania (Bucuresti - Dubai si Cluj-Napoca - Dubai) intre 21 martie si 3 aprilie 2020 inclusiv, din cauza restrictiilor de calatorie impuse de autoritatile din Emiratele Arabe Unite pe toate zborurile dintre cele doua tari in cadrul eforturilor de a limita raspandirea coronavirusului.

Zborurile de astazi dintre Bucuresti si Dubai vor fi operate dar, din cauza restrictiilor, doar cetatenii Emiratelor Arabe Unite vor putea calatori pe zborurile spre Dubai, in timp ce pe zborurile spre Romania vor putea calatori doar cetateni romani.

13:28: Sefa diplomatiei spaniole, Arancha Gonzalez Laya, le-a cerut joi spaniolilor care sunt in afara tarii si sunt bine sa nu incerce sa se intoarca acasa, deoarece nu poate fi inchiriat un avion pentru toti cei aflati in strainatate si vor sa revina in Spania, informeaza EFE.

13:21: Parlamentul a aprobat, in unanimitate, instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, in contextul pandemiei de coronavirus.

13:16: Germania a depasit, joi, pragul de 10.000 de bolnavi, iar 20 de oameni au murit in total, a anuntat Institutul Robert Koch.

13:07: Spania deschide primul hotel dotat cu aparatura medicala din capitala Madrid, pentru a trata bolnavii si a decongestiona astfel spitalele, saturate de numarul foarte mare de cazuri, informeaza EFE.

13:03: In Romania au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate si externate (16 la Timisoara, 8 la Bucuresti si unul la Iasi).

Astfel, de la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica, au fost inregistrate alte 17 noi cazuri de imbolnavire, astfel: 4 la Suceava, 3 la Bucuresti, 2 la Cluj, 2 la Bistrita Nasaud, 2 la Covasna si cate unul la Iasi, Dolj, Ilfov si Constanta.

Pacientii nou confirmati au varsta cuprinsa intre 19 ani si 67 de ani.

12:33: Negociatorul-sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a anuntat chiar acesta, pe contul de Twitter.

12:23: Un caz pozitiv de infectare cu coronavirus a fost confirmat in cadrul Directiei Regionale a Finantelor Publice Brasov - Trezoreria Brasov, care a fost comunicat si Directiei de Sanatate Publica.

Functionarul in cauza nu desfasura activitate cu publicul, precizeaza institutia.

12:12: Imagini impresionante din Italia au facut turul lumii: un lung sir de camioane militare a traversat miercuri noaptea centrul orasului Bergamo, din nordul tarii, transportand sicrie cu victime, pentru a fi incinerate in alte locuri din cauza faptului ca cimitirul din oras nu mai are capacitatea necesara.

12:00: In pofida avertismentelor ca distantarea sociala este esentiala pentru a preveni raspandirea imbolnavirilor, o intrunire religioasa masiva a avut loc in Bangladesh, unde aproximativ 10.000 de oameni s-au rugat impreuna, recitand versuri de vindecare din Coran, scrie AFP.

11:45: Infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, daca fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane, va fi pedepsita cu pana la 15 ani de inchisoare, dupa cum prevede proiectul de OUG de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptat de Guvern, la propunerea Ministerului Justitiei.

11:34: campanie pentru actorii din sectorul independent: actorii Marius Manole, Oana Pellea, Mihai Calin, Istvan Teglas, Serban Pavlu, Vlad Zamfirescu si regizoarea Chris Simion au decis sa traga un semnal de alarma fata de situatia artistilor din sectorul independent in campania #ActorIndependent.

Cei care vor sa ajute pot cumpara bilete virtuale la spectacolul "inDEPENDENT de chirie", pentru a-i ajuta pe unii actori din sectorul independent sa-si plateasca chiria. Banii vor ajunge la actorii aflati in dificultate, scrie News.ro.

11:32: Liderul spiritual al crestinilor ortodocsi din intreaga lume a cerut bisericilor sa isi suspende serviciile religioase si ritualurile pana la sfarsitul lunii martie, ca reactie la raspandirea coronavirusului, a anuntat Patriarhia ecumenica, transmite Reuters.

11:18: Vizita de stat in Regatul Unit a imparatului Japoniei, prevazuta pentru aceasta primavara, a fost amanata din cauza epidemiei de coronavirus, a anuntat Palatul Buckingham.

11:02: Un studiu al Universitatii Harvard avertizeaza ca spitalele americane vor face cu greu fata fluxului de pacienti in urma epidemiei provocate de noul coronavirus, care continua sa se raspandeasca rapid.

10:53: Metroul din Londra inchide incepand de joi 40 de statii si isi reduce substantial serviciul pentru a stopa propagarea noului coronavirus, a informat Transport for London (TfL), operatorul retelei de transport din capitala Marii Britanii, scrie Agerpres.

10:44: Grupul aerian Lufthansa mentine numai 5% din zborurile sale regulate pana la 19 aprilie, din cauza pandemiei de coronavirus si a scaderii cererii, desi companiile sale ofera zboruri speciale pentru repatrierea cetatenilor, relateaza agentia EFE.

10:43: Medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectionase "Matei Bals", spune ca pandemia la nivel national ar putea fi tinuta sub control daca oamenii ar sta pana la 10 saptamani acasa.

"Minimum sase saptamani, opt saptamani ar fi OK, 10 saptamani ar fi ideal", a spus Streinu Cercel.

10:37: Noua Zeelanda a anuntat ca incepand de joi, la miezul noptii, granitele sale vor fi inchise pentru straini.

10:35: Peste 40 de profesori de la scoala privata Genesis College ofera lectii online gratuite pentru copiii cadrelor medicale, din dorinta de a-i sprijini in aceasta perioada dificila si plina de provocari.

Astfel, elevii doritori se pot inscrie la lectii de limba romana, matematica, chimie, biologie, fizica, limbi straine, istorie, muzica si arte. In plus, copiii pot alege si cursuri de informatica, dezvoltare personala, antreprenoriat, sport, pian sau design. Toate lectiile vor fi sustine online si sunt destinate atat elevilor din clasele primare si gimnaziale, cat si liceenilor, iar cei din clasele terminale pot beneficia si de pregatire pentru evaluarile si examenele nationale.

10:30: Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca in cursul zilei de miercuri a fost facilitata repatrierea a 100 de cetateni romani (74 din Malta si 26 din Egipt, iar in cursul acestei dimineti alti 89 de cetateni romani au revenit cu bine din Spania, dupa ce au fost blocati pe aeroportul din Barcelona.

10:27: Compania Tesla s-a oferit sa produca sisteme de ventilatie pentru bolnavii de coronavirus care au dificultati de respiratie, dupa ce autoritatile americane au lansat un apel la donatii de masti respiratorii.

10:12: Rusia a inregistrat primul deces cauzat de coronavirus, potrivit AFP.

10:10: Premierul Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul a decis, prin HG, suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 42 de milioane pentru sustinerea centrelor de carantina, prin DSP-uri.

Totododata, a fost suplimentat bugetul MAI cu 100 de milioane, pentru a putea asigura achizitiile necesare pentru Politie, Politia de Frontiera, DSU si Jandarmerie.

10:02: Aproximativ 12.500 de persoane au ajuns in Romania prin Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II, pana joi dimineata, 180 dintre acestea sunt plasate in carantina.

09:46: Epidemia de COVID-19 a ucis cel putin 35 de persoane intr-un azil de batrani de tip spital de langa Seattle, informeaza AFP.

Mai mult de jumatate dintre decesele cauzate de Covid-19 in statul Washington, unul dintre principalele focare ale pandemiei in SUA, au legatura cu centrul Life Care din Kirkland.

09:53: Raportarea noilor cazuri confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) se va face, de joi, intr-un buletin de presa pentru ora 13.00, cu o singura raportare/ zi a cazurilor,anunta Grupul de Comunicare Strategica.

09:44: 13 detinuti din Penitenciarul Botosani au intrat in izolare, dupa ce unul dintre acestia ar fi intrat in contact cu un suspect de coronavirus, scrie Agerpres.

09:25 - O reuniune internationala a musulmanilor ce urma sa aiba loc in insula indoneziana Sulawesi a fost anulata in cadrul eforturilor de limitare a noului coronavirus.

09:23 - Pietele bursiere globale au inregistrat si miercuri scaderi semnificative, pe fondul temerilor investitorilor ca masurile de stimulare anuntate in ultimele zile nu vor fi suficiente pentru a evita o recesiune provocata de pandemia de coronavirus.

09:20 - Noua Zeelanda isi inchide granitele pentru toate persoanele cu exceptia cetatenilor sai si a rezidentilor permanenti, a declarat premierul Jacinda Ardern.

09:16 - Festivalul de creatie Cannes Lions a fost amanat din cauza coronavirusului. Evenimentul urma sa aiba loc intre 22 si 26 iunie, dar a fost reprogramat sa aiba loc intre 26 si 30 octombrie.

09:15 - Autoritatile din Japonia au ridicat joi starea de urgenta declarata luna trecuta pe insula Hokkaido din cauza epidemiei cu noul coronavirus, dupa ce au constatat semne de scadere a infectiilor, scrie Agerpres.

09:11 - Clubul Fermierilor Romani solicita constituirea unei celule de criza la nivelul Ministerului Agriculturii, in contextul pandemiei.

09:08 - Presedintele american Donald Trump a promulgat miercuri legea privind pachetul de ajutoare pentru cei afectati de efectele epidemiei de coronavirus, informeaza dpa. Costurile economice sunt estimate la 100 de miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

09:07 - Spitalul Judetean Galati va fi dotat cu un aparat pentru efectuarea testelor in vederea depistarii coronavirusului. Autoritatile au semnat deja contractul pentru achizitia aparatului, care va ajunge aici in cateva zile.

09:02 - Celebrul saxofonist afro-jazz Manu Dibango a anuntat pe Facebook ca a fost diagnosticat cu Covid-19 si ca este spitalizat.

08:59 - Guvernul de la Paris va pune in practica un dispozitiv aerian, in colaborare cu compania Air France, pentru a le permite francezilor blocati in strainatate din cauza epidemiei COVID-19 sa se intoarca in tara, potrivit AFP.

08:57 - Intregul land austriac Tirol si cei circa 750.000 de locuitori ai sai au fost plasati in carantina, izolati de restul tarii din cauza virulentei epidemiei noului tip de coronavirus in aceasta regiune alpina, informeaza AFP.

08:53 - Ford Motor, General Motors si Fiat Chrysler Automobiles vor opri activitatile la fabricile din Statele Unite, cedand presiunilor din partea sindicatului care reprezinta circa 150.000 de muncitori, transmite Reuters.

08:50 - Premierul Australiei, Scott Morrison, a decis sa interzica accesul tuturor cetatenilor straini care nu au resedinta in tara, pentru ca cele mai multe cazuri de infectie cu coronavirus au fost persoane venite din strainatate.

08:41 - Ministerul Sanatatii din Mexic a confirmat primul deces cauzat de coronavirus din aceasta tara. Este vorba despre un barbat de 41 de ani, care suferea deja de diabet.

08:33 - Familia care detine compania Ferrari doneaza 10 milioane de euro si 150 de ventilatoare pentru combaterea epidemiei de COVID-19 in Italia, potrivit unui anunt postat pe pagina oficiala a Formulei 1.

08:14 - Mai mult de 99% dintre cei care au decedat in Italia sufereau deja de alte boli, potrivit unui studiu efectuat de Autoritatea nationala de Sanatate din Italia, unde rata de deces, 8% din totalul persoanelor infectate, este mai mare decat in alte tari.

Aproape jumatate dintre victime sufereau de cel putin trei alte boli si aproximativ un sfert de una sau doua maladii. Varsta medie a mortilor din Italia este 79 de ani.

08:01 - Carturesti a decis sa inchida in zilele urmatoare majoritatea librariilor din Bucuresti si din tara, pentru a proteja sigurata angajatilor si a cititorilor. Libraria online carturesti.ro ramane deschisa si cititorii sunt incurajati sa sprijine librariile fizice prin comenzi online in urmatoarea perioada.

07:38 - SUA suspenda serviciile obisnuite de acordare de vize in "numeroase tari", relateaza AFP. Consulatele au anulat toate programarile obisnuite pentru eliberarea acestor vize "in majoritatea tarilor lumii", a anuntat Departamentul de Stat, dar nu a precizat care sunt tarile in cauza, recomandand sa se consulte site-ul de pe Internet al ambasadelor sale.

07:21 - Este prima zi in care si Marea Britanie a decis sa inchida scolile, insa nu chiar pe toate. Unele vor ramane deschise pentru copiii lucratorilor din sectoare esentiale, cum sunt cei din domeniul sanatatii.

Inchiderea unui numar atat de mare de scoli va avea un impact economic si social major pentru a cincea mare economie din lume. Masura va afecta vietile a aproape 9 milioane de copii si obliga parintii sa stea acasa, in loc sa mearga la serviciu.

07:03 - Managerul Institutului "Matei Bals" din Capitala, Adrian Streinu Cercel, a afirmat ca circa 20% dintre romanii care au intrat in tara in ultima perioada "au scapat de izolare si de carantina". Medicul estimeaza ca primul val al epidemiei de coronavirus va avea loc dupa Paste.

07:01 - Presedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a decretat stare de urgenta pentru combaterea pandemiei de coronavirus, anunta Politico.eu. Portugalia se alatura, astfel, statelor europene care au impus aceasta masura exceptionala, intre care se numara si Romania.

06:56 - Doi membri ai Congresului american s-au infectat cu coronavirus, ei fortand si alti parlamentari cu care au intrat in contact sa se autoizoleze, scrie Washington Post. Mario Diaz-Balart si Ben McAdams au declarat ca primele simptome au inceput sa apara sambata seara.

06:45 - Palatul Victoria anunta ca Guvernul a adoptat azi-noapte trei ordonante de urgenta referitoare la criza coronavirus, insa fara sa dea detalii.

Acestea se refera la:

- modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2

- aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant

- unele masuri fiscal bugetare

06:36 - Un medic chinez, care are un laborator in Wuhan, sustine ca a reusit sa trateze de COVID-19 noua persoane in varsta cu ajutorul injectiilor cu celule stem, transmite Daily Mail. Pacientii tratati de doctor fusesera internati cu pneumonie provocata de noul tip de coronavirus.

06:30 - Vo, un orasel din nordul Italiei, situat langa Venetia, nu a mai raportat niciun caz nou de COVID-19, dupa un experiment ce a implicat testarea tuturor locuitorilor sai, anunta Sky News. Localitatea numara 3.300 de persoane si toate au fost testate pentru infectia cu coronavirus.

06:24 - China nu a raportat, joi, nicio infectie locala, acest lucru avand loc pentru prima data de cand a inceput criza coronavirusului, in urma cu trei luni, scrie New York Times. Toate cazurile nou diagnosticate sunt ale unor persoane care au venit din alta parte.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#coronavirus pandemie, #coronavirus masuri Romania, #coronavirus morti, #coronavirus Romania , #coronavirus