De la ora 22:00 e restrictionata circulatia pe timp de noapte. Romania a inregistrat 7 decese in doua zile

Luni, 23 Martie 2020, ora 23:47
92823 citiri
De la ora 22:00 e restrictionata circulatia pe timp de noapte. Romania a inregistrat 7 decese in doua zile
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a intrat intr-o noua etapa a luptei cu pandemia. Luni este prima zi cu un bilant de peste 100 de noi imbolnaviri in 24 de ore. Mai exact, de duminica pana luni s-au inregistrat 143 de cazuri noi. Bilantul total ajunge la 576, din care 7 pacienti au murit pana acum.

De luni s-a intors si iarna care ne aduce chiar si temperaturi negative si autoritatile impun reguli mult mai stricte de izolare si circulatie pentru a stopa raspandirea bolii.

Tot luni, incepand cu ora 22:00, a intrat in vigoare ordonanta militara nr. 2, astfel ca romanii nu mai pot iesi din casa, intre orele 22.00 - 06.00, decat cu un motiv bine intemeiat.

Intre timp, in lume situatia nu pare a se imbunatati: sunt peste 367.000 de cazuri de infectie si peste 16.000 de decese, fiind afectate 169 de tari si teritorii. Acest numar de cazuri diagnosticate oficial nu reprezinta insa decat o parte din numarul real de infectii, in conditiile in care multe tari testeaza in prezent doar acele cazuri care necesita spitalizare.

Pe de alta parte, guvernele pompeaza bani pentru a salva economia greu incercata de aceasta criza. De exemplu, la noi, sunt 250.000 de contracte de munca suspendate doar in luna martie.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati:

23:46 - Primarul general, Gabriela Firea, a afirmat luni seara ca daca ultimele recomandari ale autoritatilor privind autoizolarea la domiciliu vor continua sa fie incalcate, exista posibilitatea inchiderii parcurilor mari ale Capitalei, care sunt in administratia Primariei.

23:38 - Deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in jur de 5%, daca aceasta criza provocata de pandemia de coronavirus va dura una sau doua luni, dar daca va tine mai mult deja este foarte greu de prezis unde ne putem duce, a declarat, luni seara, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

23:30 - Un constantean in varsta de 32 de ani, aflat in izolare la domiciliu, nu a respectat aceasta masura, iesind din locuinta si fiind vazut de politisti. El a fost dus intr-un centru de carantinare si amendat cu 100 de lei, conform News.ro.

23:18 - Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunta ca stocurile de alimente sunt suficiente, culoarele de aprovizionare sunt functionale, iar camioanele cu marfuri dinspre Europa circula in continuare, el anuntand ca, chiar daca pe viitor s-ar lua decizia de a restrictiona circulatia persoanelor si pe timp de zi, va fi posibila deplasarea la magazine si farmacii.

23:11 - Primarul Nicolae Robu a anuntat, luni seara, ca 80 de echipaje de politie vor patrula toata noaptea prin Timisoara, pentru a asigura respectarea ordonantei militare privind interzicerea circulatiei pe timp de noapte.

23:00 - Premierul britanic Boris Johnson a anuntat noi restrictii in vederea stoparii raspandirii Covid-19, el subliniind ca pandemia de coronavirus este cea mai mare amenintare cu care s-a confruntat Marea Britanie in ultimele decenii.

Incepand de luni seara, cetatenii vor putea iesi din casa doar pentru cumparaturi absolut necesare, pentru motive medicale si pentru a merge la munca doar daca este "absolut necesar".

22:55 - Sunt cozi pentru teste si tratament pentru Covid-19, la Marsilia, unde un medic francez a decis sa trateze toti bolnavii de Covid-19 cu hidroxiclorochina si azitromicina. Pacientii infectati cu noul coronavirus spun ca se simt bine la cateva zile dupa inceperea tratamentului.

22:40 - Uniunea Salvati Romania (USR) Constanta solicita ministrului Afacerilor Interne sa puna la dispozitia cadrelor medicale constantene Hotelul Meridian din Mamaia pentru ca personalul medical sa fie cazat separat, urmand ca prin aceasta masura sa fie protejati atat medicii si asistentii medicali, cat si familiile acestora.

22:31 - Marionnaud Paris a anuntat ca isi va inchide magazinele din mall-uri, compania recomandand clientilor sa apeleze la cumparaturi online. Masura a fost luata pentru siguranta angajatilor si a clientilor.

22:24 - Un grup de 109 cetateni romani va fi adus in tara din Venetia, luni seara, cu o cursa aeriana privata, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

22:21 - Alti patru medici de la Spitalul Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe au fost diagnosticati cu COVID-19, numarul total al acestora ajungand la cinci, informeaza conducerea institutiei.

"Prin prezenta va informam asupra faptului ca in cursul zilei de ieri si azi (22 si 23 martie 2020) la 38 de angajati ai spitalului au fost efectuate teste COVID-19. In urma testarii, alte 4 cazuri au fost confirmate. La acestea se mai adauga primul cadru medical infectat cu noul coronavirus, al carui rezultat pozitiv a reiesit ieri, 22 martie", se arata intr-un comunicat de presa, remis luni seara.

22:20 - Presedintele Cyril Ramaphosa a anuntat luni interdictia generala a circulatiei in Africa de Sud incepand de joi de la miezul noptii, transmite AFP. De luni dupa-masa, armata sud-africana a fost desfasurata in metropola economica Johannesburg.

22:16 - O asociatie din Timisoara a organizat o strangere de fonduri pentru Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, unde sunt internate cazurile de pacienti infectati cu coronavirus.

Doritorii pot trimite SMS la nr. 8841 cu textul DONATIE. De asemenea, este deschis pentru donatii si contul BCR cu nr. RO84RNCB0255113757760002, pe numele Asociatiei Doctor Victor Babes Timisoara, str. Gheorghe Adam nr 13, CUI 18737642.

22:05 - Intra in vigoare ordonanta militara nr. 2. Astfel, incepand din aceasta seara, romanii nu mai pot iesi din casa, intre orele 22.00 - 06.00, decat cu un motiv bine intemeiat.

22:00 - Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a anuntat luni seara interdictia totala a oricaror deplasari ale civililor incepand de marti, cu exceptia cazurilor de stricta necesitate, transmite Reuters. Masura se va aplica pana in 13 aprilie.

21:39 - Transportatorii de marfuri vor avea la dispozitie pe teritoriul Romaniei cinci culoare de tranzit, au anuntat, luni seara, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor si Ministerul Afacerilor Interne.

21:34 - Militarii spanioli au gasit batrani abandonati, chiar morti in paturi, in azilurile afectate de coronavirus din Spania, a anuntat luni Ministerul apararii de la Madrid.

21:32 - Pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca o recesiune globala in 2020, care ar putea fi mai rea decat cea inregistrata in timpul crizei financiare din 2008-2009, a avertizat luni Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta la o redresare in 2021, transmite Reuters.

21:30 - Grupul de Comunicare Strategica a anuntat, luni seara, ca rezultatul testarii pentru noul coronavirus (COVID-19) in cazul premierului Ludovic Orban va fi comunicat in cursul zilei de marti, in intervalul orar 10.00 - 12.00.

21:23 - Vaporii din tigarile electronice pot transmite coronavirusul, avertizeaza dr. Florin Mihaltan, pneumolog la Insitutul Marius Nasta.

"Ceata pe care o creeaza acei vapori este potential contaminata, la fel ca picaturile de saliva pentru cei din jur, daca individul respectiv este o sursa de contagiune", spune Florin Mihaltan, medic pneumolog, pentru Mediafax.

21:09 - Franta a inregistrat in aceasta seara 19.856 de cazuri confirmate de Covid-19, adica cu 3.176 in plus fata de duminica seara. 8.675 de persoane sunt in prezent spitalizate, adica 1.435 in plus fata de duminica. Printre ele, 2.082 sunt la Terapie Intensiva, adica 335 in plus fata de ieri, a anuntat ministrul Sanatatii, Olivier Veran.

De altfel, 860 de decese au fost recenzate de la inceputul epidemiei, 186 doar in ultimele 24 de ore, informeaza News.ro.

21:04 - Ministrul Apararii Nicolae Ciuca a transmis un mesaj catre populatie, pe care o indeamna sa ramana in case si descrie coronavirusul ca fiind "un inamic nevazut, fara tabara militara si fara doctrina sau strategie de atac".

21:02 - Ministerul Apararii a postat pe Facebook imagini video in care militarii arata, pas cu pas, cum poate fi prevenita infectarea cu noul coronavirus.

21:01 - Politia Arges a confiscat, luni, aproape 600 de litri de substanta lichida, despre care se presupune ca este spirt. Producatorul trecut pe eticheta nu exista insa, astfel ca vanzatorului i-a fost intocmit un dosar penal pentru falsificare sau substituirea de alimente ori alte produse.

21:00 - Au fost introduse unor restrictii de circulatie a persoanelor, in Maramures, potrivit deciziei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (SCJU). Astfel, persoanele peste 60 de ani au voie sa iasa la cumparaturi doar intre orele 7 si 11.

20:54 - Bilantul pandemiei a depasit nivelul de 16.000 de morti la nivel mondial si se inregistreaza peste 367.000 de cazuri de coronavirus, conform cifrelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA) si citate de Mediafax.

20:47 - Barbatul in varsta de 38 de ani identificat numai cu prenumele Mattia, cunoscut ca "pacientul 1" in epidemia provocata de coronavirus in Italia, a fost externat dintr-un spital din Pavia, fiind considerat vindecat, transmite luni dpa.

20:42 - O pacienta in varsta de 95 de ani din Modena, Italia, s-a vindecat de coronavirus si va fi externata in curand. Ea a fost internata in spital pe 5 martie.

20:39 - Un patinoar din Madrid va fi amenajat pentru a aduce trupurile victimelor coronavirusului in capitala care numara deja mai mult de 1.200 de morti, au anuntat luni autoritatile municipale si regionale.

20:32 - Agentia pentru Medicamente din SUA a decis sa relaxeze temporar conditiile impuse pentru producerea de ventilatoare, in conditiile razboiului global cu coronavirusul.

Multe companii s-au aratat dornice sa se implice in multiplicarea acestor aparate esentiale pentru supravietuirea pacientilor grav afectati de COVID-19, insa erau impiedicati de restrictiile impuse de FDA, relateaza AXIOS. Fabricantii de componente sunt astfel stimulati sa gaseasca solutii de avarie.

20:30 - Germania va prelua 6 pacienti italieni in stare grava, pentru a-i trata, a anuntat premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer, citat de Leipziger Volkszeitung. Germania a fost primul stat european care a oferit sprijin Italiei, anuntand ca ii va trimite 1 milion de masti.

Tot Germania, prin landul Baden-Wuerttemberg, a preluat si 10 pacienti francezi aflati in stare grava si care necesitau ventilatie artificiala.

20:27 - Un aparat de analiza a testelor pentru COVID-19, achizitionat din Coreea de Sud, a fost donat, luni, de o asociatie ieseana Spitalului de Boli Infectioase, astfel ca la aceasta unitate medicala se vor putea procesa 450 de teste pe zi, fata de numai 50 in prezent.

20:23 - Provincia chineza Gansu trimite judetului Alba, cu care este infratit din 2004, echipamente medicale si de protectie, a anuntat luni seara Consiliul Judetean (CJ) Alba.

Este vorba despre 2.000 de costume de protectie, 2.000 de masti N95 si 20.800 de masti de uz general, aflate acum in tranzit via Shanghai.

20:20 - Guvernul anunta ca a lansat o noua platforma online din ecosistemul de lupta contra efectelor COVID-19 CeMaFac (cemafac.ro), componenta a proiectului stirioficiale.ro.

"cemafac.ro este un ghid simplu si practic bazat pe scenarii posibile prin care populatia Romaniei poate trece. Aceasta platforma te va ghida pentru diferitele situatii si te va aduce mai aproape de masurile recomandate de autoritati pentru o mai buna protejare a ta, a familiei si a comunitatii tale in aceasta perioada", potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

20:08 - A fost inregistrat al saptelea deces in Romania: este vorba despre un barbat in varsta de 65 ani, internat la Spitalul Universitar Bucuresti.

20:03 - Comisia Europeana cere asigurarea fluxului continuu al marfurilor in toata Uniunea Europeana prin "culoare verzi".

Pentru a se asigura ca lanturile de aprovizionare din intreaga UE continua sa functioneze, se solicita statelor membre sa desemneze neintarziat toate punctele interne corespunzatoare de trecere a frontierei din cadrul retelei transeuropene de transport (TEN-T) ca puncte de trecere a frontierei pentru "culoarele verzi". Punctele de trecere a frontierei pentru "culoarele verzi" trebuie sa fie deschise tuturor vehiculelor de marfa, indiferent de natura marfurilor pe care le transporta.

19:59 - Un aparat de testare a probelor prelevate persoanelor suspecte de infectarea cu noul coronavirus a fost donat Spitalului de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi, cu ajutorul banilor stransi, in mai putin de 10 zile, de pe retelele de socializare de fondatorul Asociatiei Casa Share.

19:54 - Olaf Scholz, ministrul german de Finante, a declarat, luni, ca economia germana se va contracta cu 5% in acest an din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Financial Times.

19:47 - Artista folk Claudia Serdan, care locuieste in regiunea italiana Lombardia, in oraselul Legnano, situat la 15 kilometri de Milano, a declarat luni, pentru Agerpres, ca pe fondul cresterii numarului imbolnavirilor cauzate de coronavirus, televiziunile din Italia si-au oprit programele pentru a anunta ca se cauta 300 de medici pentru a lupta cu acest virus si ca acestui apel i-au raspuns 8.000 de persoane.

19:39 - Protectia Civila din Italia a anuntat luni un nou bilant al pandemiei de coronavirus: 601 de persoane moarte si 3.780 de cazuri noi de infectare.

19:34 - Pandemia de coronavirus "se accelereaza" dar traiectoria ei poate fi modificata, a estimat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii, solicitand tarilor sa treaca la "atac" prin testarea tuturor cazurilor si plasandu-i in carantina pe cei apropiati acestora, scrie AFP.

19:23 - cora Romania a anuntat luni ca modifica programul hypermarketurilor sale, in concordanta cu noile masuri anuntate de catre autoritati, care limiteaza circulatia persoanelor pe timp de noapte. Astfel, toate magazinele lantului vor fi deschise intre orele 07:30 - 20:30, iar accesul intre orele 07:30 - 08:00 este dedicat persoanelor varstnice, de peste 65 de ani, precum si cadrelor medicale.

19:19 - Componentii trupei Aerosmith si-au indemnat fanii si pe toate celelalte persoane sa ramana acasa, sa "interactioneze online" si sa nu se adune in locuri publice in timpul pandemiei de coronavirus.

19:09 - Parlamentul Bulgariei a modificat luni legea prin care se declara starea de urgenta pentru limitarea raspandirii coronavirusului, informeaza Reuters. Dupa ce presedintele Rumen Radev si-a exercitat dreptul de veto impotriva actului normativ, sustinand ca ar putea fi afectate economia si libertatea de exprimare, parlamentarii au eliminat unele articole.

19:00 - Presedintele tunisian Kais Saied a ordonat luni armatei sa se desfasoare in strada, pentru a impune respectarea izolarii decretate duminica in intreaga tara, in vederea opririi raspandirii noului coronavirus, a anuntat presedintia tunisiana, citata de News.ro

18:59 - Metrorex dezinfecteaza zilnic trenurile cu un aparat care emite vaporii unui biocid, procedura industriala care se numeste nebulizare 3D, despre care compania de transport spune ca este una mult mai eficienta.

18:58 - Coreea de Sud, tara care nu a limitat mobilitatea cetatenilor sai in pofida epidemiei de coronavirus si care a reusit sa stabilizeze curba noilor contagieri, si-a reinnoit apelul la mentinerea distantarii sociale pentru a evita o relansare a cazurilor, potrivit Agerpres.

18:55 - Politistii din Timisoara au confiscat, luni, peste 40.000 de manusi, 105 litri de dezinfectant, dar si masti, bonete si talpi, acestea fiind comercializate de un barbat in piata volanta din oras.

18:45 - Al saselea deces din cauza coronavirusului s-a inregistrat, luni, la Arad. Este vorba de un barbat de 64 de ani, care era intubat, la Terapie Intensiva.

18:43 - Norvegia si Marea Britanie au anuntat ca sunt pregatite sa boicoteze Jocurile Olimpice de la Tokyo daca aceasta competitie va avea loc la data prevazuta, scrie News.ro.

18:42 - Premierul rus Mihail Misustin a dat Guvernului "termen de cinci zile" sa dezvolte un sistem care sa permita - prin folosirea datelor geolocalizarii telefoanelor mobile - o depistare a deplasarii persoanelor care s-au aflat in contact cu pacienti contaminati cu noul coronavirus.

18:40 - Guvernul german a anuntat luni ca a repatriat 120.000 dintre cei 200.000 de cetateni germani blocati in strainatate de pandemia noului coronavirus, scrie News.ro.

18:34 - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta ca documentul care atesta starea de carantina a persoanei asigurate, in baza caruia este eliberat certificatul de concediu medical, se poate trimite de catre Directiile de sanatate publica (DSP) persoanelor aflate in aceasta situatie si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

18:32 - Primul test pentru coronavirus al cancelarului german a fost negativ, a anuntat un purtator de cuvant al guvernului, Steffen Seibert, citat de DPA.

18:30 - Parlamentul European (PE) lucreaza cu statele membre pentru a se asigura ca Uniunea Europeana poate achizitiona ventilatoare, masti si alte echipamente medicale pentru a fi puse la dispozitia spitalelor din intreaga Uniune, a anuntat luni PE intr-un comunicat postat pe site-ul sau.

18:22 - Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a cerut, luni, procurorilor "toleranta zero" fata de infractori, subliniind ca persoanele care incalca legea "o vor simti". Mesajul, in contextul pandemiei de coronavirus:

18:21 - "De acord sa luam aer, dar fiecare in cartierul sau", acest mesaj al autoritatilor belgiene se impune cu greu la Bruxelles, unde politia a intocmit duminica aproape 288 de procese verbale pentru incalcarea regulilor menite sa combata raspandirea coronavirusului.

18:20 - Austria isi mobilizeaza rezervistii in eforturile de limitare a epidemiei COVID-19, fiind prima data cand autoritatile de la Viena adopta o asemenea masura dupa Al Doilea Razboi Mondial, transmite Reuters.

18:11 - Luni seara, in jurul orei 22, va ateriza la Constanta al treilea avion cu romani repatriati din Italia, informeaza Digi24. In aeronava care va ateriza pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu se vor afla 137 de persoane.

Va fi urmat un protocol strict, care a fost aplicat si sambata: romanii repatriati la cerere vor ajunge sub escorta intr-un centru de carantina institutionalizata, unde vor fi testati si vor ramane izolati timp de 14 zile, paziti de jandarmi. Marti va urma al patrulea transport de romani repatriati, dupa cele doua de sambata si cel de astazi. MAE a informat ca 1.500 de romani vor fi adusi astfel in tara din Italia.

18:02 - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunta achizitionarea unui aparat de dializa pentru Spitalul Victor Babes, care va fi utilizat in tratamentul pacientilor bolnavi de Covid-19 care dezvolta complicatii renale.

17:56 - Centrul de Transfuzii Sanguine din Bucuresti face apel la cetateni sa doneze sange, in conditiile in care din cauza pandemiei de coronavirus, numarul donatorilor a scazut dramatic.

17:47 - Ambasadorul Israelului in Romania, David Saranga, a declarat la Digi24 ca in tara sa cercetatorii au pus la punct o masca deosebita, care nu doar protejeaza, ci chiar poate sa ucida noul coronavirus: "S-au facut teste, rezultatele sunt bune, dar inca mai cercetam. In primul rand trebuie sa vedem ca reuseste sa gaseasca moduri pentru a ucide virusul 100%, pentru ca daca vorbim despre 75%, cum e acum, nu este suficient. Dupa ce va reusi, o sa trecem la productia in masa".

Israelul va testa de acum inainte pana la 10.000 de oameni pe zi, a confirmat acesta. In ceea ce priveste vaccinul la care se lucreaza in Israel, "Mai dureaza 3 luni pana incepem testarea pe oameni, iar dupa aceea procesul mai dureaza cam un an", a mai punctat ambasadorul.

17:43 - Rompetrol - KMG International doneaza carburant pentru transportul medical de urgenta, finanteaza cercetarea si achizitionarea de echipament, kituri de testare si materiale necesare pentru unitatile medicale din comunitatile unde compania isi desfasoara activitatea.

17:32 - Ministerul Apararii Nationale anunta ca a demarat masurile necesare pentru suplimentarea numarului de posturi din sistemul medico-militar, astfel ca face angajari pentru o perioada de sase luni.

"Sunt disponibile functii de medici in diferite specialitati (boli infectioase, epidemiologie, pneumologie, medicina de urgenta, medicina de laborator, anestezie si terapie intensiva, radiologie si imagistica medicala, igiena, medicina interna, medicina de familie), asistenti medicali si farmacisti, in spitalele militare, institutele si centrele medicale ale MApN, din Bucuresti, Brasov, Craiova, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Iasi, Pitesti, Sibiu si Timisoara", anunta MApN.

17:28 - In premiera, un contract de finantare pe fonduri europene a fost semnat in format electronic, la Galati, din cauza pandemiei de coronavirus. Este vorba despre un proiect privind extinderea unui complex de agrement pentru pescari, semnat de presedintele Consiliului Judetean in fata unui computer.

17:20 - Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat luni, ca nu este nevoie de niciun fel de certificat de stare de urgenta pentru IMM-urile care vor sa acceseze linia de credit pentru investitii sau capital de lucru. De asemenea, Citu a anuntat ca, in cel mult 48 de ore, va anunta o solutie pentru clientii bancilor.

17:11 - Angajatii majoritatii centrelor NASA din SUA au trecut la munca de acasa pentru a se feri de contaminarea cu noul coronavirus, iar conducerea Agentiei spatiale americane a anuntat ca vor exista intarzieri in pregatirea si derularea mai multor misiuni stiintifice, fiind afectat si programul de constructie a noului telescop spatial James Webb, ce urmeaza sa ia locul telescopului Hubble.

17:08 - Grecia a lansat luni un apel adresat personalului medical voluntar pentru a combate epidemia COVID-19:

"Programul de voluntariat se adreseaza tuturor celor care isi pot oferi serviciile, precum medicii, personalul medical, psihologii, studentii la medicina si cercetatorii in sanatate pensionati", a precizat luni o purtatoare de cuvant a guvernului, Aristotelia Peloni.

16:52 - Autoritatile de sanatate publica anunta cine, cum si cand va fi testat de Covid-19:

Astfel, vor fi testati, in ordine, persoane simptomatice cu istoric de calatorie internationala, contactii apropiati simptomatici ai cazurile confirmate, personalul medico-sanitar (incluisv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat, cazurile de SARI (sindrom respirator acut) testate negativ de gripa din toate categoriile de varsta si din toate spitalele si persoanele institutionalizate simptomatice.

Iata AICI pe larg comunicarea Institutului National de Sanatate Publica despre testarile de Covid-19

16:48 - Cinci detinuti au fost testati pozitiv cu noul coronavirus, a anuntat Cancelaria, la o zi dupa noi incidente, unele grave, in mai multe inchisori din Franta. Ministerul Justitiei nu a precizat insa in ce inchisori se afla acesti detinuti contaminati.

16:43 - Consiliul Judetean Dambovita a transmis, luni, o scrisoare guvernatorului Regiunii Autonome Guangxi (China), prin care cere ajutor umanitar constand in materiale si aparatura medicala, in contextul evolutiei COVID-19 din tara noastra.

16:41 - Un angajat al Parlamentului European infectat cu coronavirus a murit. El lucra la Departamentul IT.

16:35 - Spitalele germane care au nevoie de mai multe paturi, mai mult personal si echipament pentru contracararea epidemiei de coronavirus vor primi ajutor financiar, a anuntat luni ministrul german al sanatatii Jens Spahn.

16:30 - Raiffeisen Bank a inceput implementarea de masuri pentru antreprenorii cu credite in derulare care intampina greutati, in sensul amanarii cu 3 luni a ratelor de capital si prelungirii pe o perioada intre 3 si 12 luni a liniilor de credit scadente in perioada imediat urmatoare.

16:27 - Ministrii Economiei si Finantelor din statele membre G20 au convenit sa pregateasca impreuna un plan in vederea iesirii din criza cauzata de noul coronavirus, a anuntat luni pe Twitter ministrul francez Bruno Le Maire. Conferinta telefonica intre ministrii finantelor din statele membre G20 a confirmat luni "impactul economic violent" asupra cresterii economice mondiale si liderii au convenit asupra principiului unei "sustineri financiare a tarilor aflate in curs de dezvoltare".

16:24 - Centrul de Resurse Juridice (CRJ) atrate atentia ca persoanele cu probleme de sanatate mintala prezinta un risc crescut de imbolnavire cu Covid-19. Autoritatile trebuie sa se asigure ca pacientii cu probleme de sanatate mintala sunt protejati.

16:19 - Varful epidemiei ar putea fi atins in tara noastra peste circa doua saptamani, a declarat profesorul Molnar Geza pentru publicatia locala Cluj24. El mai afirma ca virusul nu poate fi oprit, ci doar temporizat.

"Daca ramanem in Romania tot asa ca acum ca depistare si ca aplicare a strategiilor reglementate - si-s bine reglementate, dupa parerea mea -, atunci primul varf va fi undeva in maximum doua saptamani. Dar..., dar, cunoscand obiceiurile si disciplina populatiei Romaniei, dupa Pasti, la 7-14 zile vom mai avea un varf, fara nicio discutie. Pentru ca de sarbatori multi vom navali in mediul rural, vom avea intalniri, reuniuni familiale, rude etc. Sub acest aspect, din pacate ne asteptam si la ruralizarea acestor cazuri, la aparitia lor si la sate, pentru ca acum marea majoritate sunt in urban",

16:16 - Numarul cadrelor medicale din Spitalul Judetean din Suceava infectate cu noul coronavirus a ajuns la 52. Astfel, acesta a fost inchis si va fi transformat in spital pentru COVID-19, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Nelu Tataru.

16:12 - Fiecare persoana care nu mai are loc de munca si nu se incadreaza la conditiile pentru obtinerea somajui tehnic va primi, daca isi pierde locul de munca, un salariu minim brut pe tara, a anuntat Ionel Danca, la Digi24, precizand ca se vor face corectii in perioada urmatoare, in functie de noile situatii inregistrate.

16:10 - Hospice Casa Sperantei, ONG care asigura tratament paliativ pacientilor cu boli incurabile din Romania, care are doua spitale cu servicii integrate, in Brasov si Bucuresti, echipe mobile in patru orase - Bucuresti, Brasov, Fagaras si Zarnesti, sase sedii destinate oferirii de ingrijire paliativa si educatie si peste 100 de paturi pentru internare si activitati adiacente, destinate ingrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile, cere statului sa nu-si abandoneze bolnavii.

"Bolile incurabile si cancerul nu tin cont de context, tratamentele si durerea nu pot fi puse pe pauza, iar pacientii nostri - copii si adulti - au nevoie urgenta de sprijin si ingrijire de specialitate. Ultimele zile ne-au aratat, din nefericire, efectele necrutatoare pe care le are virusul asupra pacientilor oncologici sau cronici. 𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗲𝗶, 𝗺𝗮𝗶 𝘁𝗮𝗿𝘇𝗶𝘂 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗶 𝗽𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗮𝗿𝘇𝗶𝘂.

Bolnavii de cancer din Romania sunt printre cei mai expusi in fata pericolului epidemiei de coronavirus. In acest moment, pacientii oncologici sunt externati din spitale de stat si trimisi acasa, uneori fara tratament. Sunt parintii nostri, prietenii nostri, colegii nostri, vecinii nostri, poate copiii nostri. Li s-au inchis deja usi si au auzit un descuranjat si rece 'nu se mai poate face nimic', cand mai sunt atat, atat de multe de facut", se arata intr-un comunicat al Hospice.

16:07 - FePAL - Federatia Parintilor si Apartinatori Legali face un apel catre autoritati pentru o comunicare responsabila care sa analizeze deopotriva si scenariile legate de digitalizarea unitatilor de invatamant.

"Anuntarea abrupta a posibilitatii inghetarii anului scolar intr-un manunchi de trei scenarii din care primul este deja imposibil si depasit, este o grava eroare de comunicare care arunca deopotriva, elevi, profesori si parinti pe panta renuntarii la a se mai stradui cu transpunerea in on-line a lectiilor si a procesului de invatare", se arata intr-o cumunicare a Federatiei.

16:03 - Medicii Spitalului Drobeta Turnu Severin cer autoritatilor ca toti pacientii care ajung in Urgente sa fie testati pentru coronavirus deoarece riscul de imbolnavire, atat a personalului medical, cat si celorlalti bolnavi, este foarte mare, in conditiile in care decizia testarii apartine DSP.

16:00 - Decizia autoritatilor de a bloca internarile si operatiile de pe-o zi pe alta are reactii pe masura. Carmen Uscatu, de la Daruieste Viata, atrage atentia ca situatia e critica si acuza autoritatile de crima.

"UMILINTA? NU. CRIMA. Ce fac autoritatile? Numara "VINDECATII" de Covid. Au ajuns la 73. La Institutul Oncologic Cluj cozi afara pana la Gradina Botanica. Oameni cu tratamente agresive, cu imunitatea scazuta isi asteapta randul.... Oncologia de la Spitalul de Urgente Suceava e pe cale sa se inchida. In spital sunt 27 de medici si asistenti medicali, de pe diferite sectii, diagnosticati cu Covid. Unde vor fi dirijati toti pacientii din judetul Suceava? Unde?", a scris Carmen Uscatu pe Facebook, postand un schimb de mesaje.

15:44 - In cursul serii trecute numarul de teste disponibile in cele 11 centre de testare de la nivel national era de 8.612.

15:30 - Sistemul privat de sanatate contesta modul in care Guvernul a anuntat ca de maine nu mai pot face operatii si trebuie sa trimita acasa in 48 de ore toti pacientii.

"Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED solicita autoritatilor competente sa anuleze de urgenta decizia prin care se restrictioneaza accesul la servicii medicale prin suspendarea consultatiilor din ambulatoriile spitalelor si prin obligativitatea externarii pacientilor care nu reprezinta urgente.

Este nevoie de a analiza urgenta a situatiilor in care se poate aplica cu adevarat acest ordin, nu de pe o zi pe alta. Sunt nenumarate situatiile si variabilele, iar o astfel de impunere poate costa vieti. Un pacient cronic sau un bolnav cu nevoi paliative aflat in supraveghere nu reprezinta urgente, dar o externare poate insemna complicatii si, mai grav, deces", afirma Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

15:27 - Revista londoneza Time Out, o prestigioasa publicatie dedicata gastronomiei si activitatilor zilnice culturale si de divertisment, si-a schimbat denumirea in Time In si a decis sa renunte la editia sa tiparita, dupa ce pandemia de coronavirus i-a obligat pe cititorii ei obisnuiti sa evite iesirile in oras si plimbarile pe strazile capitalei britanice, informeaza Reuters.

15:26 - In toate judetele Ungariei au fost depistate persoane infectate cu noul tip de coronavirus, a anuntat luni sefa Departamentului de Sanatate Publica din aceasta tara, Cecilia Muller, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza MTI.

15:25 - Candidata opozitiei poloneze la prezidentiale Malgorzata Kidawa-Blonska a cerut luni ca alegerile prezidentiale prevazute pentru luna mai sa fie amanate din cauza crizei provocate de epidemia COVID-19, relateaza DPA. Primul tur al alegerilor prezidentiale din Polonia era programat pentru 10 mai, iar al doilea in 24 mai.

Pana in prezent in Polonia au fost raportate 684 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 si consemnate 8 decese.

15:17 - Grupul de Comunicare Strategica anunta ca la acest Romania are in spitale 2.653 de paturi ATI si 1.361 ventilatoare mecanice.

15:03 - Oameni sunt in continuare testati pozitiv cu noul coronavirus la Wuhan, la patru zile dupa ce China a anuntat ca nu mai sunt cazurii noi in epicentrul sau, potrivit unei reviste locale, un lucru care provoaca ingrijorari cu privire la faptul ca virusul se raspandeste in continuare in oras, relateaza Bloomberg.

"Exista in continuare cateva sau o duzina de persoane asimptomatice zilnic", a declarat un oficial de la Centrul chinez de Control si Preventia Bolilor, citat intr-un articol publicat luni de revista Caixin, referindu-se la persane care poarta virusul, dar care nu prezinta simptome.

14:52 - Directorul Directiei de Sanatate Publica Galati a primit mai multe amenintari cu moartea de la persoane necunoscute. Amenintarile au venit imadiat dupa ce au aparut informatii ca bolnavii de coronavirus din Galati ar putea fi dusi la Braila.

14:47 - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat un proiect de act normativ care presupune mai multe masuri, inclusiv desfiintarea cardului de sanatate pe perioada starii de urgenta, ca sa faciliteze acordarea de servicii in conditii de siguranta pentru medici si pacienti.

Se renunta la cardul de sanatate cat e stare de urgenta. CNAS propune masuri ca pacientii sa nu mai stea la cozi

14:41 - Un cuplu de romani care se afla in vacanta in Bali a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus. Starea lor de sanatate este buna la acest moment. In insula indoneziana au fost pana acum 3 cazuri, doua persoane decedand.

14:34 - Secretarul general al Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Tudor Simota, a fost internat la Institutul "Matei Bals", fiind diagnosticat cu coronavirus, au declarat luni pentru News.ro surse oficiale din cadrul institutiei.

Cladirea este acum dezinfectata si este in desfasurare o ancheta epidemiologica pentru a vedea cati angajati au avut contact direct cu el. ONJN se afla in subordinea Ministerului de Finante.

14:26 - India a anuntat luni suspendarea tuturor zborurilor comerciale interne incepand de miercuri. Companiile aeriene indiene nu mai trebuie sa aiba niciun avion in aer incepand de miercuri de la miezul noptii.

14:18 - Incepand de maine, 24 martie, pentru o perioada de 14 zile, se suspenda internarile pentru interventiile chirurgicale si alte tratamente si investigatii medicale spitalicesti, care nu reprezinta urgenta si care pot fi reprogramate.

De asemenea, se suspenda consultatiile programate si programabile, in structurile ambulatorii ale spitalelor publice si private. In termen de 48 de ore, de la intrarea in vigoare a ordinului, se externeaza toti pacientii care nu reprezinta urgente si care nu necesita obligatoriu acordarea ingrijirilor medicale in spital.

Conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului si a permanentei personalului, prin introducerea activitatii medicale in regim de ture si garzi, fara afectarea salarizarii personalului.

14:12 - Directorul Aeroportului International Iasi a anuntat luni ca jumatate dintre angajatii institutiei pe care o conduce au fost trimisi in somaj tehnic. "In fiecare avion sosit la Iasi sunt persoane care mint sau sunt bolnave", spune Catalin Bulgariu, cerand din nou sistarea zborurilor.

14:06 - A fost inregistrat al cincilea caz de deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). Este vorba de un barbat, de 71 ani, din Suceava, confirmat pozitiv pe data de 23.03.2020, internat la Spitalul Judetean Suceava din 21.03.2020.

Persoana a fost internata anterior in sectia de cardiologie unde este posibil contact cu pacienta transferata la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.

14:02 - Presedintele Klaus Iohannis a iesit luni la declaratii pentru a le cere romanilor sa stea in case, avertizand ca urmeaza saptamani multe foarte grele.

"Intr-o cumplita ironie a sortii, a-i ajuta pe ceilalti inseamna a sta departe de ei. Oricat de crunt si paradoxal poate parea acest lucru, este adevarat", a spus Iohannis.

Iohannis: Aveti grija de parinti si bunici, dar de la distanta! Urmeaza saptamani critice

13:55 - Primariile vor primi acces la baza de date din Registrul electoral, a anunta pPresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica, dupa consultari cu ministrul de Interne Marcel Vela. Scopul ar fi identificarea persoanele cu varsta peste 65 de ani care ar putea avea nevoie de ajutor.

13:50 - Un site din Germania, Blitzrechner, propune calcularea nevoii reale de hartie igienica, de care magazinele sunt devalizate in contextul pandemiei noului coronavirus. Utilizatorii pot introduce date precum numarul persoanelor din gospodarie si cat timp le ajunge un sul de hartie igienica, putand, astfel, sa fie calculata o medie.

13:47 - Situatia se inrautateste si in Turcia, care, in doar 11 zile, a inregistrat 1.200 de cazuri si 30 de decese.

13:44 - Numarul deceselor in Spania a crescut luni la 2.182, de la 1.720 cate erau duminica. Spania a inregistrat 462 de decese in ultima zi - mai multe decat cele 394 inregistrate duminica.

A doua cea mai afectata tara din Europa, dupa Italia, Spania inregistreaza de-acum 33.089 de persoane contaminate cu noul coronavirus, fata de 28.572 inregistrate duminica.

13:38 - Medicii de familie din judetul Botosani solicita sprijinul Ministerului Sanatatii pentru asigurarea de masti, manusi si dezinfectanti. Stocurile lor sunt aproape epuizate, iar firmele de distributie care le livrau pana acum aceste produse nu mai dispun de ele.

13:34 - Romanii din Verona s-au mobilizat, dupa ce un spital a ramas fara masti de protectie. Comunitatea romaneasca din Verona a donat materiale si a confectionat masti pentru spitale.

13:30 - Papa Francisc isi amana o vizita pe care o avea programata in Malta, pe 31 mai.

13:24 - Romania este de luni "zona galbena" COVID-19, cu peste 500 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

13:20 - Deputatul USR Teodor Rares Pop si medicul Teodor Berbecar, co-fondator al Caravanei cu Medici, au adresat o scrisoarea deschisa Administratiei Prezidentiale si Guvernului, prin care cer sprijin pentru demararea unei caravane medicale care sa ofere suport in mediul rural in vederea screening-ului, diagnosticarii si tratarii patologiei provocate de COVID-19.

13:19 - Un taiwanez care era plasat in carantina a iesit la discoteca si a fost amendat cu un milion de dolari taiwanezi (30.900 de euro).

13:16 - Kremlinul a transmis luni ca asistenta medicala pe care Rusia o ofera Italiei nu face parte dintr-o incercare de a convinge Roma sa contribuie la ridicarea sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Moscovei. Amintim ca armata rusa a inceput duminica sa trimita pe cale aeriana ajutor medical pentru Italia, in urma unui ordin al presedintelui Vladimir Putin, un gest de bunavointa pe care Moscova l-a etichetat "De la Rusia, cu dragoste".

13:14 - Pana acum au fost intocmite 141 de dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor iar Politia si Jandarmeria au aplicat 665 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea masurilor de izolare/carantina.

De asemenea, cu ocazia formalitatilor de intrare in tara, Politia de Frontiera a intocmit 4 dosare penale, in care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii.

13:11 - De la intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr. 2 si pana in prezent, au fost plasate in carantina institutionalizata 118 persoane care nu au respectat perioada de autoizolare.

Politistii au identificat si 2 persoane care au iesit din centrul de carantina si acestea au fost puse sa stea alte 14 zile.

13:06 - Autoritatile amintesc ca romanii trebuie sa respecte noile prevederi ale ordonantei militare si ca li se recomanda sa iasa din case doar pentru serviciu, cumpararea de bunuri de baza pentru ei si animalele de companie, urgente medicale sau de ingrijire a altor persoane, decese in familie si activitate fizica in apropierea locuintei. Dupa ora 22:00 ei vor avea nevoie de adeverinta de la locul de munca sau declaratie pe propria raspundere.

De luni, iesim noaptea din case doar cu adeverinta sau declaratie: Cum arata formularele si cum trebuie completate

13:04 - Pana acum in Romania au fost facute 11.223 de teste, din care 277 in unitati medicale private.

12:59 - Autoritatile anunta ca printre cei 143 de noi pacienti se afla si un detinut. El fusese transportat pe 11 martie la Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava pentru probleme medicale. In urma testarii realizate astazi, 23 martie, acesta a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19).

Detinutul a fost izolat inca de la momentul incarcerarii, iar la testarea realizata in data de 11 martie a.c., pentru depistarea unei posibile infectii cu COVID-19, rezultatul a fost negativ.

12:53 - Pana astazi, 23 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 576 de cazuri de coronavirus, cu 143 mai mult decat duminica. Pacientii nou confirmati au varsta cuprinsa intre 5 ani si 76 de ani.

Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 73 au fost declarate vindecate si externate (51 la Timisoara, 17 la Bucuresti, 3 la Craiova, unul la Constanta si unul la Iasi). La Terapie Intensiva se afla 15 pacienti, dintre care 7 sunt in stare grava.

4 persoane cu COVID-19 si cu boli cronice preexistente au murit. Ele erau internate in spitale din Bucuresti, Craiova Iasi si Suceava.

Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 5.066 de persoane, in timp ce alte 72.247 de persoane sunt in izolare la domiciliu.

12:47 - Hong Kong le va interzice tuturor nonrezidentilor sa intre pe teritoriul sau incepand de miercuri, a anuntat luni sefa executivului, Carrie Lam, care a ordonat de asemenea tuturor restaurantelor si barurilor sa nu mai serveasca alcool.

12:44 - Criza coronavirusului ar putea costa economia Germaniei undeva intre 255 si 729 miliarde de euro in 2020 precum si peste un milion de locuri de munca, a anuntat luni institutul de cercetari economice Ifo.

12:45 - Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a anuntat ca se lucreaza la un proiect de OUG ca valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai sa fie prelungita.

12:43 - Actori si tehnicieni ai Teatrului pentru Copii si Tineret "Gong" din Sibiu vor citi povesti prin telefon persoanelor singure cu varste de peste 65 de ani. Cei care doresc sa se inscrie pe aceasta lista o pot face si telefonic la numarul 0269 211 349 sau prin e-mail, la organizare@teatrulgong.ro, in limita resurselor interne de care dispune institutia.

12:39 - Ministrul Educatiei, Monica Anisie, spune ca ministerul nu ia in calcul sub nicio forma inghetarea anului scolar sau amanarea examenelor nationale cu un an, precizand ca specialistii din cadrul Ministerului Educatiei lucreaza la mai multe scenarii.

Consiliul National al Elevilor reactionase dur dupa ce vicepremierul Raluca Turcan spusese ca un scenariu luat in calcul este repetarea anului scolar, cerand guvernantilor sa investeasca in pregatirea profesorilor, ca acestia sa reuseasca sa isi tina orele online.

12:33 - Presedintele american Donald Trump s-a declarat "putin furios" in ce priveste atitudinea Chinei in privinta noului coronavirus si a acuzat din nou Beijingul de faptul ca nu a impartasit informatii cruciale cu privire la epidemie. Trump a anuntat ca a transmis Iranului, Coreei de Nord si altor tari ca Statele Unite sunt dispuse sa le ajute in lupta impotriva Covid-19, potrivit Reuters.

12:31 - Ministerul Sanatatii din Israel a lansat o aplicatie care le permite oamenilor sa afle daca au luat contact cu purtatori ai coronavirusului. Aplicatia, numita HaMagen, urmareste locatiile in care persoana care o are instalata s-a aflat si printr-o corelare a datelor cu cele epidemiologice furnizate de stat poate identifica daca in jur se aflau si alti purtatori ai COVID-19, astfel ca ii notifica pe utilizatori in legatura cu data si ora la care ar fi putut fi expus.

12:25 - Primaria Capitalei achizitioneaza un aparat de dializa pentru Spitalul clinic "Victor Babes". Aparatul va ajuta bolnavii de Covid-19 cu insuficienta renala. In Romania au fost inregistrate patru decese din cauza noului coronavirus.

12:16 - Germania a inregistrat o crestere accelerata a cazurilor. Luni erau raportate 22.672 de imbolnaviri si 86 de decese, fata de duminica, cand au fost anuntate 18.610 cazuri si 55 de morti. Institutul Robert Koch a avertizat ca numarul real al cazurilor ar putea fi chiar mai mare.

12:02 - O femeie in varsta de 95 de ani, Alma Clara Corsini, este cea mai batrana pacienta declarata vindecata in Italia. Femeia este din Fanano, provincia Pavullo, si a fost tratata la Modena.

12:00 - Al 4-lea deces din Romania. Este vorba despre o femeie in varsta de 72 ani, internata in data de 21 martie 2020 in Spitalul judetean Suceava, cu afectiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare), fara context epidemiologic (nu are istoric de calatorie, nu a venit in contact cu o persoana confirmata pozitiv).

11:55 - Indicii bursieri europeni sunt in scadere accentuata luni, aproape de minimele ultimilor opt ani, dupa ce mai multe tari au extins masurile de limitare a raspandirii coronavirusului, Italia interzicand chiar si deplasarile interne

11:52 - Aproximativ o suta de studenti de la programele de studii de medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" (UVVG) Arad s-au oferit voluntari in spitale in contextul epidemiei de COVID-19.

11:49 - Pandemia Covid-19 va determina o contractie economica, probabil cea mai mare dupa Marea Depresiune din 1929, iar recuperarea va fi decisa de durata acestei perioade de blocaj, sustine Dmitry Pankin, presedintele Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB).

11:48 - Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a autoizolat in biroul sau din primarie, luni dimineata, dupa ce o angajata a fost confirmata pozitiv cu COVID-19. Primarul a spus ca el se simte bine si ca luni se implinesc 13 zile de cand a tinut audiente impreuna cu angajata confirmata cu COVID-19. Nu are inca rezultatul primului test.

11:47 - Federatia Solidaritatea Sanitara cere modificarea regulilor privind echipamentul de protectie al salariatilor din Sanatate, apreciind ca se impune acest lucru, avand in vedere numarul tot mai mare de salariati infectati cu coronavirus. Sindicalistii cred ca de pune in pericol capacitatea sistemului de a asigura serviciile medicale necesare, mai ales ca tot mai multi romani despre care nu se suspecteaza ca ar avea coronavirus, sunt depistati pozitivi.

11:46 - Primarul Timisoarei Nicolae Robu a anuntat ca 55 de persoane care trebuiau sa se autoizoleze din cele aproximativ 500 verificate la domiciliu, nu au fost de gasit. Robu ii numeste "iresponsabili" si lasa sa se inteleaga ca amenda in aceste cazuri este prea mica, insistand cu ideea ca oamenii sa fie stampilati.

11:45 - O femeie din Piatra-Neamt isi pune la dispozitie pensiunea pentru cei care se lupta cu epidemia de coronavirus in aceasta perioada. Ea ofera 24 de paturi medicilor, asistentilor medicali, voluntarilor si celor care au interactionat cu bolnavii infectati cu Covid-19.

11:44 - Gucci va produce si dona 1,1 milioane de masti si 55.000 de costume speciale medicilor din Italia. Rivalul grupului Kering, conglomeratul LVMH, a anuntat saptamana trecuta ca va colabora cu Guvernul francez pentru a importa 40 de milioane de masti chirurgicale de la un furnizor din China.

LVMH, ca si alte companii de cosmetice, precum L'Oreal, produce in unele dintre fabricile de parfumuri dezinfectant pentru maini.

11:40 - Chian anunta 39 de cazuri noi "importate" si 9 noi decese inregistrate duminica, in provincia Hubei. Bilantul total in tara din care a pornit pandemia este de 81.093 de cazuri si 3.270 de decese.

11:32 - Medicul ginecolog de la Spitalul Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe, diagnosticat cu COVID-19, este urmarit penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor. El a fost in vacanta in Austria, a lucrat cateva zile dupa ce s-a intors si apoi a intrat i izolare. Dupa confirmarea sa, trei sectii ale spitalului au intrat in carantina, cu 39 de pacienti si peste 20 de cadre medicale. Pentru medici si asistente testele au iesit negative.

11:28 - Senatorul PSD Florian Bodog a solicitat, luni, Guvernului sa adopte, de urgenta, o hotarare pentru ca medicii de familie sa poata face prescriptii electronice fara obligativitatea consultului pacientilor in persoana.

11:27 - Prefectura Bihor anunta ca azi ajunge la Oradea o prima transa de peste 1.200 de salopete de risc biologic si peste 2.000 de masti FFP2, in cadrul masurilor integrate din domeniul medical.

Potrivit unei informari transmise de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor, dr. Dorel Tirt, la nivelul spitalelor din Oradea s-a efectuat identificarea tuturor stocurilor, s-a evaluat necesarul de materiale luand in considerare noile prevederi privind procedurile din spitale si s-a stabilit efectuarea centralizata a achizitiilor, din surse interne si externe, de materiale sanitare, medicamente si echipamente de protectie. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

11:23 - 27 de cadre medicale din Spitalul Judetean Suceava sunt confirmate pozitiv la infectia cu noul coronavirus. Este vorba despre 18 medici si 9 asistenti medicali care sunt internati in sectia extinsa de Boli Infectioase.

11:21 - Polonia si Irlanda au anuntat luni ca iau in considerare inasprirea interdictiilor pentru cetateni pentru a preveni raspandirea epidemiei de coronavirus, relateaza Reuters.

11:18 - Peste 38.600 persoane, cetateni romani si straini, au tranzitat punctele de trecere al frontierei in ultimele 24 de ore, dintre care aproximativ 25.600 pe sensul de intrare si 13.000 pe cel de iesire din tara, informeaza Politia de Frontiera.

11:16 - Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis in scadere prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, iar la 30 de minute de la debut consemna tranzactii in valoare de 9,4 milioane de lei (1,9 milioane de euro). Majoritatea indicilor au inregistrat scaderi de peste 5%.

11:11 - Un consilier local PNL din comuna Stramtura, judetul Maramures, intors recent din Milano, a fost trimis in autoizolare acasa, dar nu a respectat masura. Mai mult, el a organizat o intalnire electorala la care au participat 40 de sateni si apoi a plecat in Franta.

"Politia l-a cautat acasa sa vada daca respecta izolarea dar nu l-au gasit, pentru ca a parasit tara si a plecat cu avionul in Franta. DSP Maramures mi-a raspuns ca trebuia sa iasa din izolare in 17 martie, ori el era plecat din tara de aproape o saptamana. Oamenii din sat sunt nemultumiti si speriati si spun ca acest consilier este la partidul care trebuie, PNL, iar autoritatile il acopera", a declarat primarul comunei Stramtura, Ioan Pasere, pentru Mediafax.

11:00 - Pacientii Institutului Oncologic din Cluj-Napoca stau luni dimineata la cozi de zeci de metri in afara spitalului, in zapada, pentru a primi tratamentul de care depinde viata lor.

"Pacientii cu cancer stau cu orele de dimineata la cozi infernale, in frig, pentru a primi tratamentul de care depinde supravietuirea lor. In plina criza Covid 19 acesti bolnavi sunt cei mai expusi infectarii. Nu poate fi vorba de distantare sociala aici, nu se respecta cei 1. 5 metri intre bolnavi. Jandarmii sunt uluiti de suferinta oamenilor si nu sunt capabili sa ia masuri. Ce face statul roman acum cu acesti bolnavi se numeste, crima colectiva", a scris Ungureanu pe Facebook, adaugand si imagini.

10:47 - Un spital din Italia a cerut sprijinul unei companii start-up, dupa ce a ramas fara valvele care conecteaza aparatele de ventilat cu mastile pacientilor.

"Am alergat la spital, am recuperat o piesa care fusese deja folosita de un pacient si trebuia aruncata, am reproiectat-o si, in cateva ore, am printat-o in 3D si in cateva ore am dus primele bucati la spital", a povestit Cristian Fracassi, fondatorul companiei, care a printat pana acum 100 de valve.

10:33 - Institutul National francez de Sanatatate si Cercetare Medicala (INSERM) a anuntat ca a inceput in Hexagon un test clinic european menit sa evalueze patru tratamente experimentale in lupta impotriva noului coronavirus.

Intitulat "Discovery", testul priveste clorochina, un tratament impotriva malariei, care a obtinut rezultate promitatoare in cadrul unui studiu efectuat pe un numar redus de pacienti la Marsilia, dar care provoaca o dezbatere in interiorul comunitatii medicale.

10:28 - Noua Zeelanda se pregateste sa inchida scolile de marti, precum si barurile, cafenelele si alte afeceri neesentiale, dupa ce au fost inregistrate 2 cazuri de transmitere locala a COVID-19, informeaza DPA. La scoli vor mai fi insa primiti copiii angajatilor din domenii esentiale precum medici si asistente.

10:23 - ONU creeaza un fond pentru a trata pacientii de coronavirus la nivel global, anuntul fiind facut de Ministerul norvegian de Externe. Fondul va sprijini in primul rand tarile cu un sistem medical slab dezvoltat, anunta Reuters.

10:12 - Vicepremierul Raluca Turcan sustine ca sunt trei scenarii in privinta educatiei, unul dintre ele fiind repetarea intregului an scolar. Turcan spune ca, in functie de evoltia pandemiei, evaluarile pot avea loc conform calendarului initial, sa fie decalate sau anul scolar va fi repetat. Turcan spune ca a cerut o analiza ministerului de resort.

10:04 - Politistii au amendat cu 17.500 de lei 10 persoane care s-au adunat la o petrecere in mijlocul strazii. Petrecerea a avut in cartierul Obreja din Targu-Jiu. In timp ce din boxe rasunau manelele, unul dintre petrecareti a transmis petrecerea, live, pe Facebook, iar la scurt timp au intervenit politistii.

09:51 - Mitropolitul Greciei Serafim de Kythira, Grecia, a fost arestat dupa ce a incalcat interdictia guvernului elen prin care slujirea in biserici e suspendata pana pe 30 martie. In cele din urma a fost eliberat, dar i-a fost intocmit dosar penal.

09:45 - O romanca a fost arestata la Viena dupa ce a scuipat 2 adolescenti, le-a spus ca e infectata cu Covid-19, dupa care a sustinut ca glumea, informeaza Digi24.

09:43 - ONG-ul Geeks for Democracy a lansat un numar unic la care persoanele in varsta pot suna pentru a li se aduce cumparaturile. De astazi, 20 de voluntari preiau zilnic apelurile intre 08:00 si 21:00 de la cei ce suna la 0727.03.03.03 si 10 echipe de livrare vor distribui cumparaturile. In total, 200 de voluntari si-au manifestat disponibilitatea de a ajuta.

"Cumparaturi la usa ta este o initiativa voluntara care livreaza la domiciliu persoanelor in varsta sau nedeplasabile pachete de alimente de stricta necesitate, pentru ca mult mai multi oameni sa poata ramane acasa, in siguranta. Serviciile noastre sunt disponibile in Bucuresti si judetul Ilfov si sunt gratuite, dar costul cumparaturilor se achita la livrare voluntarilor, conform bonului de casa. Pentru comenzi sunt disponibile doua tipuri de pachete de alimente perisabile si neperisabile, al caror continut a fost pregatit in colaborare cu medicul Simona Tivadar", se arata pe pagina lor de Facebook.

09:33 - Presedintele Klaus Iohannis va sustine, la ora 14:00, o declaratie de presa. O veti putea urmari, in format LIVE TEXT, pe Ziare.com.

09:16 - Canada este prima tara care anunta ca va boicota Jocurile Olimpice de la Tokyo daca aceasta competitie va avea loc in intervalul prevazut, 24 iulie - 9 august, informeaza Reuters.

09:10 - Dineul corespondentilor la Casa Alba, programat sa aiba loc anul acesta pe 25 aprilie, a fost amanat, iar o alta data urmeaza sa fie anuntata.

09:07 - Facebook a decis sa reduca, temporar, calitatea continutului video in Europa, atat pe Facebook, cat si pe Instagram.

08:58 - Pietele din Romania nu se inchid. Asociatia Administratorilor de Piete a luat decizia de a tine deschise pietele agroalimentare, astfel incat producatorii sa aiba unde sa isi vanda fructele si legumele, iar populatia de unde sa se aprovizioneze cu produse locale proaspete si sanatoase.

08:47 - Muntenegru a anuntat primul deces provocat de noul coronavirus pe teritoriul sau. Un barbat de 65 de ani venit din Serbia a murit la scurt timp dupa sosirea sa intr-un spital din capitala Podgorica.

08:32 - China a inceput prima testare clinica a unui vaccin impotriva noului coronavirus. 108 voluntari au primit primele injectii. Cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, toti sunt originari din orasul Wuhan.

08:21 - Directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat ca reteaua de socializare a donat rezerva sa de urgenta de 720.000 de masti sanitare pentru a ajuta angajatii din sistemul medical.

08:15 - Numarul persoanelor infectate cu coronavirus care au dezvoltat tarziu sau deloc simptome specifice poate ajunge la o rata de 1 la 3 dintre cei testati pozitiv.

Potrivit unor date clasificate ale guvernului chinez, obtinute de publicatia South China Morning Post, numarul "purtatorilor tacuti" ai virusului poate fi mult mai mare decat s-a crezut initial.

La sfarsitul lui februarie, peste 43.000 de persoane au fost depistate pozitiv fara a avea vreun simptom. Acesti oameni au plasati in carantina, dar nu au aparut in raportarile oficiale care la acea vreme indicau 80.000 de infectati in China.

08:09 - Retailerul francez de materiale de constructii si amenajari interioare Leroy Merlin inchide, temporar, toate magazinele din Romania. Reteaua are 17 unitati cu peste 2.000 de angajati, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiesti, Brasov, Constanta, Sibiu, Suceava, Targu Mures, Bacau, Iasi, Timisoara si Oradea.

08:02 - Aproximativ 100.000 de masti sanitare care trebuiau sa ajunga in Italia au fost descoperite in Cehia. Mastile reprezentau o donatie din partea autoritatilor chineze.

07:49 - Grecia a intrat de luni in izolare generala la domiciliu. "Am dispus sa fie luate toate masurile corespunzatoare pentru aplicarea interzicerii deplasarilor inutile in tara", a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis. Grecia a inregistrat pana acum 624 de cazuri, dintre care 15 decese de COVID-19.

07:48 - Medicii de familie semnaleaza pericolul in care sunt pacientii cu boli cronice prin lipsa de pe piata a unor substante active esentiale in tratamentul acestor afectiuni, sustine Societatea Nationala de Medicina Familiei.

In acest moment, este cazul metforminului si a levotiroxinei care lipsesc din farmacii. Metforminul este un medicament de baza pentru majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip 2, iar levotiroxina reprezinta singura substanta activa folosita in Romania pentru tratarea hipotiroidismului.

07:45 - Un prim vot privind un plan gigantic de relansare a economiei americane, afectata de pandemia de coronavirus, a esuat, duminica, in cadrul unui vot procedural in Senat, relateaza AFP.

07:36 - Coreea de Sud raporteaza 64 de cazuri noi de coronavirus. Este a 12-a zi consecutiva de scadere a infectiilor. Nici in China nu s-a inregistrat, luni, niciun nou caz de contaminare de origine locala cu coronavirus, dar autoritatile sanitare au anuntat inca 39 de cazuri importate, relateaza AFP.

07:24 - Directia de Sanatate Publica Galati propune DSP Braila, din dispozitia Ministerului Sanatatii, transferul pacientilor suspecti sau confirmati cu coronavirus din judetul Galati in spitalele din Braila, urmand ca spitalele din Galati sa preia pacientii non-infectati, precum si cazurile de obstetrica-ginecologie confirmate cu COVID-19. Propunerea este criticata in termeni duri de primarul Brailei, Marian Dragomir, si de europarlamentarul PSD Mihai Tudose.

07:12 - Italia a interzis calatoriile in tara, in incercarea de a incetini raspandirea coronavirusului, datele aratand ca alte 651 de persoane au murit din cauza bolii. Guvernul va bloca toata activitatile de afaceri neesentiale, dupa ce masurile anterioare nu au reusit sa impiedice contagiunea.

07:01 - Fostul producator de la Hollywood, Harvey Weinstein, este infectat cu coronavirus. El a fost condamnat la 23 de ani de inchisoare pentru viol si agresiune sexuala si are 68 de ani.

06:45 - Armata rusa trimite in Italia zeci de virologi militari, echipamente medicale si de dezinfectie pentru a ajuta tara sa lupte impotriva COVID-19. Ajutorul vine dupa o discutie intre Putin si premierul Italiei, Giuseppe Conte.

06:37 - Emiratele Arabe Unite vor suspenda incepand de miercuri si pentru doua saptamani toate zborurile pentru pasageri, inclusiv cele in tranzit, din cauza epidemiei de coronavirus, relateaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#coronavirus Romania, #masuri coronavirus, #coronavirus morti , #coronavirus