Romania are 524 de morti de coronavirus, din care 26 anuntati azi. Scenariile pentru redeschiderea scolilor

Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 23:40
39638 citiri
Romania are 524 de morti de coronavirus, din care 26 anuntati azi. Scenariile pentru redeschiderea scolilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania si intreaga lume se lupta in continuare cu pandemia de coronavirus. La noi, numarul cazurilor se apropie rapid de pragul de 10.000 si avem 524 de decese cauzate de COVID-19. Dintre acestea, 26 au fost anuntate azi.

Printre persoanele care au murit se numara si sase cadre medicale, dupa cum a anuntat ministrul Tataru.

Inca ne aflam in carantina si vom mai sta asa pana pe 15 mai. Abia din acea data, cand se va incheia starea de urgenta, vom putea discuta despre relaxarea restrictiilor, dupa cum a anuntat presedintele Klaus Iohannis.

Planul va fi stabilit in functie de datele statistice si de evaluarile facute de medici, iar ridicarea restrictiilor se va face gradual. Mai intai va disparea declaratia, se va putea iesi, dar evitand manifestarile si aglomerarile si luand masuri de precautie, dintre care masca va deveni accesoriu obligatoriu.

Insa, chiar daca numarul imbolnavirilor va scadea iar restrictiile se vor relaxa, ministrul Sanatatii spune ca trebuie sa ne obisnuim ca vom trai cu coronavirusul si in urmatorii doi ani.

In ceea ce priveste situatia pandemiei in lume, in acest moment, la nivel mondial sunt peste 2,5 milioane de cazuri, iar numarul deceselor a trecut de 180.000. In SUA a fost inregistrat un sfert din numarul imbolnavirilor si al deceselor din intreaga lume.

Urmareste toate datele statistice transmise in timp real pe site-ul www.worldometers.info/coronavirus/.

Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus in Romania si in lume:

23:40 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a facut miercuri un apel catre romani sa respecte actualele reglementari referitoare la epidemia de coronavirus, de acestea depinzand mai departe sanatatea populatiei, dar si masurile de relaxare din 15 mai, care vor fi luate si dupa o evaluare epidemiologica.

22:22 - Se fac planuri pentru redeschiderea scolilor, decizia va fi luata numai dupa o consultare cu specialistii din domeniul sanitar.

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, afirma ca exista doua scenarii: unul conform caruia anul scolar ar urma sa se termine asa cum a fost programat initial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o saptamana a anului scolar 2019-2020.

21:41 - Alti cinci romani au fost ucisi de SARS-CoV-2, bilantul total al deceselor ajunge la 524, in tara noastra.

21:34 - Directorul medical al Spitalului Judetean din Suceava, Mircea Macovei, care se infectase cu SARS-CoV-2, va reveni de joi la serviciu, dupa ce a fost retestat negativ.

21:15 - Nou bilant AFP: 180.000 de oameni au murit de Covid-19, in intreaga lume, dintre care aproape doua treimi in Europa.

Statele Unite au inregistrat cele mai multe victime - 45.153, inaintea Italiei (25.085), Spaniei (21.717), Frantei (21.340) si Regatului Unit (18.100).

21:00 - Sunt 544 de noi victime ale Covid-19 in Franta. Bilantul total al deceselor este de 21.340 de la inceputul epidemiei, dintre care 13.236 inregistrati in spitale si 8.104 in unitati sociale si medico-sociale.

In prezent, in spitale sunt internati 29.741 de oameni, cu 1.619 in plus in ultimele 24 de ore.

20:48 - Grecia va solicita un "pasaport de sanatate" pentru turistii care vor sa viziteze tara, pentru a se asigura ca nu au SARS-CoV-2, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theocharis, citat de site-ul Greek City Times.

20:45 - Purtarea de masti in public va deveni obligatorie pe intreg teritoriul Germaniei, in grade diferite, dupa ce toate cele 16 landuri au anuntat adoptarea de legislatii in acest sens.

20:42 - Restaurantele in aer liber, muzeele si unele magazine se vor redeschide in curand in Lituania, care a autorizat inca de saptamana trecuta redeschiderea magazinelor care au intrare separata din strada.

Toate celelalte magazine se redeschid joi, in timp ce saloanele de infrumusetare, muzeele si restaurantele in aer liber isi vor relua activitatea din 27 aprilie.

20:34 - In Germania au fost redeschise incepand de luni magazinele care au o suprafata de cel mult 800 de metri patrati, librariile si centrele de comercializare a autoturismelor si bicicletelor, cu conditia respectarii regulilor de igiena si de distantare fizica, dar oamenii nu s-au inghesuit in ele.

20:18 - OMS raspunde acuzatiilor care i se aduc, ca nu ar fi avertizat din timp asupra pandemiei.

"Noi am declarat urgenta la momentul potrivit", pe 30 ianuarie, "atunci cand restul lumii avea suficient timp pentru a se pregati", a asigurat Tedros Adhanom Ghebreyesus ca raspuns la intrebarea primita in cursul unei conferinte de presa online, la Geneva.

20:14 - Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca SARS-CoV2 va ramane pentru multa vreme. Peste 177.800 de oameni au murit de Covid-19, a anuntat directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

19:5: - Un grup de experti americani, sub egida Institutelor Nationale de Sanatate (NIH) din Statele Unite, a transmis in mod oficial ca nu recomanda medicilor sa isi trateze pacientii cu COVID-19 prin combinatia hidroxiclorochina si azitromicina din cauza riscurilor pentru inima.

19:48 - Apelurile la numarul de urgenta pentru copii in pericol au crescut cu 89% saptamana trecuta in Franta, dupa mai mult de o luna de izolare impusa pentru a impiedica raspandirea noului coronavirus, a anuntat, miercuri, guvernul francez citat de AFP.

19:32 - Un al doilea angajat al Penitenciarului Giurgiu a fost confirmat, miercuri, cu Covid-19. Acesta a intrat in contact cu politistul din penitenciar testat pozitiv in 17 aprilie.

19:30 - Raed Arafat atrage atentia ca relaxarea de dupa 15 mai nu inseamna ca a trecut pericolul. "Daca nu respectam masurile de igiena vor exploda cazurile", a spus Arafat, la Marius Tuca Show.

El a adaugat ca masurile de relaxare a restrictiilor vor fi introduse treptat.

19:21 - Vesti mai incurajatoare vin din Italia, unde a crescut considerabil numarul persoanelor vindecate: 2.943 in ultimele 24 de ore, cea mai mare de la inceputul epidemiei. Marti au fost declarate vindecate 2.723 de persoane.

In ultimele 24 de ore au murit 437 de persoane, in comparatie cu marti, 534.

Bilantul total al deceselor e de 25.085 de decese, potrivit La Repubblica.

18:58 - Washingtonul are motive puternice sa creada ca autoritatile chineze nu au raportat cu promptitudine izbucnirea epidemiei cu noul coronavirus catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

In cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Departamentul de Stat din Washington, seful diplomatiei americane, Mike Pompeo, a acuzat China ca nu a raportat nici faptul ca acest virus se transmite de la om la om "timp de o luna, pana cand deja (virusul) ajunsese in toate provinciile Chinei".

18:51 - Comisia pentru controlul asupra activitatii SRI va solicita Serviciului Roman de Informatii sa prezinte rapoarte privind demersurile in combaterea coronavirusului, a anuntat vicepresedintele comisiei, Marian Cucsa.

18:42 - Alte trei decese au fost confirmate in Romania, numarul total al mortilor provocate de SARS-CoV-2 ajunge astfel la 519.

18:39 - Ministerul Sanatatii a anuntat finalizarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distributia a plasmei de la donatorii vindecati de Covid-19.

Conform documentului, potentialii donatori vor fi selectati dintre pacientii care au fost vindecati si externati.

18:33 - Asociatia Reset din Iasi a trimis ministrului Sanatatii o scrisoare prin care ii cere demiterea lui Adrian Streinu Cercel de la conducerea Institutului de Boli Infectioase Prof. Dr. "Matei Bals", dupa mai multe declaratii "inexacte, contradictorii si hazardate", scrie mMdiafax.

18:15 - Bilantul deceselor cauzate de coronavirus in Marea Britanie este de 18.100, a anuntat miercuri Ministerul Sanatatii, dintre care 763 in ultimele 24 de ore.

Numarul de decese este in scadere de la 828, in precedentele 24 de ore.

18:11 - Spitalul Judetean Suceava va avea una din cele mai mari capacitati de stocare a oxigenului din tara, fiind amplasat un rezervor cu o capacitate de 10.000 de litri, aceasta instalatie urmand sa asigure un necesar de 400 mc oxigen/ minut, dublu fata de ce era existent, a anuntat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, Ionel Oprea.

De asemenea, Spitalul Judetean Suceava a primit cea mai mare cantitate de Kaletra - medicament utilizat in tratamentul Covid-19, dintre toate unitatile medicale care trateaza coronavirusul.

17:41 - Un angajat de la Santierul Naval din Galati, in varsta de 51 de ani, a murit din cauza infectiei cu SARS-CoV-2, iar alti doi angajati se afla internati la Spitalul de Boli Infectioase din localitate.

17:37 - Zece pacienti ai sectiei de ingrijiri paliative de la Spitalul Pascani au fost confirmati cu noul coronavirus. Testarea acestora s-a facut dupa ce, in prealabil, 8 angajati ai spitalului au fost depistati bolnavi.

17:26 - Ungaria a primit un avion si doua tiruri incarcate cu 3 milioane de masti faciale, 2 milioane de manusi si 164 de ventilatoare, toate provenite din China, a anuntat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de MTI. Echipamentele vor fi distribuite spitalelor, clinicilor si altor institutii de ingrijire a sanatatii.

17:18 - Polonia a anuntat miercuri ca numarul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus a depasit pragul de 10.000, intr-o saptamana in care a inceput relaxarea graduala a restrictiilor inaintea alegerilor prezidentiale programate sa aiba loc la 10 mai.

17:14 - Emmanuel Macron respinge initiativa premierului australian Scott Morrison privind o ancheta internationala impotriva OMS. "Nu este momentul sa vorbim despre asta acum", spune presedintele francez.

17:08 - Comisarul european pentru transporturi Adina Valean a anuntat ca lucreaza, alaturi de alti colegi din executivul comunitar, la o serie de linii de orientare pentru repornirea turismului in acest sezon, intrucat este mai bine sa existe o abordare armonizata in domeniu, in loc ca fiecare stat sa ia propriile masuri care ar putea crea confuzie in randul cetatenilor.

17:02 - Premierul australian Scott Morrison a discutat la telefon - despre lansarea unei anchete internationale cu privire la pandemia noului coronavirus - cu presedintii francez Emmanuel Macron si american Donald Trump si cu cancelarul german Angela merkel, relateaza Reuters.

Ofensiva Australiei - in vederea unei examinari independente a originilor pandemiei, raspandirii acesteia in lume si raspunsului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) - a provocat critici dure din partea Chinei, care ii acuza pe parlamentarii australieni ca se afla in solda Statelor Unite.

16:57 - Noul coronavirus a ucis 5.391 de oameni in Iran si a contaminat 85.996, a anuntat miercuri Ministerul iranian al Sanatatii, relateaza Reuters.

In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 94 de noi decese din cauza COVID-19.

16:55 - Concursul anual de pronuntie pe litere Spelling Bee din Statele Unite a fost anulat pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial din cauza pandemiei de coronavirus, au anuntat marti organizatorii.

16:51 - Opt bebelusi si copii mici de la un centru de primire din Tokyo au fost testati pozitiv cu covid-19, contaminati de catre unul dintre supraveghetori, a anuntat miercuri structura care administreaza centrul, relateaza AFP.

16:44 - Creste numarul angajatilor infectati cu COVID-19 de la santierul naval Damen din Galati. Alti doi angajati au fost depistati pozitiv, dupa ce un coleg de-al lor infectat cu SARS-CoV-2 a murit.

16:32 - Doua persoane decedate in California - la inceputul si la mijlocul lui februarie - au fost primele victime ale noului coronavirus in Statele Unite, cu cateva saptamani inaintea primei morti inregistrate in mod oficial pana acum, a anuntat coronaerul comitatului Santa Clara, relateaza AFP.

16:21 - Magistratii clujeni au deschis un dosar penal in rem dupa ce preotul unei biserici din cel mai mare cartier al orasului Cluj-Napoca a permis, doua zile consecutiv, de Pasti, accesul credinciosilor in lacas.

Surse judiciare spun ca este vorba despre preotul din Cluj-Napoca care a organizat o slujba religioasa in Vinerea Mare la o biserica din cartierul Manastur, cel mai mare din oras, la care au asistat cateva zeci de persoane si care a fost amendat de politisti cu 2.000 de lei.

16:16 - Consiliul National al Elevilor a transmis, miercuri, ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a aprobat un Ordin de ministru care reglementeaza obligatia elevilor de a lua parte la cursuri online, desi sute de mii de elevi din Romania nu au acces la instrumente digitale sau la internet.

16:08 - Au fost anuntate inca 4 decese. Bilantul zilei urca la 18 morti, iar cel total la 516.

15:47 - Acum, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca masca va deveni un accesoriu obligatoriu atunci cand suntem in spatii publice inchise si in mijloacele de transport in comun, se pune si problema sa invatam sa o folosim corect. O explicatie clara si totodata plastica a oferit-o parintele Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti.

"Tot mai multi poarta masca de protectie in public, in spatii inchise. Foarte bine; prudenta ajuta. Dar haideti sa o purtam bine atunci cand o facem. Multi isi acopera doar gura; nasul il tin pe afara. E ca si cum folosim lenjeria intima, dar tinem "instrumentarul" din dotare pe-afara, la aerisit: )))", a scris el pe Facebook.

15:37 - Slovenia va oferi garantii de stat de pana la doua miliarde de euro pentru imprumuturile acordate companiilor afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a anuntat miercuri ministrul de Finante Andrej Sircelj, transmite Reuters.

15:35 - Primele teste clinice ale unui vaccin impotriva noului coronavirus urmeaza sa fie lansate in Germania de societatea BioNTech, cu sediul la Mainz, in colaborare cu Laboratorul american Pfizer, a anuntat miercuri autoritatea federala competenta, relateaza AFP.

Aceste teste clinice urmeaza sa fie realizate, intr-o prima faza, asupra unui numar de 200 de voluntari cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani, precizeaza pe site Institutul Paul Ehrlich. Este vorba "doar despre cel de-al patrulea test pe om" in lume al unui vaccin impotriva COVID-19, precizeaza institutul.

15:31 - Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a precizat ca medicul in varsta de 62 de ani, care a murit dupa ce a fost infectat cu Covid-19, fusese testat de doua luni in luna martie pentru coronavirus, iar rezultatele au fost negative. El a stat 14 zile in izolare la domiciliu, fiind contact cu primul caz confirmat din judetul Constanta, cel al asistentului medical de la Sectia Medicala II.

15:30 - Doua aeronave C-27 J Spartan ale Fortelor Aeriene Romane executa, miercuri, o misiune pentru aducerea, in Romania, a unor echipamente de protectie medicala din Turcia constand in 300 de mii de masti de protectie tip FFP2 si FFP3.

15:24 - Epidemia noului coronavirus s-a soldat cu 57 de morti in peste 24 de ore si 5.236 de contaminari in Rusia, unde bilantul a crescut la 513 decese si 57.999 de cazuri, a anuntat miercuri celula de criza insarcinata cu lupta impotriva COVID-19, relateaza Reuters.

15:15 - Un buzoian s-a ales cu dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor dupa ce a fugit dintr-un modulul izolator aflat in curtea Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau unde astepta rezultatul testului pentru coronavirus.

15:07 - Guvernul spaniol are in vedere o incetare lenta si graduala incepand de la jumatatea lunii mai a masurilor de izolare si a restrictiilor de circulatie impuse in urma cu aproape sase saptamani pentru a frana extinderea epidemiei de COVID-19, a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez in fata parlamentului de la Madrid, relateaza agentia EFE.

14:53 - Prefectul judetului Botosani, Dan Nechifor, a dispus, miercuri, efectuarea unei verificari a activitatii Directiei de Sanatate Publica (DSP), pe fondul epidemiei de coronavirus.

14:40 - Autoritatile au anuntat inca 5 decese cauzate de coronavirus in Romania, ceea ce urca bilantul zilei la 14 decese, iar pe cel total la 512 decese.

14:32 - Zece angajati ai ITM Bistrita-Nasaud sunt confirmati cu coronavirus, dar si paznicul institutiei. In intreg judetul au fost confirmate 137 de cazuri, dintre care sase cadre medicale si trei infirmiere.

14:30 - Un numar de 1.112 angajati ai Tarom vor intra in somaj tehnic 90 de zile, din 27 aprilie, urmand sa beneficieze de o indemnizatie de somaj tehnic de 75% din salariul de baza aferent postului ocupat. Se va mentine in activitate aproximativ 30-35% din totalul personalului la nivel de companie, potrivit unei informari semnata de directorul general al Tarom, George Barbu, transmisa angajatilor companiei, intrata in posesia News.ro.

Informarea are data 21 aprilie 2020. Compania are peste 1.900 de angajati. Castigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala a fost stabilit la 7.835 lei in 2019.

14:28 - Noul coronavirus a ucis 435 de oameni in ultimele 24 de ore in Spania, unde s-au inregistrat 4.211 de noi contaminari, iar bilantul total a crescut la 21.717 de morti si 208.389 de cazuri, a anuntat miercuri Ministerul spaniolal Sanatatii, relateaza Reuters. Autoritatile au anuntat marti 430 de decese si 3.968 de contaminari.

14:26 - Romanciera chineza Fang Fang, al carei jurnal va fi publicat si in strainatate, a descris viata de zi cu zi din Wuhan in timpul crizei. Dezvaluirile ei, in mediul online, i-au infuriat pe nationalistii din China, scrie Le Figaro.

14:22 - OMS spune ca bilantul epidemiei noului coronavirus in Regatul Unit ar fi atins deja 41.000 de morti, potrivit unei analize realizate de ziarul Financial Times (FT) pe baza ultimelor date comunicate de Institutul National britanic de Statistica (ONS), relateaza Reuters. Potrivit ultimului bilant comunicat marti de autoritatile sanitare, epidemia s-a soldat cu 17.337 de morti in spitalele din Regatul Unit.

14:18 - Autoritatile sanitare chineze au anuntat 30 de noi contaminari cu noul coronavirus in China continantala, dintre care 23 au fost "importate" - cu 11 mai multe decat cu o zi inainte.

In total, noul coronavirus a contaminat in China continentala 82.788 de persoane si a ucis 4.632, potrivit datelor oficiale.

14:17 - Epidemia COVID-19 este pe punctul de a atinge perioada de varf in Turcia, care vizeaza o revenire la normal dupa luna Ramadanului - la sfarsitul lui mai -, a anuntat presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a inregistrat 90.980 de contaminari cu noul coronavirus - unul dintre cele mai grave bilanturi din lume in acest stadiu - si 2.140 de morti de la inceputul epidemiei in tara.

14:16 - Cel mai recent studiu IRES a vrut sa afle ce frici au romanii in autoizolare. Patru din 10 romani se tem ca nu vor avea resurse pentru un trai decent daca se va prelungi criza generata de pandemia de cornavirus, iar o treime dintre romani se tem sa nu moara din cauza infectiei cu noul coronavirus.

Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionati spun ca in izolare au resimtit dorinta de a vedea pe cineva drag.

14:12 - Doua femei, una de 82 de ani si alta de 87 de ani, au fost declarate vindecate de coronavirus, au transmis, miercuri, reprezentantii Spitalului Arad, unde au fost tratate cele doua varstnice.

14:08 - Ministerul Educatiei a emis un ordin privind organizarea procesului educational pe durata cursurilor online. Prezenta online la cursuri a elevilor si a cadrelor didactice va fi monitorizata de unitatile de invatamant, prevede comunicatul oficial.

14:01 - Presedintele Klaus Iohannis sustine o declaratie de presa. A aparut in fata camerelor cu masca pe fata, anuntand ca asa vom arata dupa 15 mai cand vom circula.

"Am decis azi ca dupa 15 mai toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatiile publice inchise si atunci cand folosim transportul in comun. Aceasta masura nu e limitata in timp. Vom putea renunta la purtarea mastii poate la anul", a spus Iohannis.

Seful statului spune ca dupa 15 mai nu vom mai avea nevoie de declaratii ca sa iesim din casa, dar ca vor ramane alte restrictii in vigoare, printre care cele mai clare sunt cele legate de adunarile cu multi participanti.

Se lucreaza inclusiv la un plan pentru reluarea activitatii scolare.

13:42 - Spitalul de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" din Galati are un aparat care poate depista infectia cu virusul COVID-19.

13:35 - Ferrari testeaza lucratorii din uzine pentru a reincepe productia. Practic, lucratorii sunt testati si alertati printr-o aplicatie daca au luat contact cu un coleg poziitiv COVID-19, planul celor de la Ferrari avand ca scop obtinerea unui mediu sigur de lucru: reluarea activitatii.

13:30 - Fundatia Group Renault Romania si Dacia investeste jumatate de milion de lei pentru spitalul din Mioveni, pentru care a fost cumparat un aparat de testare COVID-19. Dacia asigura atat consumabilele potrivite testarii, cat si instruirea utilizarii acestuia.

13:22 - Peste hotare de ieri pana astazi au fost confirmati cu coronavirus inca 6 romani, ceea ce urca bilantul conationalilor din strainatate infectati la 947 - 636 in Italia, 196 in Spania, 26 in Franta, 14 in Germania, 59 in Marea Britanie, 2 in Namibia, 2 in SUA, 4 in Austria, 3 in Belgia, 2 in Indonezia, 2 in Elvetia, 2 in Turcia si cate unul in Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg si Suedia.

Bilantul deceselor in afara granitelor s-a mentinut la 62.

13:17 - Fata de ieri au fost prelucrate 4.805 teste. De la inceputul epidemiei, in Romania au fost facute 106.357 de teste.

13:11 - In 24 de ore in Romania s-au identificat 468 de noi cazuri de coronavirus, ceea ce urca bilantul total la 9.710 imbolnaviri.

O crestere mare se remarca la pacientii a caror stare s-a agravat si au ajuns pe sectiile de Terapie Intensiva. Daca marti erau 245, miercuri numarul lor a crescut la 288.

Pana acum au fost declarati vindecati si externati 2.406 romani.

12:35 - Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul "Matei Bals" a declarat, la "Marius Tuca Show" la Mediafax, ca prounerea lui Adrian Streinu-Cercel a fost facuta la inceputul crizei, in luna martie, cand se credea ca situatia in Romania va fi mai grava decat in Italia, in privinta COVID-19.

12:24 - Prim-ministrul britanic Boris Johnson este confruntat cu apelul la o ancheta independenta asupra modului in care guvernul conservator a gestionat criza provocata de coronavirus, dupa ce nu a reusit sa explice suficient raportarea partiala a deceselor, testarea limitata si deficitul de echipamente de protectie in spitale, transmite miercuri Reuters.

12:18 - Avocatul Poporului a solicitat autoritatilor germane informatii despre siguranta sanitara a muncitorilor romani sezonieri.

"In contextul dezvaluirilor din presa privind conditiile in care sunt cazati si lucreaza muncitorii plecati din Romania pentru activitati sezoniere in agricultura in Germania, Avocatul Poporului a trimis o scrisoare ministrului federal al Muncii din Germania, Hubertus Heil, precum si presedintelui Comisiei pentru petitii din Parlamentul german, Marian Wendt, solicitand lamuriri privind situatia muncitorilor romani sezonieri", informeaza un comunicat

12:12 - Regatul Unit, lovit din plin de noul coronavirus, care a ucis peste 15.000 de oameni, spera sa inceapa - de joi - teste clinice ale unui vaccin.

12:06 - Ventilatorul pe care l-a folosit astrofizicianul britanic Stephen Hawking, care suferea de scleroza laterala amiotrofica (SLA), a fost donat spitalului Papworth din Cambridge pentru a ajuta la tratarea pacientilor cu COVID-19, reateaza miercuri EFE.

12:04 - Un barbat din judetul Satu Mare, care trebuia sa stea in autoizolare la domiciliu, a fost prins beat la volan, pe numele acestuia fiind deschis dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor, informeaza un comunicat de presa transmis, miercuri, de Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare.

12:02 - Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Neamt, Ionel Arsene, a anuntat ca spitalul mobil modular Covid-19, achizitionat in parteneriat cu CJ Iasi, va fi construit de o firma din Turcia, iar valoarea achizitiei este de 13,2 milioane euro.

12:00 - Guvernul spaniol s-a razgandit si a autorizat copiii, total izolati de la jumatatea lui martie, sa iasa "sa se plimbe" - incepand de duminica -, dupa ce a facut obiectul unui val de critici din intregul spectru politic, relateaza AFP.

"Voi autoriza copiii sa iasa se plimbe incepand de duminica", a anuntat intr-o conferinta de presa, marti seara, ministrul Sanatatii Salvador Illa, precizand ca este vorba despre copiii "in varsta de pana la 14 ani".

11:56 - Un medic cu specialitatea Medicina Interna din Constanta a decedat la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti din cauza coronavirus. Barbatul demisionase in 6 aprilie, iar o zi mai tarziu a inceput sa prezinte simptome de boala, fiind internat in spital. Din 11 aprilie starea i s-a agravat, fiind transferat la Bucuresti.

Marti seara, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a afirmat ca in Romania s-au infectat 1.033 de cadre medicale, iar sase au murit.

11:46 - Regiunea Stockholmului, epicentul epidemiei noului coronavirus in tara, a depasit perioada de varf saptamana trecuta, au anuntat autoritatile sanitare suedeze, relateaza AFP.

Potrivit unui raport al Agentiei publice de sanatate, 86.000 de locuitori ai capitalei suedeze si regiunii acesteia - dintr-o populatie de 2,3 milioane - erau purtatori potentiali ai virusului la 15 aprilie, data la care a fost inregistrata perioada de varf. Insa nu toti au putut sa fie depistati, testele fiind rezervate pacientilor spitalizati si personalului de ingrijire.

In mod oficial, regatul scandinav inregistra marti 15.322 de contaminari cu noul coronavirus si 1.765 de morti. Aproximativ 6.200 dintre aceste cazuri au fost inregistrate la Stockholm.

11:33 - Sase persoane au fost amendate de politisti pentru incalcarea ordonantelor militare, dupa ce au mers la gratar si au postat fotografiile pe retelele de socializare, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Botosani, Delia Neniscu. Politistii s-au sesizat din oficiu, sanctionandu-i pe participanti cu amenzi in valoare totala 15.000 de lei.

11:27 - Zborurile charter spre Germania care duc muncitori la lucru in agricultura vor continua pana in 17 mai, anunta directorul Aeroportului International "Avram Iancu" Cluj, David Ciceo

11:05 - Guvernul olandez a anuntat o redeschidere a scolilor primare - de la 11 mai -, inchise de la jumatatea lui martie, o prima relaxare a masurilor adoptate in domeniul educatiei in lupta impotriva pandemiei covid-19, relateaza AFP.

11:00 - NASA si Muzeul American de Istorie Naturala se numara intre entitatile care propun miercuri activitati online pentru a marca 50 de ani de Ziua Pamantului.

AICI puteti vedea ce propun cele doua institutii

10:50 - Aproximativ 200 de angajati din centrele pentru ingrijirea persoanelor varstnice din Buzau vor fi testati pentru coronavirus incepand de joi, conform ordinului ministrului Sanatatii. Va fi o actiune destul de dificila, spun autoritatile de sanatate publica, insa testarea trebuie facuta pentru ca personalul care se ocupa de ingrijirea batranilor sa nu ajunga sa fie un pericol pentru acestia.

10:39 - Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a transmis, miercuri, ca, in urma anchetei epidemiologice, s-a constatat ca 33 de angajati si 497 de persoane private de libertate au intrat in contact cu politistul de la Penitenciarul Jilava confirmat cu coronavirus. Angajatii au fost izolati la domiciliu, iar detinutii au fost separati de ceilalti.

10:31 - Ministrul Sanatatii Nelu Tataru a declarat, pentru Mediafax, ca miercuri semneaza Ordinul de Ministru prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasma autoimuna de la pacientii vindecati de COVID-19.

10:25 - Un pompier de la Sectia Viseu de Sus, judetul Maramures, a fost depistat pozitiv cu noul COVID-19, iar DSP face o ancheta epidemiologica in acest caz.

10:19 - Un studiu american arata ca rata mortalitatii este crescuta, la pacienti tratati cu hidroxiclorochina. 368 de pacienti internati in spitalele pentru veterani din SUA au participat la studiu.

Proportia pacientilor decedati a fost mai mare in grupul care a fost tratat doar cu hidroxiclorochina - 28%. Cei care au primit combinatia cu azitromicina au avut un procent al deceselor de 22%, iar cei care nu au fost tratati cu hidroxiclorochina au murit in proportie de 11%.

10:12 - Inca 9 decese au fost anuntate miercuri dimineata in Romania, astfel ca a fost depasit pragul de 500 de morti. Bilantul negru a ajuns la 507 morti. Doi pacienti erau din Bucuresti, doi din Timis, cate unul din Alba, Botosani, Hunedoara si Mures, precum si inca un batran din caminele-focar din Galati.

Majoritatea pacientilor aveau peste 65 de ani, mai putin cel din Botosani si femeia din Mures, care avea 32 de ani si la comorbiditati este trecuta obezitate.

09:58 - Un al doilea val de infectari cu noul coronavirus, asteptat sa loveasca Statele Unite iarna urmatoare, cel mai probabil la inceputul sezonului de gripa, ar putea fi mai grav decat primul, a avertizat marti directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC), potrivit Reuters.

09:54 - Maratonul de la Berlin, prevazut in perioada 26-27 septembrie, a fost amanat, ca urmare a interdictiei de desfasurare de evenimente publice in capitala Germaniei, din cauza pandemiei de coronavirus.

09:52 - Platforma de streaming Netflix a inregistrat aproximativ 16 milioane de abonati in primul trimestru al anului 2020, fiind depasite estimarile initiale si stabilit un record privind castigurile trimestriale, scrie Variety. In primul trimestru al anului, Netflix a adaugat bazei sale 15,77 milioane de abonati platitori. Aceasta crestere este determinata si de pandemia de Covid-19.

09:50 - Un angajat al santierului naval Damen Galati a murit din cauza coronavirusului. El se afla in concediu de odihna in prima parte a lunii aprilie, iar saptamana trecuta s-a simtit rau si a fost internat la spital, unde a murit. DSP Galati face ancheta epidemiologica sa afle cu cine a avut contact.

09:43 - Primarul Sucevei, Ion Lungu, sustine ca este nevoie de mai multa testare in orasul aflat in carantina de aproape o luna. Edilul a sustinut, miercuri, o declaratie de presa, in care le multumeste locuitorilor care au inteles situatia grava cauzata de coronavirs. Primarul anunta, insa, ca in Suceava nu s-a atins varful pandemiei si ii roaga pe suceveni sa ramana in casa.

09:34 - Cardiologul Tudor Parvanescu, in varsta de 30 de ani, face garzi pe o sectie suport COVID in Spitalul Municipal din Timisoara si poarta, pe echipamentul de protectie, o poza cu el. "Am vrut ca sa sugerez ideea ca eu nu ma ascund in spatele combinezonului sau a mastii de protectie", spune medicul.

Foto: Facebook/Tudor Parvanescu

09:26 - O noua sedinta are loc astazi la Palatul Cotroceni, unde Klaus Iohannis va discuta cu premierul Ludovic Orban, ministrii Marcel Vela si Nelu Tataru, si cu seful DSU, Raed Arafat. La final, seful statului va face declaratii.

09:11 - Egiptul a expediat marti un avion cu materiale medicale in SUA pentru a le ajuta in lupta impotriva pandemiei provocate de noul coronavirus.

08:49 - Presedintele Donald Trump a anuntat o interdictie de 60 de zile pentru imigrantii care cauta sa traiasca si sa munceasca permanent in Statele Unite si a spus ca poate extinde aceasta masura in functie de efectele pe care pandemia le va avea asupra economiei.

08:37 - Autoritatile sanitare suedeze au apreciat marti ca regiunea Stockholm, epicentrul epidemiei de coronavirus din tara, a trecut de varf saptamana trecuta.

08:21 - Purtarea mastilor de protectie devine obligatorie incepand de azi si in Timisoara. Se pot folosi esarfe, masti din panza sau orice alte tipuri de protectie care sa acopere nasul si gura, transmite Comitetul pentru Situatii de Urgenta a Timisoarei.

08:12 - Statul american Missouri a depus plangere impotriva Chinei, acuzand autoritatile de la Beijing ca au ascuns gravitatea epidemiei de coronavirus si astfel au provocat pagube economice si umane "ireparabile".

08:09 - Italia va incepe probabil sa reduca restrictiile impuse din cauza coronavirusului din 4 mai, dar relaxarea mult-asteptata va fi prudenta si calculata, a declarat marti premierul Giuseppe Conte.

08:03 - In Statele Unite s-au inregistrat 2.751 de decese din cauza coronavirusului in 24 de ore, potrivit bilantului prezentat de Universitatea Johns Hopkins, unul dintre cele mai grave inregistrate de o tara in timp de o zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coronavirus Romania cazuri, #decese coronavirus Romania, #cazuri coronavirus in lume , #coronavirus