Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cinci mituri legate de vaccinul anti-COVID, demontate de un medic si cercetator roman renumit

Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 00:01
48283 citiri
Cinci mituri legate de vaccinul anti-COVID, demontate de un medic si cercetator roman renumit
Marius Geanta, presedintele Centrului de Inovatie in Medicina FOTO Facebook

Odata cu aparitia vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care a dovedit o eficienta de 95% in prevenirea imbolnavirii cu virusul SARS-CoV-2, au aparut si diverse mituri si teorii ale conspiratiei pe retelele de socializare, pe care unii dintre romanii contra vaccinare aleg sa le adopte.

Marius Geanta, presedintele Centrului de Inovatie in Medicina, a demontat cinci dintre cele mai raspandite mituri despre vaccinul anti-COVID.

Un grup de oameni instariti (Anthony Fauci si Bill Gates) folosesc virusul ca sa profite de pe urma vaccinurilor

"Nici Fauci, nici Gates nu reprezinta entitati comerciale implicate pe piata vaccinurilor. Unul este expert intr-o institutie publica, celalalt are o activitate nonprofit prin Fundatia Gates. Pe baza activitatii celor doi de pana acum, mai degraba putem spune ca noi, ceilalti, am profitat de implicarea si leadership-ul dovedite in contextul pandemiei", a explicat medicul Marius Geanta.

Un vaccin anti-Covid nu este sigur

"Vaccinurile anti-Covid vor ajunge pe piata in UE dupa ce vor fi aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului. In evaluarea acestora, Agentia Europeana a Medicamentului va lua in considerare atat datele de eficacitate, cat si datele de siguranta, alaturi de datele despre asigurarea calitatii procesului de manufacturare post-aprobare. Din datele prezentate pana acum, vaccinurile au un profil de siguranta foarte bun, care ramane sa fie confirmat si de Agentia Europeana a Medicamentului", a adaugat medicul.

Vaccinul contine substante toxice cum ar fi mercurul

"Primele vaccinuri care vor fi aprobate sunt produse printr-o tehnologie noua, ARN mesager, care in niciun caz nu presupune prezenta mercurului", mai spune Geanta.

Nu ma vaccinez pentru ca nu vreau sa fiu cobai

"Vaccinarea se va face cu un produs care a trecut deja prin studii de faza III, pe zeci de mii de persoane, sub controlul strict al Agentiei Europene a Medicamentului. La momentul vaccinarii masei mari de populatie, deja milioane de oameni din intrega lume vor fi primit vaccinul, iar eficacitatea si siguranta vor putea fi evaluate la alta scara", a declarat medicul.

Nu ma vaccinez pentru ca imi e frica de efectele adverse

"Reactiile adverse sunt precizate in rezumatul caracteristicilor produsului (popular, prospect) care va fi prezentat oficial de Agentia Europeana a Medicamentului in momentul aprobarii vaccinului. In general, efectele adverse pot varia de la cele minore (durere la locul administrarii, durere de cap, posibil episod subfebril care dispare in cateva ore) la efecte adverse mai grave. Conform datelor prezentate public pana acum, profilul de siguranta al vaccinurilor este foarte bun. Este important ca, inainte de vaccinare, medicul si persoana care urmeaza sa fie vaccinata sa discute despre posibilele reactii adverse si managementul acestora. Este important, de asemenea, sa spunem ca pentru vaccinurile anti-COVID, Comisia Europeana a elaborat un set de recomandari de urmarire atenta post-vaccinare a tututor persoanelor vaccinate (inclusiv prin initierea de registre electronice de vaccinare), pentru a identifica la timp si pe scara larga posibile reactii adverse", a mai explicat Geanta.

Peste 38% dintre romani nu s-ar vaccina impotriva COVID-19

Potrivit unui sondaj efectuat in perioada 25 septembrie - 16 octombrie, peste 38% dintre romani declara ca nu s-ar vaccina impotriva COVID-19. Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetari Sociologice Larics (CCSL).

Astfel, 38,6% dintre respondenti au precizat ca ar refuza sa se vaccineze daca ar exista un vaccin impotriva COVID-19. 30% au declarat ca ar astepta o perioada si s-ar vaccina doar daca ar auzi ca persoanele care si-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat ca s-ar vaccina, iar 8% au spus ca ar accepta doar daca li s-ar explica mai multe despre acest tratament.

Totodata, 44,2% considera ca vaccinarea ar trebui discutata pentru fiecare persoana in parte. 26,6% au apreciat ca riscurile vaccinarii sunt mai mari decat avantajele, in timp ce 25,5% au considerat ca avantajele vaccinarii sunt mult mai mari decat riscurile.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#coronavirus, #vaccin, #Pfizer, #Marius Geanta, #mit, #teorii ale conspiratiei , #coronavirus