Ne spalam mainile si ne dezinfectam constant. Dar ce facem cu mintea?

Autor: Sebastian Burduja - economist
Vineri, 20 Martie 2020, ora 09:41
8243 citiri

Cat a durat sa ne schimbam radical gesturi banale pe care le faceam intuitiv pana acum? Cateva zile, maxim o saptamana. Am dublat sau chiar triplat datile si durata spalatului pe maini. Ne dezinfectam mainile, obiectele utilizate des, suprafetele cu care intram in contact, de mai multe ori pe zi.

Tusim in cot, nu mai salutam cu strangeri de maini, nu ne mai sarutam pe obraz. Am devenit toti atenti la aceste gesturi si le-am transformat, din dorinta de a ne proteja pe noi si pe cei dragi. Dar ce facem cu mintea?

Autoizolarea, chiar si cea din proprie initiativa, nu este o perioada usoara. Si o spun inclusiv din experienta proprie a ultimelor zile. Chiar daca am lucrat chiar mai mult decat in perioadele normale, de dimineata pana seara, imi lipsesc interactiunea cu oamenii si schimbarile de peisaj.

Ne protejam cat putem de coronavirus, dar cat de mult ne gandim si la provocarile emotionale? Starea de sanatate este, pana la urma, si rezultatul unei stari de bine la nivel emotional.

Printre sutele de materiale pe care le citesc pe tema COVID-19, mi-a atras atentia un interviu cu David Spiegel, primit in cadrul buletinului periodic pentru absolventii Universitatii Stanford. Spiegel e o legenda vie, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale, director medical al Centrului de Medicina Integrativa la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Stanford. Am extras cateva idei despre noile provocari pentru sanatatea noastra mentala zilnica.

Profesorul Spiegel a pornit de la o constatare simpla: multe dintre mecanismele noastre pentru gestionarea stresului zilnic - cum ar fi planificarea in viitor sau reunirea pentru interactiuni sociale - dispar in era COVID-19. Ce facem?

Una dintre modalitatile tipice de a face fata unei probleme este sa planifici pas cu pas cum sa o rezolvi. Cum sa planifici in aceasta perioada, cu atatea necunoscute? Lucrurile simple de pana acum devin complicate: nu stim daca putem merge la munca sau la scoala, nu stim daca mai putem calatori sau planifica evenimente sociale, apar griji privind locul de munca, venitul, starea de sanatate.

Reuniunile sociale sau imbratisarile devin periculoase. Fiecare dintre aceste transformari genereaza anxietate.

Cum facem fata acestor transformari?

  • Pastrati-va cat mai mult posibil rutina si continuati sa faceti acele lucruri pe care le faceti de obicei pentru a ramane sanatos - cand puteti.
  • Dormiti suficient, faceti exercitii fizice si nu mancati prea mult sau prea putin.
  • Incercati sa va limitati expunerea la media. Oamenii care urmaresc stirile timp de doua ore sau mai mult pe zi devin mai stresati.
  • Incercati sa va rezervati timp pentru a face lucruri care va limpezesc mintea, ca orice fel de exercitiu, meditatie. Incercati exercitii de respiratie profunda sau pur si simplu faceti o plimbare in natura.
  • Luati-va timp mai mult pentru a citi un roman, pentru a scrie o poezie sau pentru a asculta muzica.

David Spiegel mai spune sa nu ignoram starea corpului si sa fim atenti la eventuale simptome, fara sa uitam ca o mare parte a bolnavilor de coronavirus se insanatosesc grabnic. El le spune frecvent pacientilor sai sa foloseasca amintirile frumoase pentru a se calma. Poate ar trebui sa incercam si noi mai des.

Am asistat cu totii la schimbari radicale in vietile noastre, aproape peste noapte. Toata lumea se fereste de estimari si pronosticuri, nu stim ce va fi maine, peste o luna sau un an. Intr-un fel sau altul, vom trece peste toate aceste lucruri si ar fi bine sa iesim din aceste incercari sanatosi - nu doar fizic, ci si la nivel mental.

Mens sana in corpore sano

Sebastian Burduja este Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platforma globala de investitii dedicata dezvoltarii Romaniei. A lucrat ca expert in domeniul dezvoltarii regionale pentru Banca Mondiala, la sediul central din Washington, D.C. A fost si consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firma de consultanta strategica, specializata in solutii de dezvoltare la nivel mondial. A lucrat la Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa, la McKinsey & Co., la National Endowment for Democracy si la Institutul Freeman Spogli pentru Afaceri Internationale. Este co-fondator si presedinte de onoare al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), membru fondator al Fundatiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si presedinte al platformei civice si politice PACT pentru Romania. Sebastian Burduja este si presedinte al organizatiei PNL din Sectorul 1.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#coronavirus Romania, #izolare coronavirus , #coronavirus