Orban spune ca obiectivul este sa se depaseasca 10.000-12.000 de teste, zilnic, pentru COVID-19

Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 07:02
3089 citiri
Orban spune ca obiectivul este sa se depaseasca 10.000-12.000 de teste, zilnic, pentru COVID-19
Foto: Facebook/Partidul National Liberal

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat vineri ca in prezent capacitatea de testare din Romania este de 8.000 de teste pentru COVID 19, obiectivul fiind depasirea unei capacitati de 10.000 - 12.000 de teste si finalizarea diagnosticului pentru fiecare caz in parte in cel mult 24 de ore.

"In mod constant am gasit solutii, cautand orice fel de astfel de aparat disponibil, in conditiile in care pe piata internationala, pana acum doua-trei saptamani, erau extrem de greu de gasit astfel de aparate si kit-urile de testare. Noi, practic, am disponibilizat aproape orice aparat de Real-time PCR care putea sa fie pus in dispozitivul de testare.

Am asigurat pregatirea personalului, pentru ca nu oricine poate sa opereze pe acest tip de aparate si e greu de dobandit expertiza necesara pentru a putea pune diagnostic corect in operarea acestor aparate. La ora actuala am depasit 8.000 de teste capacitate nominala. Obiectivul nostru este sa depasim constant 10.000, chiar sa depasim 12.000 capacitate, astfel incat noi sa fim capabili sa facem testari pentru oricine trebuie testat", a precizat premierul, la Antena 3.

El a reamintit ca, initial, in Romania existau trei centre de testare, iar la ora actuala se lucreaza in peste 60. De asemenea, initial, capacitatea era de 1.000 de teste pe zi.

"La ora actuala am redus extrem de mult timpul de asteptare. Obiectivul nostru este ca intre momentul in care se preleveaza proba de la cetatean pana la finalizarea diagnosticului sa fie maxim 24 de ore", a mai spus Orban.

Totodata, Orban si-a exprimat speranta ca in scurt timp vor fi achizitionate 400 de ventilatoare, pentru a completa necesarul din sectiile de terapie intensiva.

In ce priveste spitalele regionale, el a reamintit ca au fost semnate contractele de finantare pentru unitatile din Iasi si Cluj, urmand cel de la Craiova.

"De asemenea, suntem in linie dreapta si maximum in doua saptamani vom semna contractul de finantare pentru realizarea spitalului regional de la Craiova", a precizat Orban.

Pe de alta parte, premierul a subliniat ca sunt necesare masuri de imbunatatire a managementului in spitale.

"Calitatea managementului s-a vazut in foarte multe situatii ca a fost slaba si de multe ori managerii au scapat situatia de sub control. Aici trebuie mai multa rigoare in ce priveste impunerea procedurilor si e clar ca trebuie sa urmarim cu mult mai multa atentie imbunatatirea tuturor practicilor la nivelul fiecarui spital", a spus Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Ludovic Orban teste Romania coronavirus , #coronavirus