Previziunea sumbra a Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Pandemia de COVID-19 va provoca mai multi morti anul acesta decat in 2020

Sambata, 15 Mai 2021, ora 07:16
3524 citiri
Previziunea sumbra a Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Pandemia de COVID-19 va provoca mai multi morti anul acesta decat in 2020
Pandemia de COVID-19 a afectat puternic intreg globul FOTO Pixabay

Pandemia este pe cale sa provoace mai multi morti anul acesta decat in 2020, a prevenit vineri OMS, in momentul in care mai multe tari intrevad speranta unei vieti mai normale iar altele, precum India, raman prinse in focare epidemice devastatoare, potrivit AFP.

Covid-19 a provocat cel putin 3,3 milioane de morti in lume de la finalul lui decembrie 2019, in timp ce aparitia de variante si progresia inegala de campanii de vaccinare continua sa ingrijoreze.

Potrivit directorului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, "asa cum merg lucrurile, al doilea an al pandemiei va fi "mult mai mortal decat primul".

El a facut apel la renuntarea vaccinarii copiilor si adolescentilor contra coronavirusului in schimbul donatiilor de seruri sistemului Covax pentru a fi redistribuite natiunilor defavorizate.

In acest context, starul din tenis Roger Federere a declarat in aceeasi zi ca atletii au "nevoie de o decizie" ferma pentru mentinerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, adaugand ca intelege daca evenimentul, deja amanat de un an, este in final anulat.

"Nu intelegem mare lucru. Asta ma face sa cred ca Jocurile vor avea loc, chiar daca am auzit ca multi la Tokyo sunt contra Jocurilor", a spus el la postul de televiziune elvetian Leman Bleu.

Japonia a extins in aceasta privinta starea de urgenta, care priveste deja sase departamente, dintre care cel al capitalei, la trei departamente suplimentare in care multiplicarii de cazuri de coronavirus, cu zece saptamani inainte de deschiderea JO.

In paralel, datorita rezultatelor considerate incurajatoare de guvernele lor, mai multe tari, in special in Europa, isi redeschid economiile slabite

Grecia a ridicat vineri toate restrictiile de circulatie dupa cinci luni de izolare pentru a inaugura un sezon turistic foarte asteptat.Singura conditie pentru a calatori aici este ca toata lumea sa fie vaccinata sau sa prezinte un test negativ la Covid.

Guvernul grec a promis o mare campanie de vaccinare, cu obiectivul principal ca insulele sa fie "in intregime protejate de acum si pana la finalul lui iunie".

Italia a anuntat ca va ridica de duminica mini-carantina de cinci zile pentru turistii europeni, cu toate acestea, in Portugalia, sute de turisti britanici sunt asteptati de luni sa profite de ridicarea restrictiilor de calatorie acordate de Lisabona pietei sale turistice de top.

Anglia se pregateste si ea sa depaseasca o etapa majora, cu redeschiderea de luni a muzeelor, hotelurilor si stadioanelor, datorita unei scaderi a numarului de cazuri de Covid, dupa o lunga carantina si dupa vaccinari trambitate.

Premierul britanic Boris Johnson a prevenit insa vineri ca varianta indiana risca sa perturbe aici continuarea iesirii din izolare daca continua sa se raspandeasca, dupa focare in anumite locuri, in special in nord-vestul Londrei. In consecinta, autoritatile au decis o campanie accelerata de depistare.

Franta a anuntat ca cei care vin din patru noi tari (Columbia, Bahrain, Costa Rica, Uruguay), pe o lista cu 12, vor fi nevoiti sa ramana in carantina zece zile incepand de duminica.

In Statele Unite, campania de imunizare va permite renuntarea la purtarea mastii pentru persoanele in intregime vaccinare, adica in jur de 35% din populatie.

Singura exceptie: autoritatile sanitare recomanda persoanelor vaccinate sa continue sa poarte masca in mijloacele de transport in comun (avioane, autobuze, trenuri), precum si in aeroporturi si gari.

Statele Unite (mai mult de 584.000 de morti) raman cea mai indoliata tara de pandemie, inaintea Braziliei (peste de 430.000), India (peste 258.000), Mexic (219.590) si Marea Britanie (127.640).

In India, aflata intr-un focar epidemic devastator, multe state se confrunta cu lipsa de vaccinuri, limitand sloturile disponibile pentru 600 de milioane de adulti cu varste intre 18 si 44 de ani care se pot vaccina.

Vaccinarea cu Sputnik V a debutat vineri in aceasta tara cu 1,3 miliarde de locuitori. Primele injectii au fost facute la Hyderabad (centru), dupa o aprobare de urgenta a folosirii acestui vaccin de New Delhi pe 12 aprilie.

Dupa ce haosul a cuprind marile metropole indiene, epuizarea de mediamente, rezervele de oxigen si de paturi pentru bolnavi, virusul continua sa faca ravagii in locurile fara infrastructura.

Mortii sunt ingropati sau uneori abandonati in rauri, in timp ce bolnavii incearca sa se vindece cu extracte de plante. In ultimele zile, mai mult de 100 de cadavre au blocat malurile fluviului Gange.

Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
Accident mortal în județul Iași. Doi oameni și-au pierdut viața după ce o mașină s-a ciocnit de un TIR
Accident mortal în județul Iași. Doi oameni și-au pierdut viața după ce o mașină s-a ciocnit de un TIR
Două persoane au murit într-un accident petrecut luni după-amiază, 25 martie, între localităţile ieşene Paşcani şi Moţca, după ce autoturismul în care se aflau s-a ciocnit violent cu...
#OMS, #pandemie covid, #morti , #coronavirus