Patriarhul Bisericii Ortodoxe sarbe a murit de COVID-19 dupa ce a oficiat funeraliile cu sicriul deschis ale Mitropolitului Muntenegrului, infectat cu noul virus

Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 17:20
5021 citiri
Patriarhul Bisericii Ortodoxe sarbe a murit de COVID-19 dupa ce a oficiat funeraliile cu sicriul deschis ale Mitropolitului Muntenegrului, infectat cu noul virus
Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sarbe FOTO Basilica.ro

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sarbe a decedat in urma infectarii cu noul coronavirus, la trei saptamani dupa ce a participat la funeraliile mitropolitului Amfilohie, cel mai inalt prelat al Bisericii Ortodoxe Sarbe din Muntenegru, decedat si el din cauza COVID-19.

'Am fost onorat sa va cunosc. Oameni ca Preafericirea Voastra nu pleaca niciodata', a scris presedintele sarb Aleksandar Vucic vineri, pe contul sau oficial de Instagram, sub o fotografie in alb-negru a patriarhului.

Patriarhul Irineu al Serbiei, in varsta de 90 de ani, un conservator care exercita si o influenta politica majora, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus la 4 noiembrie, fiind internat de atunci intr-un spital militar din Belgrad.

Irineu a fost depistat cu infectia cu coronavirus dupa ce luase parte, la 1 noiembrie, la funeraliile mitropolitului Amfilohie, cel mai inalt prelat al Bisericii Ortodoxe Sarbe din Muntenegru, decedat si el din cauza COVID-19.

Starea de sanatate a lui Irineu s-a agravat in cursul diminetii de joi, cand a fost intubat, a precizat echipa medicala.

Irineu a devenit al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe in 2010. Aceasta pastoreste peste circa 12 milioane de credinciosi, mai ales din Serbia, Muntenegru si Bosnia, avand dieceze si in SUA, Australia si Europa Occidentala.

Irineu s-a opus categoric independentei Kosovo, fosta provincia sarba locuita majoritar de albanezi, considerata leaganul medieval al crestinatatii ortodoxe sarbe si unde se afla unele din cele mai importante manastiri ale acestei Biserici.

Patriarhul a afirmat ca Serbia ar trebui sa adere la Uniunea Europeana 'daca UE respecta identitatea, cultura si religia sarbe'.

Viitorul patriarh sarb va fi ales in lunile urmatoare dintre mitropoliti.

In Serbia, tara cu 7,2 milioane de locuitori, s-au infectat pana acum cu coronavirus peste 104.000 de persoane, dintre care 1.110 au decedat.

Cinci mituri legate de vaccinul anti-COVID, demontate de un medic si cercetator roman renumit

IPS Teodosie insista cu pelerinajului de Sf. Andrei, desi Constanta e in stare critica. Reactia taioasa a lui CTP

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Priveghiul interlopului Corduneanu, organizat la restaurant. Ce spun autoritățile: ”Nu există așa ceva!”
Priveghiul interlopului Corduneanu, organizat la restaurant. Ce spun autoritățile: ”Nu există așa ceva!”
Priveghiul fostului lider al clanului Cordunenilor, Costel Corduneanu, are loc la restaurantul La Castel, de lângă Iași, acolo unde trupul neînsuflețit a fost depus într-un cort, Green View...
Ce-a făcut CSM București în primul meci fără Cristina Neagu, aflată în doliu
Ce-a făcut CSM București în primul meci fără Cristina Neagu, aflată în doliu
Campioana CSM Bucureşti a învins miercuri, în deplasare, formaţia Gloria Bistriţa, în derby-ul etapei a XXI-a a Ligii Naţionale. Victoria a fost dedicată căpitanului Cristina Neagu, care...
#patriarhul irineu, #Biserica Ortodoxa Sarba, #deces, #Patriarh, #mitropolit, #Muntenegru , #coronavirus