Prefectul judetului Valcea: "Situatia este una alarmanta. Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta are un grad de ocupare de 95%"

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 20:17
3156 citiri
Prefectul judetului Valcea: "Situatia este una alarmanta. Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta are un grad de ocupare de 95%"
Prefectul judetului Valcea, Sebastian Fartat FOTO gazetavalceana.ro

Prefectul judetului Valcea, Sebastian Fartat, afirma ca situatia din judet este "alarmanta" in ceea ce priveste evolutia numarului de cazuri de infectari cu SARS-CoV-2, in conditiile in care Sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Valcea are un grad de ocupare de peste 95% si personalul medical este suprasolicitat.

In urma unei hotarari a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, incepand de joi, pentru doua saptamani, in 19 localitati din judetul Valcea au fost introduse restrictii vizand reducerea activitatii in spatii inchise a restaurantelor si cafenelelor, suspendarea evenimentelor private in interiorul unor spatii publice inchise, suspendarea activitatii cu publicul in domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor si evenimentelor culturale, precum si suspendarea targurilor, balciurilor si pietelor volante.

"Valcenii trebuie sa stie ca situatia este una alarmanta. Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta are in momentul de fata un grad de ocupare de peste 95%, iar personalul medical din prima linie este suprasolicitat de cateva luni. Am preferat o restrictionare moderata acum, in locul uneia drastice mai tarziu. Scopul este sa temperam acest val de imbolnaviri, punand pe primul loc sanatatea valcenilor. Situatia impune responsabilitate maxima si toti trebuie sa depunem eforturi pentru a depasi aceasta perioada", a aratat prefectul Sebastian Fartat, intr-un comunicat remis joi AGERPRES.

Prefectul adauga ca Valcea este primul loc la nivel national in privinta cresterii numarului de infectari cu SARS-CoV-2 raportat la populatie si subliniaza ca prin restrictiile decise pentru cele 19 localitati cu incidenta a cazurilor de infectare cu noul coronavirus de peste 1,5 la 1.000 locuitori "nu se inchide jumatate din Valcea" si "nu se carantineaza localitati".

"Precizam, de asemenea, ca, prin Hotararea nr. 25 a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, NU 'se inchide jumatate din Valcea' si nici NU 'se carantineaza localitati'. (...) Introducerea acestor restrictii nu are legatura cu scrutinul electoral din 27 septembrie 2020, aceste masuri fiind luate in urma publicarii de catre Institutul National de Sanatate Publica, in data de 28 septembrie 2020, a incidentei cumulate pe 14 zile, care situeaza judetul Valcea pe primul loc la nivel national in ceea ce priveste cresterea numarului de infectari cu virusul SARS-CoV-2 raportat la populatie", mentioneaza Sebastian Fartat.

Activitatea restaurantelor si cafenelelor din interiorul cladirilor din 19 localitati, printre care Ramnicu Valcea si Calimanesti, se va desfasura, incepand de joi, pe o perioada de doua saptamani, la o treime din capacitate, din cauza ca incidenta cazurilor de infectare cu noul coronavirus este mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori, potrivit unei hotarari a Comitetului Judetean de Urgenta (CJSU) Valcea.

Localitatile in cauza sunt: Babeni (8,49), Dragoesti (4,66), Pietrari (4,07), Stoenesti (2,97), Galicea (2,97), Vladesti (2,70), Calimanesti (2,62), Bunesti (2,54), Milcoiu (2,42) Ramnicu Valcea (2,36), Berislavesti (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Pausesti Maglasi (1,99), Bujoreni (1,97), Costesti (1,95), Golesti (1,92), Ocnele Mari (1,74) si Olanu (1,72).

Prefectul a accentuat ca in aceste localitati nu se inchid bibliotecile si muzeele, iar restaurantele isi reduc activitatea din spatiile inchise.

In aceste localitati au fost suspendate timp de doua saptamani evenimentele private ((nunti, botezuri, zile onomastice etc) si randuielile bisericesti (pomeni si parastase) in spatii inchise, insa in continuare pot fi organizate evenimentele private in spatii deschise.

In localitatile mentionate se suspenda pentru doua saptamani si si organizarea si desfasurarea evenimentelor publice ocazionale de tip targuri saptamanale, targuri de produse traditionale, balciuri, talciocuri, piete volante.

CJSU Valcea a mai decis si suspendarea pentru 14 zile a activitatii cu publicul a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor si/sau concertelor si a evenimentelor culturale.

Totodata, a fost introdusa obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile deschise in grupuri mai mari de 2 persoane care nu fac parte din aceeasi familie.

Aceste masuri vor fi actualizate dupa 15 octombrie, saptamanal, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Valcea, #sars cov 2, #boli infectioase, #spital judetean , #coronavirus