UPDATE VIDEO Proteste fata de "dictatura medicala", cu sute de persoane care nu au respectat masurile de distantare si nu au purtat masti. Regizorul Cristi Puiu, printre manifestantii din Piata Universitatii

Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 23:20
20803 citiri
UPDATE VIDEO Proteste fata de "dictatura medicala", cu sute de persoane care nu au respectat masurile de distantare si nu au purtat masti. Regizorul Cristi Puiu, printre manifestantii din Piata Universitatii

UPDATE. Peste 300 de persoane s-au adunat sambata, 19 septembrie, in Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a protesta fata de masurile impuse de autoritati pentru a combate efectele produse de epidemia sanitara provocata de noul coronavirus.

Alte peste o suta de persoane s-au adunat, tot sambata dupa-amiaza, in Piata Victoriei din Capitala, la un protest similar. Manifestatiile au durat aproximativ patru ore, iar protestatarii au incalat toate masurile impuse de autoritati privind distantarea sociala si purtarea mastilor la astfel de evenimente.

Regizorul Cristi Puiu si actrita Carmen Tanase au fost prezenti la protestul din Piata Universitatii. Unii dintre manifestanti au venit la eveniment insotiti de copii.

Protestatarii, intre care si parinti, au criticat inclusiv deciziile privind purtarea mastilor de protectie in incinta scolilor de catre elevi. "Scoala nu trebuie sa fie un lagar", au strigat oamenii, in Piata Universitatii.

"Jos dictatura!", "Libertate!" si "Nu va credem!", "Copiii nostri nu sunt cobaii vostri" au fost alte cateva dintre scandarile participantilor la proteste.

Oamenii au venit la manifestatii dotati cu steaguri tricolore, vuvuzele, fluiere si mesaje impotriva autoritatilor si impotriva "dictaturii sanitare".

La protest au fost prezenti si jandarmi, care au incercat, in prima faza, sa-i convinga pe manifestanti sa respecte masurile de protectie. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Georgian Enache, a declarat, pentru Mediafax, ca protestul din Piata Universitatii a fost organizat in mediul online, prin retelele de socializare.

"Este depasita limita de participanti, de 100 de persoane, prevazuta de actele normative in vigoare. Colegii mei le-au facut precizarile necesare celor care participa si celor care au organizat manifestarea, privind purtarea mastii, pastrarea distantei si ca, daca nu respecta prevederile legale, risca sanctiuni contraventionale", a spus Enache.

Potrivit acestuia, ulterior urmeaza sa fie aplicate si amenzi celor din piata.

"Cum poti sa inveti la materia << Educatie civica >> despre drepturile si libertatile cetatenesti cand te afli intr-o cusca scolara? Cum poti sa inveti la Istorie despre Revolutia Franceza sau Declaratia de Independenta a SUA, cand ai masca pe figura, ca sclavii pe plantatie? Ce vor intelege acesti copii despre valorile libertatii si dreptatii, cand ei vor fi ingraditi ingrozitor, in timp ce le invata? Cerem anularea restrictiilor aberante si a educatiei online", au transmis organizatorii.

Manifestatii similare si in alte orase din tara

Manifestatii de protest cu participare de ordinul a cateva zeci de persoane impotriva obligativitatii purtarii mastii de protectie in scoli au avut loc, sambata seara, in unele orase din tara cum ar fi Cluj, Timisoara sau Oradea.

* TIMISOARA

Cateva zeci de parinti si copii au protestat, sambata, in Piata Victoriei din Timisoara, si au adunat semnaturi pentru o petitie pe care vor sa o inainteze ministrului Educatiei.

"Noi am ajuns in situatia aceasta pentru a ne exprima dezaprobarea (pentru purtarea mastii, n.r.). Daca va trebui, vom ridica tonul pana ce vom ajunge vehementi si radicali si vom fi auziti acolo unde trebuie", au spus vorbitorii.

Ei considera ca purtarea mastii de protectie anti-COVID are un impact negativ asupra micutilor, fiind lipsiti de libertate si au sustinut ca vor ca si opinia lor sa fie respectata.

Acesta este cel de-al doilea miting de protest impotriva obligativitatii purtarii mastii de protectie in scoli organizat in Timisoara, primul avand loc la inceputul saptamanii.

* CLUJ-NAPOCA

Aproximativ 30-40 de persoane au protestat, sambata, in zona centrala a municipiului Cluj-Napoca impotriva purtarii mastilor de protectie in scoli de catre elevi.

Jandarmii au incercat sa-i disperseze pe protestatari, pe motiv ca nu aveau autorizatie pentru actiune, nu purtau masti si nu respectau distantarea fizica.

"Cei mici nu pot sa invete. E o parodie, o porcarie scoala in conditiile acestea. Vedeti raspunsul sistemului la mica noastra initiativa. Au fost cel putin la fel de multi politisti pe cat eram noi, si asta de fiecare data", a spus unul dintre protestatari.

Printre altele, protestatarii au cantat "Hristos a Inviat" si "Vesnica Pomenire".

* ORADEA

Un protest de acest fel a fost convocat pe retelele de socializare pentru sambata seara si in municipiul Oradea, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, numarul celor care au participat la actiune fiind circa 20-30 de persoane. Nu au fost inregistrate incidente.

Miscarea impotriva mastii de protectie: cine si de ce sustine nerespectarea legilor?

Mai multe comunitati care sustin nerespectarea masurilor sanitare impuse de autoritati au aparut in mediul online, unde anunta organizarea de proteste in tara pentru ca elevii sa nu mai poarte masca de protectie in scoli. Mesajele grupurilor formate sunt sustinute de mai multe persoane publice si ajung, adesea, la cei nehotarati. Sociologul Gelu Duminica explica de ce apar comunitatile care contesta regulile, dar si care sunt greselile autoritatilor romane.

In mediul online au aparut mai multe grupuri care se impotrivesc vehement masurilor sanitare stabilite de autoritati. Una dintre comunitatile care a aparut pe Facebook se numeste "Fara Botnita" si publica mesaje prin care indeamna la nepurtarea mastii de protectie in spatiile publice, contrar reglementarilor in vigoare. In plus, mai multe persoane se fotografiaza fara masca in locuri in care aceasta este obligatorie, precum magazine sau piete.

Membrii comunitatii publica si distribuie mesaje precum "Cand credeti ca se va opri acest chin: purtare de masca, Covid-19?" sau redau experiente personale in care sustin ca mai multi copii ar fi lesinat la scoala din cauza mastii de protectie sau ca purtarea mastii de protectie le-ar provoca o senzatie de asfixiere. In plus, sunt distribuite false informatii cu caracter medical. Fizicianul Cristian Presura a demonstrat, insa, ca purtarea mastii de protectie neintrerupt timp de sase ore nu scade oxigenul din sange.

Nepurtarea mastii de protectie in locurile in care este obligatorie, precum in spatiile publice inchise, in spatiile comerciale, in mijloacele de transport in comun sau la locul de munca se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 500 si 2.500 de lei. Politia Romana a transmis ca nu se acorda sanctiuni pentru instigarea la contraventie.

"Suntem in stare de alerta, masurile de protectie individuala sunt in vigoare si obligatorii pentru toti cetatenii, cu scopul de a preveni transmiterea virusului SARS-CoV-2 si de a proteja sanatatea tuturor persoanelor", a transmis Politia Romana.

Coronavirus Romania: Numar crescut de decese, in ultimele 24 de ore. 1.333 de cazuri noi de infectari si 461 de pacienti la ATI

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Zeci de angajați Google au participat la proteste în birourile companiei din New York și California. Gigantul IT are un contract de peste un miliard de dolari cu guvernul israelian, însă tot...
#coronavirus, #covid, #epidemie, #pandemie, #piata universitatii, #protest , #coronavirus