La plaja, fara masca de protectie, gratie vaccinarii in masa. Medic: "Este un risc mai mic ca anul trecut. Avem cateva milioane de persoane imunizate"

Miercuri, 12 Mai 2021, ora 18:50
2829 citiri
La plaja, fara masca de protectie, gratie vaccinarii in masa. Medic: "Este un risc mai mic ca anul trecut. Avem cateva milioane de persoane imunizate"
Se discuta despre eliminarea portului mastii pe plaja FOTO Facebook/ Vama Veche

Cazurile de COVID-19 sunt pe un trend descendent in ultima perioada si toate judetele Romaniei se incadreaza in scenariul verde, cu o incidenta sub 1,5 la mia de locuitori. Tinand cont de evolutia favorabila, Guvernul a decis sa relaxeze masurile restrictive, iar printre acestea se numara si eliminarea portului mastii pe plaja.

Raed Arafat a anuntat marti, 11 mai, ca masca "cu siguranta" nu o sa fie obligatorie pe plaja si ca turistii aflati in vacanta nu o sa fie verificati daca sunt vaccinati sau testati.

Aceasta decizie a generat controverse in spatiul public. Pe de-o parte oamenii s-au bucurat, sustinand ca este incomod sa poarte masca pe plaja, date fiind temperaturile, dar si faptul ca o sa fie in aer liber, pe cand tabara cealalta a invocat aglomeratia care se formeaza adesea, ajungand sa stea foarte aproape unii de ceilalti, fiind imposibil uneori sa se respecte distantarea.

Radu Tincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Bucuresti, a explicat pentru Ziare.com cum se va reflecta aceasta decizie in contextul epidemiologic. El sustine ca, in contextul actual, se poate renunta la masca pe plaja, in conditiile in care tot mai multi oameni sunt imunizati fie prin vaccinare, fie prin boala.

"Suntem intr-un context favorabil, in care putem sa nu purtam masca pe litoral, dar in anumite conditii. Conditia principala este sa existe, totusi, o distantare fizica. Fara aceasta, daca oamenii stau unii peste ceilalti, exista in continuare riscul infectarii.

Totusi, este un risc mai mic decat anul trecut. Avem peste doua milioane de persoane vaccinate, peste un milion de oameni care au trecut prin boala. Cel mai probabil acest numar este mai mare, poate chiar dublu. Asta inseamna undeva la patru milioane de persoane imunizate si probabil ca, pana in iunie, o sa ajungem la cinci milioane", explica Radu Tincu.

Medicul spune ca, atata timp cat "imunizarea colectiva este din ce in ce mai numeroasa" si exista anumite reguli de distantare fizica, se poate discuta despre renuntarea la masca pe plaja.

Referitor la responsabilitate, Radu Tincu adauga ca aceasta ar trebui sa vina atat din partea turistilor, cat si a celor care administreaza plajele.

"Este imposibil ca autoritatile sa poata cuprinde toate scenariile posibile care s-ar putea regasi intr-o anumita zona. Daca ne aflam intr-o aglomerare de oameni, unde nu se respecta regulile sanitare, trebuie ca fiecare dintre noi sa fim responsabili si sa luam masuri.

Pe de alta parte, daca discutam de distantarea fizica, ea trebuie sa intre si in responsabilitatea celor care administreaza aceste plaje. Ei trebuie sa se asigure ca nu permit aglomerarile umane si sa implementeze aceste masuri", concluzioneaza Radu Tincu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Strat gros de omăt depus pe un pisc din Sălaj. ”De la 30 de grade Celsius şi vreme de plajă la 30 de centimetri de zăpadă şi îngheţ”
Strat gros de omăt depus pe un pisc din Sălaj. ”De la 30 de grade Celsius şi vreme de plajă la 30 de centimetri de zăpadă şi îngheţ”
Stratul de zăpadă depus în ultimele zile în zonele mai înalte ale judeţului Sălaj variază de la câţiva centimetri, până la 30 de centimetri pe vârful Măgura Priei, potrivit...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#masca, #plaja, #litoral, #Covid 19, #distantare fizica , #coronavirus