Romania a interzis exportul de medicamente, dar face o exceptie in cazul Republicii Moldova

Duminica, 15 Martie 2020, ora 10:06
5085 citiri
Romania a interzis exportul de medicamente, dar face o exceptie in cazul Republicii Moldova
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Sanatatii informeaza ca vor da curs solicitarii adresate pe canale diplomatice de catre Republica Moldova privind autorizarea livrarii unor medicamente care pot fi achizitionate din Romania pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a institutiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, in contextul sistarii exportului de medicamente din Romania dupa instituirea codului rosu de risc de infectie cu noul coronavirus.

"Aceasta masura este posibila deoarece Ordinul Ministrului Sanatatii 428/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzand dispozitivele medicale si materialele sanitare pentru a asigura preventia si tratarea afectiunilor asociate infectiei cu SARS-COV-2, a caror distributie in afara teritoriului Romaniei se suspenda temporar, precum si a unor masuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse in Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania (Canamed), permite exceptarea livrarii in afara teritoriului Romaniei a medicamentelor fabricate de producatorii din Romania destinate altor piete din afara teritoriului Romaniei, precum si a medicamentelor care tranziteaza teritoriul Romaniei fiind destinate altor piete", a transmis, duminica, Grupul de Comunicare Strategica.

Potrivit sursei citate, prin aceasta masura, Romania urmareste, de o maniera prioritara, sa acorde sprijin direct cetatenilor Republicii Moldova.

"Romania a fost si este mereu alaturi de cetatenii Republicii Moldova, acordand ajutor de fiecare data, la nevoie, in spiritul relatiei speciale bazata pe comunitatea de limba, istorie si cultura, si fundamentata pe cooperarea in cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeana a Republicii Moldova", au mai transmis autoritatile.

Autoritatile au decis, printr-un ordin al ministrului Sanatatii, suspendarea temporara a exportului unor medicamente, echipamente, dispozitive si consumabile.

Astfel, ordinul prevede interdictia privind scoaterea din tara a unor echipamente, medicamente si materiale pentru o perioada de sase luni.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#coronavirus export medicamente Repub ica Moldova, #medicamente spitale Republica Moldova , #coronavirus