De ce Romania a ajuns Gica-contra al Uniunii Europene in raport cu noua tulpina COVID-19. "Avem pur si simplu politici aleatorii, adoptate fara fundament stiintific"

Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 00:03
6326 citiri
De ce Romania a ajuns Gica-contra al Uniunii Europene in raport cu noua tulpina COVID-19. "Avem pur si simplu politici aleatorii, adoptate fara fundament stiintific"
Romania relaxeaza restrictii, in timp ce multe state le impun FOTO Pixabay

Noua tulpina COVID-19, descoperita in Marea Britanie, creeaza ingrijorare la nivel mondial, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustinand ca este deja prezenta in cel putin 60 de tari si teritorii. Tari precum Marea Britanie, Germania, sau Suedia, prelungesc restrictiile, iar altele, cum ar fi Israelul, intra in lockdown. Cu toate acestea, Romania actioneaza la polul opus. Nu numai ca restrictiile se relaxeaza, dar a fost anuntata si redeschiderea scolilor.

Romania, campioana la vaccinare

Romania este pe locul doi in topul tarilor din Uniunea Europeana, privind viteza vaccinarii si numarul persoanelor imunizate impotriva COVID-19, potrivit Politico, citat in Digi24.ro.

Pentru a fi asigurata imunitatea colectiva, populatia fiecarui stat ar trebui sa fie vaccinata in proportie de 70%. Termenul ideal ar fi pana in vara anului 2021, dar, potrivit datelor adunate pana acum, acest lucru este imposibil.

De exemplu, daca se mentine la capacitatea de acum, Romania ar atinge acest prag abia in luna decembrie a anului 2022. Singura tara care ar putea finaliza la termen este Marea Britanie, estimarea fiind pentru august 2021. Pe ultimul loc este Bulgaria, care si-ar putea imuniza populatia adulta abia in august 2040.

Cu toate ca vaccinarea pare sa mearga foarte bine, campania din Romania are multe lipsuri. Platforma de inregistrare si programare are probleme de functionare, se vaccineaza persoane care nu sunt programate, fapt ce pune in pericol rapelul, adica asigurarea celei de a doua doze, au fost situatii in care au fost aruncate sau distruse doze, iar Pfizer a anuntat intarzieri in livrarea dozelor, astfel ca oamenii gasesc locuri disponibile greu, peste o perioada indelungata de timp.

Capacitatea de vaccinare a Romaniei

Romania vaccineaza aproximativ 35.000 de persoane pe zi. Daca ne raportam la ultima saptamana, se poate observa o usoara crestere.

De exemplu, joi, 21 ianuarie, au fost vaccinati 35.000 de oameni. Vineri, 22 ianuarie, au fost vaccinati 37.840, iar luni, 25 ianuarie, au fost vaccinate 38.346 de persoane.

Numarul vaccinurilor administrate in alte state

Potrivit datelor colectate pana in 25 ianuarie, Statele Unite ale Americii au administrat cele mai multe vaccinuri, mai exact peste 22 de milioane.

  • China - 15 milioane

  • Marea Britanie - 7.04 milioane

  • Israel - 3.88 milioane

  • Germania - 1.78 milioane

  • Italia - 1.43 milioane

  • Franta - 1.09 milioane

  • Rusia - 1 milion

  • Suedia - 146.775

  • Romania - 484.631

  • Bulgaria - 26.798

  • Ungaria - 156.098

Cazuri confirmate versus teste efectuate

Numarul testelor efectuate in Romania a scazut dramatic in ultimele luni. Daca eram obisnuiti cu aproximativ 35.000 de teste efectuate pe zi, lucrurile s-au schimbat. Acest lucru se reflecta si in cazurile confirmate, care sunt tot mai putine. Pe baza datelor, s-ar putea spune ca situatia epidemiologica s-a ameliorat, fiind tot mai putine judete in scenariul rosu, cu o rata de incidenta de peste 3 la mia de locuitori. De exemplu, in 25 ianuarie, doar Timis si Cluj mai erau in aceasta situatie. Pe de alta parte, situatia reala ar putea sa fie cu totul alta.

  • 25 ianuarie - 1.551 de cazuri in 5.921 de teste PCR si 3.198 de teste rapide

  • 23 ianuarie - 2.719 cazuri noi in 21.410 teste PCR si 5.334 de teste rapide

  • 20 ianuarie - 3.000 de infectari noi in 26.768 de teste PCR si 6.026 de teste rapide

  • 17 ianuarie - 2.156 de cazuri noi in 11.524 de teste PCR si 3.392 de teste rapide

Alte state

  • Italia - 11.628 de cazuri noi in 216.211 de teste efectuate (24 ianuarie)

  • Franta - 22.368 de cazuri noi in 337.790 de teste efectuate (21 ianuarie)

  • Rusia - 20.800 de cazuri noi in 335.226 de teste efectuate (24 ianuarie)

Noua tulpina COVID-19 din Marea Britanie

Mutatia COVID-19 a aparut pentru prima data in Marea Britanie, fiind considerata mult mai contagioasa si mai agresiva. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca noua tulpina a ajuns deja in peste 60 de tari si teritorii din lume.

Primul pacient roman infectat cu noua tulpina a fost diagnosticat in 8 ianuarie 2021. Femeia are 27 de ani si este din Giurgiu. S-a prezentat la Institutul Matei Bals, din Bucuresti, in 3 ianuarie. Nu stie exact cum s-a infectat, tinand cont ca nu a calatorit recent.

Bilantul a ajuns la cinci romani infectati cu noua tulpina marti, 26 ianuarie. Ieri au fost trimise la secventiere patru dintre probele prelevate in cadrul anchetei epidemiologice care s-a desfasurat la Scoala Gimnaziala 28, din Bucuresti, unde un angajat a fost confirmat cu noua tulpina.

Un barbat din Suceava, care a fost internat la Spitalul Judetean Suceava in intervalul 11-22 ianuarie. Dupa externare, a revenit, sustinand ca se simte rau. Starea lui s-a agravat si este conectat la oxigen. Pacientul s-a intors recent din Marea Britanie.

Totusi, ceilalti pacienti nu au calatorit recent, ceea ce poate sa insemne ca este, deja, vorba despre o transmitere comunitara si ca numarul real este mult mai mare. Tulpina nu se poate identifica doar prin testare, ci este nevoie de secventierea genomului, o procedura suplimentara.

Cel mai recent caz este al unui pensionar din Constanta, in varsta de 69 de ani, care nu a calatorit recent si nici nu a intrat in contact cu oameni care au fost in Marea Britanie.

Noua tulpina a devenit predominanta in Londra. Exista ingrijorari si in Germania. Seful de cabinet al Angelei Merkel a declarat luni, 25 ianuarie, ca, cel mai probabil, noua tulpina va deveni predominanta in Germania si ca se confrunta deja cu aceasta varianta in mai multe spitale.

Romania relaxeaza, alte tari intra in carantina

Noua tulpina de COVID-19, din Marea Britanie, a determinat numeroase state sa ia masuri suplimentare de preventie, sau sa le prelungeasca pe cele existente. Totusi, Romania procedeaza la polul opus.

Restrictiile sunt ridicate si ultimele pregatiri pentru redeschiderea scolilor sunt puse la punct.

In Bucuresti, teatrele, cinematografele, barurile, cafenelele si salile de jocuri de noroc s-au redeschis de luni, 25 ianuarie, capacitatea din interior putand fi ocupata in proportie de 30%. Scoala urmeaza sa inceapa in 8 februarie, in format fizic, clasele care vor participa la ore fiind diferentiate in functie de scenariul in care se afla fiecare localitate in parte.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a declarat luni, 25 ianuarie, ca momentan nu se vor introduce restrictii noi pentru limitarea raspandirii noilor tulpini de COVID-19.

Pe de alta parte, numeroase tari incearca sa se protejeze de noua tulpina. Israelul si-a inchis granitele, astfel ca nimeni nu va mai putea intra in tara, cu exceptia cetatenilor israelieni si a diplomatilor.

Germania a extins lockdown-ul pana in 14 februarie si le-a cerut cetatenilor sa poarte masti medicale de tip FFP2.

Joe Biden a anuntat ca va modifica restrictiile de calatorie in Statele Unite ale Americii pentru persoanele care au mers recent in Marea Britanie, Uniunea Europeana si Brazilia.

Suedia prelungeste restrictiile aflate deja in vigoare pana in 7 februarie, premierul suedez declarand ca, desi se poate observa un usor declin al numarului de cazuri, situatia ramane grava.

Franta cere tuturor cetatenilor din Uniunea Europeana un test COVID-19 PCR negativ la intrarea in tara si devine obligatorie o declaratie pe propria raspudere. Jean-Francois Delfraissy, seful comisiei stiintifice care consiliaza guvernul in privinta COVID-19, a declarat duminica, 24 ianuarie, ca Franta va trebui, probabil, sa introduca un al treilea lockdown odata cu vacanta scolara din februarie, din cauza raspandirii noilor variante ale virusului.

De ce Romania actioneaza total opus de celelalte state?

La aceasta intrebare au raspuns, pentru Ziare.com, Radu Tincu, medic ATI la Spitalul Floreasca, din Bucuresti, si Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Doina Azoicai declara ca se va face si in Romania o reevaluare a situatiei epidemiologice, in cadrul careia datele vor fi analizate si masurile vor fi adaptate la noile conditii.

"Romania va face o reevaluare a situatiei epidemiologice. Ne asteptam ca cei care monitorizeaza situatia epidemiologica, si sunt la nivel deciziotnal, sa ia in considerare faptul ca in Europa sunt deja 23 de tari in care s-au identificat cazuri produse de aceasta noua tulpina. In avans, masurile care trebuie luate sunt sustinerea campaniei de vaccinare si respectarea normelor de protectie, purtarea mastii, distantarea sociala si igiena", a declarat Doina Azoicai.

Radu Tincu sustine ca, in Romania, nu se stie care este incidenta de circulatie a acestei tulpini fiindca nu se fac secventieri genomice.

"Romania habar n-are care este incidenta de circulatie a acestei tulpini in comunitate. Noi nu am facut seventieri genomice ca sa identificam ce tulpina se afla in acest moment la baza imbolnavirilor. Marea Britanie, din aprilie pana in prezent, a facut 170.000 de secventieri.

Romania a facut cateva astfel de secventieri pentru cazurile pe care le-au prezentat public, suntem cu un deficit enorm de identificare a variantelor virale care circula si este evident ca in absenta acestor date avem senzatia ca in Romania nu exista niciun fel de problema in legatura cu aceasta noua varianta virala", declara Radu Tincu.

Medicul mai explica ca, tinand cont ca unele dintre persoanele diagnosticate cu aceasta tulpina nu au calatorit recent, asta inseamna ca exista o transmitere comunitara.

El mai scoate in evidenta doua erori pe care le fac autoritatile, si anume numarul de teste efectuate care este mult prea mic, dar si lipsa secventierii.

"In acest moment, autoritatile au doua erori importante. O eroare tine de testare, Romania testeaza mai putin prin testele PCR si atunci avem un numar de cazuri mult mai mic decat cel real si in al doilea rand Romania nu face identificarea variantelor de virus care circula in comunitate", declara Radu Tincu.

Mai mult, spune el, procedurile si protocoalele de relaxare si de impunere a restrictiilor elaborate in Romania trebuie sa fie actualizate in functie de noua situatie epidemiologica si de existenta acestei tulpini.

"Toate acele proceduri si protocoale de relaxare si de impunere de restrictii, in speta cele cu pragurile de incidenta, acestea au fost elaborate inaintea de existenta acestei tulpini mutante. Intr-un fel se va comporta virusul daca se transmite cum se transmitea vechea varianta la 3 la mie, intr-un fel se va comporta un virus care are o transmisibilitate de 70% mai mare.

Din punctul meu de vedere, aceste protocoale vor trebui schimbate. In lipsa acestor date, politicile sanitare sunt haotice. Sunt pur si simplu politici aleatorii, adoptate fara fundament stiintific", concluzioneaza Radu Tincu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie care au produs arme și echipamente pentru forțele ucrainene ce se apără în fața armatei lui Putin a...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Romania, #Covid 19, #restrictii, #relaxare restrictii coronavirus, #tulpina noua covid, #Marea Britanie, #Radu Tincu Floreasca, #doina azoicai , #coronavirus