Klaus Iohannis, apel catre romani: Evitati deplasarile, daca nu sunt necesare. Fac apel la responsabilitatea tuturor

Marti, 10 Martie 2020, ora 21:13
8871 citiri
Klaus Iohannis, apel catre romani: Evitati deplasarile, daca nu sunt necesare. Fac apel la responsabilitatea tuturor
Foto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis a evaluat, marti seara, drept eficiente masurile anti-coronavirus luate de Guvernul condus de Ludovic Orban. Presedintele a facut apel la responsabilitatea tuturor romanilor, sa evite deplasarile care nu sunt necesare.

"Acum e momentul sa fim buni cetateni, de asta depinde sanatatea si viata noastra

Am demonstrat ca putem castiga orice lupta, cu o singura conditie: sa fim uniti.

Fac un apel la romani, sa renunte pentru o vreme la deplasarile care nu sunt absolut necesare, mai ales in zone aglomerate", a spus Klaus Iohannis.

"Riscul unei pandemii ramane ridicat, combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat la nivel national, european si global.

Europa este in stare de mobilizare. Protejarea cetatenilor europeni este prioritatea zero", a declarat presedintele, la Cotroceni, dupa un summit prin videoconferinta cu liderii UE.

"Numai impreuna vom reusi sa prevenim efecte grave asupra economiilor europene", a adaugat Iohannis, care a mentionat ca miercuri, la ora 11:00, i-a convocat la Cotroceni pe premierul Orban si pe ministrul de Finante.

Presedintele a facut si un apel la responsabilitate:

"Dragi romani, depinde de fiecare dintre noi sa limitam imbolnavirile. Fac apel la responsabilitatea fiecaruia: Respectati cu strictete masurile luate de Guvern. Vreau sa transmit si un mesaj de solidaritate pentru compatriotii nostri din Italia. Am cerut autoritatilor sa fie mobilizate pentru a ajuta romanii din Italia care solicita asistenta".

Klaus Iohannis le-a cerut si politicienilor sa nu incerce sa obtina capital electoral din criza coronavirusului

"La fel de nocive sunt rafuielile politice si incercarile unora de a castiga capital electoral", sunt cuvintele presedintelui.

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, la finalul unui summit de urgenta al UE, prin videoconferinta, a carui tema este raspandirea cazurilor de coronavirus in toate cele 27 de state UE.

Din lipsa de timp pentru a organiza intalnirea, reuniunea se face la distanta intre lideri, sub egida presedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Aceasta a inceput la putin timp dupa 18.00, ora Romaniei.

Charles Michel le-a transmis o nota in patru puncte delegatiilor, potrivit unei surse europene citate de AFP.

In primul rand este vorba de a se pune de acord "pentru a se informa mai bine si a-si coordona" lupta impotriva diseminarii maladiei, precum si furnizarea de echipamente medicale.

"Pentru a raspunde provocarii Covid-19, avem nevoie de mai multa Europa, mobilizata alaturi de statele membre pentru a limita contagiunea cu virusul, garantarea echipamentelor medicale si a ne pune de acord asupra masurilor pentru a reduce impactul economic si social negativ pentru cetatenii nostri", a postat pe Twitter cu cateva ore inainte de reuniune.

Pentru a contribui la discutia privind consecintele economice, presedinta Bancii Centrale Europene Christine Lagarde a fost invitata sa participe.

Sefa executivului european, Ursula von der Leyen, care participa la reuniunea extraordinara, a cerut marti echipelor sale "sa examineze alte instrumente pe care Comisia le poate mobiliza pentru a face fata impactului global al epidemiei de coronavirus asupra economiei, in intreaga Europa".

"Numeroase sectoare sufera deja. Si trebuie sa cautam mijloace de a le sustine", a afirmat ea intr-o declaratie de presa de marti dupa-amiaza.

Ea a anuntat deja un ajutor pentru sectorul aerian, care sufera in primul rand din cauza consecintelor epidemiei, relaxand temporar regulile privind sloturile aeroportuare pentru a impiedica zborurile in gol.

"Putem rezista socului, fundamentele noastre economice sunt solide, economiile noastre isi vor putea reveni odata ce socul va fi absorbit", a dat asigurari vicepresedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

In cadrul unei dezbateri din Parlamentul European de marti dimineata, colegul sau insarcinat cu gestionarea crizelor Janez Lenarcic a insistat asupra "solidaritatii" necesare intre statele membre.

"Fara solidaritate, nu vom ajunge departe. De ce? Pur si simplu pentru ca Comisia nu-si gestioneaza propriile sale stocuri de echipamente de protectie, masti... Daca ar face-o, Italia ar fi prima care ar obtine asa ceva de la noi. Dar nu o facem. Contam pe statele membre si pe solidaritatea lor", a spus el.

Franta asteapta de la aceasta reuniune "un semnal la cel mai inalt nivel al coordonarii", transmite Agerpres.

Dincolo de masurile pe termen scurt, in principal sustinerea firmelor, "trebuie pregatit un raspuns economic profund care nu va fi doar monetar" ci si "bugetar", a precizat presedintia franceza cu putin timp inainte de reuniune.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Iohannis coronavirus epidemie , #coronavirus