Suplimentele de vitamina D nu ajuta la tratarea sau la prevenirea COVID-19 (studiu)

Vineri, 22 Mai 2020, ora 15:39
3811 citiri
Suplimentele de vitamina D nu ajuta la tratarea sau la prevenirea COVID-19 (studiu)
Foto: Arhiva Pixabay

Consumul unei mari cantitati de vitamina D nu ajuta la prevenirea sau la tratarea COVID-19, potrivit unui studiu international publicat vineri de BMJ, Nutrition, Prevention and Health.

Studiul, realizat de cercetatori din Marea Britanie, Europa si SUA, avertizeaza impotriva consumului in cantitate mare a suplimentelor de vitamina D, subliniind ca nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca aceasta vitamina poate fi benefica pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Vitamina D este un hormon pe care il produce pielea la expunerea la soare si ajuta la reglarea cantitatii de calciu si fosfat din corp, necesare pentru buna sanatate a oaselor, dintilor si a muschilor.

"Un nivel adecvat de vitamina D in corp este crucial pentru sanatatea noastra, un nivel prea scazut poate duce la rahitism sau la dezvoltarea de osteoporoza, dar o cantitate prea mare poate duce la o crestere a nivelului de calciu in sange, ceea ce ar putea fi daunator", a avertizat Sue Lanham-New, responsabila la Department of Nutritional Sciences al Universitatii din Surrey si principala autoare a studiului.

Dupa rapoarte neverificate ca doze mari de vitamina D (peste 4000IU/d) ar putea reduce riscul imbonavirii de COVID-19 si trata cu succes noul coronavirus, cercetatorii au studiat baza stiintifica a acestor afirmatii.

Dupa ce au trecut in revista literatura de specialitate, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nu exista nicio baza stiintifica care sa sprijine teoria ca ingerarea unor doze mari de vitamina D poate fi benefica impotriva virusului.

Cercetatorii cred, de asemenea, ca nu exista o legatura ferma intre consumul de vitamina D si rezistenta la infectiile cailor respiratorii.

Totusi persoanelor care ies putin la aer liber sau sunt obligate la izolare si nu pot sta la soare (de unde organismul isi procura vitamina D), li se recomanda sa ia suplimente cu aceasta vitamina, dar sub recomandarile stricte ale ghidului Public Health England.

Acest ghid de sanatate recomanda suplimente de vitamina D de 10 micrograme pe zi in lunile de iarna, intre octombrie si martie, sau pe toata perioada anului daca expunerea la lumina soarelui este limitata. Nivelul de vitamina D poate fi completat si prin diferite alimente, precum pestele, carnea rosie, galbenusul de ou si cerealele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vitamina D coronavirus , #coronavirus
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Pă', dacă-i adevărat că Soarele are cea mai tare vitamină D, nu