Tulpina din Marea Britanie circula deja in jumatate din judetele Romaniei. 136 de cazuri de infectie cu noua varianta a virusului

Marti, 23 Februarie 2021, ora 13:45
2458 citiri
Tulpina din Marea Britanie circula deja in jumatate din judetele Romaniei. 136 de cazuri de infectie cu noua varianta a virusului
Vaccinare FOTO Pixabay

Varianta SARS-CoV-2 linia genetica B.1.1.7 circula deja in jumatate din judetele tarii si exista o probabilitate mare de a cuprinde intreg teritoriul Romaniei in viitorul apropiat, a indicat, marti, Institutul National de Sanatate Publica, in analiza epidemiologica a primelor 136 de cazuri de COVID-19 din Romania confirmate cu noi variante ale virusului.

"Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secventierilor si comunicarea rezultatelor la DSP si CNSCBT cat mai curand dupa finalizarea investigatiilor de laborator, in vederea realizarii rapide a anchetelor epidemiologice si a instituirii masurilor necesare fata de cazuri si contacti, avand in vedere transmisibilitatea crescuta a acestei variante si, conform ultimelor evidente sosite din Marea Britanie, severitatea mai mare a bolii pe care o genereaza la varstnici", a evidentiat INSP.

Pana in prezent, in acest an, au fost comunicate la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) 499 de secventieri finalizate in saptamanile 53/2020 - 07/2021, respectiv pana la data de 21 februarie 2021 inclusiv, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetica B.1.1.7).

136 de cazuri de infectie cu tulpina britanica

Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%.

Pana la data mentionata, nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determina ingrijorare, a subliniat INSP.

Rezultatele secventierilor au fost comunicate de patru laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife si Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava.

Conform INSP, cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din urmatoarele judete: Arges (2), Bucuresti (80), Bihor (1), Braila (1), Botosani (4), Caras-Severin (2), Cluj (9), Constanta (1), Covasna (1), Galati (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mures (1), Prahova (1), Suceava (5), Timis (11), Valcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

De asemenea, potrivit analizei, cele mai multe cazuri confirmate s-au inregistrat la grupa de varsta 45 - 54 de ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) sunt la persoane cu varsta mai mare de 25 de ani.

Mai puteti citi:

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#tulpina noua covid, #Marea Britanie, #Romania, #infectie , #coronavirus