Vrei sa produci echipamente sau biocide impotriva COVID-19? Iata procedurile puse la punct de MApN

Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:28
7195 citiri
Vrei sa produci echipamente sau biocide impotriva COVID-19? Iata procedurile puse la punct de MApN
Foto: Facebook / Viziere.ro

Ministerul Apararii a publicat pe site procedura de avizare/autorizare temporara a produselor pe care intreprinzatorii romani doresc sa le furnizeze in aceasta perioada de criza cu scopul de a ajuta spitalele in lupta cu Covid-19.

"Informatiile despre procedura de avizare/autorizare temporara a materialelor, componentelor, echipamentelor si dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea si combaterea raspandirii, precum si pentru tratamentul infectiei cu virusul SARS-Cov-2, respectiv a biocidelor se gasesc la adresele urmatoare", se precizeaza in raspunsul primit joi din partea MApN, la solicitarea Ziare.com.

Descarca aici:

Procedura este aici:

https://directiamedicala.mapn.ro/pages/view/185

Pentru echipamente si dispozitive medicale:

https://www.acttm.ro/procedura-de-avizare-autorizare-pentru-materiale-si-echipamente-de-protectie-respectiv-dispozitive-echipamente-medicale/

Pentru materiale si echipamente de protectie (masti, semimasti, combinezoane, viziere), precum si a solutiilor de decontaminare pentru spatiile publice:

www.nbce.ro

Pentru biocide:

https://cantacuzino.mapn.ro/pages/view/245

In ceea ce priveste documentele pe care trebuie sa le pregateasca un intreprinzator care doreste sa se implice, MApN precizeaza ca "pe site-urile mentionate mai sus sunt trecute documentele necesare".

"In principiu, este vorba de o cerere, o documentatie de fabricatie redusa si fise tehnice sau buletine de incercare de la materiile prime si materialele folosite in procesul de fabricatie", se mai arata in raspunsul primit la redactie sub semnatura col.dr.ing. Claudiu Lazaroaie, Loctiitor stiintific, Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie.

Conform sursei citate, "Pana la ora 14, Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie are in lucru mai multe documentatii in analiza, dar nu a fost emis nici un aviz".

Reamintim ca prin Ordonanta Militara 4, din 29 martie 2020, s-a stabilit ca:

Art.10

(1) Pe perioada starii de urgenta se autorizeaza Centrul de Cercetari Stiintifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN1 si Ecologie, Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare si Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino" pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor si dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea si combaterea raspandirii, precum si pentru tratamentul infectiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor.

(2) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ulterior au fost stabilite si persoanele de contact, pe care cei interesati le pe pot gasi AICI.

MApN avizeaza, Unifarm si ONAC centralizeaza

Intrebat, luni dupa amiaza, daca exista un comandament care sa tina sub control astfel de achizitii si sa coreleze cererea cu oferta, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ne-a explicat ca, in baza OM4/2020, institutiile mentionate la art.10 aflate in subordinea Ministerului Apararii se ocupa "doar de procedura de avizare", in timp ce "Unifarm face achizitiile centralizat".

"Ei sunt sub Ministerul Sanatatii, ei se ocupa de centralizarea achizitiilor. Si ONAC de la Ministerul de Finante", a adaugat ministrul Economiei.

In declaratia de presa tinuta luni la Palatul Cotroceni, presedintele Iohannis a reamintit ca in toata lumea exista la ora actuala un deficit de materiale de protectie, masti sau halate pentru medici, dar si ventilatoare pentru pacienti, din cauza epidemiei de COVID-19, asa ca se incearca identificarea de producatori romani pentru astfel de materiale.

"Ma adresez antreprenorilor nostri: fiti proactivi! Veniti cu idei, veniti cu idei catre guvernanti, fiindca suntem interesati sa promovam produse romanesti in aceasta perioada cu precadere! Este o oportunitate foarte buna pentru mediul romanesc. Avem nevoie de aceste materiale, avem aceasta oportunitate", a declarat presedintele Iohannis.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#avizare masti viziere combinezoane coronavirus , #coronavirus