Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comisia Europeana se distanteaza de producatorul AstraZeneca, dupa intarzierile mari ale livrarilor

Marti, 02 Februarie 2021, ora 11:41
3290 citiri
Comisia Europeana se distanteaza de producatorul AstraZeneca, dupa intarzierile mari ale livrarilor
FOTO: Hepta.ro

Comisia Europeana a indicat luni o distantare de producatorul AstraZeneca in cadrul strategiei de vaccinare impotriva coronavirusului, dupa intarzieri mari ale livrarilor, comenteaza AFP.

Produsul companiei farmaceutice anglo-suedeze "urma sa fie vaccinul de masa pentru primul trimestru din 2021", le-a declarat europarlamentarilor Sandra Gallina, directoare generala pentru sanatate in cadrul Comisiei. AstraZeneca nu a reusit insa sa garanteze decat 25% din cele peste 100 de milioane de doze promise, ceea ce este "o adevarata problema" pentru Uniunea Europeana, a aratat ea.

Comisia Europeana se reorienteaza in prezent spre vaccinurile Pfizer/BioNTech si Johnson&Johnson, a afirmat Gallina. Laboratorul german BioNTech s-a angajat lui sa livreze Uniunii Europene in trimestrul al doilea cu pana la 75 de milioane de doze in plus fata cantitatile prevazute initial. "Vor fi mult mai multe doze in trimestrul al doilea, deoarece va intra in vigoare un nou contract. Nu vom dispune doar de BioNTech si Moderna, ci vom avea si un nou contract cu BioNTech, adica dublul cantitatii", a mentionat directoarea.

In ultimele saptamani, tonul discutiilor intre liderii europeni si AstraZeneca a fost tot mai ridicat, apreciaza AFP. Firma a acumulat intarzieri la livrarile de vaccin impotriva COVID-19, cel de-al treilea aprobat in UE, dupa produsele Pfizer/BioNTech si Moderna.

AstraZeneca a explicat ca nu va putea livra decat un sfert din numarul de doze promis Uniunii pentru primul trimestru, din cauza unei "reduceri a randamentelor" intr-o fabrica europeana. Bruxellesul acuza implicit compania ca a favorizat Regatul Unit la furnizare, incalcandu-si astfel obligatiile contractuale fata de UE.

Directorul general al AstraZeneca, Pascal Soirot, a dat asigurari ca firma pe care o conduce "va face tot ce poate" pentru a-si onora contractul. Gallina a replicat: "Calendarele impun restrictii legate de bonul de comanda pentru vaccin (...) Deci nu vad unde sunt eforturile dumneavoastra".

Reprezentanta Comisiei Europene a subliniat ca in cadrul contractelor dintre UE si producatorii de vaccinuri "putem fie sa primim produsele, fie sumele platite", adica rambursarea platilor deja efectuate.

Comisia a alocat pentru dezvoltarea vaccinului AstraZeneca si pentru cresterea capacitatii de productie a companiei 336 de milioane de euro, suma care nu a fost insa achitata integral. "Nu am vaccinul, nu aveti plata de la Comisie", a rezumat situatia directoarea.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#AstraZeneca, #covid, #vaccin, #Comisia Europeana , #coronavirus