Noi reguli pentru concediile medicale ale celor aflati in carantina si izolare. Senatul a adoptat o ordonanta vizand somajul tehnic

Autor: C.V.
Luni, 01 Februarie 2021, ora 20:10
5175 citiri
Noi reguli pentru concediile medicale ale celor aflati in carantina si izolare. Senatul a adoptat o ordonanta vizand somajul tehnic

Modul de acordare a concediilor si indemnizatiilor medicale pentru persoanele care s-au aflat in carantina sau izolare din cauza coronavirusului, dar si prelungirea acordarii indemnizatiei pentru timpul redus de munca al salariatilor si al somajului tehnic, au fost stabilite intr-o ordonanta votata luni, 1 februarie, in Senat. Urmeaza votul decisiv, in Camera Deputatilor.

Este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr.211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

Se va prelungi valabilitatea somajului tehnic si a programului flexibil de munca. Ministrul Muncii: Asteptam avizul Consiliului Legislativ

Aceasta OUG prevede ca "persoanele asigurate, pentru care a fost instituita masura izolarii la domiciliu sau intr-un un loc declarat, beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in baza certificatelor de concediu medical, acordate de catre medicul de familie ca urmare a documentelor eliberate de catre directiile de sanatate publica, si peste termenul de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG 180/2020, avand in vedere volumul de activitate al acestor institutii".

Cum arata un consult la medicul de familie in timpul pandemiei. "Se foloseste chiar si o lampa cu ultraviolete"

Proiectul mai prevede reducerea la maximum 10% a procentului de 50% reglementat in OUG 180/2020 in cazul nerespectarii culpabile de catre medicul de familie a oricareia dintre obligatiile contractuale, procent care se va aplica gradual, in functie de numarul de abateri.

Dezastru cu platforma de vaccinare anti-COVID. Medici de familie: "E nevoie de multa rabdare. Nu toti pacientii cronici pot fi luati in evidenta"

Celalalt proiect aproba ordonanta de urgenta a Guvernului nr.209/2020 privind modificarea art.IV alin.(6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale si pentru reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii cauzate de evolutia raspandirii infectiilor determinate de virusul SARS-CoV-2.

Pacientii asimptomatici sau cu forme usoare de COVID-19 vor fi monitorizati de medicii de familie

Astfel, aceasta OUG prelungeste pana pe data de 30 iunie a acestui an acordarea indemnizatiei pentru timpul redus de munca al salariatilor si a indemnizatiei de somaj tehnic pentru angajati.

Cele doua proiecte de lege de aprobare a celor doua OUG au fost votate de Senat ca prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Cat s-a cheltuit cu pandemia de coronavirus

Executia preliminara a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a inregistrat un deficit de 101,92 miliarde de lei, adica 9,79% din PIB, a anuntat miercuri seara, 27 ianuarie, Ministerul de Finante.

"Executia preliminata a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a inregistrat un deficit de 101,92 miliarde lei (9,79% din PIB). Sume in valoare de 46,31 miliarde lei (4,45% din PIB) au fost lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale, investitii si cheltuieli exceptionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19", arata ministerul.

Mai puteti citi:

Citeste si:
Prefectul județului Buzău: „Suntem în război, pe front, cu arma la picior. Vreau să am o întâlnire cu conducătorii Bisericii”
Prefectul județului Buzău: „Suntem în război, pe front, cu arma la picior. Vreau să am o întâlnire cu conducătorii Bisericii”
Prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, proaspăt învestit în funcţie, spune că "moartea ne pândeşte în curtea Spitalului Judeţean", măsurile privind restricţiile vor fi aplicate cu...
Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID. Nu este încă foarte clar ce concentrație de anticorpi oferă imunitate împotriva reinfectării
Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID. Nu este încă foarte clar ce concentrație de anticorpi oferă imunitate împotriva reinfectării
Un studiu al cercetătorilor britanici arată că persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii au, de regulă, un răspuns imunitar împotriva reinfectării cu COVID chiar și la mai mult...
Sursa: NEWS.RO