Copiii ai caror parinti au Covid-19 si nu pot fi ingrijiti de familie, luati in grija statului

Vineri, 27 Martie 2020, ora 17:20
4812 citiri
Copiii ai caror parinti au Covid-19 si nu pot fi ingrijiti de familie, luati in grija statului
Foto: Arhiva Pixabay.com

Copiii ai caror parinti s-au imbolnavit de Covid-19 si nu pot fi ingrijiti de familia extinsa vor fi luati in grija statului, prin intermediul directiilor de asistenta sociala si protectie a copilului, sustine presedintele Autoritatii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii.

"In situatiile familiilor care au un copil sau mai multi copii cu dizabilitati si care se afla in contextul nefericit ca ambii parinti sa fie bolnavi si sa necesite spitalizare in regim de urgenta, iar copilul este asimptomatic sau este sanatos si, foarte important, nu exista niciun fel de alternativa in familia restransa, in familia largita, la rude, la cunostinte, in cercul de prieteni, care sa poata ingriji temporar, pe o perioada determinata copilul, si la solicitarea parintelui, directia de protectie a copilului poate veni in ajutor si poate prelua copilul pentru o perioada determinata de timp", a spus Madalina Turza, presedintele Autoritatii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii.

Masura se poate aplica si in cazul copiilor fara dizabilitati.

"Aceasta nu este o procedura exceptionala, ea a existat dintotdeauna la nivelul directiilor de asistenta sociala si protectie a copilului, pentru acele situatii in care cresterea si ingrijirea unui copil in familie nu mai era posibila", mai spune Turza.

Dupa ce DGASPC preia un copil aflat intr-o astfel de situatie, el va fi cazat intr-un spatiu special de izolare si nu va sta alaturi de ceilalti copii aflati in sistemul de protectie sociala. Cei de la DSP ar trebui sa se ocupe de testarea lor. Copiii raman in aceste spatii 14 zile si, daca testele ies negative, sunt mutati in alte zone care apartin sistemului de protectie.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia COVID-19: In Romania sunt peste 1.200 de cazuri confirmate, Spania a ajuns in situatie critica.

#copii parinti coronavirus protectia copilului , #coronavirus
Comentarii
P
Pauperovici
rank 1
La Cighid de pilda