Coronavirus: Romania a intrat in Scenariul 3 al epidemiei - ce inseamna si ce urmeaza

Sambata, 14 Martie 2020, ora 16:44
16449 citiri
Coronavirus: Romania a intrat in Scenariul 3 al epidemiei - ce inseamna si ce urmeaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Odata cu depasirea unui numar de 101 persoane infectate cu noul coronavirus, Romania a intrat in Scenariul 3 al epidemiei.

Este vorba, din punct de vedere numeric, de depasirea pragului de 101 infectari cu COVID 19, iar acest Scenariu va fi mentinut pana la atingerea a 2.000 de cazuri.

Pe de alta parte, Grupul de Comunicare Strategica transmite ca in estimarile initiale, nu era luat in calcul doar criteriul numeric, ci si transmiterea sustinuta, pe scara larga, a coronavirusului, concomitent cu cresterea presiunii asupra sistemului de ingrijiri medicale.

Fata de estimarile initiale de intrare in Scenariul 3, in acest moment nu exista nici transmitere sustinuta, pe scara larga, ci avem o "trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus" si nu avem inregistrate nici decese cauzate de COVID-19.

"Facem precizarea ca o parte din masurile prevazute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autoritati, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului ca exista o 'transmitere sustinuta pe scara larga' a noului coronavirus (COVID-19).

Tipologia cazurilor de pana in prezent arata o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus", arata Grupul de Comunicare Strategica.

In plus, comunica autoritatile, deja au fost luate anumite masuri care ar fi trebuit sa fie luate la intrarea in Scenariul 3, respectiv:

* Masuri de distantare sociala, limitarea contactului dintre persoane.

* Limitarea activitatilor colective.

* Punerea in aplicare a planului de pregatire pentru pandemie

* Raportarea calatoriilor (ex: istoricul calatoriilor simplificat)

* Implementare de puncte medicale avansate in cadrul unitatilor sanitare.

Ce se intampla mai departe

In acest scenariu se mareste capacitatea de raspuns la coronavirus si se incepe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile din pandemie si vor fi amanate cele care nu sunt urgente medicale. Toate spitalele de boli infectioase nu vor mai trata decat pentru Covid-19, bolnavii cu alte afectiuni fiind transferati catre alte centre medicale.

In plus, sambata, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a adoptat o hotarare pentru instituirea de noi masuri pentru evitarea raspandirii COVID-19.

Au fost reglementate:

- relatiile personalului Companiei Nationale Posta Romana cu persoanele aflate in autoizolare;

- relatiile echipelor de interventie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixa) in interactiunea cu persoanele aflate in autoizolare;

- relatiile reprezentantilor autoritatilor publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu soferii de camioane, cu masa totala mai mare de 3,5 tone, care intra in tara venind din zonele rosii si galbene;

De asemenea, au fost restrictionate activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive si de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate in spatii inchise, inclusiv cele realizate in sali de tratament balnear, sali de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, sali de jocuri de noroc si cazinouri.

In plus, a fost abilitata Administratia Nationala a Penitenciarelor, pentru initierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care sa fie pus in regim de urgenta in dezbatere parlamentara.

S-au instituit si masuri de izolare preventiva a personalului esential pentru asigurarea functionarii Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavoda, in concordanta cu prevederile Planului de continuitate a activitatilor de baza in cazul unei epidemii/pandemii.

Incepand de sambata, membrii Guvernului si oficiali de rang inalt din institutiile apartinand sistemului national de securitate si aparare pot iesi din izolare, cu pastrarea distantei de minimum 5 m fata de alte persoane care nu se afla in izolare si cu obligativitatea portului mastii de protectie, exclusiv pentru exercitarea obligatiilor expres prevazute de Constitutie si strict pe durata exercitarii acestor obligatii.

Evolutia epidemiei in Romania

Pana sambata, 14 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 102 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus). Dintre cei 102 cetateni care au contactat virusul, sase sunt declarati vindecati si au fost externati.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate in spitale din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova si Constanta si se afla sub supraveghere medicala permanenta. Starea de sanatate generala a pacientilor este buna, cu exceptia barbatului internat la spitalul Victor Babes, care a prezentat complicatii, dar a carui stare este ameliorata.

Situatia pe judete/municipiul Bucuresti a cetatenilor infectati cu virusul COVID-19 (coronavirus) se prezinta astfel: Bucuresti (31), Timis (11), Hunedoara (14), Constanta (7), Iasi (5), Caras-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Brasov (2), Mehedinti (2), Mures (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamt (2), Olt (2), Bacau (1), Bihor (1), Buzau (1), Galati (1), Maramures (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) si Ilfov (1).

Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 2.652 de persoane pentru care se efectueaza verificari pentru a depista daca au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 14.573 de persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

Pana la acesta data, la nivel national, au fost prelucrate 2.929 de teste. Dintre acestea, 2.827 au fost cu rezultat negativ, adica persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

Pana in prezent, au fost inregistrate 33 de dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

In Republica Italiana a fost inregistrat decesul unui cetatean roman diagnosticat cu infectie cu COVID-19, pe fondul unor afectiuni medicale pre-existente.

Intrarea in scenariul al 3-lea, pe teritoriul Romaniei presupunea, in estimarea initiala, "transmiterea sustinuta pe scara larga, cu cresterea presiunii asupra sistemului de ingrijiri de sanatate (101-2000 cazuri)".

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati

Citeste si:

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#scenariu trei coronavirus Romania , #coronavirus
Comentarii
Poza Porcul
Porcul
rank 1
Tiganii nu se pun,asa ca sunt doar 18. Atentie,s-au umplut iar
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5