Coronavirus: Uniunea Europeana, sub amenintarea unui nou val. Cetatenii SUA, exclusi de pe lista turistilor care pot intra in UE

Sambata, 27 Iunie 2020, ora 16:19
4912 citiri
Coronavirus: Uniunea Europeana, sub amenintarea unui nou val. Cetatenii SUA, exclusi de pe lista turistilor care pot intra in UE
Foto: Hepta.ro

Pandemia covid-19 avanseaza in sudul Statelor Unite, in America Latina, dar si in India, amenintand sa reporneasca in Europa - unde populatia este indemnata la vigilenta, relateaza AFP.

"Avem o problema grava in anumite zone", a avertizat doctorul Anthony Fauci, cel mai ascultat expert al Guvernului american in pandemie, referindu-se la sudul si la vestul Statelor Unite. Bilantul contaminarii creste in mod constant in aceste regiuni.

Vicepresedintele Mike Pence a anuntat, la randul sau, ca ultimul bilant zilnic a atins un nivel foarte mare - depasind 40.000 de cazuri.

Texasul - unul dintre primele sate americane care si-a redeschis economia, a suspendat acest proces si a dispus vineri inchiderea barurilor. Iar Florida a interzis vanzarea alcoolului in baruri.

Contagiunea avanseaza in 30 dintre cele 50 de state americane, mai ales in cele mari si cele mai populate din sud si vest - California, Texas si Florida.

TINERI BOLNAVI IN FLORIDA

In Florida, numarul infectarilor a "explodat" in iunie, dupa iesirea din izolare, iar boala ii afecteaza mai ales pe tineri - varsta medie a persoanelor infectate este de 33 de ani, dupa ce in urma cu doua luni era de 65 de ani.

"Am 25 de ani, nu cred ca este nevoie sa-mi fac griji", se lauda Mike Oliveira band vodka la miezul noptii pe malul marii.

In total, pandemia s-a soldat cu cel putin 494.337 de morti in lume dupa ce China a anuntat in mod oficial aparitia bolii, in decembrie, potrivit unui bilant intocmit de AFP sambata la ora 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei) pe baza unor date oficiale.

Pragul de zece milioane de bolnavi de covid-19 urmeaza sa fie depasit saptamana viitoare, potrivit OMS.

India a depasit, la randul sau, pragul de 500.000 de contaminari cu noul coronavirus, a anuntat sambata, inregistrand un varf de aproximativ 18.500 de imbolnaviri intr-o singura zi.

Aceasta tara ar putea depasi pragul de un milion de cazuri in cursul lui iulie.

"Spre deosebire de China, unde pandemia este relativ mai concentrata, in jurul Wuhanului si altor cateva orase, India are o difuzare mai extinsa, care complica lucrurile mai mult in sistemul de sanatate", a declarat pentru AFP un expert in sanatate publica, Anant Bhan.

30 DE MILIARDE DE DOLARI PENTRU CERCETARE

Pentru a pune la punct teste, vaccinuri si tratamente, OMS a evaluat ca are nevoie de peste 30 de miliarde de dolari, inaintea conferintei de sambata a donatorilor.

Pana in prezent s-au promis OMS 3,4 miliarde de dolari.

Tot sambata are loc un mare concert virtual - cu megastaruri ca Shakira, Coldplay, Usher sau Justin Bieber, care se mobilieaza cu scopul de a sustine strangerea de fonduri in vederea cercetarii medicale impotriva covid-19.

Numeroase marsuri ale mandriei de a fi gay au fost anulate sau amanate in lume, din cauza pandemiei.

Comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) prevede sambata numeroase festivitati online cu ocazia Gay Pride 2020.

Un "Global Pride" promite sa asigure spiritul evenimentului, iar o sarbatoare speciala este difuzata in direct pe Internet timp de 24 de ore.

Dupa Statele Unite - cu 124.732 de morti din cauza covid-19 la 2,3 milioane de cazuri - urmeaza Brazilia, care a inregistrat un varf al deceselor (55.961).

Presedintlee brazilian Jair Bolsonaro continua sa alimenteze o polemica dupa ce a facut un apel impotriva unei hotarari a unui judecartor care-l obliga sa poarte o masca de protectie in public.

In Argentina, presedintele Alberto Fernandez a anuntat vineri o inasprire a masurilor de izolare la Buenos Aires si la periferia acestuia - de la 1 la 17 iulie -, in urma unei cresteri a bilantului contaminarilor.

Invers, Peru -a doua cea mai afectata tara din America latina - urmeaza sa scoata marti din izolare capitala, dupa ce pandemia a incetinit la Lima.

REDESCHIDEREA UE

In Europa, locuitorii sunt tentati sa dea pagina, in pofida amenintarii unei reuari a contaminarilor.

Tarile europene urmeaza s se pronunte asupra proiectului unei liste pe care se afla 15 state din care sa fie primiti calatori in Uniunea Europeana (UE) de la 1 iulie - care exclude Statele Unite si include China in anumite conditii.

Aceasta lista a fost elaborata in cadrul unei reuniuni, vineri seara, a amabsadorilor statelor membe UE si din spatiul Schengen.

OMS si-a exprimat ingrijorarea fata de o accelerare a contaminarii in 11 tari din Europa.

Ucraina a inregistrat vineri 1.109 cazuri - un varf catalogat drept un "val grav" de catre autoritati.

In Spania, in pofida fatului ca epidemia este sub control, statiuni balneare se pregatesc - cu drone de supraveghere si spatii rezervate in functie de varsta - sa coabiteze cuvirusul toata vara.

"Este vorba despre concilierea confortului si destinderii intr-un mediu sigur", declara primarul din Lloret de Mar, pe coasta catalana, Jaume Dulset.

Danemarca a hotarat sa creeze 150 de locuri suplimentare in serviciul militar pentru tineri ale caror planuri cu privire la primul loc de munca, stagiu sau studii in strainatate au fost afectate de pandemie.

"Stim ca multi tineri nu prea stiu ce sa faca in acest moment, iar noi vrem ca ei sa profite de ofertele armatei", declara ministrul Apararii Trine Bramsen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC....
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
#coronavirus, #UE, #SUA , #coronavirus