Coronavirusul a facut mai multe victime decat SARS. China are nevoie urgent de masti de protectie

Luni, 03 Februarie 2020, ora 12:36
6432 citiri
Coronavirusul a facut mai multe victime decat SARS. China are nevoie urgent de masti de protectie
Foto: Arhiva Pixabay

361 de morti este bilantul noului coronavirus, care il depaseste pe cel al Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) in China continentala.

La zece zile dupa izolarea Wuhan, metropola gigantica din China aflata la epicentrul virusului care s-a raspandit in 24 de tari, Comisia Nationala de Sanatate a raportat un bilant de 361 de morti, dintre care 57 de decese duminica, arata AFP.

Epidemia a infectat peste 17.000 de oameni in China si cel putin 171 in strainatate. Peste 11.000 de cazuri au fost confirmate in provincia Hubei, unde se afla Wuhan, noteaza Reuters.

In China continentala (cu exceptia Hong Kong si Macao) sunt in prezent confirmate mai multe decese ca urmare a acestui coronavirus decat din cauza epidemiei de SARS, care a ucis 349 de persoane in 2002-2003.

Bilantul de 57 de morti intr-o singura zi este, de asemenea, cel mai mare de la debutul epidemiei, in decembrie.

Virusul a facut pentru prima data un mort in afara Chinei - un barbat chinez de 44 de ani din Wuhan, care a murit in Filipine, dupa cum a anuntat duminica dimineata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

China are nevoie urgent de materiale medicale pentru a face fata epidemiei de coronavirus, inclusiv masti, ochelari si combinezoane de protectie, au declarat luni diplomati chinezi, citati de AFP.

Mai multe tari, inclusiv Franta, Regatul Unit, Japonia si Coreea de Sud, au trimis deja echipamente in China, a declarat jurnalistilor o purtatoare de cuvant a ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying.

In China, seria celor zece zile de sarbatoare cu ocazia Anului Nou chinezesc s-a incheiat duminica, insa tara continua sa functioneze la ralanti, multe companii prelungind automat perioada libera cu o saptamana sau permitandu-le angajatilor sa lucreze acasa.

In Shanghai, capitala economica a tarii, o cladire de birouri a interzis angajatilor sa acceseze locul lor de munca, citand un decret municipal care amana reluarea activitatii pana la 10 februarie.

La Beijing, unde aproape toti locuitorii au fetele acoperite cu masti de protectie, cartierele de afaceri au ramas in mare parte pustii, iar traficul auto este mult mai rarefiat decat intr-un weekend linistit.

Verificari ale temperaturii corporale sunt efectuate sistematic la intrarile in cladirile de birouri sau in locuri publice, cum ar fi parcurile.

Guvernul a acordat trei zile suplimentare de concediu in speranta ca va intarzia revenirea in orase a sute de milioane de lucratori care s-au intors in provinciile lor in timpul Anului Nou chinezesc. Insa acestia au inceput sa revina treptat in marile orase ale tarii.

Un spital din China dedicat tratarii persoanelor infectate cu un nou coronavirus, construit in doar opt zile in Wuhan, epicentrul epidemiei, va primi pacienti incepand de luni, conform Reuters. Spitalul, Huoshenshan, sau "muntele zeului focului", este proiectat cu 1.000 de paturi dedicate pacientilor cu infectii confirmate pentru a face fata penuriei de paturi din oras in contextul in care virusul se raspandeste. China construieste un al doilea spital in Wuhan, dedicat tratarii pacientilor cu coronavirus, cu 1.600 de paturi. Leishenshan, sau "muntele zeului tunetului", este programat sa fie finalizat la data de 5 februarie.

Oficialii locali au fost criticati pentru raspunsul lent la focar, care ar fi debutat intr-o piata din Wuhan. Cel mai inalt oficial comunist din metropola de 11 milioane de oameni si-a facut vineri autocritica la televizor, aminteste AFP.

Chiar la inceputul epidemiei, opt persoane au fost arestate pentru scurt timp de politie pentru raspandirea de "zvonuri false". Sistemul de justitie i-a reabilitat saptamana trecuta cu un text care critica politia, noteaza AFP.

Duminica, masura izolarii Wenzhou, un oras portuar cu peste 9 milioane de locuitori, situat la aproximativ 800 kilometri est de Wuhan, a fost extinsa. O singura persoana din fiecare gospodarie are voie sa iasa o data la doua zile la cumparaturi.

Dupa zece zile libere de Anul Nou chinezesc, pietele bursiere, afectate de paralizia din tara si perspectivele economice sumbre, s-au redeschis in scadere, cu pierderi de aproape 9%.

In strainatate, tarile G7 vor colabora pentru a oferi un raspuns "uniform" la epidemie, a anuntat duminica ministrul german al Sanatatii.

Numeroase tari si-au sporit masurile de protectie: Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda, Irak, Israel si Filipine, in special, au interzis intrarea pe teritoriul lor a strainilor care au vizitat recent China, noteaza AFP.

Mongolia, Rusia si Nepal si-au inchis granita terestra cu China. In acelasi timp, operatiunile de repatriere continua - un al doilea avion francez cu pasageri de treizeci de nationalitati diferite din Wuhan a aterizat duminica in sud-estul Frantei, iar o aeronava care transporta 167 de marocani a aterizat in Maroc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#virus China morti, #marti China , #coronavirus