Coronavirusul paralizeaza turismul in Europa

Joi, 27 Februarie 2020, ora 09:12
7357 citiri
Coronavirusul paralizeaza turismul in Europa

Dupa izbucnirea epidemiei de Covid-19 in nordul Italiei, Guvernul de la Roma se asteapta la pierderi economice masive. Turismul este responsabil pentru 13% din PIB in Italia.

Germania a anuntat trei noi cazuri de infectare cu coronavirus: doua in landurile Renania de Nord-Vestfalia (NRW) si unul in Baden-Wurttemberg. In NRW este vorba de un cuplu casatorit (sotul de 47 de ani si sotia de 46) si nu se stie de unde a luat barbatul virusul, in timp ce in Baden-Wurttemberg ar fi vorba de o persoana revenita recent de la Milano.

Autoritatile germane vorbesc acum despre o "situatie noua" si se asteapta ca numarul cazurilor sa creasca.

Germania e la inceputul unei epidemii de coronavirus. Multe cazuri nu pot fi corelate cu sursa din China

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat miercuri ca, in premiera, numarul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus a fost mai mare in afara Chinei decat in tara in care a izbucnit epidemia: China a anuntat marti 411 cazuri noi, celelalte tari au inregistrat impreuna 427.

Potrivit OMS, in total ar exista pana acum oficial 81.000 de cazuri de infectare, dintre care 96,5% in China. Numarul mortilor depaseste 2.700.

Economia Italiei, lovita din plin

Evenimentele din cadrul Carnavalului de la Venetia au fost intrerupte sau anulate, mai multe localitati din regiunile Lombardia si Veneto sunt in carantina, scolile si universitatile au fost inchise pana in martie.

Saptamana Modei de la Milano a fost scurtata, un targ a fost amanat pentru vara. Domul din Milano, una din atractiile turistice principale ale metropolei, a fost inchis, la fel ca si renumita Scala din Milano.

Virusul circula

Virusul a depasit deja demult nordul Italiei. Exista un caz de imbolnavire la Florenta, un om de afaceri italian revenit recent din Singapore. Este un caz si la Palermo, fiind vorba de o turista din Bergamo al carei test a iesit pozitiv.

Intre Italia si China nu mai exista zboruri directe de la sfarsitul lui ianuarie, iar restrictiile sunt valabile pana la sfarsitul lui aprilie. Ceea ce nu a ajutat insa prea mult. In Italia sunt pana acum cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus si cele mai multe victime din Europa.

Intre timp, si un hotel de pe insula spaniola Tenerife a fost izolat, dupa ce testul unui oaspete italian a iesit pozitiv.

Iar tarile europene reactioneaza deja la situatia de criza din Italia: Ungaria le recomanda cetatenilor ei sa evite calatoriile in nordul Italiei, compania aeriana "Bulgaria" vrea sa anuleze pana la sfarsitul lui martie zborurile intre Sofia si Milano.

In Marea Britanie, turistii care revin din nordul Italiei trebuie sa intre temporar in carantina daca manifesta simptome tipice gripei.

Coronavirusul si turismul german

In Germania, Ministerul de Externe nu a facut pana acum recomandari de evitare a calatoriilor. Germanii care se afla in Italia trebuie sa se adreseze la nevoie oficiilor consulare germane din Italia si Ministerului Sanatatii de la Roma.

Deocamdata, urmarile crizei coronavirusului se vad cel mai acut in turismul german la numarul sosirilor din China. Centrala germana pentru Turism (DZT) se asteapta la scaderi de pana la 25%.

Veniturile operatorilor turistici germani vor avea serios de suferit, pentru ca turistii din China genereaza anual incasari de 8 miliarde de euro, o contributie masiva la cifra de afaceri a turismului german.

DZT nu vrea sa vorbeasca si de o reducere a numarului de turisti italieni care viziteaza Germania, fiind vorba, deocamdata, din fericire, doar de perioada dinaintea sezonului de varf, cuprins intre lunile iunie si octombrie.

Andreas Kirchhoff

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...
Comentarii