Credinciosii NU pot participa in masa la slujbe, nici daca acestea se tin in curtea bisericii

Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 19:50
6207 citiri
Credinciosii NU pot participa in masa la slujbe, nici daca acestea se tin in curtea bisericii
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile au venit cu noi clarificari privind restrictiile impuse cetatenilor prin ordonante militare. Astfel, oficialii au explicat ca preotii au voie sa tina slujbe, aceasta fiind meseria lor, insa credinciosii nu pot participa la ele, nici macar din curtea bisericii, decat daca e vorba de nunti, botezuri sau inmormantari, cu maximum 8 persoane.

Raspunsul Grupului de Comunicare Strategica vine pentru a clarifica o interpretare a Ordonantei Militare nr. 4, in care se specifica faptul ca "(3) Interdictia privind circulatia persoanelor intr-un grup mai mare de 3 persoane se aplica exclusiv circulatiei pietonale", iar aceasta ar insemna ca in curtea unei biserici se pot afla mai mult de trei persoane, deoarece nu este un spatiu de circulatie pietonala.

In Ordonanta Militara nr. 1 la articolul 2 este prevazut ca "Se suspenda toate activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise". Astfel, sunt suspendate slujbele religioase cu participarea credinciosilor.

Apoi, in Ordonanta Militara nr. 2, la art. 9, se prevede ca "se pot oficia slujbe in lacasurile de cult, de catre slujitorii bisericesti/religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau onlineˮ si ca "se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, cat si impartasirea credinciosilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestoraˮ.

In plus, in Ordonanta Militara nr. 3, la art. 1, se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, cu anumite exceptii. Printre exceptiile enuntate nu este mentionata deplasarea la un lacas de cultpentru rugaciune.

In aceste conditii, prin coroborarea tuturor articolelor mentionate, nu se justifica prezenta mai multor persoane in curtea unei biserici, daca acestea se afla in alte scopuri decat cele permise de cadrul legislativ - adica in scopuri profesionale (preoti, angajati etc.) sau participarea la o slujba privata, cum ar fi o inmormantare.

Vezi mai multe raspunsuri oficiale la cele mai arzatoare intrebari despre restrictiile impuse in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#interdictie slujba biserica , #coronavirus
Comentarii