Cum a afectat Covid-19 centrele pentru batrani si persoane cu dizabilitati: 10% din totalul deceselor sunt in Romania

Sambata, 16 Mai 2020, ora 17:54
3512 citiri
Cum a afectat Covid-19 centrele pentru batrani si persoane cu dizabilitati: 10% din totalul deceselor sunt in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA) informeaza ca, in perioada 10 martie - finalul starii de urgenta, au fost infectate cu noul coronavirus 657 de persoane din sistemul de asistenta sociala, dintre care 17 copii, 122 de varstnici si adulti cu dizabilitati murind.

"Ca urmare a masurilor de prevenire a raspandirii COVID-19 luate la nivelul MMPS-ANDPDCA, incepand din data de 10.03.2020, situatia raspandirii epidemiei la nivelul serviciilor sociale si de protectie a copilului se prezinta astfel: 0,2% din totalul beneficiarilor au decedat ca urmare a infectarii cu virusul COVID-19, respectiv 122 de varstnici si adulti cu dizabilitati; 1,15% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectati cu virusul COVID-19, respectiv 657 persoane, dintre care 17 copii, fara niciun deces in randul copiilor; 436 de beneficiari vindecati", se arata intr-un comunicat al ANDPDCA transmis, sambata, AGERPRES.

Potrivit aceleiasi surse, exista 360 de angajati infectati, dintre care doi au murit. Principalele judete afectate de epidemia COVID-19 in sistemul de asistenta sociala si protectie a copilului sunt Suceava, Galati, si Neamt.

"Romania inregistreaza aproximativ 10% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 in randul persoanelor rezidente in centrele pentru varstnici si persoane cu dizabilitati. Masurile exceptionale luate de Romania fata de alte tari europene (ex: masurile precoce de preventie si izolarea la locul de munca a angajatilor din toate centrele rezidentiale) au facut ca tara noastra sa inregistreze procente semnificativ mai mici ca in alte tari", mentioneaza sursa citata.

ANDPDCA adauga ca, in prima parte a instaurarii starii de urgenta, serviciile sociale s-au confruntat cu problema lipsei de echipamente de protectie, dar ulterior, prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta si a altor entitati, au primit cele necesare.

Autoritatea informeaza ca, in perioada starii de urgenta, au fost luate masuri de sprijin pentru furnizorii de servicii sociale publici si privati si pentru categoriile vulnerabile din comunitate.

"Incepand cu data de 10 martie 2020, la nivelul ANDPDCA a fost constituita o Celula de criza, care a asigurat procesul de coordonare si management al situatiei de criza generate de epidemia COVID-19. Au fost instituite mecanisme de comunicare, coordonare si colectare de date in timp real cu DGASPC-urile din tara si au fost transmise recomandari, circulare si dispozitii metodologice cu privire la managementul si combaterea raspandirii virusului COVID-19 in serviciile rezidentiale si in serviciile sociale comunitare", se mai arata in comunicatul semnat e Maria Madalina Turza, presedintele ANDPDCA.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#coronavirus centre batrani, #coronavirus persoane dizabilitati , #coronavirus