De mai bine de un an suntem in plina pandemie de COVID-19. Am trecut prin multe schimbari, avem alte prioritati si suntem obligati sa respectam restrictii. Infractorii au tinut pasul si au "inventat" infractiuni de pandemie, ori le-au adaptat pe cele vechi. Masti neconforme, inselaciuni "metoda COVID" sau solicitare ilegala de indemnizatii pentru lautari.
Pe fondul cererii ridicate pentru echipamente medicale de protectie din primavara anului 2020 au aparut persoane interesate sa speculeze aceasta situatie, transformand-o intr-o afacere banoasa. Lipsa unei verigi intre oamenii de afaceri si banii statului a creat cadrul propice aparitiei "indispensabilului traficant de influenta".
Unul dintre cele mai rasunatoare scandaluri legate de pandemie din Romania a fost cel legat de achizitia de masti neconforme a UNIFARM.
In iunie 2020, procurorii DNA au deschis un dosar penal si l-au pus sub control judiciar pe seful companiei de stat Unifarm, Eugen Adrian Ionel. Acesta e acuzat ca, in martie 2020, ar fi cerut mita 760.000 de euro de la o firma pentru a facilita achizitia de masti si combinezoane pentru combaterea pandemiei de coronavirus, desi mastile erau neconforme.
Negocierea s-a realizat intre directorul general Ionel Eugen Adrian si un intermediar, la un restaurant din municipiul Bucuresti, arata procurorii DNA.
Ziare.com a publicat dezvaluiri din dosarul spagii la Unifarm. Un cetatean turc care comercializa fasole a vandut echipamente medicale statului roman: "Ori facem bani, ori mancam seminte"
Pe 2 martie, Andre Jaderian l-a contactat pe WhatsApp pe Adrian Ionel, caruia i-a spus ca, prin intermediul unui cetatean turc, avea posibilitatea sa importe masti de protectie impotriva COVID-19. Documentele de pe masa judecatorilor arata ca, la ora 19.52, Jaderian a initiat o discutie pe WhatsApp cu Ionel: "Te imbratisez, bro", "Stiu ca ai Unifarm-ul si te ocupi cu diverse pe pharma". Seful Unifarm confirma prompt: "Salutari", "da", "asa e".
"Emoticoanele transmise si colocvialitatea schimbului de replici denota faptul ca cei doi se cunosteau, existand o anumita relatie de amicitie intre ei", explica anchetatorul DNA.
Jaderian abordeaza direct subiectul achizitionarii de "masti", astfel ca ii spune: "Daca doresti masti direct de la producator, stau la buna dispozitie", "Sunt aici pentru tine oricand".
Ionel a transmis: "Foarte bun", "ce preturi avem si pe ce fel de masti?", raspunsul lui Jaderian fiind ca: "Depinde de cantitate", "Dar putem merge la un pret foarte mic". Cererea ar fi venit imediat din partea lui Ionel "1.000.000", "pentru inceput".
"Asa cum se poate observa, in decurs de doua minute de la primul mesaj, deja s-a parafat o intelegere intre cei doi", noteaza DNA.
In ultima perioada, nu numai in Romania, pare sa inflorit o noua afacere de pandemie. Si anume falsificarea buletinelor negative de teste COVID.
Cea mai noua "fabrica de buletine covid false" se afla in Bucuresti, nu foarte departe de sediul IGPR din Soseaua Stefan cel Mare.
Pe 5 aprilie, in urma unor informatii obtinute de politie si procurori, oamenii legii au descins la o firma de turism care dadea astfel de certificate false unor infractori.
Politistii au avut niste informatii despre "afacerile necurate" ale administratorei firmei de turism. Au intrat pe fir si au descoperit ca la ea apelau mai multe persoane "certate cu legea".
Astfel, au descoperit ca femeia a vandut 11 buletine false de test COVID. Dupa ce au avut suficiente probe, politistii si procurorii bucuresteni au facut perchezitii la sediul firmei respective, situata pe Bulevardul Stefan cel Mare din Capitala, deschizand un dosar penal pentru cercetarea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si zadarnicirea combaterii bolilor.
"Din datele si probele administrate in cauza de politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Capitalei a rezultat presupunerea rezonabila ca, in perioada ianuarie 2021 - pana in prezent, o societate comerciala cu obiect de activitate turism, ar oferi contra cost buletine de analize medicale falsificate, cu rezultat negativ pentru virusul SARS-CoV-2, persoanelor ce calatoresc in afara tarii", a transmis Politia Capitalei intr-un comunicat de presa.
Un grup de peste 30 de cetateni romani, care calatoreau cu un autocar inspre Romania avand asupra lor teste RT-PCR false, au fost retinuti la granita dintre Spania si Franta, spre finalul lunii martie 2021.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a transmis marti, 16 februarie, ca a identificat un produs "Kolonya - eau de cologne", prezentat drept "dezinfectant de maini", produs ce venea cu o eticheta suplimentara suprapusa care il prezenta astfel.
"In urma unei actiuni de supraveghere a pietei desfasurata de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), la sfarsitul saptamanii trecute, pe raza municipiului Bucuresti, au fost gasite la comercializare produse sub marca "Kolonya - eau de cologne", prezentata drept "dezinfectant de maini".
Ca atare, luni, 15 februarie 2021, ANPC a dispus tuturor structurilor sale teritoriale, un control pe aceasta tema, pentru a se depista toate produsele similare care s-ar putea afla la vanzare pe cuprinsul intregii tari.
Deja, la nivelul Capitalei, a fost identificata o companie care avea la vanzare produsul "Kolonya - eau de cologne", care prezenta o eticheta suplimentara suprapusa, care il infatisa publicului drept "dezinfectant de maini"", se arata intr-un comunicat al ANPC.
Inspectorii ANPC considera ca o astfel de comercializare reprezinta o practica inselatoare.
In noiembrie 2020, familiile unor persoane decedate ii acuzau pe unii angajati ai unui spital COVID din Brasov ca ar avea intelegeri cu o firma de pompe funebre. Decedatii ar fi fost pusi in sicrie simple din lemn de brad, nu in cutii din plumb cum prevede protocolul.
Un alt scandal legat de astfel de afaceri "necurate" a aparut si la Lugoj, in noiembrie 2020. Spitalul din oras a incheiat contract cu o firma care detine un TIR frigorific unde erau depozitati mortii de coronavirus. Cei care scoteau insa sume exorbitante din buzunar erau chiar urmasii oamenilor. Iar mortii erau batjocoriti dincolo de orice limita, fiind aruncati mai rau ca niste deseuri, conform ziardehunedoara.ro.
La jumatatea lunii martie, trei barbati din municipiul Tecuci, judetul Galati, au fost retinuti de politistii Serviciului de Investigatii Criminale din Vrancea, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Focsani, pentru comiterea infractiunii de inselaciune prin "metoda COVID-19".
Practic, infractorii s-au adaptat situatiei sanitare existente acum in tara noastra si au nascocit noua metoda, care de fapt seamana la indigo cu "Metoda Accidentul". Mai exact, politistii spun ca in lunile ianuarie si februarie, cei trei indivizi ar fi indus in eroare cinci persoane din Vrancea, dupa o reteta simpla.
Astfel, unul dintre barbati, in varsta de 39 de ani, apela in mod aleatoriu mai multe numere de telefonie fixa si s-ar fi prezentat a fi initial fiu al victimei, ce s-ar fi aflat internat in spital, infectat cu COVID-19.
Ulterior, prin schimbarea timbrului vocal se recomanda a fi medic si pretindea victimelor diferite sume de bani pentru achizitionarea unor aparate medicale. Oamenii legii spun ca sumele de bani erau ridicate in mod direct de la domiciliul de ceilalti doi membri ai retelei, unul de 29 de ani si altul de 21 de ani, ultimul fiind soferul gruparii.
Lautari celebri au cerut bani de la stat pentru ca nu ar fi facut venituri din cantat in timpul pandemiei. Toni Ialomiteanu, fratii Cocos si Silvian Voicu, fratele lui Bursuc si alte peste 90 de persoane sunt cercetati intr-un dosar deschis in luna februarie 2021.
Se pare ca ar fi folosit documente falsificate, solicitand si primind din partea Agentiei de Plati si Inspectie Sociala indemnizatii destinate sprijinirii salariatilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS COV 2, in valoare de 4.500 lei/ luna.
Iar acesta nu este singurul dosar intocmit pentru astfel de fapte. Chiar pe 8 aprilie, cinci lautari din Craiova au ajuns sa fie cercetati dupa ce au cerut bani in pandemie de la stat.