Cum vad specialistii lupta cu coronavirusul: lectia primilor 100 de pacienti din Romania

Duminica, 15 Martie 2020, ora 19:20
13412 citiri
Cum vad specialistii lupta cu coronavirusul: lectia primilor 100 de pacienti din Romania
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Chiar daca autoritatile au reusit pana acum sa impiedice raspandirea necontrolata a coronavirusului, provocarile nu s-au terminat, ba dimpotriva: se apropie Pastele, cand varstnicii, cei mai vulnerabili dintre noi, risca sa fie expusi imbolnavirilor, se arata intr-o analiza realizata de publicatia.

In ceea ce priveste primele 100 de cazuri din Romania, aproape jumatate dintre cei diagnosticati cu coronavirus venisera din strainatate. Ei au intrat in contact cu cealalta jumatate a bolnavilor. Asa ca, pana acum, autoritatile pot urmari traseul pe care s-a transmis virusului. Practic, intr-un singur caz dintre cele de pana acum nu s-a putut stabili sursa infectarii, arata un raport al Centrului pentru Inovatie in Medicina.

In plus, "doua persoane diagnosticate (un barbat din Bucuresti si o femeie din Hunedoara) sunt responsabile de infectarea a 22% din numarul de pacienti - 15% in cazul barbatului si 7% in cazul femeii. Aceasta situatie a fost posibila din cauza ca fiecare dintre acestia a ascuns autoritatilor, in faza initiala, faptul ca s-ar fi deplasat anterior intr-o zona de risc pentru infectie".

Putini dintre primii 100 de pacientii romani infectati aveau peste 70 de ani, varsta de la care coronavirusul pune adesea probleme serioase de sanatate, mai ales in conditiile in care cel infectat mai sufera si de boli asociate. Practic, doar 6 pacienti aveau peste 70 de ani. Iar 90 de pacienti ar fi avut doar forme usoare sau moderate de boala.

Nu in ultimul rand, "dintre cele 2.925 de teste au fost realizate pentru a pune in evidenta primii 100 de pacienti infectati cu noul coronavirus, ceea ce inseamna ca 3,4% dintre cei testati au fost diagnosticati cu COVID-19", arata raportul.

Presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, dr. Marius Geanta, mentioneaza "caracterul proactiv al unor masuri de distantare sociala, precum si rolul carantinei, al autoizolarii si al anchetelor epidemiologice. (...) Momentan, un numar relativ mic de persoane, 11%, are varsta mai mare de 60 de ani - categoria aflata la cel mai mare risc pentru complicatii si deces".

Cu toate acestea, tocmai acestor persoane varstice ar trebui sa li se acorde o atentie deosebita, in perioada imediat urmatoare, sustine presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina. Motivul: urmeaza sarbatorile pascale, cand de regula varstinicii se intalnesc cu rudele mai tinere, care ar putea fi purtatoare ale bolii, chiar fara sa o stie.

In context, reamintim ca Marea Britanie le-ar putea cere varstinicilor de peste 70 de ani sa se izoleze pentru pe perioada de 4 luni, pentru a evita imbolnavirile de coronavirus.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#coronavirus Romania, #raport coronavirus, #analiza coronavirus , #coronavirus