Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce judecatorii au anulat carantina in satul Gornet: DSP nu a prezentat o evaluare de risc, ci informatii generale, neargumentate

Vineri, 07 August 2020, ora 10:09
2141 citiri
De ce judecatorii au anulat carantina in satul Gornet: DSP nu a prezentat o evaluare de risc, ci informatii generale, neargumentate
Foto: Unsplash.com

Curtea de Apel Bucuresti (CAB), care a admis cererea autoritatilor locale din comuna Gornet de anulare a ordinului sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) privind intrarea in carantina a localitatii, arata ca Directia de Sanatate Publica (DSP) nu a prezentat o "analiza amanuntita" asupra riscului raspandirii comunitare a virusului, ci informatii "generale" si "neargumentate".

Potrivit motivarii deciziei, Legea 136/2020 prevede o serie de cerinte cu caracter special aplicabile in cazul particular al carantinei zonale.

Astfel, se precizeaza ca actul normativ mentioneaza ca masura se impune prin "ordin al sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau al persoanei desemnate de acesta, in baza hotararii Comitetului judetean pentru Situatii de Urgenta la propunerea Directiei de Sanatate Publica teritoriale si cu avizul Institutului National de Sanatate Publica", insa legea arata si ca masura carantinei zonale "se instituie atunci cand, in baza evaluarii, se constata ca riscul raspandirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de INSP".

"Altfel spus, depasirea prin procentul persoanelor infectate a pragului stabilit de INSP nu este suficienta pentru instituirea carantinei zonale, ci este totodata necesar sa fie efectuata o evaluare in urma careia sa se conchida ca riscul raspandirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode", se arata in motivarea CAB.

Totodata, instanta precizeaza ca legiuitorul are la dispozitie instrumente eficiente pentru a pentru a controla riscul raspandirii comunitare prin separarea fizica a persoanelor suspecte sau bolnave si ca masura carantinei zonale nu ii afecteaza pe cei suspecti sau bolnavi, ci pe cei care locuiesc intr-un perimetru in care s-au gasit sau sunt la un moment dat persoane bolnave sau suspecte de boala.

In context, evaluarea ar trebui sa arate cel putin ca, desi implementate masuri de carantina si izolare a persoanei, acestea nu sunt suficient pentru protejarea interesului comun al colectivitatii.

"Prin urmare, instanta de judecata trebuie sa fie in posesia evaluarii cerute de lege, iar nu sa fie obligata sa procedeze la aceasta, pornind de la datele din dosar, chiar daca se ofera de autoritatea publica elemente de proba bazate pe investigatii medicale", se arata in documentul citat.

Potrivit acestuia, propunerea DSP Prahova privind instituirea carantinei nu ofera acea "analiza amanuntita", DSP avand obligatia realizarii evaluarii de risc pentru instituirea masurii de carantinare zonala, iar avizarea INSP este una formala, fiind o simpla mentiune de "avizare" fara dezvoltarea motivelor avute in vedere.

"Realitatea situatiei de fapt pe care instanta trebuie sa isi intemeieze hotararea pronuntata atarna de corecta si completa desfasurare a evaluarii de risc pentru instituirea masurii de carantinare, ceea ce nu se constata in cauza. (...) Asadar, legitimitatea carantinei zonale depinde de desfasurarea corespunzatoare a evaluarii de risc pentru instituirea masurii de carantinare, ceea ce nu se constata in cauza, cata vreme se prezinta cu acest titlu cateva informatii generale ori simple afirmatii neargumentate", mentioneaza CAB.

Instanta noteaza si ca DSU nu a cerut refacerea evaluarii pentru a se demonstra indeplinirea caracterului exceptional al carantinei zonale ca ultim instrument eficient pentru apararea sanatatii publice.

Decizia

Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti, cererea autoritatilor locale din comuna Gornet, judetul Prahova, de anulare a ordinului sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) privind intrarea in carantina a localitatii, decizia nefiind definitiva.

Pe de alta parte, judecatorii au respins cererea autoritatilor locale ca DSU sa plateasca daune de 4 milioane euro.

Masura carantinei impuse in satul Gornet a expirat la termen, miercuri seara, la ora 22,00.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#carantina Gornet, #judecatori Gornet, #motivare Gornet , #coronavirus