De ce nu vor romanii sa se vaccineze contra COVID-19. Teama de reactii adverse, principalul motiv invocat

Luni, 08 Februarie 2021, ora 12:07
3610 citiri
De ce nu vor romanii sa se vaccineze contra COVID-19. Teama de reactii adverse, principalul motiv invocat
De ce nu vor romanii sa se vaccineze FOTO Hepta.ro

Teama de reactii adverse. Asa isi motiveaza decizia majoritatea celor care refuza sa se vaccineze anti COVID-19. Potrivit unui sondaj INSCOP Research si Verifield, realizat in parteneriat cu Centrul de Cercetare in Comunicare si Inovare Sociala (CoRe), profilul romanilor anti-vaccin, care nu cred in pandemie, este reprezentat de persoane fara venituri, din mediul rural, cu studii primare, potrivit Adevarul.ro.

De ce nu vor romanii sa se vaccineze?

  • Teama de posibile reactii adverse (30.9%)
  • Neincrederea in eficienta vaccinului (26.8%)
  • Informatii insuficiente despre vaccinare (14.7%)
  • Nu cred in existaneta virusului (12.7%)
  • Sunt impotriva vaccinurilor in general (5.8%)
  • Alt motiv (8.2%)

Profilul persoanelor care se tem de reactii adverse

Pe baza raspunsurilor analizate, cel mai adesea se tem de reactii adverse femeile, persoanele de peste 30 de ani, cei cu nivel scazut de educatie, dar si cei cu venituri intre 1.000 si 2.000 de lei.

Profilul persoanelor care sustin ca vaccinul nu este eficient

Neincrederea in eficienta vaccinului este invocata de barbati, tineri, gulere albastre, locuitorii din Bucuresti sau din medii urbane mari.

Profilul romanului care nu crede in pandemie

"Ca o sumarizare: sa luam in calcul urmatoarele patru afirmatii:

1) Pandemia este o minciuna

2) Beneficiile vaccinarii nu sunt mai mari decat riscurile

3) Nu intentionez sa ma vaccinez contra COVID-19

4) Nimic n-ar putea sa-mi mareasca increderea in vaccinurile anti COVID-19

Persoanele care impartasesc una sau mai multe din aceste perceptii apartin in special unor categorii defavorizate din punct de vedere socio-economic, acestea - dupa cum s-a vazut in SUA - suferind disproportionat din punct de vedere medical din cauza pandemiei. In cazul Romaniei, este vorba despre persoane fara venituri, din mediul rural si cu studii primare, adica tocmai persoanele care datorita accesului limitat la ingrijire medicala constanta si datorita nivelului scazut de trai au o situatie medicala generala mai proasta decat restul populatiei.

Mai mult, in cazul agravarii starii de sanatate in urma infectarii cu COVID-19, prin comparatie cu romanii din mediul urban acestia ar avea dificultati in a obtine rapid ingrijire medicala. Un aspect pozitiv, care atenueaza in buna parte impactul acestei situatii, este ca acest pachet de perceptii este prezent intr-o foarte mica masura in randul celor mai varstnici dintre romani - adica cei mai vulnerabili - si prezent intr-o mai mare masura in randul tinerilor (a caror vulnerabilitate la COVID-19 este mai redusa).

65.8% dintre cei chestionati declara ca nu s-au vaccinat niciodata in ultimii cinci ani impotriva vreunei boli.

12.7% afirma ca s-au vaccinat o singura data in ultimii cinci ani, 7.8% de doua-trei ori, 12.7% in fiecare an din ultimii cinci, iar 0.5% mai des.

Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 0.6%.

In opinia a 54.8% dintre romani, vaccinarea in masa a populatiei Romaniei impotriva COVID-19 va opri epidemia de coronavirus.

33.7% sunt de parerea contrara, iar 11.5% nu stiu sau nu raspund", potrivit sondajului.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
#vaccin COVID, #Covid 19, #romani, #sondaj , #coronavirus