De ce Romania a suspendat doar anumite loturi ale vaccinului AstraZeneca, iar tari precum Danemarca, Norvegia sau Olanda au oprit complet administrarea?

Luni, 15 Martie 2021, ora 22:40
4721 citiri
De ce Romania a suspendat doar anumite loturi ale vaccinului AstraZeneca, iar tari precum Danemarca, Norvegia sau Olanda au oprit complet administrarea?
De ce Romania a suspendat doar anumite loturi AstraZeneca, iar alte state au oprit administrarea serului FOTO Hepta.ro

Vaccinul produs de Oxfort/AstraZeneca a ajuns in mijlocul celei mai mari controverse de cand a inceput imunizarea, pe plan global, dupa ce au aparut suspiciuni cum ca ar exista o legatura intre formarea cheagurilor de sange si administrarea serului. Cu toate acestea, raman in continuare doua intrebari: Ce ar insemna pentru Romania ca AstraZeneca sa reduca substantial dozele trimise in Uniunea Europeana? De ce tarile au luat decizii atat de diferite privind continuarea, sau nu, a vaccinarii cu AstraZeneca?

Autoritatile au decis, luni seara, continuarea campaniei de vaccinare in Romania cu toate vaccinurile impotriva COVID-19, autorizate in momentul de fata la nivel european. Astfel, Romania va continua vaccinarea cu serul AstraZeneca.

"Cazurile de tulburari de coagulare au aparut la un numar redus de pacienti vaccinati, fara sa depaseasca frecventa raportata in populatia generala nevaccinata. Trebuie avut in vedere ca aceste tulburari au diferite cauze si pot aparea independent de administrarea vaccinului. In prezent, expertii de la nivel european analizeaza cu maxima rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili daca exista o relatie de cauzalitate intre administrarea vaccinului si aceste evenimente", se arata intr-un comunicat de presa emis de CNCAV.

Uniunea Europeana si vaccinurile AstraZeneca produse in SUA

Washingtonul a informat Uniunea Europeana sa nu se astepte sa primeasca prea curand vaccinuri AstraZeneca, fabricate in SUA, au declarat joi, 11 martie, doua surse din UE, ceea ce reprezinta o noua lovitura pentru aprovizionarea cu vaccinuri a blocului comunitar, transmite Reuters.

"SUA ne-au spus ca nu exista nicio modalitate de a expedia vaccinurile AstraZeneca catre UE", a declarat un inalt oficial implicat direct in discutiile dintre UE si SUA, conform sursei citate.

AstraZeneca a transmis UE, la inceputul acestui an, ca isi va reduce livrarile de vaccinuri in cel de-al doilea trimestru cu cel putin jumatate, pana la mai putin de 90 de milioane de doze, au declarat surse UE pentru Reuters, dupa o reducere mai mare in primele trei luni ale anului.

Ulterior, AstraZeneca s-a oferit sa reduca partial decalajul cu ajutorul vaccinurile produse in afara Europei, inclusiv in Statele Unite.

Tarile in care a fost aprobat vaccinul AstraZeneca, impartite in trei scenarii

Fiecare tara in care a fost aprobata utilizarea vaccinului AstraZeneca a reactionat diferit in fata acestei situatii. Fie au continuat campania de vaccinare, sustinand ca nu exista suficiente dovezi care sa lege posibilele efecte adverse grave de ser, fie au suspendat doar loturile care sunt considerate suspicioase, fie au sistat complet imunizarea cu AstraZeneca.

Tarile care au intrerupt complet vaccinarea cu AstraZeneca:

  • Danemarca
  • Norvegia
  • Bulgaria
  • Irlanda
  • Regiunea italiana Piemont
  • Olanda
  • Germania
  • Franta
  • Spania

Tarile care au sistat vaccinarea cu loturile AstraZeneca ce au ridicat suspiciuni:

  • Romania
  • Italia
  • Estonia
  • Lituania
  • Luxemburg
  • Latvia
  • Austria

La polul opus, alte tari precum Marea Britanie nu au luat nicio masura, continuand campania de vaccinare inclusiv cu serul AstraZeneca.

Reactia Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avut vineri, 12 martie, o prima reactie dupa ce mai multe tari din Europa au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca. Reprezentantii OMS spun ca nu exista niciun motiv sa nu se utilizeze vaccinul Covid produs de aceasta companie.

"Da, ar trebui sa folosim in continuare vaccinul AstraZeneca. Nu exista niciun motiv ca sa nu-l folosim", a declarat Margaret Harris, purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Mai putine doze AstraZeneca pentru Uniunea Europeana, o frana pentru campania de vaccinare din Romania

AstraZeneca a anuntat ca va reduce livrarea dozelor de vaccin catre Uniunea Europeana, iar acest lucru va avea un impact direct asupra Romaniei. Mai exact, pragul de imunitate colectiva, de 65-70%, va fi atins mult mai greu, cu atat mai mult daca golul nu va fi umplut de alte companii farmaceutice care produc seruri aprobate contra COVID-19.

Razvan Chereches, expert in politici de sanatate publica, sustine ca o astfel de decizie va intarzia dobandirea imunitatii colective si ca tarile care au decis sa suspende s-au bazat pe mentinerea capitalului politic, nu pe argumentele stiintifice si medicale.

"Revenirea la normal ar fi amanata. Problema este ca, momentan, toate acuzatiile sunt nefondate. E mai simplu sa suspenzi decat sa trebuiasca sa explicit. Noi avem o problema serioasa de comunicare cu populatia si multe tari au. Abordarea cea mai sigura este una in care iti conserve capitalul politic.

Deci pui populatia sa plateasca un cost mai tarziu. Desi nu e vizibil, atunci cand tu suspenzi fara motive clare un proces de vaccinare, de fapt discutam despre niste restrictii viitoare, mai ales ca suntem in plin val trei. Discutam despre restrictii de miscare, despre potential inchiderea scolilor si asa mai departe", a declarat Razvan Chereches pentru Ziare.com.

Marius Geanta, presedintele si co-fondatorul Centrului pentru Inovatie in Medicina, crede, de asemenea, ca totul se va rezuma la o intarziere fata de programarea initiala si de tintele stabilite de Comisia Europeana, calculate prin prisma contractelor cu producatorii si graficului de livrare.

Marius Geanta a amintit si de problemele pe care le-a avut Pfizer cu livrarile, la inceputul campaniei de vaccinare, dar si de contractul cu Moderna, care prevede un numar redus de doze. Totusi, adauga el, ar putea compensa vaccinul Johnson&Johnson, care a fost aprobat si care va incepe sa fie livrat in al doilea trimestru al anului, dar inca nu se stie in ce cantitati.

"Mai e un lucru important. In Uniunea Europeana nu am reusit pana acum sa acceleram vaccinarea in comparatie cu SUA, de exemplu. Putem sa facem comparatia pentru ca discutam despre populatii foarte mari. 300 si ceva de milioane in SUA si 450 in UE. Nereusind sa pornim aceasta campanie, din start avem o problema cu tulpinile noi, in special cu cea din Marea Britanie.

Vaccinarea agresiva e un factor care poate sa diminueze transmiterea acestei tulpini si e un lucru care incepe sa se evidentieze in SUA, unde cresterea numarului de cazuri este controlata in acest moment iar unul dintre factori este vaccinarea agresiva, pe cand in Europa noi suntem in punctul in care discutam restrictii", a explicat Marius Geanta.

Deciziile altor state versus ale Romaniei privind vaccinul AstraZeneca

Statele au gestionat diferit aceasta problema, astfel ca fie au continuat imunizarea cu AstraZeneca, fie au sistat doar loturile care au ridicat suspiciuni, fie au intrerupt complet administrarea serului.

Marius Geanta sustine ca aceste decizii au fost luate fie in baza unor argumente medicale, fie politice, fie orientate spre increderea populatiei in campanie de vaccinare in general, nu doar intr-un vaccin anume, aspect pe care il considera foarte important.

"Aici sunt trei paliere de discutii: cel medical, cel de decizie politica, ceea ce vedem, de fapt, la un stat sau altul, si mai e un palier extrem de important, si anume cel de comunicare pe care se bazeaza increderea oamenilo. Increderea nu inseamna doar increderea in vaccinul AstraZeneca, ci increderea in vaccinarea contra covid in general si increderea in vaccinarea ca solutie pentru pandemie.

S-ar putea ca unele dintre aceste masuri, care pot sa se dovedeasca exagerate la un moment dat, sa fie luate tocmai pentru a conserva acest capital de incredere sau a nu-l scadea.

Repet, increderea in vaccinare in sine. Mie mi se pare un pilon extrem de important pentru toata campania. Aici nu vorbim de detalii medicale referitoare la un medicament oarecare, ci despre o campanie de vaccinare la nivelul planetei", a explicat Marius Geanta.

#Covid 19, #vaccin COVID 19, #AstraZeneca, #Marius Geanta, #razvan chereches , #coronavirus