Doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe strazi daca medicii sunt trimisi la lupta fara arme. Am primit 5 masti

Miercuri, 25 Martie 2020, ora 20:19
8511 citiri
Doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe strazi daca medicii sunt trimisi la lupta fara arme. Am primit 5 masti
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, Victor Esanu, reclama slaba dotare cu mijloace de protectie a personalului medical. Degeaba se scoate armata pe strazi daca medicii din linia intai sunt trimisi la lupta impotriva coronavirusului fara arme, spune el.

Presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, Victor Esanu, a declarat, miercuri, ca a primit in 22 martie doar 5 masti de hartie pe semnatura, acesta fiind tot echipamentul de protectie primit de la spitalul in care lucreaza.

"Medicii sunt expusi fara sa primeasca un echipament corespunzator si nu putem face fata atata vreme cat singurul echipament pe care ni-l pune la dispozitie conducerea institutiei sunt niste masti de hartie si acelea in numar limitat. Am primit in 22 martie 5 masti, pe semnatura, acesta fiind tot echipamentul de protectie primit.

Nu se stie cand vom primi altele. Problema este ca noi stam zilnic fata in fata cu pacientii si vorbim cu ei si nu avem de unde sa stim daca sunt infectati sau nu. Nu mi se pare corect sa expui personalul medical pentru ca daca ne vom contamina impreuna cu pacientii, situatia va deveni grava si nu va mai avea cine sa acorde asistenta populatiei, iar sistemul va intra in colaps. Degeaba scoatem armata pe strazi daca medicii din linia intai sunt trimisi la lupta impotriva coronavirusului fara arme", a spus Esanu.

El a precizat ca o masca de protectie se poarta 3 ore, deoarece, ca urmare a respiratiei, aceasta se umezeste in interior si devine permeabila pentru coronavirus si alte particule.

"In mod normal o masca trebuie schimbata la 3 ore, nu sa primesti 5 masti pe un anumit timp. Noi o purtam toata ziua pentru ca nu stim daca vom primi si altele. Protectia este aproape zero. Eu m-am rugat de colegi medici de familie care mi-au dat o cutie de masti", a mai spus presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania.

Victor Esanu a reclamat si faptul ca nu a fost testat pentru coronavirus si personalul medical din spitale, motivul fiind lipsa testelor.

"Situatia reala este ca nu avem teste si nu avem echipamente, ci doar promisiuni. Mi-e teama ca daca vom incepe o testare pe bune, in masa, asa cum recomanda OMS, vom vedea un tablou mult diferit de cel care este expus in mod oficial. Mi-e groaza de acest lucru. Ingrijorarea noastra este ca nu avem echipamente si teste suficiente pentru personalul medical", a mai spus Victor Esanu.

Medicul clujean lucreaza la Ambulatorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia epidemiei: LIVE - Armata pe strazi si izolare totala, la o luna de la primul caz. Creste numarul de imbolnaviri si decese.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lipsa echipamente medici coronavirus, #lipsa masti protectie medici coronavirus , #coronavirus