Pastila antivirală molnupiravir împotriva Covid-19, în examinare accelerată de către EMA

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 16:28
7885 citiri
Pastila antivirală molnupiravir împotriva Covid-19, în examinare accelerată de către EMA
Pastila ar putea împiedica spitalizarea sau decesul bolnavilor de covid FOTO Pixabay

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat luni, 25 octombrie, lansarea unei examinări accelerate a pastilei împotriva covid-19 a laboratorului american Merck, un medicament uşor de administrat şi care ar urma să devină un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, ca şi complementar vaccinurilor, relatează AFP.

”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA a lansat un examen continuu al medicamentului antiviral oral molnupiravir (...) dezvoltat de către Merck (...) în tratarea covid-19 la adulţi”, ceea ce permite o accelerare a procedurii, anunţă într-un comunicat autoritatea europeană cu sediul la Amsterdam.

Rezultate preliminare ale unor studii ale Merck şi unor studi clinice ”sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (...) de a se multiplica în corp, împiedicând astfel spitalizarea sau decesul bolnavilor de covid-19”, afirmă EMA.

În cazul unei aprobări, acest medicament - denumit molnupiravir - ar reprezenta un progres major şi ar permite o reducere cu uşurinţă a formelor grave ale bolii.

Antivirale ca molnupiravir acţionează printr-o reducere a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel boala.

Administrarea medicamentului unor bolnavi la câteva zile după un test pozitiv ar conduce cu o reducere la jumătate a riscului spitalizării şi morţii, potrivit unui studiu realizat de către Merck - denumit MSD în afara Statelor Unite.

EMA urmează să evalueze dacă molnupiravir este conform normelor europene obişnuite în domeniul eficienţei, siguranţei şi calităţii.

#pastila anti covid, #EMA, #vaccin COVID, #valul patru , #coronavirus