Epidemia declansata de coronavirus va dura cel putin cateva luni

Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 13:19
4434 citiri
Epidemia declansata de coronavirus va dura cel putin cateva luni
Foto: Arhiva Ziare.com

Epidemia declansata de noul tip de coronavirus aparut in China, 2019-nCoV, va cauza cel putin cateva zeci de mii de imbolnaviri si va dura mai multe luni in cel mai bun caz, au estimat anumiti experti in epidemiologie, bazandu-se pe primele date disponibile.

"Cel mai bun dintre scenarii ar fi ca ea sa continue primavara, vara, si apoi sa inceteze", a declarat David Fisman, profesor la Universitatea din Toronto, autorul unui buletin publicat de Societatea internationala pentru boli infectioase.

"Nu se va opri saptamana viitoare sau luna viitoare", a declarat Alessandro Vespignani, profesor la universitatea americana Northeastern, coordonatorul unui grup de cercetatori care publica analize in timp real despre aceasta epidemie. "Nu va hazardati daca spuneti ca ea va mai dura ceva vreme", a adaugat el, conform AFP.

Detectivii epidemiilor nu detin un glob de cristal si insista asupra faptului ca detin doar informatii partiale despre noul virus, aparut in decembrie. Ei folosesc modele matematice pentru a estima numarul de cazuri reale si compara epidemia cu cele din trecut, insa multe ipoteze raman incerte.

Pana weekendul trecut, se credea ca persoanele infectate nu erau contagioase inainte de aparitia simptomelor (febra si dificultati respiratorii, pneumonie), dar autoritatile chineze au anuntat acest lucru duminica, un aspect pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu l-a confirmat deocamdata.

Americanii spuneau, luni, ca au nu vazut dovezi in acest sens. Daca persoanele fara febra pot sa contamineze alte persoane, atunci acest detaliu schimba complet dinamica epidemiei.

Perioada de incubatie incepe doar sa fie estimata - aproximativ doua saptamani sau chiar mai putin. Potrivit OMS, ea ar fi cuprinsa intre doua si zece zile.

Rabdare

Numerosi experti au calculat in ultimele zile un parametru important pentru epidemii: rata de reproducere de baza, cunoscuta si sub numele "R zero". Ea reprezinta pur si simplu numarul de oameni contaminati de o persoana infectata.

Estimarile lor sunt cuprinse intre 1,4 si 3,8, acesta fiind un interval moderat, potrivit lui David Fisman.

Cifrele mentionate reprezinta doar o valoare medie: poate ca anumiti pacienti au contaminat multi oameni, iar altii au infectat mai putini. "In sine, nu e un motiv pentru panica", a spus Maimuna Majumder, cercetatoare la Universitatea Harvard si la Spitalul pentru copii din Boston.

Ea a reamintit ca aceasta rata este de 1,3 pentru gripa sezoniera (care face milioane de cazuri pe an) si cuprinsa intre 2 si 5 pentru SARS (Sindrom Acut Respirator Sever, care a cauzat 774 de decese si 8.000 de imbolnaviri in 2002-2003). Prin comparatie, pentru rujeola este cuprinsa intre 12 si 18.

Dupa masurile de carantina, izolare, spalarea sistematica a mainilor, purtarea de masti, numarul mediu al infectiilor ar putea sa scada. Daca "Rata zero" scade sub 1, epidemia va disparea.

Insa efectul masurilor luate de China in ultimele zile se va face resimtit peste una sau doua saptamani, spun oamenii de stiinta, caci acesta este ciclul virusului.

"Pare tot mai mult ca se aseamana cu SARS. SARS era controlabil, deci speram ca si acesta va fi, insa vom sti acest lucru abia in saptamanile viitoare", a declarat David Fisman.

"Va fi nevoie de saptamani, probabil de luni si nimeni nu stie cum vor evolua lucrurile", a adaugat el.

Numarul oficial de cazuri este de peste 4.000 in China (peste 100 de morti) si aproximativ 50 in afara tarii.

Numarul real de cazuri chineze, inclusiv cele nedetectate, potrivit grupului international coordonat la Universitatea Northeastern, este fara indoiala de peste 25.000, a spus Alessandro Vespignani.

Cercetatorii de la Universitatea Hong Kong (HKU) estimeaza la randul lor ca acest numar depaseste 40.000 in prezent.

"E usor sa vedem aceasta cifra dublandu-se sau triplandu-se, si asta doar in orasul Wuhan", a spus profesorul Vespignani. "Daca si alte orase mari sunt afectate, cifrele vor creste foarte mult".

El nu doreste sa estimeze numarul posibil al decedatilor. Rata mortalitatii acestui coronavirus s-a situat pana acum in jurul pragului de 3%, insa aceste rate au tendinta de a creste si a descreste: cresc la inceput, cand cei mai vulnerabili mor, scad apoi si reincep sa creasca cand alti pacienti decedeaza.

Si din acest punct de vedere saptamanile viitoare vor dezvalui adevarata periculozitate a coronavirusului 2019-nCoV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#epidemie coronavirus china durata , #coronavirus