Farmacistul care a distrus dozele de vaccin anti-COVID-19 este un conspirationist. Crede ca vaccinul modifica ADN-ul uman

Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 14:23
8105 citiri
Farmacistul care a distrus dozele de vaccin anti-COVID-19 este un conspirationist. Crede ca vaccinul modifica ADN-ul uman
Foto: Unsplash

Farmacistul american care a distrus sute de doze de vaccin impotriva COVID-19 luna trecuta este "un conspirationist" convins ca vaccinurile sunt periculoase, au informat marti autoritatile americane, potrivit AFP.

Steven Brandenburg, care lucra in tura de noapte la Centrul Medical Aurora din Grafton, Wisconsin (nord), a scos din frigiderele centrului 57 de fiole de vaccin Moderna, fiecare continand circa zece doze, deoarece credea ca vaccinul ar putea modifica ADN-ul uman. Unele dintre aceste vaccinuri inerte au fost apoi administrate, fara a face vreun rau persoanelor inoculate, potrivit spitalului.

Barbatul a fost concediat, iar spitalul a sesizat autoritatile, care l-au arestat joia trecuta.

"Intentia sa (...) a fost de a le face ineficace, deoarece a ajuns la convingerea ca nu sunt sigure, ca metoda ARN folosita pentru fabricarea acestor medicamente le-a facut periculoase", a declarat procurorul comitatului Ozaukee, Adam Gerol, in cursul primei audieri de luni.

Vaccinurile Moderna si Pfizer-BioNTech se bazeaza pe utilizarea ARN-ului messenger, o noua metoda capabila "sa invete" sistemul imunitar sa lupte impotriva virusului.

Barbatul, in varsta de 46 de ani, declarase initial autoritatilor spitalului ca dozele au fost lasate accidental fara a fi refrigerate, insa ulterior a recunoscut ca le-a retras cu buna stiinta.

"Brandenburg, care a recunoscut ca este un conspirationist, le-a spus anchetatorilor ca el crede ca vaccinul anti-COVID-19 este periculos pentru oameni, ca le poate face rau si modifica ADN-ul", se arata intr-un comunicat al politiei primit de mass-media.

Procuratura a declarat ca acuzatiile impotriva sa ar putea fi reduse daca vaccinurile ar fi inca utilizabile.

De asemenea, barbatul le-a spus autoritatilor ca se afla sub o presiune intensa din cauza unei proceduri de divort, sotia sa solicitand custodia exclusiva a celor doi copii ai lor, potrivit relatarilor aparute in media.

Sotia lui Brandenburg, citata de New York Times, a precizat ca acesta i-a spus ca "lumea se prabuseste in jurul nostru" si ca guvernul "planifica atacuri cibernetice".

Teoriile conspiratiei, fara nicio baza, asupra pandemiei, in special privind vaccinurile, s-au raspandit pe retelele de socializare, in pofida eforturilor depuse de gigantii tehnologici pentru a le contracara.

Autoritatile si expertii considera ca o astfel de campanie de dezinformare reprezinta o amenintare serioasa pentru lupta impotriva virusului, incurajand oamenii sa refuze vaccinarea.

Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#vaccin, #covid, #coronavirus, #farmacist, #SUA , #coronavirus
Comentarii