Cum a ajuns coronavirusul la oameni. Oficialii OMS sustin ca au identificat originea SARS-CoV-2

Joi, 18 Martie 2021, ora 13:33
10751 citiri
Cum a ajuns coronavirusul la oameni. Oficialii OMS sustin ca au identificat originea SARS-CoV-2
Aceste ferme de animale salbatice ajuta populatia rurarara sa scape de saracie FOTO Pixabay.com

Dupa mai multe luni de investigatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ajuns la concluzia ca, cel mai probabil, fermele de animale salbatice din China sunt sursa pandemiei de COVID-19.

Aceste ferme de animale salbatice, multe dintre ele din sau aflate in apropierea provinciei Yunnan din sudul Chinei, furnizau animale vanzatorilor din piata de fructe de mare Huanan din Wuhan, unde au fost descoperite primele cazuri de COVID-19, a declarat Peter Daszak, care a facut parte din echipa OMS care a calatorit in China, relateaza Live Science. O parte dintre aceste animale salbatice s-ar fi putut infecta cu SARS-CoV-2 de la lilieci din zona, scrie Digi 24.

Este de asteptat ca OMS sa isi prezinte concluziile intr-un raport, in urmatoarele saptamani.

In ianuarie, o echipa de experti a OMS s-a deplasat in China pentru a cerceta modul in care a aparut pandemia care a infectat pana acum peste 120 de milioane de oameni si a ucis alte 2,6 milioane de persoane din toata lumea. S-au raspandit o serie de teorii ale conspiratiei despre originea virusului, inclusiv faptul ca virusul a fost scapat dintr-un laborator din Wuhan. Luna trecuta, anchetatorii OMS au respins aceasta ipoteza.

Captura record: 30 de tone de solzi dintr-o specie protejata, in valoare de 2 milioane de dolari

Toti oamenii de stiinta care au studiat problema au ajuns la aceeasi concluzie - aceea ca virusul provine de la lilieci si a ajuns la oameni printr-o alta specie de animale. La aceeasi concluzie au ajuns si expertii OMS: virusul a plecat de la lilieci din sudul Chinei, a trecut la animalele din ferme si apoi a ajuns la oameni.

Ce sunt fermele de animale salbatice

Fermele de animale salbatice fac parte dintr-un proiect pe care guvernul chinez il promoveaza de 20 de ani pentru a ajuta populatia rurala sa scape de saracie si pentru a echilibra diferentele dintre rural si urbana, a mai spus Peter Daszak.

Cercetatorii au descoperit o gena ascunsa a SARS-CoV-2

"Ei iau animale exotice, cum ar fi zibete, porci spinosi, pangolini, caini raton si sobolani de bambus, pe care le cresc in captivitate", spune expertul OMS

In februarie 2020, China a inchis aceste ferme, probabil pentru ca guvernul chinez credea ca fac parte din calea de transmisie de la lilieci la oameni, a spus Daszak. Guvernul a transmis instructiuni fermierilor despre cum sa sacrifice animalele in asa fel incat boala sa nu fie transmisa.

Trafic cu solzi de pangolin de milioane de euro cu destinatia Romania sub paravanul unui transport diplomatic

Multe dintre aceste ferme au animale care pot transmite coronavirusuri, inclusiv zibete si pangolini. Majoritatea sunt situate in sau in apropiere de provincia Yunnan din sudul Chinei, unde oamenii de stiinta au descoperit anterior un virus al liliecilor care este similar in proportie de 96% cu SARS-CoV-2, potrivit NPR. OMS inca nu stie ce animal a transmis virusul de la lilieci la oameni.

Pangolinul ar putea trece in curand pe lista animalelor pe cale de disparitie din cauza braconajului, ruda mai mica a furnicarului fiind in acest moment una din cele mai traficate mamifere din Asia.

Populatia de pangolini este esentiala pentru controlul daunatorilor din Asia de sud-est, iar asociatiile pentru protectia animalelor someaza guvernele statelor asiatice sa intervina, pana nu este prea tarziu, potrivit Science-Hub.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sursa coronavirusului, #OMS, #pangolin, #ferme de animale salbatice , #coronavirus