Focar de Covid-19 intr-un spital din judetul Alba: Conducerea invoca "relaxarea prematura". DSP a dat amenzi de peste 52.000 de lei.

Sambata, 23 Mai 2020, ora 22:18
6370 citiri
Focar de Covid-19 intr-un spital din judetul Alba: Conducerea invoca "relaxarea prematura". DSP a dat amenzi de peste 52.000 de lei.
Foto: Arhiva Ziare.com

Un nou focar de coronavirus a fost inregistrat in Alba in cadrul unei unitati sanitare, Spitalul Municipal Sebes, unde au fost depistate pozitiv sase cadre medicale, iar anterior au fost depistati pozitiv si pacienti. DSP Alba a dat amenzi de peste 52.000 de lei.

Potrivit directorului executiv al DSP Alba, tot personalul medical si pacientii spitalului vor fi testati. Pana acum, in cadrul acestei anchete, au fost efectuate peste 150 de teste Covid-19, urmand ca, zilele ce urmeaza, testarea sa continue.

"Ca urmare a controlului igienico-sanitar din data de 23.05.2020 efectuat de inspectorii DSP Alba la o unitate sanitara din judet, urmare a depistarii unui numar total de 6 cadre medicale infectate cu SARS- COV -2, s-au aplicat un numar de 4 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 52.400 lei pentru deficientele constatate, dupa cum urmeaza: 1 amenda pe persoana juridica in valoare de 30.000 lei (...), 2 amenzi persoana fizica in valoare de 10.000 lei fiecare (...), 1 amenda persoana fizica in valoare de 2.400 lei (...)", a transmis directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea, dupa controlul efectuat sambata.

Potrivit acestuia, sanctiunile pe persoana fizica au fost aplicate asupra personalului medical raspunzator de deficientele constatate.

Totodata, s-a interzis functionarea sectiei de interne - cardiologie - compartiment izolare, pentru o perioada de 48 de ore, pentru efectuarea operatiunilor de dezinfectie terminala si dezinsectie si se va continua testarea tuturor pacientilor aflati in spital si a personalului angajat.

Deficientele constatate in urma controlului se refera la nerespectarea circuitelor functionale pentru Covid-19, a spatiilor de echipare, dezechipare si decontaminare a personalului, colectare si depozitare necorespunzatoare a deseurilor medicale, precum si nerespectarea procedurilor generale de curatenie si dezinfectie in unitatea sanitara. Deficientele constatate se refera la camera de garda si sectia interne-cardiologie, a mentionat Sinea.

Conducerea Spitalului Municipal Sebes considera ca "factorul psihologic" a determinat o "relaxare prematura" a personalului.

"Personalul Spitalului Municipal Sebes numara 350 de angajati, dintre care sase persoane (trei asistenti medicali, doua infirmiere si un registrator) au fost testate pozitiv cu virusul Covid-19 (Coronavirus), toate persoanele fiind asimptomatice. Subliniem faptul ca intreg personalul angajat al spitalului nostru este asigurat cu echipamente si materiale de protectie sanitare, suficiente pentru urmatoarele doua luni de functionare, Spitalul Municipal Sebes beneficiind, in primul semestru al anului 2020, de o finantare de circa 1,5 milioane lei de la bugetul local al Municipiului Sebes, precum si de o serie de donatii onorifice din partea companiilor locale", a transmis, sambata, managerul unitatii, Anca Franchini.

Potrivit acesteia, personalul a luat la cunostinta si a fost responsabilizat cu privire la normele sanitare aplicate in actualul context epidemiologic.

Dupa ce arata ca unitatea din Sebes nu este un spital suport Covid-19, managerul precizeaza ca sanctiunea primita se refera la organizarea zonei tampon, documentatia fiind in curs de avizare.

"Ne asumam cu maxima responsabilitate toate observatiile primite de la reprezentantii DSP Alba, cu care avem o colaborare permanenta, si sanctiunile primite si vom face toate eforturile pentru a remedia sincopele. Consideram ca, in cazul nostru, vorbim de un factor psihologic, ce a dus la o relaxare prematura a personalului, care a inteles, inca o data, ca trebuie sa ramanem vigilenti in continuare, pentru a depasi cu bine acest context epidemiologic", a afirmat, potrivit unui comunicat de presa, Anca Franchini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#DSP amenzi spital Sebes coronavirus , #coronavirus