Germania da inapoi si in ce priveste urmarirea cetatenilor pentru a stopa raspandirea COVID-19

Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 22:31
5658 citiri
Germania da inapoi si in ce priveste urmarirea cetatenilor pentru a stopa raspandirea COVID-19
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul german s-a razgandit cu privire la urmarirea digitala si a anuntat ca alege o abordare "descentralizata" in vederea urmaririi persoanelor care au intrat in contact cu bolnavi de Covid-19, ceea ce-l apropie de solutia recomandata de Apple si Google, relateaza Reuters.

"Noi sustinem o arhitectura descentralizata, care va stoca contactele doar pe aparate. Este un lucru bun pentru incredere", a anuntat duminica, la postul public ARD ministrul Cancelariei Helge Braun.

Numeroase tari - inclusiv Franta, prin programul "StopCovid" - incearca sa puna la punct aplicatii de urmarire digitala pentru a facilita ridicarea treptata a masurior de izolare in lupta impotriva pandemiei noului coronavirus.

In Europa, cea mai mare parte a tarilor a ales tehnologia Bluetooth pentru a informa persoanele care s-au aflat in contact cu un pacient cu Covid-19, insa problema este daca aceste date este necesar sa fie stocate pe un server centralizat sau direct pe dispozitive.

Pana vineri, Guvernul german sustinea initiativa - lansata la inceputul lunii de catre un grup de 130 de cercetatori din opt tari - a unei platforme paneuropene intitulate Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), care sa permita conceperea unor aplicatii de urmarire ale caror date sa fie stocate pe un server centralizat.

Sute de cercetatori au publicat luni o scrisoare deschisa in care denunta PEPP-PT, avertizand ca deschide calea, in opinia lor, unei urmariri de stat.

Institutul german de cerecetare Fraunhofer HHI, membru PEPP-PT, a fost informat sambata ca nu mai face parte din programul german de dezvoltare a unei aplicatii.

"Altii vor putea sa foloseasca rezultatele pe care le-am obtinut pana acum, la construirea unei solutii descentralizate", i-a anuntat directorul institutului, Thomas Wiegand, pe colegii sai intr-un mesaj pe care Reuters scrie ca l-a putut consulta.

Aceasta razgandire a autoritatilor federale germane ar urma sa permita Berlinului sa recurga la Decentralised Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP-3T), dezvoltat de o echipa de cercetatori elvetieni si sustinut de Elvetia, Austria si Estonia - dar si de Apple si Google, care au anuntat la 10 aprilie ca lucreaza impreuna la propria solutie de urmarire digitala.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Germania urmarire digitala contacti bolnavi coronavirus, #aplicatie urmarire coronavirus , #coronavirus